IFK Strömstad v Groheds IF 08.09.2023

 

Fredag 08.09.2023: IFK Strömstad v Groheds IF

Torsdagskvelden hadde blitt tilbragt med ishockey i Stjernehallen, der jeg så Stjernen spille trening treningskamp mot Lørenskog og vinne 6-1 i den siste generalprøven før sesongstart. Dermed var det kanskje på tide med litt fotball igjen, men denne fredagen var det egentlig ikke en altfor innholdsrik meny i Østfold-fotballen, så da passet det bra at Jon Erik tok kontakt og spurte om jeg hadde besøkt IFK Strömstad sin kunstgressbane og om jeg eventuelt ville være med dit for å se deres oppgjør mot Groheds IF. Jeg hadde tidligere besøkt IFK Strömstad sin hjemmebane Strömsvallen sammen med Stig-André Lippert for noen år siden, men kunstgressbanen hadde jeg i likhet med Jon Erik ikke sett kamp på. Jeg ville nok blitt med til Bohuslän uansett jeg, men nå ville kvelden by på en ny bane også, så det var jo en ekstra gulrot, og planen var lagt.

Strömstad er et kjent navn for alle nordmenn, men mindre kjent er kanskje grunnen til at den i 1676 ble grunnlagt av Karl XI. Etter Freden i Roskilde og overføringen av Båhuslen fra Danmark-Norge til Sverige, gjorde at svenske fikk litt hodebry med handelslekkasje siden de nordre delene av lenet lå nærmere Halden enn Uddevalla som var nærmeste svenske by. Derfor grunnla man altså Strömstad, som med det er Sveriges vestligste by. Strömstad var også hovedkvarter for Karl XII under krigen mot Norge, fra 1716 helt til hans død under angrepet på Halden i 1718.Ellers var det senere innbringende sildefiske som gjorde at byen vokste, og den ble også kjent for sine mange badehus. I dag er den naturlig nok mest kjent for grensehandelen, og næringslivet er i stor grad basert på dette. Innbyggertallet i byen skal nå være rundt 7 500.

Strömstad domineres rett og og slett av nordmenn, og de har også tatt over en stor andel av hyttetomtene og naturperlene langs kysten her. Det er nok ikke like populært blant alle, og det så man et eksempel på da Strömstadpartiet for noen år siden ble største parti her etter sin valgkamp der de gikk ut mot kjøpesterke nordmenn som tok seg til rette. Vi håpet vi likevel ville velkomne som fotballtilskuere denne fredagskvelden. Denne gang hadde vi også husket svenske kontanter, og etter et måltid i byen, tok vi oss til kveldens kamparena, der vi parkerte ved hallen som ligger ved siden av kunstgressbanen. Vi gikk gjennom denne hallen, og konstaterte at det virket å pågå en innebandy-kamp der, før vi kom ut igjen og betalte oss inn med svenske kroner hver.

IFK Strömstad er en av mange IFK-foreninger i Sverige, og denne ble stiftet i 1907. Deres beste periode var da de i siste halvdel av 1980-årene og starten av 1990-årene spilte på nivå tre, som den gang var Division 2. Både i 1987 og 1988 ble de nummer to, og ved det siste tilfelle var det svært knepent da kun en målforskjell på tre mål skilte IFK Strömstad og tittelvinnerne Jonsereds IF som følgelig tok opprykket. I 1993 kom det første av tre nedrykk på fire år, og i 2005 ble de flyttet ned til nivå 7 (Division 5) etter en omstrukturering av ligasystemet (det var da man innførte de nye Division 1-avdelingene på nivå tre). Bunnen var nådd da de i 2016 rykket ned til Division 6 Norra Bohuslän, som er ensbetydende med nivå 8. De var nå tilbake i Division 4 Bohuslän Dalsland, men der var imidlertid i poengnød, for de lå nest sist med kun Färgelanda bak seg på tabellen. Groheds IF lå som nummer 8 av 12 lag i divisjonen, og hadde takket være en solid luke ned til de fire siste allerede sikret plassen for neste sesong.

Dette var hjemmelagets første kamp på kunstgressbanen for høsten, og den byr i motsetning til gressbanen ikke på noen tribunefasiliteter. Det hadde ikke stoppet et kjent fjes fra å også ta turen over grensen, for vi støtte snart på haldenseren André Wauthier, som vi så kampen sammen med mens vi forgjeves forsøkte å holde mygg og andre insekter unna så godt vi kunne. Shqipdon Beka åpnet scoringsballet da Lippert og jeg besøkte Strömsvallen i 2019 og så kamp på gresset, og det gjorde han sannelig nå igjen. Kun et halvt minutt ut i kampen var han frempå og satt inn 1-0, og ga vertene en god start. Fire minutter senere var vi imidlertid like langt da Alex Antonsson utlignet til 1-1 med et skudd som snek seg inn nede ved stolpen. Etter et snaut kvarter sendte David Olsson vertene tilbake i føringen 2-1, men etter drøyt halvspilt omgang ble et godt innlegg fulgt opp av en helt vanvittig selvmål av en Strömstad-spiller, og dermed 2-2.

Det sto seg til pause, da vi i tur og orden var innom kiosken, og nå meldte snart også tåka sin ankomst. Den la seg etter hvert tett over kunstgressbanen, slik at vi valgte å flytte oss fra vår posisjon på den ene kortsiden til midt på langsiden for å få litt bedre oversikt over det som skjedde inne i tåkeheimen. Snaut tjue minutter ut i andre omgang var hjemmelaget i føringen igjen, og nok en gang var det Shqipdon Beka som sørget for 3-2. Kunne de holde på ledelsen denne gang? Neida, for inne i skodda kunne vi i det 80. minutt se at gjestene utlignet for tredje gang, og det var Tobias Ekman som med det fastsatt sluttresultatet til 3-3. Kanskje litt skuffende for IFK Strömstad etter å ha ledet tre ganger, og de hadde virkelig hatt bruk for poengene. I skrivende stund er man også ferdigspilt for året, og IFK Strömstad endte til slutt som jumbo og rykket dessverre ned. Det visste vi imidlertid ikke ennå da vi takket for oss og satt kursen hjemover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 49:
IFK Strömstad v Groheds IF 3-3 (2-2)
Division 4 Bohuslän Dalsland
Strömsvallen konstgräs, 8 September 2023
1-0 Shqipdon Beka (1)
1-1 Alex Antonsson (5)
2-1 David Olsson (15)
2-2 Own goal (og, 24)
3-2 Shqipdon Beka (65)
3-3 Tobias Ekman (80)
Att: 170
Admission: 50 SEK

Next game: 09.09.2023: Tveter v Badebyen Drøbak
Next swedish game: 10.09.2023: Hogstorps IF v Morlanda GoIF
Previous game: 06.09.2023: Ise v Hvaler (@ Sarpsborg treningsfelt)
Previous swedish game: 22.06.2023: Töcksfors IF v IK Arvika Fotboll

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg