Askim Fotball 2 v Torp 23.11.2023

 

Torsdag 23.11.2023: Askim Fotball 2 v Torp

Selv om jeg siden sist hadde fått med meg litt ishockey i form av en bortetur til Hamar for å se Stjernen i bortekamp mot Storhamar, var det nå en uke siden min forrige fotballkamp, og det sier jo litt om hvor langt det var mellom kampen når vi nå befant oss i siste halvdel av sesongen. Denne kvelden skulle imidlertid Askim Fotball 2 og Torp gjøre opp om tittelen som kretsmestere i 6. divisjon, eller å ha vunnet hver sin 6. divisjons-avdeling. Denne kampen skulle opprinnelig vært spilt en uke tidligere, men da hadde det vært sykdom i Torp-leiren. Nå skulle den imidlertid spilles, og dette var da også den siste ordinære kampen for året i Østfold-fotballen, slik at det samtidig ville sette et punktum for min min breddefotball-sesong her hjemme.

Etter en trekning ble det klart at kampen skulle spilles i Askim, og i den forbindelse er jeg ikke helt uenig i de som påpekte at dersom det i disse kampene står mellom et førstelag og et andrelag (eller tredjelag) så burde førstelaget automatisk få hjemmebanefordelen. Det er uansett ingen voldsomt stor sak, men etter at Trond Sæterøy hadde bekreftet at han hadde tenkt seg til Askim denne kvelden, fikk jeg avtalt skyss med ham. På denne tiden av året var det naturlig nok kunstgresset til Askim som skulle brukes, snarere enn gressmatta på Askim Stadion, og vi var på plass i god tid før avspark. Trond hadde en følelse av at Askim-laget kanskje ønsket seg KM-tittelen litt mer, og uavhengig av det holdt jeg de som favoritter da jeg regnet med at et antall spillere med spill for deres A-lag i 4. divisjon ville være i aksjon.

Den følelsen ble vel ikke mindre av at Askim startet med fire spillere som hadde tosifret antall kamper for A-laget i år, og tre av disse hadde også flere kamper for A-laget enn for andrelaget. I rettferdighetens navn skal det da samtidig nevnes at de også stilte med flere gutter som har spilt G19-fotball, og en av de gjorde tilsynelatende også sin senior-debut denne kvelden. Vi fikk snart selskap av banehopper Tom Børkeeiet, og rakk både en tur i kiosken og å ønske Torp-trener Terje Jonassen og hans gutter lykke til før de entret banen. Terje satt åpenbart pris på at jeg hadde kledd meg i Torp-lue for anledningen, men det gjensto å se om det ville hjelpe noe særlig på det som skulle skje ute på plastsavannen.

Det virket ikke sånn da vertskapet allerede etter et drøyt minutt tok en tidlig ledelse, og det var Shkelzen Shabani som fikk en pasning inn i feltet og plasserte ballen borte ved stolpen, slik at det sto 1-0. Torpingene spilte for øvrig i noen temmelig uvanlige kostymer for anledningen, for de hadde nemlig ikledd seg de gule bortedraktene til Borgar. Ute på banen hadde de etter hvert to gode muligheter på kort tid, men mens den første gikk over Askim-målet, gikk den andre like utenfor, og det var Askim som tross alt virket sterkest og satt inn et aldri så lite press mot gjestenes mål etter dette. Til tross for et par store Askim-sjanser måtte vi imidlertid vente på kveldens andre nettkjenning, men på tampen av omgangen ble Askim tildelt et straffespark etter en felling. Erlind Krasniqi gjorde ingen feil, og sørget for at sto 2-0 halvveis.

Etter pause var det Askim som fortsatte å kjøre, og et snaut kvarter ut i andre omgang ble det enda vanskelige for Torp da René Johansen fikk sitt andre gule slik at de måtte fullføre med én mann mindre. Etter dette døde kampen faktisk litt hen en periode, men med ti minutter igjen tok Askim-sjefen selv ansvar. Kawan Hussaini fikk kjempetreff med et bananskudd fra distanse, og det sto 3-0. Game over, men fem minutter senere fikk i hvert fall Torp et trøstemål, og det var også en herlig scoring da kaptein Andreas Jonassen spilte vegg med en medspiller og avsluttet flott i steget med utsiden av foten. Med det reduserte han til 3-1, men Torp kom ikke nærmere, selv om også Askim ble redusert til ti mann på overtid etter et direkte rødt kort. Askim Fotball 2 vant 3-1 og er Østfold-fotballens kretsmestere for 6. divisjon i 2023.

Det skulle vise seg at dette også skulle bli min siste kamp for året på norsk jord, for selv om jeg hadde planlagt å få med meg Lyn sin hjemmekamp i kvalifiseringen mot Hødd på mandagen, skulle det gå litt hardt for seg på Red Beavers sin bortetur til Frisk Asker v Stjernen på lørdagen. Det endte med blant annet ribbensbrudd og hodeskade etter en tur halvveis ut i Glomma på vei hjem fra puben etter retur til Fredrikstad, men det er en helt annen historie. Uansett førte det til at jeg droppet planene om en ny Oslo-tur, så kampen i Askim ble således et punktum for den norske fotballen i 2023 for min del. Tilbake i Askim var det bare å komme seg i bilen, og Trond slapp meg av på bussterminalen i Sarpsborg slik at jeg kunne busse hjem derfra. Dagen etter sto en foreløpig siste kamp for året på menyen i Göteborg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Askim Fotball 2 v Torp 3-1 (2-0)
6. divisjon Østfold KM
Askim kunstgress, 23 November 2023
1-0 Shkelzen Shabani (2)
2-0 Erlind Krasniqi (pen, 44)
3-0 Kawan Hussaini (81)
3-1 Andreas Jonassen (86)
Att: 43 (h/c)
Admission: Free

Next game: 24.11.2023: IFK Göteborg v Fredrikstad (@ Valhalla IP)
Next norwegian game: 19.01.2024: Askim Fotball v Sparta (@ Østfoldhallen)
Previous game: 16.11.2023: Driv v Trøgstad/Båstad (@ Spydeberg)

More pics

 

Driv v Trøgstad/Båstad (@ Spydeberg) 16.11.2023

 

Torsdag 16.11.2023: Driv v Trøgstad/Båstad (@ Spydeberg)

Det meste var avklart hva gjelder opp- og nedrykk i Østfold-kretsen, men det var én viktig ting som gjensto i så måte. Det var ytterligere ett lag som skulle opp 6. divisjon, og den siste ledige plassen i neste års 5. divisjon ville tilfelle vinneren av en kvalifiseringskamp mellom de to toerne i kretsens 6. divisjons-avdelinger. I avdeling 1 hadde Trøgstad/Båstad tatt andreplassen bak Torp, akkurat slik jeg hadde tippet, mens Driv ble nummer to bak Askim Fotball 2 i avdeling 2. Kampen skulle opprinnelig spilles på Mjær Stadion i Enebakk, men til tross for iherdige forsøk på å få banen klar med hjelp av mengder med salt, hadde det ikke latt seg gjøre, og man endte opp på å få låne Spydeberg Stadion. Da fikk det heller være at Spydeberg hadde tømt og stengt kiosken for vinteren, slik at det ikke ville bli åpen kiosk. Det var bare å få i seg noe mat hjemme før jeg møtte Trond, som skulle skysse oss til Spydeberg.

Mitt foreløpig eneste besøk på Spydeberg Stadion hadde vært såpass langt tilbake som i mai 2017, og den største endringen siden den gang var så vidt jeg kunne se en rekke blokkleiligheter som har kommet til på nabotomta. I selskap av blant annet banehopperen Tom Børkeeiet, kampdelegatet fra Navestad, og en av kretsens dommere fikk vi se at trøgstingene åpnet hakket bedre men at Driv deretter kom mer med og tok ledelsen 1-0 i det 24. minutt, da Marius Nyquist ble mål for et innlegg inn i feltet og plasserte ballen i mål. Ledelsen var kortvarig, for kun tre minutter senere utlignet Eivind Skughei til 1-1 fra litt trengt posisjon. Driv gikk imidlertid rett i angrep og gjenopprettet sin ledelse da et skudd fra Christer Finnerud endret retning i et forsvarerben og gikk i mål bak en utspilt og sjanseløs keeper. 2-1 var også stillingen ved pause, da noen av oss benyttet anledningen til å varme seg litt inne i gangen i klubbhuset.

Kun et par minutter ut i andre omgang utlignet Trøgstad/Båstad igjen, og det var Oskar Billing Karlsrud som kriget inn 2-2. Som om ikke det var nok, fikk de deretter et straffespark, og David-Simen Kjær Pedersen sørget for 2-3. Det var sjanser begge veier, men med drøyt ti minutter igjen av ordinær tid var det Driv sin tur til å få straffespark. Benjamin Røkeness gjorde ingen feil, og dermed 3-3. Da det ikke ble ytterligere scoringer i ordinær tid, var det duket for ekstraomganger, så vi måtte fryse litt til. Sekunder etter at Driv hadde hatt en kjempesjanse, tok Trøgstad/Båstad ledelsen igjen i det 97. minutt, og det skjedde på litt spesielt vis, der en Driv-spiller klarerte rett i en motspiller (jeg trodde først det var en medspiller) og i mål. William Have ble kreditert, og det sto 3-4. Driv jaktet etter dette utligning i håp om å tvinge frem en straffesparkkonkurranse, og det åpnet også for Trøgstad-kontringer.

Helt på tampen ropte Driv på straffespark, men fikk ikke gehør hos dommeren, og i stedet kontret Trøgstad/Båstad. Driv måtte ty til ulovligheter for å stanse motstanderne i å komme alene mot mål, og dommeren dro opp det røde kortet slik at Driv måtte fullføre med en mann mindre på banen. Da dette skjedde i det 120. minutt, var det heller ikke lenge igjen, og et Driv i undertall klarte aldri å få utligningen de trengte. Dermed var det Trøgstad/Båstad som til slutt sikret seg opprykket tilbake til 5. divisjon på første forsøk. Driv vil nok ha ergret seg litt over måten avgjørelsen falt på, med et temmelig spesielt baklengsmål som sikkert var bittert å tape et opprykk på, men de får prøve igjen neste år. Det hadde blitt senere enn planlagt, så vi kom oss ganske snart i bilen og startet hjemturen. Trond slapp meg av ved bussterminalen i Sarpsborg, der jeg fortsatt rakk en av bussene hjem derfra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Driv v Trøgstad/Båstad 3-4 AET (2-1, 3-3)
Kvalifisering til 5. divisjon
Spydeberg Stadion (at Spydeberg), 16 November 2023
1-0 Marius Nyquist (24)
1-1 Eivind Skughei (27)
2-1 Christer Finnerud (28)
2-2 Oskar Billing Karlsrud (48)
2-3 David-Simen Kjær Pedersen (pen, 57)
3-3 Benjamin Røkeness (pen, 80)
3-4 William Haave (97)
Att: 87 (h/c)
Admission: Free

Next game: 23.11.2023: Askim Fotball 2 v Torp
Previous game: 15.11.2023: Lyn v Tromsdalen (@ Stabæk)

More pics

 

Lyn v Tromsdalen (@ Stabæk) 15.11.2023

 

Onsdag 15.11.2023: Lyn v Tromsdalen (@ Stabæk) 

Det hadde i løpet av høsten vært en spennende duell i toppen av den ene 2. divisjons-avdelingen. Mens Levanger suste mot et suverent opprykk fra avdeling 2, utkjempet nemlig Egersund og Lyn en durabelig duell om tittelen i avdeling 1. Det endte som kjent med at Egersund endelig klarte det og tok tittelen og det direkte opprykket med minst mulig margin, men Lyn skulle som toer få en ny mulighet i kvalifiseringen, der de først skulle møte toeren i den andre avdelingen. Det var Tromsdalen, men hvor skulle Lyns hjemmekamp spilles?? Jeg tittet tidlig på muligheten for å dra inn og se deres hjemmekamp da jeg trodde den skulle spilles på Bislett, men Oslo-fotballen er jo en historie for seg selv, og dessverre skulle det vise seg at Bislett ikke var aktuell som kamparena.

Oslo kommune hadde prestert å rett og slett stenge Bislett for sesongen allerede før Lyns siste hjemmekamp i siste serierunde, da de måtte spille på Skeid sin hjemmebane Nordre Åsen. Der er det imidlertid ikke flomlys, og det hadde medført at Skeid selv måtte spille sin siste hjemmekamp for året i Hønefoss(!) etter at den planlagte reservearenaen Jessheim Stadion også viste seg å ikke oppfylle kravene. For Lyn sin del ble det etter hvert klart at deres hjemmekamp(er) i kvalifiseringen ville spilles på Nadderud Stadion, som Stabæk stilte til disposisjon. Selv om det ikke fristet meg like mye som en revisit til Bislett, var min kompis Anders Askedal fortsatt innstilt på å ta turen. Han hadde nemlig vært tidlig på ballen og tatt initiativ til en Oslo-tur med fotball og litt øl i forbindelse med denne kampen, og vi endte opp med å kjøpe billetter og gå for tur.

Etter å ha toget inn til Oslo, hadde vi noen timer til rådighet, og startet med et par øl på Sir Winston. Deretter fikk vi også stukket en tur innom The Scotsman før de stenger dørene (og flytter) ved slutten av året. Turen gikk videre til Andy’s Pub, og til slutt Dr. Jekyll, før det var på tide å sette kursen mot kveldens kamp og komme seg med T-banen vestover. Vi gikk av på Bekkestua og fulgte køen av folk derfra, og ankom Nadderud Stadion med et kvarters tid til avspark. Vi hadde betalt 150 kroner hver for inngangsbillett, og tok oss raskt innenfor og var etter en svipptur i kiosken klare for kamp. Det var også et knippe med kjente banehoppere som også hadde tatt turen i kulda, og det virket som om de fleste hadde Lyn som favoritt til å ta seg videre for å møte Hødd.

Etter at den gamle storheten Lyn gikk konkurs i 2010, måtte de starte opp igjen i lavere divisjoner, og etter tre opprykk på rad i sine tre første sesonger så det ut som om de var på vei tilbake da de høsten 2012 sikret opprykk til 2. divisjon. Tre år senere måtte de imidlertid ta turen ned igjen i 3. divisjon, og ble høsten 2022 før de klarte å rykke opp igjen etter å ha gått ubeseiret gjennom i serien. Det var dermed som nyopprykket klubb at de i år umiddelbart meldte seg på i tetkampen, og således var det kanskje litt over forventningene at de så skulle gjøre allerede på første forsøk, men nå hadde de uansett muligheten til å returnere til den nest øverste divisjonen for første gang på 13 år. Noen vil si at det er en klubb som historisk sett hører hjemme der, men det gir i seg selv intet fripass, så de måtte nå selvsagt gjøre seg fortjent til et opprykk på banen.

Det må sies at det var litt rart å se kamp fra et annet sted enn borteseksjonen på Nadderud, for det har jeg vel ikke gjort siden sommeren 2002, da Norge var arrangør av U19-EM og jeg sammen med en liten gruppe engelske kompiser var på Nadderud for å se noen kommende stjerner fra England og Tyskland barke sammen i regnet. Mitt forrige besøk til Nadderud var nå sommeren 2002 i forbindelse med et målløst oppgjør mellom Stabæk og Fredrikstad, og siden den gang hadde man nå dessverre også byttet ut gressmatta med kunstgress. Naturgresset var egentlig det mest positive med Nadderud i mine øyne, og nå er det borte. Vi vet jo at kunstgress er forbudt i de fire øverste divisjonene i England. I Nederland er det forbudt i toppdivisjonen, og det ser ut til å gå mot et lignende forbud i den skotske toppdivisjonen. Her i Norge går man imidlertid i totalt motsatt retning, dessverre.

Etter at røyken hadde lagt seg, kunne vi se at det var Lyn som startet friskest, men de endte med å stange mot gjestenes forsvar og kunne nok i perioder vært flinkere til å bruke kantene sine. Etter å ha ridd av den innledende stormen var det faktisk Tromsdalen som fikk ballen i nettet etter å ha kommet mer med i kampen, men det ble vinket for offside. Det vekket tilsynelatende vertene litt til live igjen, men fortsatt slet de med å spille seg frem til de store sjansene, og det stoppet gjerne opp da de nærmet seg TUIL-feltet. De 2 167 tilskuerne kunne konstatere at det var målløst 0-0 ved pause, etter en omgang der Lyn tross hadde vært best, men Tromsdalen egentlig kom nærmest. Nå håpet vi på noen mål som kunne varme i kulda.

Lyn kom ut i hundre etter hvilen, og gikk rett i strupen på Tromsdalen. I det 53. minutt fikk de omsider også uttelling, og det skjedde etter at et innlegg i feltet landet hos Ole Breistøl. Han fikk ballen under kontroll og sendte den deretter opp i nettaket, og det sto 1-0 til stor jubel fra majoriteten av de fremmøtte. Det var Lyn som etter dette fortsatte å presse for ytterligere scoringer, men tjue minutter ut i andre omgang var det i stedet TUIL som mot spillets gang scoret. Utligningen kom fra Didrik Hafstad som plasserte ballen flott i det bortre hjørnet, nokså utakbart for Lyn-keeperen. Det virket som om dette ga TUIL en god dose selvtillit, for de hevet seg igjen etter dette, og nå var det etter hvert nokså jevnspilt. Avgjørelsen falt i det 83. minutt, men ikke den retningen vi hadde trodd. TUILs Adrian Sandbukt fyrte av fra rundt 25 meter, og ballen suste i mål til 1-2. Kort oppsummert ble det også sluttresultatet på Nadderud, i en kamp der Lyn sett under ett var best og nok hadde fortjent mer, men som det ble sagt så er det ikke nødvendigvis så lett å gardere seg mot prikkskyting.

Vi gikk nokså umiddelbart mot T-banen og ble med tilbake til Jernbanetorget, og vi hadde tid til en siste forfriskning på Sentralpuben før vi kom oss med 21.10-toget tilbake til Fredrikstad. Lyn hadde fått et noe dårligere utgangspunkt enn de nok hadde håpet på før returkampen i Tromsø, men vi vet jo nå at det endte 0-2 der oppe, slik at det ble Lyn som skulle møte Hødd. Vi vet nå også at Lyn vant både hjemme- og bortekampen over Hødd, og dermed rykker opp til 1. divisjon. Vi hadde for øvrig også tenkt oss på Lyn sin hjemmekamp mot Hødd, og hadde sågar billetter til den, men der skulle det vise seg at jeg etter hvert måtte kaste inn håndkledet og avstå etter et ribbensbrudd et par dager før. Nå gikk det uansett virkelig mot slutten av min 2023-sesong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Lyn v Tromsdalen 1-2 (0-0)
Kvalifisering til 1. divisjon
Nadderud Stadion (at Stabæk), 15 November 2023
1-0 Ole Breistøl (53)
1-1 Didrik Hafstad (66)
1-2 Adrian Sandbukt (83)
Att: 2 167
Admission: 150 NOK

Next game: 16.11.2023: Driv v Trøgstad/Båstad (@ Spydeberg)
Previous game: 13.11.2023: Lyn v Tromsdalen (@ Stabæk)

More pics

 

Begby 2 v Greåker 2 13.11.2023

 

Mandag 13.11.2023: Begby 2 v Greåker 2

I Østfold-kretsens 7. divisjon var for det ordinære seriespillet for lengst ferdig for sesongen, men det skulle også kåres en kretsmester, og de det var de tre avdelingsvinnerne som skulle spille om den tittelen. Avdeling 1 hadde blitt vunnet av Greåker 2, mens Tveter tok tittelen i avdeling 2, og Begby 2 var sterkest i avdeling 3. Dessverre valgte Tveter å ikke stille i disse KM-kampene, og dermed sto det mellom to andrelag som denne kvelden skulle møtes på Nye Begbybanen. Den norske sesongen gikk utvilsomt mot slutten, og dette var faktisk den eneste seniorkampen for herrer i hele landet denne kvelden, så jeg valgte å ta turen og alliere meg med Trond som plukket meg opp på veien.

Kameraet er fortsatt helt bak mål, så jeg får beklage aldeles håpløse bilder herfra, men etter en litt nølende start var det uansett Greåker 2 som kom best i gang i kulda. De hadde etter et snaut kvarter et skudd i tverrliggeren, og sekunder senere sto det 0-1 da et skudd fra skrått hold gikk via et Begby-ben og i mål. I det 28. minutt doblet Joachim Henriksen ledelsen for gjestene da han ladet børsa og sendte ballen i mål fra drøyt tjue meter. Begby-keeperen var for øvrig uheldig og skle i den situasjonen, og den var i løpet av kvelden mange som slet med fotfestet ute på kunstgresset på Begby. Det var ellers et par halvsjanser begge veier, men det sto 0-2 halvveis, og det var vel ikke helt ufortjent.

I andre omgangs femte minutt hadde Greåker fått straffespark, men det ble reddet av Begby-keeperen, og det samme var tilfelle med returen. To minutter senere traff Greåker stolpen, men de måtte vente til omgangens tjuende minutt før de kunne feire ny scoring. Igjen var det Joachim Henriksen som med et langskudd økte til 0-3. Fire minutter senere reduserte Peder Svendsen fra skrått hold, og nå var det plutselig Begby som kjørte. Med fem minutter igjen headet Mathias Larsen inn en corner og reduserte til 2-3, så nå var det dukket for noen spennende sluttminutter. De ble ganske elleville, for i det 88. minutt hadde Greåker frispark fra langt hold. Raymond Kvisvik vartet opp med en variant fra øverste hylle og limte ballen i krysset. Nå kan det jo være at han fortsatt synes det er såpass moro at han vil være med også til neste år, men dersom dette skulle vise seg å bli hans siste kamp, kan man trygt si at han takket av med stil. Sekunder senere var det imidlertid Olav Aarum Hølland sin tur til å heade inn reduseringen til 3-4, men et eventuelt håp ble raskt knust da David Monan styrte inn 3-5 i det 90. minutt og satt spikeren i kista. Etter fire mål på like mange minutter, fikk vi noen underholdende sluttminutter før dommeren blåste av med 3-5 som sluttresultat. Det var bare å gratulere Greåker 2 med seier og tittelen som kretsmester i 7. divisjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Begby 2 v Greåker 2 3-5 (0-2)
7. divisjon Østfold KM
Nye Begbybanen, 13 November 2023
0-1 Own goal (og, 16)
0-2 Joachim Henriksen (28)
0-3 Joachim Henriksen (65)
1-3 Peder Svendsen (69)
2-3 Mathias Larsen (86)
2-4 Raymond Kvisvik (88)
3-4 Olav Aarum Hølland (89)
3-5 David Monan (90)
Att: 8 (h/c)
Admission: Free

Next game: 15.11.2023: Lyn v Tromsdalen (@ Stabæk)
Previous game: 12.11.2023: Fredrikstad v Jerv

More pics

 

Fredrikstad v Jerv 12.11.2023

 

Søndag 12.11.2023: Fredrikstad v Jerv

Denne søndagen var det tid for siste serierunde i årets 1. divisjon, og kampen mellom FFK og Jerv på Fredrikstad Stadion var dessuten den eneste i hele Østfold og i mange mils omkrets. Nå er det ingen hemmelighet at min motivasjon for å bidra rundt FFK har fått seg en alvorlig knekk, og mens mange ladet opp med opprykksfest, var det for meg så lite fristende at jeg i stedet valgte å busse sent inn til byen og heller dra rett på kamp. Faktisk hadde jeg vurdert å rett og slett bli hjemme, men jeg hadde etter hvert kvittert ut en gratisbillett i tilfelle, og endte til slutt altså opp med å bruke den. FFK var jo som kjent allerede vinnere av divisjonen og klare for Eliteserie-spill neste år, men for bortelaget fra Grimstad sto det mye på spill, og det så ikke spesielt lyst ut for de med tanke på å kunne unngå et andre strake nedrykk. Nå var det nok kanskje noen av de med skarre-R som mente at FFK skyldte nettopp Jerv en tjeneste

La oss spole tilbake til 1. november 2015. Stedet er Fredrikstad Stadion, og FFK kjemper for å beholde plassen i 1. divisjon. De ser ut til å gjøre sin del av jobben, som går ut på å slå Nest Sotra, men på overtid kjemper gjestene inn en utligning. Samtidig går andre resultater mot FFK, som slik det nå står er nede. Sluttsignalet går, og FFK-folket innser at man neste år vil være et 2. divisjons-lag. Men så skjer det noe på et helt annet sted i fotball-Norge. I Grimstad spiller Jerv om en plass i kvalifiseringen til Eliteserien, men det står 1-2, og Jerv må ha utligning mot et Follo som selv kjemper for livet for å beholde plassen. Så skjer det på overtid av overtiden, i det 96. spilleminutt. Jerv-kaptein Glenn Andersen utligner til 2-2, sikrer kvalifisering for sitt lag (som for øvrig gikk til finalen(e) der de tapte for Start), og redder samtidig FFK på bekostning av Follo!

Nå hjalp det nødvendigvis ikke så mye for et usselt FFK som to år senere uansett rykket ned på en begredelig dag i Notodden, men det er en annen sak. Nå var det altså Jerv som trengte en håndsrekning, men de var langt dårligere stilt enn det FFK hadde vært den gangen for åtte år siden. Ikke bare måtte de slå årets divisjonsvinner på bortebane i serieavslutningen, men de var samtidig avhengige av hjelp fra andre. Undertegnede hadde muligens sett for seg et sultent Jerv som gikk aggressivt til verks mot et ferdigspilt FFK, men det var FFK som egentlig hadde god kontroll mot et Jerv som skapte lite. Heller ikke FFK gjorde det, og det var en nokså svak første omgang de 6 420 tilskuerne ble vitne til. Det var likevel FFK som kom nærmest før hvilen, men Patrick Metcalfe traff stolpen, og det var målløst halvveis.

Det fortsatte litt i samme spor etter pause, og FFK virket kanskje mest av alt klar for å bli ferdig og kunne feire sesongavslutning og opprykk skikkelig. Jerv måtte gjøre jobben selv om de skulle ha noe håp om noe som helst, men ville nok heller ikke ta altfor stor risiko, og et skudd like utenfor fra Runar Hauge med tjue minutter igjen av ordinær tid var det skumleste de hadde å komme med. I stedet slo Oscar Aga til for FFK i det 84. minutt, da han fra kloss hold styrte innlegget fra Metcalfe i mål. Jerv klarte aldri å svare på dette, og med sluttresultatet 1-0 på Fredrikstad Stadion var Jerv nede. Det er altså deres andre strake nedrykk, og klubben som i 2022 spilte i Eliteserien, vil i 2024 spille i 2. divisjon. Deres opprykk til Eliteserien hadde vært meget overraskende, og det må deres nedrykk to år senere også sies å ha vært.

Jeg følte ikke nevneverdig for å være spesielt sosial i supportermiljøet etter kamp, så jeg strøk på dør sekunder etter at sluttsignalet gikk, og mens det var festivitas i byen utover kvelden, hadde jeg andre ting å gjøre hjemme. Nå må jeg ta en runde med meg selv om hva jeg orker og gidder rundt FFK i 2024, når de skal spille i Eliteserien. I et muligens noe svakt øyeblikk gikk jeg tross alt til innkjøp av sesongkort, men det gjenstår å se hvor mye det vil bli brukt og om jeg kan finne tilbake litt av ‘gnisten’. Hva bortekampene gjelder så er det jo dessuten noen nye baner å besøke som jeg foreløpig ikke har vært på. Mikkjal Thomassen & Co hadde sørget for en stor sesong rent sportslig for FFK. Like fornøyd er det ingen grunn til å være med blant annet den løgnaktige ledelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Fredrikstad v Jerv 1-0 (0-0)
1. divisjon
Fredrikstad Stadion, 12 November 2023
1-0 Oscar Aga (84)
Att: 6 420
Admission: Free

Next game: 13.11.2023: Begby 2 v Greåker 2
Previous game: 11.11.2023: Selbak v Idd

More pics

 

Selbak v Idd 11.11.2023

 

Lørdag 11.11.2023: Selbak v Idd

Den siste tiden hadde det vært en god del fokus på 5. divisjon her i Østfold fra min side, og det var ikke helt uten grunn. De andre divisjonene var nå ferdigspilt, og 4. divisjon hadde eksempelvis vært det i et par uker allerede. Samtidig hadde årets 5. divisjon vist seg å bli meget spennende i både topp og bunn, og jeg hadde jo også holdt et spesielt øye med Selbak sin opprykksjakt. Hadde jeg visst hvilket antiklimaks som vi skulle få i opprykkskampen noen dager senere, ville jeg kanskje droppet det denne dagen, men det var jeg heldigvis lykkelig uvitende om da jeg spaserte hjemmefra og mot Selbak Stadion, for det hadde vært liten tvil om hvor jeg ville innfinne meg denne lørdagen. Selbaks siste hjemmekamp for året skulle ikke overraskende spilles på kunstgresset, og Idd var motstander.

Med to runder igjen av sesongen var det Selbak som ledet tre poeng foran Idd på andreplass og fem poeng foran Greåker på tredjeplass. Selbak ville med andre ord være sikret opprykk med seier, og takket være en langt bedre målforskjell enn de to rivalene ville også et uavgjort-resultat være nok for ‘lerpæddene’. Da jeg ankom kunstgresset på Selbak hadde det allerede møtt frem en del skuelystne, og flere kom til mens jeg slo av en prat med noen kjente. Blant de fremmøtte var selvsagt også både Pål og Sten, som jeg som vanlig endte opp med å se store deler av kampen sammen med. Jeg skal ikke påstå at Selbak-trener Flemming bar voldsomt preg av det som sto på spill, men vi rakk i hvert fall å ønske lykke til før han gikk for å ta plass på benken mens spillerne inntok banen og gjorde seg klare for avspark.

Etter at jeg flere ganger den siste tiden hadde sett Idd i aksjon, var det en og annen Selbak-kar som hadde spurt meg litt om mine betraktninger rundt laget fra Halden. Ikke minst var det tilfelle etter Idds storseier over Lisleby 2 to dager tidligere, og jeg måtte si som sant var at Idd virket meget sterke og egentlig gjorde som de ville i den kampen. Idd viste seg igjen som et godt lag også denne dagen, og la litt press på hjemmelaget. De hadde allerede hatt en god mulighet før de etter tjue minutter fikk straffespark. Sondre Kirkeng Rørmyr tok ansvar, og sendte haldenserne i ledelsen 0-1. Nå hadde Selbak en jobb å gjøre. Et drøyt kvarter senere fikk de imidlertid utligningen de jaktet på, og det var Herman Blystad som sørget for 1-1.

Det var også stillingen ved pause, og samtidig kom det meldinger om at Greåker var i ferd med å vinne sin bortekamp mot Begby ikke så langt unna. Slik det nå sto seg ville Selbak gå mot opprykk. Om andreomgangen vi ble vitne til ikke ble noen direkte sjansebonanza, var det en spennende affære. Pulsen steg hos Selbak-folket i tråd med at uret tikket mot full tid, men de kunne slippe jubelen løs da dommeren omsider blåste av med 1-1 som sluttresultat. Siden Selbak nå hadde både tre poeng og ikke minst en over 20 mål bedre målforskjell i forhold til både Greåker og Idd med én eneste runde igjen, Selbak-spillerne ingen enorm risiko ved å sprette ‘sjampisen’ ved kampslutt. Det er bare å gratulere Selbak med opprykket, og det skal bli spennende å se hva de vil ha å by på i 4. divisjon neste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Selbak v Idd 1-1 (1-1)
5. divisjon Østfold
Selbak kunstgress, 11 November 2023
0-1 Sondre Kirkeng Rørmyr (pen, 21)
1-1 Herman Blystad (37)
Att: 152 (h/c)
Admission: 50 NOK (concession)

Next game: 12.11.2023: Fredrikstad v Jerv
Previous game: 09.11.2023: Idd v Lisleby 2

More pics