Gryf Wejherowo v GKS Katowice 03.08.2019

 

Lørdag 03.08.2019: Gryf Wejherowo v GKS Katowice

Jeg må si jeg har en snill bror, for han hadde faktisk tatt spanderbuksene på og invitert meg med på en helgetur til Gdansk. Det var det selvsagt vanskelig å si nei takk til, og ikke overraskende tok jeg umiddelbart en kikk på hva som var å oppdrive av kamper i nærområdet den helgen. Jeg hadde aldri tidligere sett kamp i Polen, og for den saks skyld heller aldri tidligere vært i Polen heller, men var selvsagt gira på en kamp. Først måtte vi imidlertid komme oss dit ned, og vi var avhengige av en meget tidlig start. Min bror hadde faktisk fått naboen sin, som jobber som drosjesjåfør, til å kjøre oss opp til Gardermoen for en billig penge, og jeg ble plukket opp av de to allerede litt etter klokka fire.

Mens vi fikk en liten ekstra høneblund, fraktet Norwegian sitt morgenfly oss sørøstover, og jeg våknet idet vi traff asfalten på Lech Walesa-flyplassen i Gdansk. Derfra valgte vi å ta tog inn til sentrum, men i hastverket med å rekke et tog som sto klart på perrongen skulle jeg nok tatt meg litt bedre tid etter å ha kjøpt billetter på en automat. Med 72-timers billetter for hele storbyområdet som omfatter både Gdansk, Gdynia, Sopot, Wejherowo etc, burde vi hatt ting på stell, men der vi stresset hastet inn på toget, tenkte jeg ikke på at billettene måtte valideres før konduktøren kom. Han pekte ut stemplingsautomaten om bord, men påpekte at det ville bli bot siden vi ikke hadde brukt den før avgang. Kommunikasjonen måtte gå via Google Translate, men det var ingen nåde for to turister selv om han i det minste foreslo å halvere boten og avslutningsvis beklage med at han kun gjorde jobben sin.

Det var bare å ta det på egen kappe, og etter at jeg hadde betalt rundt 170 kroner i mulkt, kunne vi foreta et togbytte ved Gdansk Wrzeszcz og komme oss til Gdansk Glówny. Utenfor stasjonen var noen av de lokale allerede i full gang med dagens sullik-virksomhet selv om klokka ikke var mer enn rundt halv ni på morgenen. Siden det fortsatt var litt tid til innsjekking gikk vi en rolig tur gjennom sentrum og slo oss ned på et av flere serveringssteder som reklamerte med english breakfast. Jeg savnet naturligvis black pudding, men godt var det lell, og turens første øl på polsk grunn ble det også før vi etter hvert tuslet videre. Det er liten tvil om at Gdansk har blitt et populært reisemål for nordmenn, for i hordene av turister kunne man nærmest høre norsk hvor enn man snudde seg. Uansett, vi fikk etter hvert sjekket inn tidlig på Hilton-hotellet, og deretter hadde jeg naturlig nok planene klare med fotball på menyen.

Denne helgen var det seriestart i flere av Polens divisjoner, og jeg hadde merket meg at mens Lechia Gdansk hadde bortekamp, ville Arka Gdynia spille hjemme oppe i nabobyen. Dagen etter at vi booket turen ble imidlertid denne kampen flyttet til fredag kveld, og det så litt mørkt ut med tanke på kamp. Heldigvis dukket det opp et lite knippe alternativer, og av disse var det Gryf Wejherowo som fristet meg mest, samtidig som de også bød på den enkleste reiseveien. 72-timers billetten vi hadde kjøpt var som nevnt gyldig helt opp til Wejherowo, og etter å ha passert badebyen Sopot og deretter Gdynia, kunne vi etter en drøy times togtur stige av på stasjonen Wejherowo Nanice.

Wejherowo er en by med bortimot 50 000 innbyggere, og den ligger om lag fire mil nordvest for Gdansk. Likevel regnes den tydeligvis som en del av storbyområdet som kalles Trippelbyen og som består av Gdansk, Gdynia, Sopot og omegn. Wejherowo ble grunnlagt i 1643 under navnet Wola Wejherowska, og ble således oppkalt etter grunnleggeren Jakub Wejher – en polsk aristokrat. Etter at området på 1700-tallet ble annektert av Preussen, fikk den det tyske navnet Neustadt. Også under den annen verdenskrig var byen naturlig nok under tyske kontroll, og som en liten dose ubrukelig trivia kan det nevnes at Adolf Hitlers personlige tannlege Hugo Blaschke var født her. Det var ingen tannlege vi hadde planer om å oppsøke, for vi slo oss i stedet ned på et serveringssted og unnet oss en øl og en porsjon med den polske spesialiteten pierogi. Herlig!

Noe av grunnen til at valget denne kvelden falt på Gryf Wejherowo, var bilder jeg hadde sett fra deres stadion, og ikke minst en meget interessant beliggenhet. Nå går det nok fint an å kjøre rundt i en lang omvei, men adkomsten fra sentrum går via en sti gjennom en skog. Man går en god stund oppover på en bred ‘sti’ som har en del trapper og omsider leder frem til anlegget som ligger midt der inne i skogen. Temmelig spesielt, og også nokså sjarmerende. Men gudene vet hvordan de hadde kommet seg dit, der to politifolkene som midtveis nede i skogen sto parkert i en jeep og fulgte med på de som kom gående forbi på vei til kamp.

Gryf Wejherowo ble i 1921 stiftet under navnet TS Kaszubia, og skal med det faktisk være den eldste klubben i det pommerske voivodskap (polakkenes svar på fylker). Sportsklubben markerte seg først ved å produsere gode boksere og langdistanseløpere. Det var etter den annen verdenskrig at de tok navnet Gryf Wejherowo, og i 1970 rykket fotballklubben opp til nivå tre, men rykket ned igjen tre år senere. Det var i denne perioden at fotballens popularitet vokste i Wejherowo og ble den dominerende grenen i klubben. I 1992 rykket de igjen opp til nivå tre, og ble denne gang i fem sesonger før de rykket ned igjen i forbindelse med en restrukturering av ligasystemet. I 1998 var de tilbake igjen på nivå tre under navnet WKS Gryf Wejherowo, og for ordens skyld står WKS for Wejherowski Klub Sportowy.

Klubben støtte på økonomiske problemer rundt årtusenskiftet, men takket være trofaste og lojale spillere som ble værende i klubben tross problemene, hevdet de seg nokså godt og hanket til og med inn to regionale cuper. Men i 2004 gikk det som det måtte da de rykket ned til IV Liga og styret trakk seg. Til tross for ny formann som slettet gjelden ble det nok et nedrykk, men de startet gjenoppbyggingen av laget stein for stein med lokale spillere, og i 2012 var de igjen tilbake på nivå tre i form av II Liga. Det er der de fortsatt befinner seg, og denne dagen skulle de ta imot den tidligere storheten GKS Katowice som har klart å surre seg ned på nivå tre. Gryf er for øvrig også kjent for sin innsats i den polske cupen i 2011/12-sesongen, da de slo ut flere lag fra de to øverste divisjonene på sin vei til kvartfinalen.
Karen i det åpne inngangspartiet på den ene kortsiden snakket åpenbart ikke et ord engelsk, men ved å gestikulere klarte han å få oss til å forstå at vi måtte rundt på en av langsidene. Der betalte vi oss inn med 20 zloty, som var snaut 45 kroner – noe en polsk groundhopper tilsynelatende mente var nokså ublu da han besøkte arenaen noe tidligere i et blogginnlegg jeg hadde funnet. Anleggets interessante beliggenhet inne i skogen sør for Wejherowo sentrum er nevnt. Det skal også nevnes at det ble bygget i årene 1924-1927, på et område som opprinnelig var ment å huse en militær skytebane. Det ble tidlig klart at det ikke var noen mulighet for å kunne ta seg rundt inne på anlegget her, så vi ble ‘fanget’ på langsiden der vi hadde betalt oss inn. Der står anleggets hovedtribune, som er en sittetribune med tak over. På motsatt langside er det seksjoner med åpen tribune av det mindre, inkludert et slags ‘bur’ til eventuelle bortefans. På kortsidene er det ingen tribunefasiliteter.

Mens vi kastet oss over matserveringen med innkjøp av øl og herlig polsk kielbasa (pølse) fra grillen, kom lagene på banen. Gryf skulle altså opp mot en motstander som på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-årene hanket inn tre polske cuptitler og to supercup-titler, og som fire ganger ble nummer to i ligaen. Det begynner nå å bli en god stund siden denne kampen, og det er vel uansett ikke noe poeng i å gå altfor mye i detalj her, men etter en nokså jevn innledning tok gjestene noe over utover i omgangen, og på overtid av første omgang sørget Arkadiusz Jedrych for at det sto 0-1 ved pause. Hjemmelagets Ultras kunne ta seg en ørliten hvil fra synging og tromming, og vi kunne bevilge oss påfyll av både øl og kielbasa.

Gryf irriterte seg nok over å ha sluppet inn mål sekunder før dommeren blåste for pause, og slik jeg husker det så yppet de seg litt i starten av andre omgang, men det var når sant skal sies ikke den mest sjanserike kampen jeg har sett. Katowice sikret uansett seieren da de etter snaut halvspilt omgang doblet ledelsen ved Adrian Blad, og selv om de ble manet frem av hjemmefansen klarte ikke Gryf å finne noe svar på dette. Dermed endte det 0-2 foran et publikum som jeg vil anslå muligens var rundt 400 i tallet. Min debut i polsk fotball var overstått, og selv om det var langt fra noen festforestilling, hadde det gitt mersmak.

Det var bare å traske tilbake gjennom skogen, og vi stoppet vel for en øl på et vannhull før vi tok toget tilbake fra Wejherowo stasjon til Gdansk Glówny. Kvelden ble brukt til å være turister og sjekke ut et utvalg av serveringsstedene i gamlebyen og i og rundt elva. Jeg hadde kikket på en kamp også dagen etter, men det ville by på en litt lenger reise enn mitt reisefølge nok ville satt pris på, og jeg droppet å tøye den strikken. I stedet fant jeg på noe i hans ånd, slik at vi dagen etter også tok en utflukt til Gdansk Zoo, mens vi fant ut at WW2-museet begge hadde ønsket å besøke fikk vente til tirsdag formiddag, før returen til nisselandet. Det ble en fin tur, og jeg likte meg godt i Polen. Lite visste jeg da hvor raskt jeg skulle returnere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polish ground # 1:
Gryf Wejherowo v GKS Katowice 0-2 (0-1)
II Liga
Stadion WKS Gryf Wejherowo, 3 August 2019
0-1 Arkadiusz Jedrych (45+2)
0-2 Adrian Blad (64)
Att: ?? (my guess; about 400)
Admission: 20 PLN
Programme: None

Next game: 09.08.2019: IFK Strömstad v Hogstorps IF
Next polish game: 17.08.2019: Polonia Warszawa v Huragan Morag
Previous game: 31.07.2019: Nesodden v Drøbak/Frogn

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg