Idd v Lisleby 2 09.11.2023

 

Torsdag 09.11.2023: Idd v Lisleby 2

For andre dag på rad skulle turen gå til Halden, og for andre dag på rad dreide det seg om en kamp som hadde blitt utsatt fra mandagen halvannen uke tidligere, da snøværet hadde sørget for kaos og avlysninger. Denne dagen var det Idd som skulle i ilden og spille hengekamp mot Lisleby 2 på Risumbanen, og Trond Sæterøy hadde tilbudt meg skyss tilbake etter kamp, men befant seg allerede i festningsbyen, så jeg dro alene mot Halden. Jeg valgte denne gang å ta bussen dit, og på grunn av en ulykke i nærheten av Berg ankom den Halden såpass forsinket at jeg mistet bussen videre, men jeg fant ut at jeg kunne vente på neste buss nummer 33 i motsatt retning, og ankom dermed likevel Risumbanen ti minutter før kampstart.

Det var Selbak som ledet an i 5. divisjon Østfold, fem poeng foran Greåker og seks poeng foran nettopp Idd, men Idd hadde denne kampen til gode, og ville med seier klatre opp på andreplassen før de siste to rundene. På Risumbanen traff jeg raskt på både Trond og haldenseren André Wauthier, og sistnevnte hadde nå byttet ut Berg-skjerfet med et Idd-skjerf siden kvelden før. Vi var alle enige om at hjemmeseier også var et svært naturlig utfall, for vi klarte ikke helt å se for oss at jumboen og allerede nedrykksklare Lisleby 2 skulle klare å stikke kjepper i hjulene for Idd denne kvelden. Det skulle det da også vise seg at de på ingen måte var i stand til, for vi skulle bli vitne til en aldri så liten maktdemonstrasjon fra hjemmelaget.

Spesielt første omgang var det en enveiskjøring, og det varmet også tradisjonalistene blant oss at sju av spillerne i vertenes startellever hadde draktnummere mellom 1 og 11. Etter noen rolige åpningsminutter startet Idd bombardementet, og kaptein Jakob Madsen Lund satt inn 1-0 med et kontant skudd i mål i det 10. minutt. Fem minutter senere doblet samme mann til 2-0 på et frispark fra rett utenfor 16-meteren. Ytterligere et kvarter frem i tid var det Sondre Kirkeng Rørmyr som tegnet seg på scoringslista ved å øke til 3-0. Idd hadde deretter flere gode muligheter før samme mann scoret to mål på under et minutt og dermed noterte seg for hattrick. Med Idds tredje mål på to minutter sørget Josef Myhren Bouchleh for at det sto 6-0 til pause. Her kunne det bli veldig stygt dersom Idd fortsatte i samme stil.

Det gjorde de ikke, og Lisleby 2 kom mer med etter pause, men jeg sto med en følelse av at det var et spørsmål om hvor mye Idd rett og slett gadd. Eskil Overvik økte likevel til 7-0 med et drøyt kvarter igjen, og helt på tampen fastsatt Bjørn-Henrik Ekeli sluttresultatet til 8-0 foran 33 tilskuere. Idd tok seg med det opp på andreplassen og hadde nå et mulig opprykk i egne hender. Nå vet vi jo hva slags antiklimaks dette endte i, der Idd til slutt bestemte seg for at de ikke ønsket opprykk og valgte å ikke stille til siste kamp. Dermed gikk til slutt Greåker opp sammen med Selbak, men selv om det ikke skal tas noe vekk fra Greåker og deres gode sesong, er jeg neppe den eneste som føler at det hele etterlot en ganske merkbar bismak.

På den ene siden kan man spørre seg om Idd like gjerne kunne gått tilbake til å spille i lavere divisjoner som Aspedammen og Paulsbo, dersom ambisjonene ikke er der. Samtidig er jeg ikke noen tilhenger av at klubber skal tvinges opp om de ikke vil, men slik dette endte opp, ble det uansett håpløst klønete. Hva ville man gjort dersom Idds siste kamp eksempelvis var mot et av lagene som var involvert i nedrykksstriden, og ikke et Begby uten særlig å spille for?? Og hva tilsier at vi ikke bare vil få en slik situasjonen igjen om et år?? Idd har åpenbart vært i samtaler med kretsen i forkant av sin avgjørelse, som de imidlertid åpenbart kom frem til lovlig sent. Kanskje må slikt gjøres mye lenger i forkant. I engelsk non league opererer man for eksempel med et system der opprykk fra step 5 (nivå 9 totalt) til nivået over må søkes om i forkant. Klubbene som er interessert i å ta steget opp må der søke FA allerede før jul, med påfølgende baneinspeksjoner som gir svar på hvorvidt man oppfyller kriteriene (noe som i og for seg er helt irrelevant her), og for å kunne rykke opp, må man først være blant søkerne, deretter få grønt lys av FA og deres inspektører, og til slutt kvalifisere seg sportslig. Jeg sier ikke at dette er måten å gjøre det på, men noe må i hvert fall gjøres, og hva skulle det være?? Kanskje må man enten få lov til å faktisk si fra seg et opprykk (i stedet for å risikere at lag ‘legger seg’ og i verste fall påvirker opp- og nedrykk), ellers må slikt i hvert fall avklares på forhånd; tidlig i sesongen. For med årets sesongavslutning friskt i minne, risikerer man ellers at det blir en total parodi, og det er i hvert fall ingen av klubbene tjent med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Idd v Lisleby 2 8-0 (6-0)
5. divisjon Østfold
Risumbanen, 9 November 2023
1-0 Jakob Madsen Lund (10)
2-0 Jakob Madsen Lund (15)
3-0 Sondre Kirkeng Rørmyr (30)
4-0 Sondre Kirkeng Rørmyr (41)
5-0 Sondre Kirkeng Rørmyr (42)
6-0 Josef Myhren Bouchleh (43)
7-0 Eskil Overvik (75)
8-0 Bjørn-Henrik Ekeli (89)
Att: 33
Admission: 50 NOK

Next game: 11.11.2023: Selbak v Idd
Previous game: 08.11.2023: Berg v Selbak

More pics

 

Berg v Selbak 08.11.2023

 

Onsdag 08.11.2023: Berg v Selbak

Denne onsdagen var det sesongavslutning i 6. divisjon avdeling 1 (etter at avdeling 2 hadde avsluttet dagen før), og jeg hadde opprinnelig blinket meg ut den viktige kampen mellom Rolvsøy og Hafslund på Evjeplassen, men det ble endring av planene grunnet hendelser uken før. Sammen med Pål og Sten hadde jeg en drøy uke tidligere tenkt meg til Halden for å se Selbak gjeste Berg, men den mandagen satte snøværet en stopp for så godt som samtlige av kretsens kamper. Kampen på Berg Stadion endte opp med å bli omberammet til denne onsdagen, og det var egentlig litt synd, siden jeg hadde veldig lyst til å se begge kampene, men da Sten og Pål sto ved planen om å dra til Berg, valgte jeg å gjøre det samme og bli med de som avtalt. Sten plukket oss opp, og det var med god tid til avspark at vi ankom Berg Stadion – eller Bergabeu, som noen av de lokale velger å kalle det.

Status i 5. divisjon Østfold var at Selbak toppet to poeng foran Greåker og tre poeng foran Idd, men Greåker hadde én kamp mer spilt enn de to andre. Berg var på sin side innblandet i en like spennende nedrykksstrid, og kjempet for å unngå å bli med Lisleby 2 og Råde 2 ned som det tredje nedrykkslaget. Det var tre lag som sto i fare for å bli den tredje nedrykkeren, og styggest så det ut for Gresvik, som hadde ett poeng opp til nettopp Berg og tre poeng opp til Rygge, men Berg hadde denne kampen til gode på sine to rivaler i nedrykksstriden. Det sto denne kvelden derfor litt på spill på Berg Stadion, der jeg nå gjorde mitt kun andre besøk og det første siden september 2021, da jeg sammen med Jon Erik hadde sett en uavgjort-kamp mot Driv.

Mens vi sto og pratet litt med delegat og FFK-legende Åge Johansen og noen Selbak-folk, ble kampen sparket i gang. Det første kvarteret bød ikke på de største sjansene, selv om Selbak nok hadde virket farligst. I det 19. minutt hadde gjestene et skudd i tverrliggeren, og fulgte opp med en avslutning som fra god posisjon gikk rett på Bergs keeper. Etter halvspilt omgang var Selbaks Sander Heieren frempå med et skudd som endret retning og gikk i nettveggen, og vi nærmet oss halvtimen da et Selbak-innlegg kom ned med snø på og landet oppå tverrliggeren. Det var likevel fortsatt målløst 0-0 da dommeren blåste for pause og spillerne gikk i garderoben for å ta seg en rast.

I det 58. minutt fikk Selbak straffespark, og mannen som etter hvert steg frem for å ta det var Siako Hamadamin. Han satt ballen i garnet, og det sto 0-1. Det må sies at det ikke var noen voldsom festforestilling på Berg Stadion denne kvelden, og det var så som så med underholdning etter dette, men det ble likevel noen spennende overtidsminutter der Berg jaktet utligning mens Selbak ville ro i land de tre poengene. Flere minutter på overtid kom et skummelt Berg-innlegg inn i Selbak-feltet, men bortekeeper Ekman ordnet opp ved å fange ballen, og det var det nærmeste vertene kom. Det endte dermed med 0-1 og borteseier. Nå hadde Selbak satt seg i en situasjon der de ville kunne rykke opp den kommende lørdagen, mens Berg fortsatt var tungt inne i nedrykksstriden. Nå i ettertid vet vi jo at det ble en noe parodisk avslutning på årets 5. divisjon, som gikk fra å være veldig spennende til å delvis føles litt som et antiklimaks i kampen om den ene opprykksplassen og lettere parodisk i nedrykksstriden. Men Selbak rykket som vi vet opp, mens Berg klarte seg på sesongens siste dag på bekostning av Rygge.

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Berg v Selbak 0-1 (0-0)
5. divisjon Østfold
Berg Stadion, 8 November 2023
0-1 Siako Hamadamin (pen, 59)
Att: 63 (h/c)
Admission: Free

Next game: 09.11.2023: Idd v Lisleby 2
Previous game: 07.11.2023: Skogstrand v Vansjø/Svinndal

More pics

 

Skogstrand v Vansjø/Svinndal 07.11.2023

 

Tirsdag 07.11.2023: Skogstrand v Vansjø/Svinndal

Det var ingen grunn til å sitte hjemme så lenge det var breddekamper på menyen, og fra dagens utvalg sto det tidlig mellom to kamper som begge involverte to førstelag. Siden det nå var over et år siden mitt forrige besøk på Skogstrandbanen, tenkte jeg som så at det nå var på tide igjen, så jeg valgte meg derfor 6. divisjons-oppgjøret mellom Skogstrand og Vansjø/Svinndal. Det var også en skikkelig bunnoppgjør i 6. divisjon avdeling 2, der Skogstrand sto med åtte poeng og kun hadde nettopp Vansjø/Svinndal bak seg på tabellen, etter at Navestad trakk seg. V/S sto til og med uten poeng, men vant når sant skal sies hele 9-1 over Navestad i hjemmekampen mot de i april. Den kampen ble imidlertid strøket da Navestad senere trakk seg.

Temmelig spesielt var det imidlertid at V/S-spiller Andreas Sandum før kampen lå som nummer to på listen over avdelingens toppscorere. Han hadde på sine 17 kamper faktisk scoret 16 av lagets 21 mål, til tross for at hans lag altså sto med 0 poeng. Nå kom riktignok fire av disse målene i den nevnte kampen mot Navestad, men det er likevel imponerende. Denne kvelden var det derimot Skogstrand sine spillere som skulle stå for nettsusen, etter at jeg hadde busset til Ambjørnrød og gått den siste biten opp til Skogstrandbanen, der jeg etter hvert traff på både Trond Sæterøy og FFKs supporterkoorinator Linda, som jeg ble stående og se kampen sammen med.

Det var hjemmelaget som tok tak i kampen allerede fra start, og i det niende minutt var det Cato Ek Joachimiak Jenssen som sørget for 1-0 med et skudd fra distanse. Vertene hadde deretter store sjanser til å doble ledelsen, men V/S-keeperen hindret ved to anledninger ny baklengs med gode redninger. I det 20. minutt kunne han imidlertid ikke hindre ny Skogstrand-scoring da skuddet til Marius Løvereide Borgen snek seg inn nede ved stolpen. I det 32. minutt var det duket for ny nettkjenning. En corner ble klarert, men ballen ble lempet inn igjen i feltet, der Thomas Bjørge Johansen sto på bakre stolpe og dunket inn 3-0 med en volley i motsatt hjørne. Skogstrand hadde like før pause en avslutning som gikk via luggen på en V/S-forsvarer og opp i tverrliggeren og ut, men det ble ikke flere mål før hvilen.

Allerede i andre omgangs første minutt vartet Skogstrand opp med et godt angrep som endte med at Tobias Nikolai Andersen styrte inn 4-0, og to minutter senere var det samme mann som la på til 5-0. Vertene hadde deretter en suser i tverrliggeren før Tobias Mellegård Gulbrandsen vendte opp i feltet og økte til 6-0. Vi nærmet oss halvspilt omgang da Ask Dahlstrøm Hem satt inn 7-0 fra skrått hold, og i det 72. minutt sto det 8-0. V/S scoret nesten selvmål, og selv om de fikk parert inne på streken, satt Martin Monsen Hundstad returen i mål. Med et kvarter igjen var det med V/S-øyne for enkelt da Tobias Nikolai Andersen noterte seg for hattrick, og tre minutter senere var det tosifret da Henrik Løvereide Borgen dunket ballen i mål. Skogstrand hadde på tampen også et skudd i stolpen, men 10-0 ble sluttresultatet i en kamp der det egentlig aldri var noen tvil om hvor seieren ville gå. Vi takket raskt for oss, før Trond skysset meg ned til bussholdeplassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Skogstrand v Vansjø/Svinndal 10-0 (3-0)
6. divisjon Østfold avd. 2
Skogstrandbanen, 7 November 2023
1-0 Cato Ek Joachimiak Jenssen (9)
2-0 Marius Løvereide Borgen (20)
3-0 Thomas Bjørge Johansen (32)
4-0 Tobias Nikolai Andersen (46)
5-0 Tobias Nikolai Andersen (48)
6-0 Tobias Mellegård Gulbrandsen (58)
7-0 Ask Dahlstrøm Hem (67)
8-0 Martin Monsen Hundstad (72)
9-0 Tobias Nikolai Andersen (76)
10-0 Henrik Løvereide Borgen (79)
Att: 18 (h/c)
Admission: Free

Next game: 08.11.2023: Berg v Selbak
Previous game: 06.11.2023: Selbak v Lisleby 2

More pics

 

Selbak v Lisleby 2 06.11.2023

 

Mandag 06.11.2023: Selbak v Lisleby 2

En fortsatt spennende 5. divisjon fortsatte denne mandagen, og til tross for at dette var Selbaks tredje hjemmekamp på rad (av fjerde av de fem siste) der motstanderen var et andrelag, valgte jeg meg Selbaks kamp mot Lisleby 2. Det var nok kanskje knyttet enda mer spenning knyttet til toppoppgjøret mellom Greåker og Idd på Moa, men jeg har jo noen Selbak-venner, og siden jeg tross alt også har fulgt Selbaks opprykkskamp hele sesongen, følte jeg meg litt programforpliktet til å se de igjen. Greåker ledet med ett poeng på Selbak og fire poeng på Idd, men hadde også én kamp mer spilt enn de andre to. Det var to lag som skulle opp, og det var disse tre det sto mellom. Tabelljumbo Lisleby 2 kunne allerede forberede seg på spill i 6. divisjon neste år, og Selbak hadde ikke råd til å kaste bort poeng mot de.

Det var selvsagt flere kjentfolk som også hadde møtt opp, og sammen med noen av de så jeg at Selbak startet best og tok en tidlig ledelse. Et frispark ble parert, og returen satt i nettaket av Sebastian Engsmyr. 1-0. Mot spillets gang utlignet imidlertid Martin André Kjønigsen på flott vis for Lisleby-reservene. Deretter headet gjestene også inn en corner, men det ble blåst frispark utover. Etter drøyt halvspilt første omgang var det Selbak sin tur til å få et mål annullert etter et fint angrep der Sander Heieren satt ballen i mål. Sistnevnte var involvert da Selbak like etter kom stormende igjen, og Herman Blystad drillet til slutt rundt med et par Lisleby-spillere før han sendte Selbak i ledelsen 2-1. Blystad var på farten igjen i det 35. minutt, da han dunket inn 3-1 fra skrått hold, og han hadde mer på lager, for fem minutter før pause dukket han opp på bakre stolpe og styrte inn 4-1 samtidig som han noterte seg på et hattrick. Selbak hadde også ytterligere en scoring annullert for offside, men ledet 4-1 halvveis.

Snaut ti minutter ut i andre omgang tok en Lisleby-spiller omvendt livtak på en motspiller, og dommeren pekte på straffemerket. Straffesparket var imidlertid svakt og ble reddet, men i denne perioden var det et aldri så lite bombardement mot Lisleby-målet, og Selbak hadde like etter blant annet et skudd i stolpen. Nære nettkjenning var de derimot også i den andre enden av banen, for tjue minutter ut i omgangen holdt de på å score et spektakulært selvmål da et sleivspark endte i egen stolpe. I det 83. minutt fikk Selbak sitt femte da Sondre Skulbørstad satt inn 5-1 på bakre stolpe. Fem minutter gjensto av ordinær tid da Rezart Shala reduserte 5-2 fra skrått hold. «Vi rekker et par til!», ropte en av Lisleby-spillerne, men det gjorde de ikke, og det endte oppriftsmessig med Selbak-seier. Samtidig hadde for øvrig Idd slått Greåker på Moa, så Selbak overtok tabelltoppen. Vi vet jo nå at de ikke ga den fra seg, men også hvilket antiklimaks sesongavslutningen i 5. divisjon ble.

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Selbak v Lisleby 2 5-2 (4-1)
5. divisjon Østfold
Selbak kunstgress, 6 November 2023
1-0 Sebastian Engsmyr (9)
1-1 Martin André Kjønigsen (13)
2-1 Herman Blystad (27)
3-1 Herman Blystad (35)
4-1 Herman Blystad (41)
5-1 Sondre Skulbørstad (83)
5-2 Rezart Shala (85)
Att: 31 (h/c)
Admission: Free

Next game: 07.11.2023: Skogstrand v Vansjø/Svinndal
Previous game: 05.11.2023: Moss v Fredrikstad

More pics

 

Moss v Fredrikstad 05.11.2023

 

Søndag 05.11.2023: Moss v Fredrikstad

Selv om det må innrømmes at entusiasmen ikke akkurat hadde vært på et toppnivå den senere tiden – til tross for at Fredrikstad allerede hadde sikret seg opprykk tilbake til den norske toppdivisjonen – hadde jeg imidlertid ikke til hensikt å gå glipp av oppgjøret mellom Moss og Fredrikstad på Melløs Stadion i årets nest siste serierunde. Det er jo gjerne litt ekstra ramme rundt kampen når Moss møter FFK, men denne gang hadde ukene i forkant av kampen mest av alt blitt preget av et totalt amatørmessig opplegg, og MFK-ledelsen klarte faktisk det kunststykket å pådra seg vreden til både hjemme- og bortefansen. Det i seg selv må jo sies å være temmelig godt gjort.

Et kikk i mine ‘arkiver’ forteller meg at det var 10 085 tilskuere til stede på det tilsvarende oppgjøret så sent som i 2003. Nå var imidlertid kapasiteten på Melløs utrolig nok redusert betraktelig til kun 2 800, og man kan jo spørre seg hvor man har mistet alle disse plassene. Riktignok mistet man ifølge en bekjent minst 1 500 plasser alene ved ombyggingen av hovedtribunen, og på den andre langsiden har man jo også erstattet den gamle tribunen med nye fasiliteter, men det virker uansett som en voldsom reduksjon, selv tatt i betraktning at man tidligere også kunne stå på kortsidene. Når bortefansen har krav på 5% av billettene, betød det at FFK nå fikk 140 billetter til disposisjon, og det sier seg selv at disse ble revet bort på få minutter. Da begynte problemene.

FFK-fans begynte å kjøpe på nabofeltet til den nåværende bortetribunen, men det er jo feltet til Kråkevingen, og da MFK ble gjort oppmerksom på dette, stoppet de rett og slett billettsalget mens de purret på kommunen og/eller NFF for å få behandlet sin søknad om utvidet kapasitet ved å bruke feltet bak det nordlige målet. Da de etter hvert fikk lov til å ha folk der, ble dette feltet også tildelt FFK-fansen, og det fikk igjen sinnene i kok hos mossingene. Nå burde kanskje i hvert fall FFK-fansen være fornøyd, men neida…det var noen her også som nå presterte å klage over at de nå fikk to separate felt og dermed ikke kunne stå samlet! Mossingene på sin side raste selvsagt over at de ekstra billettene tilfalt FFK, og påpekte at de nå ville stå midt mellom to FFK-felt og at det MFK la opp til en ‘bortekamp på hjemmebane’.

Nå kan man jo selvsagt si at det ikke er helt unaturlig for MFK å gi tilgjengelig billetter til bortelaget dersom det er stor pågang der samtidig som hjemmeseksjonene ikke selger ut, og at mossingene dermed burde kjent sin besøkelsestid i større grad og faktisk kjøpt billetter. Uansett bestemte MFK seg for at alle FFK-supporterne nå skulle bli plassert bak målet på den nordlige kortsiden, og all den tid det er en temmelig ussel plassering, var det nå mange i FFK-leiren som igjen ble irritert over dette. Fra mossingene sin side var det så vidt jeg skjønte også snakk om folk som valgte å boikotte, og det ble i hvert fall en markering fra Kråkevingen, så her kunne MFK åpenbart løst dette langt bedre fra starten.

Uansett ble det selvsagt kamp, og FFK ville også feire divisjonstittel med minst ett poeng, mens Moss ikke helt hadde sikret plassen ennå, selv om en del ting skulle gå galt om de ikke skulle gjøre det. Vår gruppe kjørte to biler rett til Melløs, der vi hadde tenkt å ta oss inn på det opprinnelige bortefeltet, og noen av oss kom da også inn der, men vi hadde også med oss noen som ikke helt forsto det å opptre nøytralt, og dermed ble de øvrige av oss henvist til seksjonen bak mål, der vi så svært lite av det som skjedde i motsatt ende av banen. Vi registrerte imidlertid Kråkevingen sin protest, og at det var mossingene som i en nokså svak kamp var det beste laget før pause. De var også uhyre nære på å ta ledelsen da Sebastian Pedersen traff innsiden av stolpen, men det sto fortsatt 0-0 halvveis.

I andre omgangs femte minutt var det FFK som tok ledelsen da et innlegg fant Brandur Henriksson som kom stormende inn i feltet og dunket inn 0-1 på direkten. Det tok Moss kun fire minutter å svare, og de fikk god hjelp av FFKs Patrick Metcalfe som på nokså klønete og uheldig vis styrte et MFK-frispark i eget mål. I det 60. minutt var FFK-keeper Håvar Jenssen minst like klønete da han rykket ut fra feltet og regelrett bommet på ballen, og Thomas Klemtsen Jakobsen takket og bukket og sendte Moss i ledelsen 2-1. Moss hadde deretter noen muligheter til å øke ytterligere, og Sebastian Pedersen traff ikke minst stolpen nok en gang. FFK begynte å presse litt mot slutten, og skapte også de et par sjanser, men det gikk mot hjemmeseier da FFK på overtid av overtiden fikk et frispark. Det ble tatt raskt, og Ludvig Begby la inn i feltet, der Mads Nielsen headet tilbake, og i det femte overtidsminutt headet Henrik Kjelsrud Johansen inn utligningen til 2-2. Dermed ble det poengdeling, og FFK kunne juble over å rykke opp som mestre. Det var fortsatt jubelscener i bortesvingen da vi strøk på dør. Og så kan det for ordens skyld legges til at Moss klarte å holde plassen til slutt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Moss v Fredrikstad 2-2 (0-0)
1. divisjon
Melløs Stadion, 5 November 2023
0-1 Brandur Hendriksson (50)
1-1 Patrick Metcalfe (og, 54)
2-1 Thomas Klemetsen Jakobsen (60)
2-2 Henrik Kjelsrud Johansen (90+5)
Att: 2 682
Admission: 150 NOK (concession)

Next game: 06.11.2023: Selbak v Lisleby 2
Previous game: 04.11.2023: Gjøvik-Lyn v Bærum

More pics

 

Gjøvik-Lyn v Bærum 04.11.2023

 

Lørdag 04.11.2023: Gjøvik-Lyn v Bærum

Jeg hadde en stund kikket på muligheter for en dobbel med både fotball og ishockey i Gjøvik, og denne lørdagen var det nettopp en slik mulighet. På Gjøvik Stadion skulle Gjøvik-Lyn spille en meget viktig kamp mot Bærum med avspark klokken 13.00, og tre timer senere skulle det være ishockeykamp mellom Gjøvik og Narvik inne i Gjøvik Olympiske Fjellhall (ofte bare kalt Fjellhallen). Dette var såpass fristende at jeg droppet Stjernens hjemmekamp mot Ringerike i Stjernehallen for å sette kursen mot Gjøvik. Det betød at jeg måtte av gårde med 07.42-toget, på et tidspunkt da bussene ennå ikke har begynt å gå her på lørdagene, så jeg var oppe allerede i 6-tiden for å bestille en taxi og spise frokost før avreise.

Toget til Oslo S var i rute, og derfra kunne jeg ta meg videre med 09.04-toget til Gjøvik, der jeg litt etter klokken elleve kunne stige av i det som kalles ‘Den hvite by ved Mjøsa’. Gjøvik by har drøyt 20 000 innbyggere, og det er rundt to tredeler av innbyggerne i kommunen med samme navn. Byen er også kjent som hjemmehavn for DS Skibladner. Da jeg ankom byen, var det fortsatt nesten to timer til kampstart på Gjøvik Stadion, og på denne tiden av døgnet var det så som så med åpne vannhull å slå i hjel litt tid på, så jeg fant snart ut at jeg måtte nøye meg med å slå meg ned litt med en øl på stedets Egon-restaurant. I motsetning til hjemme i Fredrikstad-området lå dessuten snøen fortsatt her etter snøværet i begynnelsen av uka, så jeg måtte forsere snø på fortauene der jeg etter hvert spaserte opp til Gjøvik Stadion. Med et lite kvarter sto jeg utenfor inngangspartiet på den ene kortsiden, og kunne betale meg inn med 50 kroner for en honnørbillett.

Dagens Gjøvik-Lyn har røtter tilbake til 1902 og stiftelsen under navnet Sportsklubben Thor. Allerede året etter ble navnet endret til Sportsklubben Lyn, og under dette navnet deltok de i 1908 for første gang i Norgesmesterskapet i fotball. Innsatsen der gjorde at deres spiller Fridtjof Skonnord ble tatt ut til Norges første landskamp noensinne; som den eneste som ikke representerte en Oslo-klubb. Klubben drev også med flere idretter, men i 1910 gikk disse over i andre foreninger, og man ble ren fotballklubb under navnet Fotballklubben Lyn. I 1914 spilte de seg frem til den norske cupfinalen, der de etter en halvtime ledet med to mål på Frogner Stadion, men Frigg slo tilbake og vant 4-2. En tapt semifinale to år senere markerte slutten på en storhetstid, men etter et generasjonsskifte var de flere ganger tapende semifinalist utover i 1920-årene.

I 1928 hadde samtidig en ny klubb blitt stiftet i byen; nemlig Gjøvik Arbeideridrettslag, men det skal vi komme tilbake til. Da fotballen startet opp igjen etter krigen, endret Lyn navn til Gjøvik-Lyn etter direktiver fra NFF for å hindre forveksling med Oslo-klubben Lyn. Man begynte på slutten av 1950-årene å se konturene av noe stort, og 1962 ble et jubel-år i klubbens historie. Ikke bare sikret de seg opprykk til øverste nivå ved å vinne sin avdeling av Landsdelsserien foran Lillestrøm, men de spilte seg også frem til cupfinalen. Rolf Bjørn Backe ble den store helten da han scoret begge målene da Gjøvik-Lyn slo Vard 2-0 foran over 31 000 tilskuere i finalen på Ullevaal Stadion. Opprykket betød at klubben var med da man i 1963 skulle spille den første med én avdeling i den norske toppdivisjonen, men det endte med jumboplass og nedrykk. Seieren i Norgesmesterskapet betød på sin side spill i den europeiske cupvinnercupen, der de snublet i første hinder etter å ha fått på pukkelen av kypriotiske APOEL.

På midten av 1970-årene hadde klubben fått det tøft og rykket ned i 4. divisjon, og selv om de rykket opp et hakk igjen i 1982, ble det nytt nedrykk i 1988, og som om ikke det var nok måtte de i 1989 ta den tunge turen ned i 5. divisjon! I 1993 ble klubben slått sammen med tidligere nevnte Gjøvik AIL, og i den nye 3. divisjonen begynte de å spille under navnet Sportsklubben Gjøvik-Lyn. Etter nedrykket fra 2. divisjon i 2008 ble det vedtatt å satse på spillerutvikling og overlate seniorsatsingen til overbyggingsklubben Gjøvik Fotballforening, som var et resultat av et samarbeid mellom Gjøvik-Lyn, Vardal, Vind og Redalen (de to siste trakk seg senere ut av prosjektet. Denne klubben rykket i 2011 opp til 2. divisjon, men etter 2013-sesongen valgte de å slå seg sammen igjen med Gjøvik-Lyn, og tok igjen dagens navn. De rykket i 2016 ned til 3. divisjon, der de ble til de etter en forkortet 2021-sesong rykket opp igjen som suverene avdelingsvinnere med 13 seire av 13 mulige. Forrige sesong ble de nummer fem i sin 2. divisjon-avdeling, men det ville de ikke gjøre denne gang.

Gjøvik Stadion ble en realitet i 1910, og har lokalt ofte bare gått under navnet Plassen. Anlegget var nok opprinnelig en god del mer spartansk enn det det er i dag, men det har opp gjennom årene også huset blant annet både friidrett, skøyteløp og bandy. I dag spilles det dessverre på kunstgress, og så vidt jeg kan se, har det blitt gjort siden 2006. Tribunefasilitetene består av romslige tribuner på langsidene, og så sent som i 2020 ble en av disse oppgradert. Tribunen på den andre langsiden var avsperret, og ifølge en av de fremmøtte jeg etter hvert snakket litt med, er planen at også denne skal rives og (muligens?) oppgraderes slik som ‘kollegaen’. Det var på den nye tribunen at jeg etter hvert slo meg ned for å se dagens meget viktige kamp.

I 2. divisjon avdeling 2 hadde Levanger for lengst avgjort tittelkampen og sikret seg det automatiske opprykket til 1. divisjon. På en like klar andreplass fulgte Tromsdalen, som allerede var klare for kvalifiseringsspill. Om det ikke var spenning i toppen, var det voldsom spenning i bunnen. Tre lag skulle ned, og jumbo Ullern var allerede klare for nedrykk. Med to runder igjen hadde Strømsgodset 2 også halvannet ben i 3. divisjon der de nå sto med 19 poeng. Gjøvik-Lyn hadde i løpet av sesongen blitt trukket fire poeng, og takket være dette lå de nå tredje sist med 23 poeng. På plassen over streken lå Brann 2 med 24 poeng, og på plassen foran der igjen befant dagens bortelag Bærum seg med 26 poeng. Junkeren på 27 poeng var heller ikke sikre.

Hjemmelaget fikk en skikkelig trøkk allerede tidlig i kampen, for før to minutter var spilt tok Bærum ledelsen. Et gjennomspill fant Christian Selvær Arvesen, og han passet videre til Lasse Brandsdal som befant seg helt alene foran mål og hadde en enkel jobb med å bredside inn 0-1. Nå hadde vertene en jobb å gjøre, men de slet tilsynelatende med å komme skikkelig i gang, og jeg syntes bæringene var hakket hvassere i første del av første omgang og at det således ikke var direkte ufortjent at de fortsatt ledet da vi nærmet oss pause. Det var en omgang med noen halvsjanser begge veier, men de fleste til Bærum, og det var først på slutten av omgangen at Lyn begynte å skape noe, og det nærmeste de kom før hvilen var da det på overtid var klabb og babb i Bærum-feltet og ballen ble klarert i en Lyn-spiller og gikk like over målet.

0-1 halvveis, og jeg benyttet pausen til å ta en tur opp i kafeteriaen i klubbhusets andre etasje for å få meg en pizzabit. Deretter var jeg klar for 45 nye minutter, og de skulle vise seg innholdsrike. Vi befant oss i det 52. minutt da det oppsto en episode som skulle bli den store snakkisen. En av hjemmelagets spillere jaktet en ball inn i feltet, og i duell med Bærum-keepere Skretteberg så det ut som han rett og slett sparket sistnevnte i ansiktet. Utrolig nok vinket imidlertid dommeren spillet videre, og ballen endte opp hos innbytter Jørgen Ninive Pettersen, som kunne sette inn utligningen i til 1-1 i det tomme målet mens bortekeeperen lå rett ut. Det så stygt ut da han ble liggende urørlig en stund, men etter noen minutter fikk de ham på bena slik at han etter hvert kom seg av banen og ble byttet ut.

Kanskje var det et vendepunkt i kampen, for det var de røde og svarte vertene som nå tok over, og i det 63. minutt var Jørgen Ninive Pettersen frempå igjen. Han kom løpende inn i feltet og møtte et innlegg på direkten. Ballen endte i mål, og Gjøvik-Lyn hadde snudd kampen og ledet 2-1. Med snaut tjue minutter igjen fikk George Gibson litt for mye spillerom da han økte til 3-1, og det virket avgjort, men Bærum slo umiddelbart tilbake da Christian Selvær styrte inn et skudd og reduserte til 3-2. Vertene hadde deretter en sjanse som endte med heading over, og det ble noen nervøse sluttminutter, men i det 88. minutt kontret Gjøvik-Lyn. Tobias Hestad gikk selv, og fra rett utenfor 16-meteren avsluttet han i mål og økte til 4-2. Over sju minutter på overtid traff Bærum stolpen, men nærmere kom de ikke, og det endte til slutt 4-2.

Rocky Lekaj og de andre Gjøvik-spillerne kunne juble over tre uhyre viktige poeng, men jobben var fortsatt ikke gjort. Nyheten om at Brann 2 hadde slått Tromsdalen oppe i Tromsø var neppe det hverken Gjøvik-Lyn eller Bærum håpet på. For Gjøvik-Lyn sin del hadde de i hvert fall tatt seg forbi Bærum på målforskjell og ut av nedrykkssonen, mens Bærum raste ned under streken. Slik endte det også etter den avsluttende runden helgen etter, og Gjøvik-Lyn klarte seg mens Bærum rykket ned sammen med Godset 2 og Ullern. Nå var det for min del bare å spasere bort til Fjellhallen for å se litt hockey, og det var en kul opplevelse. Ikke bare fordi hjemmelaget Gjøvik noe overraskende slo Narvik, men fordi det er en temmelig kul hall. Etter kampen der kunne jeg koste på meg en tur innom sportspuben PT’s før jeg gikk for å ta 19.28-toget tilbake til Oslo. Det hadde vært en lang dag, og jeg sov mesteparten av den turen, men kom meg etter hvert også tilbake til Fredrikstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 236:
Gjøvik-Lyn v Bærum 4-2 (0-1)
2. divisjon avd. 2
Gjøvik Stadion, 4 November 2023
0-1 Lasse Bransdal (2)
1-1 Jørgen Ninive Pettersen (52)
2-1 Jørgen Ninive Pettersen (63)
3-1 George Gibson (72)
3-2 Christian Selvær Arvesen (73)
4-2 Tobias Hestad (88)
Att: ??
Admission: 50 NOK (concession)

Next game: 05.11.2023: Moss v Fredrikstad
Previous game: 03.11.2023: Rakkestad v Berg

More pics

 

Rakkestad v Berg 03.11.2023

 

Fredag 03.11.2023: Rakkestad v Berg

Etter at det hadde gått over to år mellom mitt første og andre besøk på Rakkestad Stadion, skulle jeg nå tilbake for tredje gang allerede to uker etter forrige gang. Det var fordi det igjen var kretsens eneste fredagskamp, og det lot seg gjøre fordi det var avspark klokken 19.00, slik at jeg dermed rakk å komme meg hjem igjen med siste buss. Jeg ville derimot ha litt tid å slå i hjel i Rakkestad før kamp, men også denne gang valgte jeg derfor å innta middagen ved Charlie’s Diner. I motsetning til to uker tidligere, dro jeg først innom utsalget til Brødrene Ringstad før de stengte, og etter at jeg deretter koste meg med en pizza, kunne jeg traske bort til Rakkestad Stadion, der jeg ankom med en halvtimes tid til avspark.

Rakkestad var fortsatt ikke helt sikre på videre spill i 5. divisjon neste sesong, der de lå på en niendeplass med 28 poeng på sine 22 kamper hittil, men følelsen var at veldig mye skulle gå galt om de ikke skulle klare seg. Bak fulgte Rygge, Berg og Gresvik, som var de tre andre som kjempet for å unngå å bli med Lisleby 2 og Råde 2 ned. Rygge hadde 25 poeng på 23 kamper, Berg 24 poeng på 22 kamper, og Gresvik 23 poeng på 23 kamper. Det var nettopp Berg som var bortelag denne kvelden, og ikke overraskende dukket etter hvert også haldenseren André Wauthier opp for å støtte de. Mens jeg forgjeves forsøkte å finne ut av hvorfor mitt kamera tok så håpløse bilder, kom lagene ut på banen klare for å starte kampen.

Allerede i kampens sjuende minutt tok hjemmelaget ledelsen 1-0 da Ernan Kaplan banket ballen kontant i krysset, og kun to minutter senere var de nære på å doble da de fikk en kjempesjanse som burde vært vært omsatt i scoring men endte i en avslutning utenfor. Rakstingene doblet likevel ledelsen i det 20. spilleminutt, da det ble spilt gjennom til Per-Morten Elnes, og han gjorde ingen feil da han satt inn 2-0. Det var også stillingen ved pause, så Rakkestad kunne gå i garderoben med en fortjent ledelse. Det kan også nevnes at det heldigvis ikke var på langt nær så surt og kaldt denne kvelden som det hadde vært ved mitt forrige besøk to uker tidligere, og godt var det..

Tidlig i andre omgang viste Rakkestad frem flott spill, og Jonas Grønnern ble spilt gjennom og økte til 3-0. Jeg mistenkte at det var den berømte spikeren i kista, men bortelaget hadde ikke resignert, for snaut ti minutter ut i omgangen hadde de fått straffespark. Rakkestad-keeperen reddet imidlertid straffesparket der eksekutøren gikk for kraft. I det 72. minutt fikk imidlertid Berg sin redusering da William Mathisen sørget for 3-1, og seks minutter senere var det virkelig kamp igjen da Erik Mjølnerød reduserte til 3-2 fra skrått hold. Berg presset på for utligning, men det var Rakkestad som etter dette fikk den største sjansen på en kontring. Den endte imidlertid utenfor, og dermed endte kampen med hjemmeseier 3-2. Rakkestad var sikret ny kontrakt, mens Berg fortsatt hadde et par nervøse uker foran seg. Det var bare å takke for seg og ta farvel med André, og deretter vente på bussen til S*rpsborg for å selv komme seg hjemover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Rakkestad v Berg 3-2 (2-0)
5. divisjon Østfold
Rakkestad Stadion, 3 November 2023
1-0 Ernan Kaplan (7)
2-0 Per-Morten Elnes (20)
3-0 Jonas Grønnern (49)
3-1 William Mathisen (72)
3-2 Erik Mjølnerød (78)
Att: 41
Admission: 20 NOK (concession)

Next game: 04.11.2023: Gjøvik-Lyn v Bærum
Previous game: 31.10.2023: Torp v Selbak 2

More pics

 

Torp v Selbak 2 31.10.2023

 

Tirsdag 31.10.2023: Torp v Selbak 2

Oppe i Trøgstad hadde det noen uker tidligere vært ugagnskråker på ferde, og hærverk på banedekket gjorde at de måtte spille sine tre siste hjemmekamper for sesongen på Trøgstad Stadion snarere enn på den faste kunstgressbanen ved siden av. Kunstig dekke er det nå riktignok også på Trøgstad Stadion, men jeg hadde sett på mulighetene for å få benyttet anledningen til å huke av en ny bane i den anledning. Denne kvelden var det foreløpig siste sjanse i så måte når Trø/Bå skulle møte Fredrikshald i sin siste hjemmekamp for året. Imidlertid hadde snøværet som hadde meldt sin ankomst dagen før skapt problemer slik at de ikke fikk måkt banen, og dermed måtte de likevel tilbake på sin ‘vanlige’ bane, som man dermed får tro at de kanskje hadde fått fikset.

Da får det bli en annen gang, og når det først utgikk denne gang, var det egentlig liten tvil om hvor jeg i stedet ville befinne meg denne kvelden. På Sportsplassen på Torp inviterte torpingene til lokaloppgjør mot Selbak 2. Greit nok at det ikke er helt det samme når et av lagene er et andrelag, men jeg kan garantere at disse oppgjørene likevel ikke tas lett på. Begge lags spillere er alltid 100% gira på å ta rivalens skalp, og snakket i dagene i forkant av denne kampen vitnet om at det også var tilfelle denne gang. Selbak hadde gitt beskjed om at de ville stille sterkt i håp om å ‘jekke ned’ de allerede opprykksklare torpingene (så kan man jo selvsagt si hva man vil om disse andrelagene, som strengt tatt burde vært i en egen reserveliga).

Da jeg ankom Sportsplassen med en kvarters tid til avspark, ble jeg umiddelbart shanghaiet av representanter for hjemmelaget og vervet til å bidra med å blusse på vollen langs den bortre langsiden under innmarsj. Jeg påpekte med glimt i øyet at det kanskje ikke var et spesielt klokt valg for en som nettopp hadde sonet ferdig en helt vanvittig 20(!!) kampers utestengelse fra ormebolet Fredrikstad Stadion for en lignende forseelse, men torpingene beroliget lattermildt med at det ikke ville bli slike konsekvenser her på Sportsplassen, hvor det for øvrig fortsatt lå nokså store mengder snø rundt banen. Dermed fikk spillerne et aldri så lite show da de kom ut av garderoben og marsjerte ut på banen for å sparke i gang kampen. Nå skal det også sies at jeg selv har bodd og gått tre år av mine skoleår Torp og spilt i Torp-drakta i mine yngre dager, samtidig som jeg har mange gode Selbak-venner og nå også gjerne er fast innslag på Selbaks kamper. Denne kvelden var det dog ingen voldsom tvil om hvem jeg heiet på, spesielt siden et av de involverte lagene var et andrelag.

Kveldens kamp var i 6. divisjon Østfold avdeling 1, og med to runder igjen hadde Torp som jeg nevnte allerede rykket opp. De hadde nemlig ni poengs luke ned til Trøgstad/Båstad, som var involvert i en spennende duell med Sarpsborg FK 2 og NMBUI om andreplassen som gir kvalifisering. Jeg hadde da også Torp som min favoritt i denne av delingen før sesongstart, med Trøgstad/Båstad som fremste utfordrer, så der får jeg klappe meg selv litt på skulderen. For Selbak 2 sin del var de fortsatt ikke sikret ny kontrakt i divisjonen. Jumboen Fredrikshald var allerede nede, men ett lag til skulle ned i 7. divisjon. Dårligst an lå trioen Rolvsøy, Hafslund og Borgen 2, men Selbak 2 hadde kun ett poeng til gode på disse tre.

Det var Selbak-reservene som slo til først, for etter ti minutter sørget Robin Aasen for borteledelse 0-1 med et skudd som snek seg inn under tverrliggeren. Tre minutter senere var vi imidlertid like langt da et gjennomspill fant Sander Danielsen som utlignet til 1-1. Selbak 2 hadde deretter en god sjanse til å ta tilbake ledelsen, men torpingene fikk headet unna helt inne på streken, og etter tjue minutter tok de svarte også ledelsen. Andreas Jonassen var først frempå en retur, og sørget for det med ledelse 2-1 for Torp. Det var også en ledelse som sto seg til pause, så her ville det fortsatt være spenning. Været hadde nok gjort sitt til at jeg kun talte 26 tilskuere, og en del av oss benyttet anledningen til å tilbringe pausen inne i varmen i klubbhusets kjellerstue.

Gjestene hadde etter snaut fem minutter av andre omgang et skudd i tverrliggeren, og sendte med det et signal om at de ikke på noen måte hadde resignert. Like etter var det derimot Torp som scoret igjen, og det var Joakim Olsen som skar inn og økte til 3-1. Ti minutter ut i omgangen reduserte Sebastian Engsmyr til 3-2, men Torp var nære på et fjerde da Joakim Olsen etter drøyt halvspilt omgang sendte i vei et skudd som Selbak-keeperen fikk slått i stolpen. Nærmere kom vi ikke ytterligere mål, så det endte 3-2. Selbak 2 reddet for ordens skyld til slutt plassen (Hafslund måtte ta turen ned). Så får jeg avslutte med å sende en takk til Hans-Martin Wenneberg, som var en av de jeg hadde stått og snakket med i løpet av kampen, og som så at jeg langet ut mot bussholdeplassen og tilbød meg skyss hjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Torp v Selbak 2 3-2 (2-1)
6. divisjon Østfold avd. 1
Sportsplassen, 31 October 2023
0-1 Robin Aasen (11)
1-1 Sander Danielsen (14)
2-1 Andreas Jonassen (21)
3-1 Joakim Olsen (51)
3-2 Sebastian Engsmyr (56)
Att: 26 (h/c)
Admission: Free

Next game: 03.11.2023: Rakkestad v Berg
Previous game: 30.10.2023: Kråkerøy 2 v Trosvik (Østfoldhallen)

More pics

 

Kråkerøy 2 v Trosvik (@ Østfoldhallen) 30.10.2023

 

Mandag 30.10.2023: Kråkerøy 2 v Trosvik (@ Østfoldhallen)

Denne dagen hadde min plan opprinnelig å dra til Halden sammen med Pål og Sten for å se Selbak fortsette jakten på opprykk, men nå hadde årets første snøvær ankommet Østfold, og det skapte som vanlig kaos og problemer. Berg mente at de skulle klare å arrangere, men det viste seg snart at flere andre kamper ble utsatt da både spillere og dommere hadde problemer med å komme seg fra A til B, og etter hvert ble Berg og Selbak enige om at også de skulle avlyse. Til slutt ble alle kampene i Østfold avlyst denne kvelden, med unntak av 5. divisjons-oppgjøret mellom Kråkerøy 2 og Trosvik, og det var fordi vertene rett og slett hadde kastet seg rundt og booket Østfoldhallen. Da det ble eneste kamp, gjorde det at også jeg kastet meg rundt og satt kursen dit, og det var altså ikke bare fordi at også Trond hadde meldt sin tilstedeværelse der.

Det var lettere sagt enn gjort, for det var enda mer trøbbel enn vanlig med områdets kollektivtrafikk, men til slutt kom det en buss, jeg kom meg til slutt derfor til Østfoldhallen med noen få minutter til avspark. Der hadde visstnok Kråkerøy fått leie hallen i halvannen time, så det gjaldt å ikke kaste bort noe tid. Det gjorde heller ikke Kråkerøy 2, for allerede i kampens fjerde minutt sørget Aleksander Syversen for 1-0 med en heading som gikk i en bue over keeper og inn i mål. I det 19. minutt doblet Johan Syvertsen ledelsen til 2-0. Dette var en kamp mellom to tabellnaboer rett over midten av tabellen, men Kråkerøy-reservene var rett og slett for gode for Trosvik før hvilen, og spesielt en periode før pause gikk det unna.

I det 37. minutt ble Henrik Temte spilt gjennom på venstre kant, og satt inn 3-0 med et skudd i bortre hjørne. To minutter senere var samme mann på farten igjen da han økte så at keeperen sto langt ute og med et langskudd økte til 4-0. Som om ikke det var nok ble det ytterligere nettkjenning et lite minutt senere, da Kråkerøy 2 fikk frispark rundt 30 meter fra mål. Det var rett og slett keeper Vebjørn Sahlin som sendte ballen rett i krysset!! Med det sørget han for at det sto 5-0 halvveis, og det virket jo nå avgjort, men det skulle bli en helt annen kamp etter pause. I det 53. minutt vartet Joseph Thøgersen opp med en smart avslutning der han skjøt rundt en forsvarer, og reduserte med det til 5-1. Drøyt ti minutter senere hadde Kråkerøy 2 en kjempesjanse til å gjenopprette sin femmålsledelse da en av deres spillere fikk vendt opp i feltet og skutt, men keeper Sahlin leverte en solid redning.

Med et snaut kvarter igjen rundet Durim Mehmeti Kråkerøy-keeperen og satt inn 5-2, og da Hampus Gustafsson like etter reduserte igjen begynte det virkelig å bli kamp igjen. Målet kom etter et innlegg foran mål, og Kråkerøy-keeperen måtte gjøre en god redning, men returen havnet hos Gustafsson, og selv om han først bommet på ballen, fikk han tuppet inn 5-3 på andre forsøk. Kråkerøy 2 klarte imidlertid å ro i land de tre poengene, og vant takket være sin gode første omgang. Mens jeg var i Østfoldhallen hadde man valgt å innstille samtlige av distriktets busser med unntak av den såkalte Glommaringen mellom Fredrikstad og Sarpsborg (buss 2 og 7), men jeg måtte likevel vente en stund før en av de kom. På veien registrerte jeg fortvilte passasjerer som skulle hjem til steder som Skjærviken og Manstad men nå hadde blitt strandet. Det ble meldt at ventetiden på taxi var så lang at de hadde sluttet å ta imot bestillinger, men ØKT og Nobina mente at det var riktig å innstille da de ‘hadde et ansvar for kundenes sikkerhet’. Er det ikke også deres ansvar å frakte hjem passasjerene som har betalt for en slik tjeneste snarere enn å la de risikere en tilværelse som uteliggere i kulda? Det får jo være opp til hver enkelt hva man mener om det, men det er uansett rart at snøværet alltid også skal komme så bardus på selv når det er varslet. Selv hadde jeg fått med meg en kamp, og attpåtil (omsider) kommet meg hjem etterpå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Kråkerøy 2 v Trosvik 5-3 (5-0)
5. divisjon Østfold
Østfoldhallen, 30 October 2023
1-0 Aleksander Syversen (4)
2-0 Johan Syvertsen (19)
3-0 Henrik Temte (37)
4-0 Henrik Temte (39)
5-0 Vebjørn Sahlin (40)
5-1 Joseph Thøgersen (53)
5-2 Durim Mehmeti (77)
5-3 Hampus Gustafsson (79)
Att: 44 (h/c)
Admission: 50 NOK

Next game: 31.10.2023: Torp v Selbak 2
Previous game: 29.10.2023: Fredrikstad v Mjøndalen

More pics

 

Fredrikstad v Mjøndalen 29.10.2023

 

Søndag 29.10.2023: Fredrikstad v Mjøndalen

I forkant av denne søndagen hadde jeg for så vidt tittet litt for mulighetene for å ta en tur til Romerike og huke av en ny bane med besøk hos Skedsmo, men sesongavslutningen i 3. divisjon hadde tidlig avspark allerede klokken 12.00. Bussene her slutter ikke bare å gå altfor tidlig om kveldene, for i helgene – og spesielt på søndager – begynner de også å gå for sent, og det betød at jeg ikke ville kunne være på plass på Skedsmo Stadion før helt på slutten av første omgang. Planen ble dermed skrinlagt allerede før den hadde rukket å bli en skikkelig plan. Nærmere hjemmebane skulle imidlertid Fredrikstad spille hjemmekamp mot Mjøndalen klokken 15.00, og i tillegg skulle Stjernen spille hjemmekamp mot Stavanger Oilers tre timer senere, så det ga muligheter for en dobbel med både fotball og hockey.

Det at min entusiasme rundt FFK i år har fått seg stadige ‘trøkker’ er ingen statshemmelighet på linje med hvem som faktisk er barnefaren til Marit Arnstads barn eller hvem av deltakerne på hytteturen som sendte den famøse tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete, og jeg vurderte faktisk å hoppe over fotballkampen for å dra rett i Stjernehallen, men valgte til slutt å være litt sosial og bli med da Pål spurte om jeg ville være med på Lille Dragen (tidligere West End) og lade opp til kamp der. Etter et par hyggelige timer på Lille Dragen gikk vår gruppe bort til stadion, der jeg med et kvarters tid til avspark i det minste nok en gang klarte å få innpass uten å måtte bidra økonomisk til klubbkassa og dagens ledelse.

FFK hadde allerede sikret opprykket til Eliteserien, men gikk nå for divisjonstittelen i 1. divisjon. All den tid de var ubeseiret på hjemmebane hittil i årets seriespill, var de da også store favoritter mot et Mjøndalen som faktisk ikke hadde sikret plassen ennå. De brune fra Nedre Eiker hadde kun tre poeng ned til nedrykks-kvalik, og kunne derfor trenge noen poeng til. De fikk da også en god start, for i det niende minutt var det en gammel kjenning som åpnet scoringsballet med nettkjenning mot sin tidligere klubb. Jeg var neppe den eneste som en periode hadde Love Reuterswärd som en personlig favoritt i FFK, og jeg vet at mange i likhet med meg også reagerte på at han ikke fikk sjansen(e) han fortjente og at klubben ga for lett slipp på ham. Etter at Mats Pedersen la inn foran mål, var det nettopp Love som dunket inn 0-1.

FFK spilte rett og slett en ræva første omgang, og skapte egentlig ingen verdens ting. Det gjorde imidlertid gjestene, og i det 34. minutt lå ballen på straffemerket etter at de hadde fått tildelt straffespark. Maxwell Woledzi har fått mye skryt etter sin inntreden i FFK-forsvaret, men denne søndagen hadde han en ussel dag på jobb. Han hadde en dårlig involvering før det første målet, og etter at han igjen lot seg lure av Mats Pedersen, måtte han ty til ulovligheter da han med en klønete inngripen felte Pedersen. FFK-keeper Håvar Jenssen var på straffesparket fra Martin Rønning Ovenstad, men ballen snek seg inn. Dermed sto det 0-2, og det gjorde det fortsatt da lagene tok pause og gikk i garderoben.

FFK hevet seg etter hvilen, og la et press på bortelaget som forsvarte sin ledelse nebb og klør. Sondre Sørløkk fikk to muligheter, og barberte blant annet stolpen. Joannes Bjartalid fikk deretter en stor sjanse etter et flott angrep og herlig veggspill med Oscar Aga, men gjestenes keeper fikk blokkert avslutningen. Heller ikke Henrik Kjelsrud Johansen fikk ballen i mål, og det ville seg tydeligvis ikke helt for rødbuksene denne dagen. I det 83. minutt tok imidlertid Håvard Åsheim affære-gutten som tidligere i uken hadde fått beskjed om at han ikke var en del av klubbens fremtidsplaner hadde kommet innpå ti minutter tidligere, og reduserte nå til 1-2 med et skudd fra rett innenfor 16-meteren. Nærmere kom dog ikke FFK, og det endte 1-2. FFK måtte utsette feiringen av tittelen, mens Mjøndalen tok et langt skritt mot fornyet kontrakt. Nå var det bare å komme seg opp i Stjernehallen. Selv om Stjernen der startet bra og ledet 2-0 over Oilers, skulle det ikke gå veien der heller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Fredrikstad v Mjøndalen 1-2 (0-2)
1. divisjon
Fredrikstad Stadion, 29 October 2023
0-1 Love Reuterswärd (9)
0-2 Martin Rønning Ovenstad (pen, 34)
1-2 Håvard Åsheim (83)
Att: 5 917
Admission: Don’t know

Next game: 30.10.2023: Kråkerøy 2 v Trosvik (@ Østfoldhallen)
Previous game: 28.10.2023: Råde v Flint

More pics