Polonia Warszawa v Huragan Morag 17.08.2019

 

Lørdag 17.08.2019: Polonia Warszawa v Huragan Morag 

Min bror fikk åpenbart blod på tann etter vår tur til Gdansk første helgen i august, for få dager etter hjemkomsten tok han initiativ til en ny tur til Polen. Denne gang hadde han sett seg ut hovedstaden Warszawa, og jeg var egentlig ikke vond å be til tross for at visse ting måtte avklares først. Således hadde det seg at vi under to uker etter hjemkomst fra Gdansk igjen satt kursen mot Gardermoen for å fly til Polen fredag morgen. Denne gang gikk turen dit opp med 04.15-bussen etter at hadde kommet oss opp i otta. Vi rakk til og med en øl på flyplassen før Norwegian fraktet oss til Warszawa og Chopin Airport. I motsetning til på vår forrige tur til Polen, klarte vi denne gang også å komme oss med toget inn til Warszawa Centralna uten å få mulkt, og det var bare å gå de få meterne til Mercure-hotellet for å slenge fra seg bagasjen.

Kanskje var det min sjarm som gjorde at det gikk litt i ball for den vakre og usedvanlig sjarmerende frøkna i resepsjonen, men hun fikk til slutt tingene på stell slik at vi til og med fikk sjekket inn tidligere enn planlagt. Med det kunne vi installere oss på rommet og puste ut før vi tok en tur ut i den polske hovedstaden med sine rundt en og tre kvart millioner innbyggere. Det ble en dag og en kveld der vi bare tok livet med ro, tuslet rundt og kikket og stoppet innom en rekke serveringssteder. Det ble blant annet noen timer oppe ved gamlebyen. Helgens første kamp skulle finne sted på lørdagen, og etter å ha startet dagen med å spise en engelsk frokost på en av serveringsstedene som averterte for dette, hadde vi fortsatt noen timer til rådighet som turister før kamp.

Etter en tur innom puben British Bulldog var det på tide å komme seg på kamp. Vi valgte en av trikkene som gikk fra Centrum til Muranowska, der vi hoppet av og gikk de siste par minuttene til Polonia Warszawas hjemmebane Konwiktorska Stadium. Altså ingen premier for å nå gjette at kampen jeg denne dagen hadde plukket ut var oppgjøret mellom Polonia Warszawa og Huragan Morag i III Liga gruppe I (1). Dette er ensbetydende med nivå fire av polsk fotball, og det er det øverste regionaliserte nivået. Vi så snart anleggets flotte fasade og siktet oss inn på den. Der utenfor hadde man dratt frem grillen og bød på herlige kielbasa (pølser), så etter at vi hadde betalt 25 zloty hver for en billett, ble det både pølser og øl mens vi ladet opp til kamp.

Polonia Warszawa har en meget interessant historie som strekker seg tilbake til 1911. Det gjør Polonia til Warszawas eldste eksisterende sportsklubb, og navnet (som er latinsk for Polen) var et modig valg på en tid da Polen var under russisk styre og ikke ennå en selvstendig stat. Allerede året etter tok de i bruk sine karakteristiske svarte drakter som har gitt de tilnavnet The Black Shirts og som var en markering av sorg over okkupasjonen av Polen. Polonia gjorde det meget godt i 1920-årene, med måtte vente til 1946 før de kunne feire sin første tittel som polske seriemestre. Deres hjemmebane hadde blitt ødelagt under krigen, så de innkasserte tittelen på erkerivalen Legia Warszawa sin hjemmebane.

Dessverre skulle snart bli tøffere for toppklubben Polonia under stalinist-tiden, da man blant annet ble pålagt å endre sitt navn og sine farger. Regimet ville radere ut alle minner om Polonia, og i en tid der alle klubbene ble ’tildelt’ en sponsor (som hæren, militærpolitiet, gruveindustrien etc) fikk Polonia navnet Kolejarz (som betyr ‘jernbanearbeider’) og ble et av lagene til den polske jernbanen. De var dog en av de mindre pengesterke og mektige ‘sponsorene’, og valgte uansett å først og fremst drive sin fotball-satsing på Lech Poznan. Polonia gikk for lut og kaldt vann, og rykket etter hvert ned på nivå to. Få trodde det skulle gå 40 år før den gamle storhet var tilbake. Om rivaliseringen med Legia allerede var heftig, fikk man ikke noe mindre horn i siden til de i denne perioden, da alt som var av unge lovende spillere ble vervet til hæren for minst fem år og tilbudt for hærens klubb Legia Warszawa.

Det var først i 1993 at Polonia returnerte til toppdivisjonen, og ute av stand til å konkurrere med de ressurssterke klubbene der rykket de rett igjen, men returnerte på nytt i 1996. Samme år fikk de ny eier som tidligere hadde vært en viktig sponsor for Legia, og i 1998 ble Polonia nummer to i serien, før de året etter tok seg helt til semifinalene av Intertoto-cupen. Det var kun et varsel om hva som skulle komme, men i 2000 var ikke Polonia tippet som en av tittelutfordrerne. Likevel gikk de bort og vant hele greia, og tok dermed sitt andre ligamesterskap og det første siden 1946. Det var etter at de tidligere det året hadde vunnet den polske ligacupen med finaleseier 2-1 over rivalen Legia. Kronen på verket kom da seier i landets Super Cup sørget for en fin trippel dette året.

Til tross for at man ikke klarte å følge opp dette, vant Polonia i 2001 den polske cupen. Men i årene som fulgte var det stort sett plasseringer på nedre halvdel av tabellen. Det ble omsider nedrykk i 2006, og to år senere ble Polonia faktisk slått sammen med daværende Ekstraklasa-klubb Dyskobolia Grodzsisk Wielkopolski og overtok deres plass i toppdivisjonen. For å gjøre en lang historie kort, hopper vi frem til 2012 da klubben hadde blitt tatt over av en ny eier som etter hvert skulle vise seg å være uegnet til oppgaven. Det endte i økonomiske problem og full krise. Til tross for at klubben endte på sjetteplass i toppdivisjonen i 2012/13-sesongen, ble de nektet ny lisens og den nevnte eieren hadde nå levert inn konkursbegjæring mot klubben som dermed i henhold til reglementet der måtte degraderes (minst) fem nivåer.

Man måtte altså starte opp igjen på nivå seks, og man kan selvsagt også argumentere med at dette er ny klubb som da ble stiftet av en gruppe supportere og med spillere hentet fra det lokale akademiet MKS Polonia Warszawa. Forbundet ombestemte seg uansett før ligastart, og Polonia fikk starte på nivå fem…i IV Liga. Den vant de i 2014, og er fortsatt å finne på fjerde nivå; i III Liga. Man skjønner kanskje at dette ikke er noen ordinær nivå 4-klubb, men med tanke på Polonias historie og tradisjoner var jeg nok litt skuffet over oppmøtet som jeg hadde vært sikker på skulle være et firesifret antall. Vi hadde god plass der vi satt på benkene utenfor og inntok herlig polsk pølse og god polsk øl.

Det hadde ikke vært noe program å oppdrive, men jeg klarte å snappe til meg noe jeg først trodde var nettopp det, men som slik jeg tyder det viste seg å være et magasin som tar for seg litt av klubbens historie. Det var uansett på tide å komme seg innenfor dørene på Konwiktorska Stadium, og vi gikk inn under det jeg igjen får poengtere er en flott fasade. Konwiktorske Stadium ble åpnet i 1928, men har blitt modernisert i 2004. Tribunefasilitetene består av sittetribuner på begge langsider, mens det ikke er noe slikt på kortsidene. Der gjør den uansett en sving som tyder på at det nok kan ha vært løpebaner her en gang i tiden. Her var det ikke mulighet for å ta seg rundt banen, så vi tok bare plass på den store hovedtribunen der vi kom inn.

Jeg skal si minst mulig om kampen, for det var en usedvanlig svak forestilling vi ble vitne til. Det ble vel ikke notert et eneste skudd på mål før pause, og det aller meste foregikk på midtbanen, der ballen til stadighet skiftet innehaver etter hvert som lagene mistet den til hverandre med stor hyppighet. Høydepunktet hittil var da jeg kunne benytte pausen til en røykepause, og for min bror en ny omgang med kielbasa og øl som jeg lot meg friste til å være med på. Anti-kommunist-bannerne glimret dessverre også med sitt fravær denne dagen, og men de fremmøtte Polonia-supporterne håpet i hvert fall på en bedre andre omgang.

Noen av de mente at dagens motstander burde slås da de ikke er av lagene som er tippet høyt oppe, men det fortsatte egentlig i samme tralten med mye svakt spill og lite av interessante situasjoner. Det hele stinket 0-0, men med et kvarter igjen fikk gjestene straffe. Anton Kolosov gjorde ingen feil da han besørget 0-1, og Polonia hadde lite å svare med. Nå var heller ikke deres keeper ytterligere truet; i hvert fall ikke før Kolosov på overtid doblet ledelsen og sørget for at det endte 0-2. Egentlig en begredelig 0-0-kamp som Polonia på et aller annet vis klarte å tape. Ingen av lagene fortjente egentlig poengene, men Huragan Morag reflekterte nok neppe altfor mye over det. Selv forlot vi arenaen og kastet oss ut igjen i Warszaas uteliv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polish ground # 2:
Polonia Warszawa v Huragan Morag 0-2 (0-0)
III Liga, gI
Konwiktorska Stadium, 17 August 2019
0-1 Anton Kolosov (pen, 75)
0-2 Anton Kolosov (90+1)
Att: ??
Admission: 25 PLN
Programme: None

Next game: 18.08.2019: Legia Warszawa v Zaglebie Lubin
Previous game: 13.08.2019: Graabein v Konnerud 3
Previous polish game: 03.08.2019: Gryf Wejherowo v GKS Katowice

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg