IFK Göteborg v Fredrikstad (@ Valhalla IP) 24.11.2023

Fredag 24.11.2023: IFK Göteborg v Fredrikstad (@ Valhalla IP)

Fredrikstad Fotballklubb hadde avsluttet en sesong som endte med opprykk som vinnere av 1. divisjon, men hadde nå arrangert en treningskamp i Sverige, der de skulle måle krefter mot et IFK Göteborg som lenge sto i fare for å rykke ned fra Allsvenskan, men til slutt klarte seg. Kampen skulle spilles på Valhalla IP, og Jon Erik er jo sjelden fremmed for en tur over grensen til vårt naboland. Vi fikk også med oss både Pål og bedre halvdel, så dermed ble vi en fin kvartett som satt kursen sørover mot Sveriges nest største by. Jon Erik har ofte noe i bakhånd av historisk interesse, og denne gang presterte han å dra opp av ermet en ørliten avstikker til et såkalt ‘veiminne’. Det dreide seg om en bit av den gamle Rikstvåan, som var den gamle hovedveien mellom Trelleborg og Svinesund, og ved Åsen rett sør for Ljungskile er det bevart en liten seksjon av den brostensbelagte veien.

Etter et raskt stopp der fortsatte vi videre mot Göteborg, der vi ved ankomst hadde flere timer til rådighet. Vi hadde nemlig dratt veldig tidlig da både Jon Erik og de andre følte for litt mulig handel på varehuset NK (Nordiska Kompaniet) før kamp. Det ble for i hvert fall én i reisefølget en nokså dyr affære. Etter hvert kunne vi slå oss ned med en øl på John Scott’s Palace, før vi omsider brøt opp og spaserte mot Valhalla IP og dagens kamp. For min egen del hadde jeg besøkt dette stadionet så sent som i april 2023, da jeg så Qviding spille kamp mot Halmstad-klubben Astrio, men nå skulle jeg se FFK her, og det altså med IFK Göteborg som motstander. Det var gratis inngang, men det bød på litt problemer for noen ved inngangspartiet, for der fikk vi faktisk beskjed om at ingen vesker og bager etc var tillatt på innsiden. Samtlige av oss kom uansett til slutt inn, og like før kampstart tok vi oppstilling på tribunen på den østlige kortsiden.

Der kom vi raskt i prat med noen av de lokale som kunne fortelle at dagens IFK-lag i all hovedsak var deres U23-lag, og selv om også FFK manglet et lite knippe spillere som først og fremst Mads Nielsen, var det vel derfor som det skulle være da FFK startet best. Først frempå var deres nye storspiller Joannes Bjartalid som imidlertid traff tverrliggeren. I det 15. minutt tok FFK likevel ledelsen 0-1 da Sondre Sørløkk styrte et innlegg i mål. Den ledelsen var kortvarig, for allerede et drøyt minutt senere utlignet Kolbeinn Thordarson til 1-1 da han fra noen-og-tjue meter sendte i vei et skudd som fant veien til nettmaskene utenfor rekkevidden FFK-keeper Håvar Jenssen. Deretter fulgte en periode der det ikke skjedde stort, før Oscar Aga i det 38. minutt headet et innlegg fra Patrick Metcalfe i mål og med det sendte FFK tilbake i føringen. Dermed sto det 1-2 til pause på Valhalla IP.

IFK Göteborg gjorde hele ni bytter i pausen, og fem minutter ut andre omgang utlignet Hussein Carneil til 2-2 ved å drible seg inn i feltet og avslutte i det bortre hjørnet. Etter dette var det svenskene som tilrev seg et initiativ i kampen, og ni minutter senere tegnet Eman Markovic seg på scoringslista fra skrått hold og sørget for at IFK hadde snudd kampen og nå ledet 3-2. Det var til slutt klønete forsvarsspill fra IFK som gjorde at FFK i det 73. minutt utlignet da Oscar Aga utnyttet situasjonen, rundet keeper og satt inn 3-3. Drøyt ti minutter senere falt avgjørelsen da Ludvig Begby kom stormende opp venstrekanten, og hans innlegg endte til slutt opp hos unggutten Imre Bech Hermansen bakerst i feltet. Unggutten hadde kommet innpå i løpet av andreomgangen, og fant nettmaskene med et skudd som snek seg inn i det bortre hjørnet. 3-4 ble også sluttresultatet, slik at FFK kunne juble over seier.

Det var da heller ingen ufortjent seier tross alt, men med tanke på hvilket IFK-lag som var dagens motstander, var det kanskje heller ikke mer enn det burde være. Vi sa oss uansett fornøyd da vi pakket sammen og forlot Valhalla IP, men vi skulle ikke så farvel til Göteborg riktig ennå. Først var det på sin plass å få i seg litt mat, og vi valgte oss en thai-restaurant en liten spasertur unna. Der fikk vi servert herlig mat, slik at vi mette og fornøyde etter hvert kunne gå tilbake til bilen og sette kursen tilbake mot Norge og Fredrikstad. Dermed var det også satt et foreløpig mitt fotballår 2023, for nå gjensto det kun en liten dose fotball i Portugal under turen dit i romjula.

IFK Göteborg v Fredrikstad 3-4 (1-2)