IK Oddevold v Oskarshamns AIK 18.05.2023

 

Torsdag 18.05.2023: IK Oddevold v Oskarshamns AIK

Sammen med min kompis Jon Erik befant jeg meg igjen i Sverige, der vi denne dagen hadde planlagt en trippel. Med kampen hos Trollhättans FK hadde vi fått en fin start på dagen i så måte og vi skulle også tilbake til dette området for å se ytterligere en Trollhättan-klubb senere, men mellom disse to kampene var det mulighet for nok en kamp. Jeg hadde i utgangspunktet kikket mest på og stemt for en kamp i Division 4 Bohuslän Dalsland. Henån-Gillerby IF består opprinnelig av de to klubbene Henåns IF og Gilleby IF, og bytter på å spille sine hjemmekamper på de to klubbenes hjemmekamper. Denne dagen skulle de spille kamp på Henåns IFs hjemmebane Hällevi IP, men Jon Erik syntes det ble litt langt å kjøre fra Trollhättan til Orust og deretter tilbake etterpå, og deretter falt til slutt i stedet valget på en annen kamp.

I Uddevalla skulle nemlig IK Oddevold ta imot Oskarshamns AIK til kamp i Division 1 Södra, og det var tross alt en noe enklere vei dit og tilbake IK Oddevold er for så vidt en klubb jeg hadde sett i aksjon på hjemmebane tidligere, men ikke på dagens kamparena. Da Jon Erik i februar satt opp buss fra Fredrikstad til AIKs bortekamp mot Oddevold i cupen, ble den spilt på kunstgress til IFK Uddevalla, på det som da het Kamratgården. Det var den gang faktisk også min første kamp på svensk jord. Året etter fikk jeg også huket av Oddevolds hjemmebane, Rimnersvallen, men den var nå under ombygging, slik at dagens kamp skulle spilles på Thordéngården. Jeg skulle nå altså se Oddevold i aksjon som hjemmelag på den tredje av banene i Uddevalla.

Uddevalla burde jo være kjent for de fleste nordmenn, men er for ordens skyld den største byen i det svenske landskapet Bohuslän. Denne byen har opp gjennom årene tilhørt både Norge, Sverige og Danmark, og har skiftet nasjonalitet hele sju ganger, men dette var en del av Norge da den på 1400-tallet vokste frem under navnet Oddevold eller Oddevald. Det var da en handelsplass som snart ble et sentrum for trelasthandel og sagbruksdrift, og økonomien har i stor grad vært basert på dette, selv om industrialiseringen på 1800-tallet etter hvert sørget for et mer variert næringsliv. Etter den såkalte Roskilde-freden i 1658 ble byen sammen med resten av Båhuslen/Bohuslän innlemmet i Sverige, og byens navn forsvensket til Uddevalla.

Gustaf B. Thorden åpnet i 1946 skipsverftet Uddevallavarvet, og det var en periode Bohusläns største arbeidsplass, men etter en nedgang i den svenske verftsindustrien ble det omsider lagt ned i 1986. Uddevalla er for øvrig vennskapsby med Skien, og har i dag rundt 36 000 innbyggere i selve byen, og drøyt 57 000 innbyggere i kommunen. Det var hit vi nå satt kursen, og rundt 25 minutter etter at vi forlot Trollhättans FK sin hjemmebane, Stavrelunds IP, parkerte vi utenfor Thordéngården – navngitt til minne om nettopp den nevnte skipsreder Gustaf B. Thordén, som i sin tid var en viktig bidragsyter til IK Oddevold.

Fotballklubben IK Oddevold holder med sitt navn liv i det gamle norske stedsnavnet, og denne klubben hadde sin spede start i en bydelsklubb ved navn Karlsbergs IF, som offisielt ble stiftet i 1932. To år senere tok de navnet IK Oddevold, og deres hjemmebane Rimersvallen er kjent for å ha vært en av banene som ble brukt da Sverige arrangerte fotball-VM i 1958. Blant annet spilte Brasil gruppespills-kamp mot Østerrike her på sin vei mot VM-finalen. Anlegget som ble innviet i 1923 har i dag blitt revet, og det bygges for tiden et nytt stadion på samme sted, slik at Oddevold ikke får brukt Rimnersvallen før den nye versjonen står klar. Det fikk de heller ikke i tidligere år, og det var derfor Herr Thordén bygget Oddevallen til klubben, men i løpet av 1950-årene fikk de også lov til å bruke Rimnersvallen og kunne flytte inn der.

Det var etter dette at Oddevold startet en klatring i divisjonssystemet, og i begynnelsen av 1960-årene snuste de også på spill i Allsvenskan med et par sesonger der de endte høyt oppe i daværende Division 2 (tilsvarende dagens Superettan). Det var på midten av 1990-årene at Oddevold omsider fikk oppleve spill på øverste nivå, da de under ledelse av Torbjörn Nilsson sikret divisjonstittel og opprykk til Allsvenskan. Deres første sesong blant eliten ble også den hittil eneste, og jumboplassen i 1996 ble fulgt opp med ny jumboplass og et andre strake nedrykk. Med nytt nedrykk i 1999 hadde Oddevold rykket ned tre ganger på fire år, og siden den gang har de flere ganger rykket opp og ned mellom nivå tre og fire. Siste opprykk til nivå 3 var så sent som i 2021, og etter returen til det som nå heter Division 1 Södra, tok de i fjor en tredjeplass. Det vil de nok ha håp om å forbedre denne sesongen.

Det var med rundt 40 minutter til avspark at vi betalte oss inn på Thordéngården med 140 kroner hver. Dette anlegget ble åpnet i 2002, og fikk som jeg var inne på sitt navn som en hyllest til klubbens tidligere velgjører; den nevnte Gustaf B. Thordén, som for øvrig omkom i en drukningsulykke i Sotekanalen i 1963. Her har de visst nå oppgradert litt i forbindelse med at Thordéngården skal være midlertidig kamparena for Oddevold sine A-lagskamper mens det arbeides ved Rimnersvallen. Tribunefasilitetene er å finne på den ene langsiden, der man har fått på plass flere åpne tribuneseksjoner. I løpet av kampen skulle det for øvrig dukke opp en liten håndfull bortesupportere fra Oskarshamn som valgte å ta oppstilling utenfor gjerdet oppe i skrenten på motsatt langside.

På toppen av tabellen for Division 1 Södra, tronet FC Trollhättan med 7-1-0 og 22 poeng på sine åtte kamper hittil. De hadde fem poeng ned til Lunds BK, og seks poeng ned til duoen Falkenbergs FF og IK Oddevold. Oddevold hadde imidlertid dagens kamp til gode på de andre nevnte, og ville med seier over Oskarshamn innta andreplassen som vil gi kvalifisering om opprykk. Oskarshamns AIK sto på sin side med 3-0-4, og befant seg med sine ni poeng på en niendeplass. Dermed var det naturlig å se for seg hjemmelaget Oddevold som den naturlige favoritten i dagens kamp, og det skulle vise seg å ikke være noe dårlig tips. Etter at jeg hadde fått kjøpt meg en folköl, var vi klare for kamp.

Oddevold tok tidlig grep om kampen, og hadde sin første sjanse i form av et skudd med kurs for krysset, som bortekeeperen fikk stoppet med en flott redning. Deretter hadde de et skudd som snek seg like utenfor stolpen, og like etter et nytt skudd som keeper fikk reddet helt nede ved stolperota. I det 27. minutt hadde de også et hjørnespark som gikk rett i tverrliggeren, men ti minutter senere fikk de endelig uttelling. Denne gang var det et innlegg som så ut til å gå rett i mål, og Adam Engelbrektsson ble kreditert. I omgangens siste minutt doblet Liridon Kalludra ledelsen, og det var slett ikke ufortjent at Oddevold ledet 2-0 til pause.

I andre omgang var det liten tvil, og hjemmelaget var rett og slett et hakk for gode for gjestene. Hugo Tilly økte til 3-0 i det 52. minutt, og i det 69. minutt la Albion Vitija på til 4-0. Fire minutter senere sto det 5-0 etter at også Noa Bernhardtz tegnet seg på scoringslisten. I det 82. minutt fastsatt Linus Tornblad sluttresultatet til 6-0. Vertenes Albion Vitija rakk imidlertid også å bli utvist før dommeren blåste av. Uansett en overbevisende hjemmeseier for et Oddevold som inntok andreplassen på tabellen, og den gir som nevnt opprykkskvalik. Får vår del skulle vi tilbake til Trollhättan for å se vår tredje kamp for dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 40:
IK Oddevold v Oskarshamns AIK 6-0 (2-0)
Division 1 Södra
Thordéngården, 18 May 2023
1-0 Adam Engelbrektsson (37)
2-0 Liridon Kalludra (45)
3-0 Hugo Tilly (52)
4-0 Albion Vitija (69)
5-0 Noa Bernhardtz (73)
6-0 Linus Tornblad (82)
Att: 436
Admission: 140 SEK

Next game: 18.05.2023: Trollhättans BoIS v Vara SK
Previous game: 18.05.2023: Trollhättans FK v Holmalunds IF

More pics

 

1 kommentar
    1. Trevligt minne att träffa er på Thordengården den gången! Välkomna ned nu på fredag kväll och kolla in återinvigda Rimnersvallen. Viktig match för klubben som om det går väl tar steget upp till Superettan nästa säsong.

      Välkomna!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg