Töcksfors IF v IK Arvika Fotboll 22.06.2023

Torsdag 22.06.2023: Töcksfors IF v IK Arvika Fotboll

Det var på tide med en tur over grensen igjen for å se litt svensk fotball, og det var min groundhopper-kompis Stig-André Lippert som tok initiativ til en utflukt som denne gang skulle gå til Värmland, Töcksfors, og Hagavallen. Der skulle vi begge få huket av for en ny bane når Töcksfors IF skulle ta imot IK Arvika Fotboll til dyst i Division 4 Värmland, som for ordens skyld er en av avdelingene på nivå 6 av svensk fotball. Moss ble valgt som møtested, og etter at jeg hadde klart å komme meg dit, var det bare å sette kursen mot Indre Østfold, E18, og etter hvert svenskegrensen.

Töcksfors burde være kjent for de fleste, men er et tettsted som ligger langs E18, omtrent fem kilometer fra grensen. Tettstedet hører til Arjäng kommune, sørvest i Värmlands län. Det har rundt 1 300 innbyggere, og domineres i disse dager naturlig nok av grensehandelen. Her finner man blant annet også de to øverste slusene i Dalslands kanal, som forbinder den store innsjøen Vänern med deler av innsjø-systemet i Dalsland og det sørvestlige Värmland. Det var her jeg denne dagen skulle notere meg for min svenske bane nummer 48.

Etter å ha fått tatt ut litt svenske penger, ankom vi Hagavallen med rundt ti minutter til avspark, fikk parkert og betalt oss inn med 50 kronor. Anlegget her består av flere baner, og vi tok oss i å tenke at dersom vi hadde vært i Norge, hadde nok sjansen vært stor for at det var anleggets eneste kunstgressbane vi nå måtte samle oss rundt, men her var det heldigvis herlig naturgress vi skulle se kamp på. Hovedbanen domineres av en stor og slak gressvoll på den ene langsiden, der man også har både klubbhus og et par plattinger. Etter en liten bilderunde utfordret vi mitt reisefølges gressallergi ved å rett og slett sette oss ned i gresset.

Tabellen for Division 4 Värmland ble toppet av Forshaga IF og Hertzöga BK som hadde rykket fra og fått en luke ned til treer IFK Sunne. Kampen vi skulle se var en hengekamp mellom to tabellnaboer, der bortelaget IK Arvika Fotboll lå på en sjuendeplass; ett poeng foran vertskapet Töcksfors IF på plassen bak. En eventuell seierherre her ville klatre forbi Karlskoga SK og opp på sjetteplass, men uten å ha noen inngående kunnskap om styrkeforholdet de to imellom, forventet vi vel egentlig en tett og jevn kamp.

Det var i det 19. minutt at hjemmelaget Töcksfors tok ledelsen 1-0 etter scoring av Pavel Staszczak, men Arvika svarte med rundt ti minutter til pause, da Jefferson Parra Parra utlignet med et flott frispark som han sendte rett i mål. Det ble lagt til en del på slutten av første omgang, og det var i det femte tilleggsminuttet at Töcksfors igjen tok ledelsen. Ballen snek seg inn helt nede ved den bortre stolpen, og Morteza Yawadi var mannen som ble kreditert. 2-1 var også stillingen da dommeren omsider blåste av omgangen og signaliserte pause.

Det var varmt i sola, så vi benyttet pausen til å få oss noen forfriskninger i kiosken. Deretter så vi at Töcksfors i det 58. minutt hadde ballen i nettet igjen, men flagget var nå oppe. Arvika hadde deretter et skudd like utenfor, mens Töcksfors fikk en stor sjanse i form av en heading på blank som gikk i bakken og over. Det sto og vippet litt, men i det 88. minutt kunne vertene senke skuldrene noe etter at Alexander Oscarson stusset inn et frispark og økte til 3-1. Det ble også sluttresultatet, og vi kunne takke for oss, returnere til bilen og unne oss et måltid på svensk side før vi returnerte til Norge. Der ble jeg sluppet av oppe i Sarpsborg slik at jeg kunne komme meg hjem med bussen derfra etter nok en fin dag med fotball i Sverige.