Eds FF v Skärhamns IK 06.06.2023

 

Tirsdag 06.06.2023: Eds FF v Skärhamns IK

Her i Norge er det lenge siden det var vanlig med fotballkamper på nasjonaldagen, men det er fortsatt tilfelle i vårt naboland, der det gjerne er en rekke svenske kamper å se, og også gode muligheter for dobler (og innimellom også tripler). Det var altså den svenske nasjonaldagen, og selv om Jon Erik måtte jobbe, bestemte jeg meg for å ta turen over grensen med toget for å få med meg en kamp. Med hverdag og vanlige kveldskamper hjemme i Norge, ville jeg også være tilbake tidsnok til at det kunne bli en dobbel (med kamper i to land), og siden Trond hadde tenkt seg til Slitu og tilbød skyss, var det også duket for to nye baner for min del.

Jeg tok bussen inn til Fredrikstad stasjon der jeg kom meg med 11.11-toget mot Göteborg, og jeg ble med så langt som til Ed, der Eds FF skulle være vertskap for Skärhamns IK i Division 4 Bohuslän Dalsland. Ed er et tettsted som ligger i Västra Götalands len, men i landskapet Dalsland. Ed ligger mellom de to innsjøene Stora Le og Lilla Le, og den største av disse er for øvrig en av Sveriges dypeste innsjøer. Ed har vært et turiststed fra tidlig på 1900-tallet, og det er natur og friluftsliv som har vært trekkplaster. I dag bor det rundt 3 000 innbyggere i selve tettstedet, der jeg ankom i rute klokken 12.24.

Etter å ha tatt ut noen kontanter i minibanken spaserte jeg mot Bergslätt IP, som var dagens kamparena. På vei dit registrerte jeg at det faktisk er noen som markerer nasjonaldagen også her i Sverige. Nede i Terrassparken var det tilstelning med trekkspillmusikk og det som virket å være en auksjon eller lignende. Sola stekte virkelig denne dagen, og jeg hadde for lengst måttet kaste jakka der jeg langt ut mot kamparenaen. Det tok meg vel bortimot tjue minutter å gå fra stasjonen til Bergslätt IP, der jeg kunne betale meg inn med 60 svenske kroner. Jeg visste at også min banehopper-kompis Stig-André Lippert skulle ta turen, og jeg hadde ikke før tatt meg innenfor før jeg så ham på utsiden av inngangspartiet slik at jeg kunne hjelpe ham med lån av litt svenske kontanter.

Eds FF ble stiftet i 1938, og driver i tillegg til fotball også med bordtennis. Om vi holder oss til fotballen, har de i senere år hoppet litt opp og ned mellom Division 4 og Division 5, men har nå spilt i Division 4 siden divisjonstittelen og opprykket fra Division 5 Dalsland i 2019. De har ved flere anledninger kvalifisert seg for den svenske cupen, og i 2008-utgaven overrasket de ved å slå ut FC Trollhättan i første runde før de selv ble slått ut av Brommapojkarna i runden etter. Bergslätt IP ble innviet i 1983, og anleggets eneste tribune er å finne midt på den ene langsiden, mens man på motsatt side har en stor og slak gressvoll der mange av de fremmøtte valgte å nyte sola mens de så kamp.

Her har man også herlig naturgress, og selv om Lippert slet litt med sin gressallergi, vet jeg at også han setter pris på det. Han hadde for øvrig også med seg sin arving, og vi valgte å søke ly for den stekende sola i skyggen av tribunen, der vi slo oss ned på gresset. Banen omkranses for øvrig av det jeg mistenker har vært løpebaner for friidrett, med grus som underlag. På vei inn hadde vi fått utdelt program i A4-format, men det fremsto mer som en 4-siders brosjyre som kun bestod av et lagbilde samt terminlistene for klubbens A-lag. De hadde riktignok stukket et ark med dagens lagoppstillinger inni.

Hjemmelaget sto med 7-0-1 og lå à poeng med Henån-Gilleby på toppen av tabellen, men hadde denne kampen til gode på sine konkurrenter. De hadde tre poeng ned til duoen IF Viken og Högsäters GF, og sju poeng ned til duoen Melleruds IF og dagens bortelag; Skärhamns IK, som altså la beslag på en sjetteplass. Derfor så vi på hjemmelaget Eds FF som en naturlig favoritt til dagens kamp, men fotballen er som kjent rund, som det sies. Etter at forfriskende is og brus ble handlet inn fra kiosken, var vi klare for kampstart idet spillerne inntok banen og tok oppstilling for den svenske nasjonalsangen.

Det var bortelaget fra Tjörn som var først frempå, og i kampens femte minutt hadde de et skudd med kurs for krysset, som Ed-keeperen fikk slått til hjørnespark. Sekunder senere var det i motsatt ende av banen det skjedde, da Ed hadde en stor sjanse og ballen til slutt ble blokkert helt inne på streken. I det 19. minutt ble det nettkjenning, og det var Filip Bolö som sendte Skärhamn i ledelsen 0-1. Det var først helt på tampen av første omgang at Ed omsider klarte å svare på dette, og vi var til og med i det andre overtidsminuttet da Jakob Skoglund Olsson tok frispark og sendte ballen rett i mål. Det skal være et godt tidspunkt å score på, og sekunder senere blåste dommeren for pause slik at spillerne kunne puste ut litt ute av solsteken.

Etter at vi hadde hentet nye forfriskninger fra kiosken, så vi en andre omgang som sto og vippet, og der de var langt mellom sjansene. I det 85. minutt falt avgjørelsen, og det var Daniel Bengtsson som var målscorer og sørget for at Skärhamn noe overraskende trakk det lengste strået. Dermed endte det 1-2 foran det som ble oppgitt å være 100 tilskuere. Lippert skulle kjøre tilbake til en avtale i Halden-traktene, men var galant nok til å først svippe meg bort til jernbanestasjonen der jeg skulle ha 15.28-toget tilbake mot Norge. Jeg gikk etter hvert av i Sarpsborg og tok bussen hjem derfra, men var ikke altfor lenge hjemme før det var på tide å dra på dagens andre kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 47:
Eds FF v Skärhamns IK 1-2 (1-1)
Division 4 Bohuslän Dalsland
Bergslätt IP, 6 June 2023
0-1 Filip Bolö (19)
1-1 Jakob Skoglund Olsson (45+2)
1-2 Daniel Bengtsson (85)
Att: 100
Admission: 60 SEK

Next game: 06.06.2023: Slitu v Trosvik 2
Next swedish game: 22.06.2023: Töcksfors IF v IK Arvika Fotboll
Previous game: 05.06.2023: Gresvik v Greåker
Previous swedish game: 27.05.2023: Qviding FIF v BK Astrio

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg