Fredag 09.08.2019: IFK Strömstad v Hogstorps IF
Det hadde gått noen dager siden jeg kom hjem fra helgen i Gdansk og min første tur til Polen, og det var således kanskje på tide med en ny kamp igjen? Min etter hvert medsammensvorne i så henseende – Stig-André – følte tydeligvis det samme. Han hadde også nylig kommet hjem fra en lengre tur enn min, med fotball i både Island og Canada samt noen dager også i USA. Jeg var ikke vond å be da han foreslo en utflukt over grensen for å se IFK Strömstad spille kamp på Strömsvallen. Slagplanen vi la gikk ut på at jeg kom meg til Kambo stasjon hvor han ville vente med bil.
Som sagt, så gjort, og etter å ha busset til Ås stasjon motsto jeg fristelsen av å oppsøke Babylon Pizza og kom meg omsider med toget mot Moss. Ved Kambo steg jeg av som avtalt, og der ventet min groundhopper-kumpan på en liten parkeringsplass rett ved siden av stasjonen. Nå var det bare å sette kursen mot Sverige, Bohuslän og Strömstad. Vi hadde beregnet nokså god tid slik at vi kunne innta et måltid i byen før kamp, og det ble nok en gang gjort på pizzarestauranten Simons Hörna nede ved havna. Der ble vi så fordypet i fotball-relaterte temaer at vi holdt på å snakke oss helt bort, for plutselig oppdaget vi at det kun var rundt tjue minutter igjen til kampstart.
Strömstad er et kjent navn for alle nordmenn, men mindre kjent er kanskje grunnen til at den i 1676 ble grunnlagt av Karl XI. Etter Freden i Roskilde og overføringen av Båhuslen fra Danmark-Norge til Sverige, gjorde at svenske fikk litt hodebry med handelslekkasje siden de nordre delene av lenet lå nærmere Halden enn Uddevalla som var nærmeste svenske by. Derfor grunnla man altså Strömstad, som med det er Sveriges vestligste by. Strömstad var også hovedkvarter for Karl XII under krigen mot Norge, fra 1716 helt til hans død under angrepet på Halden i 1718.Ellers var det senere innbringende sildefiske som gjorde at byen vokste, og den ble også kjent for sine mange badehus. I dag er den naturlig nok mest kjent for grensehandelen, og næringslivet er i stor grad basert på dette. Eksempelvis er Nordby-senteret et av Nordens største, og til tross for kun rundt 6 300 innbyggere har byen også to systembolag.
Strömstad domineres rett og slett av nordmenn, og de har også tatt over en stor andel av hyttetomtene og naturperlene langs kysten her. Det er nok ikke like populært blant alle, og det så man et eksempel på da Strömstadpartiet for noen år siden ble største parti her etter sin valgkamp der de gikk ut mot kjøpesterke nordmenn som tok seg til rette. Vi håpet vi likevel ville velkomne som fotballtilskuere på Strömsvallen denne fredagskvelden, når IFK Strömstad skulle ta imot Hogstorps IF til dyst i Division 5 Bohuslän. Da vi stresset i vei etter å ha funnet ut at klokka hadde blitt litt mer enn forventet, hadde vi imidlertid glemt helt å ta ut svenske penger, men heldigvis var det tydeligvis gratis inngang på Strömsvallen.
IFK Strömstad er en av mange IFK-foreninger i Sverige, og denne ble stiftet i 1907. Deres beste periode var da de i siste halvdel av 1980-årene og starten av 1990-årene spilte på nivå tre, som den gang var Division 2. Både i 1987 og 1988 ble de nummer to, og ved det siste tilfelle var det svært knepent da kun en målforskjell på tre mål skilte IFK Strömstad og tittelvinnerne Jonsereds IF som følgelig tok opprykket. I 1993 kom nedrykket, og ytterligere nedrykk året etter, og nok et nedrykk i 1996. Dermed tre nedrykk på fire år, og selv om de en periode var heislag mellom nivå 5 og 6, ble de i 2005 flyttet ned til nivå 7 (Division 5) etter en omstrukturering av ligasystemet (det var da man innførte de nye Division 1-avdelingene på nivå tre).
De returnerte umiddelbart, men rykket rett ned igjen, og bunnen var nådd da de i 2016 rykket ned til Division 6 Norra Bohuslän, som er ensbetydende med nivå 8. Der tok de tittelen og returnerte til Division 5 Bohuslän på første forsøk, og kjempet umiddelbart om et andre strake opprykk, men etter en andreplass måtte de gi tapt i kvaliken. Det kan fort bli historien også i år, for nok en gang kjempet de i toppen, men lå på en andreplass med fem poeng opp til ledende Henån-Gilleby. Andreplass gir kvalik, men man hadde naturlig nok på dette tidspunkt ikke gitt helt opp håpet om å kunne innhente tetlaget. Da måtte man nok imidlertid ha en seier over dagens bortelag Hogstorps IF som lå tredje sist av de tolv lagene i divisjonen.
Strömsvallen har en fin hovedtribune på den ene langsiden, der man kan hvile akterspeilet på benkerader i tre og få tak over hodet. Dette er anleggets eneste tribune, og det var på motsatt langside vi ankom med kun fem-ti minutter til kampstart. Der har man et bygg som blant huser klubbens kiosk, men altså intet av tribunefasiliteter. Dog er det en ørliten gressvoll bortover langs denne langsiden, slik at man kan stå litt opphøyet. Banen er omkranset løpebaner, og det er ingen fasiliteter på kortsidene, men i det ene hjørnet har man et herlig kampur der vi etter hvert skulle få se at man oppdaterte stillingen manuelt ved å bytte ut trebiter med påmalte nummer. På utsiden er det også en kjip kunstgressbane, men heldigvis var det hovedbanen og skikkelig gress man skulle spille på denne kvelden.
Mitt reisefølge skulle vært på kamp her tidlig dette året, da Kråkerøy skulle vært gjester i en treningskamp, men bortelaget hadde den gang tydeligvis glemt det og uteblitt for i stedet å spille en treningskamp hjemme i Østfold, men Stig-André hadde måttet innse at det ble bomtur og Strömstad-klubben som ventet forgjeves på Kråkerøy heller måtte nøye seg med å arrangere trening. Den gand skulle kampen vært spilt på kunstgressbanen, men den skulle heldigvis ikke være i bruk nå, og Stig-André kunne også trekke et lettelsens sukk over at bortelaget denne gang hadde møtt opp.
Skjønt de var nokså fraværende da Shqipdon Bena sendte vertene i føringen etter åtte minutter. Jeg fikk det så vidt med meg da jeg i riktig øyeblikk kikket opp fra kampprogrammet som kunne fås gratis ved inngangen (en blekke stappet med kun reklame, som man hadde stukket A4-ark med lagoppstillingene inni). Vertene dominerte banespillet og doblet ledelsen ved Benjamin Gustafsson etter en drøy halvtime. Det sto seg til pause, og det var da vi nok en gang fant ut at vi skulle ha tatt ut penger. I etterpåklokskapens navn ville de sikkert tatt mot norske kontanter her i Strömstad, men de tok i hvert fall ikke kort, og den svenske Vipps-varianten Swish er visst ikke så lett å skaffe seg uten svensk bankkonto. Dermed måtte mannen som senere har fått tilnavnet «kaffemannen» gå kaffetørst litt til.
Det er egentlig ikke så mye å si om den andre omgangen, annet enn at hjemmelaget egentlig styrte fullstendig. Deres ledelse var aldri truet, og på tampen fikk de også økt både én og to ganger da Aulon Bitqi noterte seg for to mål på like mange minutter. 4-0 ved full tid og en oppskriftsmessig hjemmeseier foran det vi mente var 88 tilskuere. Det offisielle tallet ble senere oppgitt å være 65, men jeg tror vi var langt nærmere sannheten. Uansett var det bare å komme seg hjemover, og via en matpause på en bensinstasjon ble jeg skysset helt hjem av Stig-André som ble værende i Drøbak til en god stund etter at klokka hadde passert midnatt. Da takket vi for i dag, men det skulle gå særlig lenge til vi sammen var på farten igjen.
Swedish ground # 8:
IFK Strömstad v Hogstorps IF 4-0 (2-0)
Division 5 Bohuslän
Strömsvallen, 9 August 2019
1-0 Shqipdon Beka (9)
2-0 Benjamin Gustafsson (32)
3-0 Aulon Bitqi (85)
4-0 Aulon Bitqi (87)
Att: 65 (we counted 88)
Admission: Donation
Programme: Free
Next game: 12.08.2019: Graabein v Konnerud 3
Next swedish game: 13.09.2019: Kungshamns IF v IK Svane
Previous game: 03.08.2019: Gryf Wejherowo v GKS Katowice
Previous swedish game: 31.05.2019: Ärtemarks IF/Billingsfors v Dals Långeds IK