Smögens IF v IFK Lane 10.09.2023

 

Søndag 10.09.2023: Smögens IF v IFK Lane

Vi var allerede godt i gang med en ‘dagens dobbel’ i Bohuslän, der jeg befant meg med mine venner Jon Erik og Geir. Vi hadde nå sett hjemmelaget Hogstorps IF og Morlanda GoIF dele poengene på Bräckevallen i Hogstorp, men hadde fortsatt én kamp til på menyen denne dagen. Jeg hadde tidlig sett på en dobbel med Hogstorps IF og Torp GoIF, men da Jon Erik etter hvert tente på idéen om en Sverige-tur denne dagen, løftet han frem Smögen IFs hjemmekamp som en mulig kamp to. Den hadde jeg av en eller annen grunn oversett, men stemte umiddelbart for at det var et enda bedre alternativ. Da vår kompis Geir Jonassen også ville bli med, ble vi altså en trio som tok turen over grensen.

Fra Bräckevallen i Hogstorp brukte vi rundt tre kvarter til Havsvallen i Smögen, men vi måtte også finne en egnet parkeringsplass, i tillegg til at noen av oss også måtte innom minibanken på veien for å ta uten litt svenske kontanter. Smögen bør være nokså kjent for mange nordmenn, men det er en øy og et tettsted på det svenske vestkysten. Det er rundt 1 300 fastboende her, men hvert år blir i sommermånedene Smögen invadert av norske båtfolk som tiltrekkes av blant annet stedets 600 meter lange brygge som også inneholder mange butikker og spisesteder. Dette omtales faktisk som Bohusläns mest besøkte turistattraksjon. Hver morgen avholdes det for øvrig også fiskeauksjon i Smögen.

Smögen bestod egentlig av to øyer – Smögenön i sør og Hasselön i nord, men sundet mellom de to har for lengst blitt fylt igjen slik at det har blitt én øy. I 1970 ble den 500 meter lange Smögenbron åpnet for å forbinde Smögen med Kungshamn og fastlandet, og den erstattet da en tidligere ferge. Nettopp Kungshamn er administrasjonssenter for Sotenäs kommune, som Smögen siden 1974 har sortert under. Da Jon Erik og jeg var og så Kungshamns IF spille hjemmekamp på sin Kungshamnsvallen høsten 2019 (og også traff på vår banehopper-kompis Stig-André Lippert der) hadde vi ladet opp med en spasertur i nettopp Smögen og en kikk innom Havsvallen, der vi nå fire år senere endelig skulle få sett kamp.

Smögens IF ble stiftet i 1913, etter et møte på Smögen badehotell. Brødrene Häller hadde gått på skole i Göteborg, og der fått opp øynene for fysisk fostring i form av idrett. Året før hadde det som kjent blitt arrangert OL i Stockholm, og det bar idretten preg av i årene som fulgte, men etter hvert var det fotballen som stadig mer ble hoved-fokus. I 1926 stilte Smögens IF for første gang i organisert seriefotball. Om vi hopper lenger frem i tid, var de så sent som i 2015 nede i Division 7 (som er nivå 9), men deretter fulgte noen år med klatring, og i 2021 sikret de seg opprykk til Division 4 Bohuslän Dalsland. Der endte det forrige sesong med nedrykk, slik at Smögens IF nå hører til i Division 5 Bohuslän.

Der har man denne sesongen hatt muligheten til å se lokalderbyer mellom Smögens IF og Kungshamns IF, men vi måtte denne dagen ‘nøye oss med’ oppgjøret mot IFK Lane, som hadde tatt turen fra området nord for Uddevalla. Med få minutter til avspark hadde vi fått parkert i nærheten og betalt oss inn med 50 svenske kroner hver, men det var tydelig at ikke alle hadde husket å ta ut svenske penger, for bak oss i køen var det noen andre nordmenn som tydeligvis oppdaget at man ikke kan bruke Vipps i Sverige. Det ordnet seg tydeligvis på et eller annet vis mens vi tok turen i kiosken.

Smögens IF slet i sine tidligere år med mangel på en skikkelig bane, for banen de først brukte var ikke spesielt skikket, og man kunne etter sigende blant annet kun ta hjørnespark fra den ene siden. De måtte gjerne spille sine hjemmekamper andre steder, men i 1935 kunne de innvie sin nye hjemmebane, Havsvallen, der de fortsatt spiller. Man måtte rett og slett ‘stjele’ areal fra havet, og noen av de samme arbeidslagene som arbeidet med Sotekanalen anla Havsvallen på tidligere sjøbunn. 15. juli 1935 kunne både kanalen og banen innvies på samme dag, og det var det daværende kronprins Gustav Adolf som gjorde med pomp og prakt.

Tribunefasilitetene er i dag å finne på de to langsidene, og på langsiden nærmest inngangspartiet i det ene hjørnet har man et gult klubbhus i tre. På utsiden av dette har man et overbygg som gir tak over hodet til tilskuere som kan sitte på benkeradene som finnes her. På motsatt langside er det flotte avsatser i sten, og ved siden av dette har også avsatser i tre som sannsynligvis er bygget på i nyere tid. På de to kortsidene er det ingen fasiliteter. Havsvallen er et trivelig sted å se fotball; i hvert fall så lenge værgudene ikke er på krigsstien. Det kan garantert bli litt ufyselig her om været er vått og vilt, men det var det heldigvis ikke da vi denne dagen var klare for kamp.

I Division 5 Bohuslän hadde Rosseröds IK denne sesongen fremstått nokså suverene, og hadde en uke på hele 14 poeng ned til toer Svenshögens SK i toppen av tabellen. Smögens IF lå på en femteplass, og hadde denne hengekampen til gode på de øvrige i divisjonen, men hadde også hele 22 poeng opp til ledende Rosseröds IK og åtte poeng opp til Svenshögens SK på andreplassen. Bortelaget IFK Lane lå på sin side to poeng bak der igjen, og ville med seier gå forbi både Herrestads AIF 2 og nettopp Smögens IF og overta femteplassen. Vi forventet en jevnspilt og spennende kamp på Havsvallen da vi slo oss ned på bortre langside.

Den første store sjansen gikk til IFK Lane, som i det sjuende minutt skjøt i stolpen. Returen ble satt i mål, men det ble vinket for offside. To minutter senere hadde Smögen en enorm dobbeltsjanse der de traff både tverrligger og stolpe, men det ville seg ikke. Ytterligere ti minutter frem i til tok gjestene ledelsen 0-1 på et langskudd fra Marcus Claesson. Vi hadde passert halvtimen med et par minutter da et innlegg ble styrt elegant i mål av gjestenes Theo Strömberg, og det sto dermed 0-2. Frustrasjonen var i ferd med å bre seg hos hjemmelaget, og det skulle bli enda verre noen minutter senere, da de vartet opp med en keepertabbel. Sisteskansen så ut til å ha ballen, men glapp den, og Emil Scharffenberg Kahlke hadde en enkel jobb med å snappe den opp og sette inn 0-3.

Det var også stillingen halvveis, og om man skal dømme ut fra ordvekslingen på vei inn i garderoben, ventet det nok en hårføner-behandling i hjemmelagets garderobe i pausen. Vi valgte da å bytte langside, og kunne derfra se at vertene etter pause hang mer med igjen og gjorde et seriøst forsøk på å hente opp gjestenes ledelse. Et kvarter ut i omgangen var de nære på med et godt skudd, men redningen fra Lane-keeperen var enda bedre. Et lite minutt senere kom de enda nærmere med et skudd i stolpen, og med tjue minutter igjen kom de alene gjennom, men Smögen-spissen fikk en litt for dårlig touch og ble løpt opp, og avslutningen ble for svak. Lane yppet seg med et skudd like utenfor før Smögen var på ferde igjen. Denne gangen rundet en av deres spillere keeperen etter å ha blitt spilt gjennom, men kom for langt ut til siden og ut av balanse da han skulle avslutte.

Det ville seg ikke for et hjemmelag som etter hvert virket litt resignerte, før de plutselig fikk hull på byllen på overtid. Et godt frispark ble slått til corner av Lane-keeperen, og fra det påfølgende hjørnesparket headet Michael Front inn reduseringen til 1-3. Det var imidlertid for sent for å gjøre seg forhåpninger om noe mer enn en pynting på resultatet, og ikke lenge etter gikk sluttsignalet. Mens jeg hadde jubilert med 50 svenske baner i Hogstorp tidligere på dagen, var det Jon Erik som her på Havsvallen jubilerte med 50 baner i vårt naboland i øst. Med det sa vi oss fornøyde med dagens dont, takket for oss, og returnerte til bilen for å sette kursen hjemover.

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 51:
Smögens IF v IFK Lane 1-3 (0-3)
Division 5 Bohuslän
Havsvallen, 10 September 2023
0-1 Marcus Claesson (19)
0-2 Theo Strömberg (35)
0-3 Emil Scharffenberg Kahlke (37)
1-3 Michael Front (90+1)
Att: 133
Admission: 50 SEK

Next game: 11.09.2023: Fredrikstad 2 v Start 2
Next swedish game: 24.11.2023: IFK Göteborg v Fredrikstad (@ Valhalla IP)
Previous game: 10.09.2023: Hogstorps IF v Morlanda GoIF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg