Trollhättans FK v Holmalunds IF 18.05.2023

 

Torsdag 18.05.2023: Trollhättans FK v Holmalunds IF

Nasjonaldagsfeiringen var unnagjort, selv om det når sant skal sies ikke hadde blitt voldsom feiring hjemme hos undertegnede, men snarere en stille og rolig dag. Denne torsdagen var også Kristi Himmelfartsdag, og det ville bli full fart og en lang dag, for over grensen i Sverige hadde jeg nemlig klart å spore opp et par muligheter for en trippel. I Trollhättan var det to kamper å velge mellom med avspark klokken 13.00, mens Trollhättans BoIS hadde kamp klokken 19.00, og samtidig var det mulig å også få med seg en 16.00-kamp. Det var en for god mulighet til ikke å benytte seg av, og denne dagen ville vi i hvert fall få god valuta for vår tur over grensen.

Både Trollhättans FK og Skoftebyns IF hadde hjemmekamper klokken 13.00, med kun noen få kilometer mellom de to, og jeg endte opp med å stemme for førstnevnte. Ikke minst var bakgrunnen for det at deres hjemmebane Stavrelunds IP har naturgress, mens Skoftebyn spilte på kunstgress, og den vurderingen var også Jon Erik enig i, for fotball er som vi alle vet selvsagt alltid best på skikkelig gress. Dermed var det Trollhättans FK og deres Stavrelunds IP som var dagens første destinasjon da vi la ut på utenlandstur, og denne gang hadde vi også husket å ta ut litt svenske kontanter til bruk på dagens kamper.

Trollhättan er en by som ligger langs Göta älv, rett sør for dens utspring i den store innsjøen Vänern. Her finner vi også fossefallene som på svensk heter Trollhättefallen, og disse bød i lang tid på utfordringer for sjøfarten mellom Vänern og Kattegat. På østsiden av fallene kan man fortsatt se spor etter såkalte sleperenner som ble brukt til å slepe båtene forbi, og den første beskrivelsen av dette er fra Harald Hårdrådes saga, som forteller at den norske flåten brukte denne metoden vinteren 1063-1064. Det er også med bakgrunn i dette at stedet først var kjent som Stora Edet, men altså senere omdøpt til Trollhättan. Senere brukte man med vekslende hell mange tiår på å anlegge sluser, og disse ble senere utbedret, med de nåværende slusene åpnet i 1916.

I takt med den industrielle revolusjonen hadde det også blitt stadig mer interessant å utnytte kraften i elven, og Trollhättan skulle etter hvert bli et viktig industrisentrum. I dag er den nok mest kjent for GKN Aerospace (tidligere Volvo Flygmotor) og elbil-produsenten NEVS (som kjøpte SAABs konkursbo). Mindre kjent for mange nordmenn er det kanskje at Trollhättan har slått seg opp til å bli Sveriges filmsentrum, under navnet Trollywood, og i de senere år har en stor andel av svenske langfilmer blitt spilt inn i området. Trollhättan skal nå for øvrig ha drøyt 51 000 innbyggere. Vi var ikke her for noen filminnspilling, men for å se fotball, og med et lite kvarter til avspark i vår første kamp for dagen parkerte vi utenfor Stavrelunds IP.

Trollhättans FK ble stiftet i 1958, men historien strekker seg egentlig tilbake til 1946, da både Fallens IK og Trollhättans AIK ble stiftet. Det var nemlig disse to som i 1958 slo seg sammen og stiftet Trollhättans FK. Den mest kjente spilleren de har fostret er uten tvil Håkan Mild, som var med Sveriges bronselag i VM i USA i 1994. Han fikk 74 landskamper, og spilte 459 kamper for IFK Göteborg i tillegg til å bli utenlandsproff. I 2001 slo A-laget seg sammen med A-laget til rivalen Trollhättans IF for å stifte den nye samarbeidsklubben FC Trollhättan, mens klubbens øvrige lag fortsatte som før.

Det var dog et par svenske kompiser som stusset på at jeg var og så på Trollhättans FK, for de påpekte at hverken de eller Trollhättans IF skulle fortsette med A-lag for herrer etter at FC Trollhättan så dagens lys. Etter at vi hadde betalt oss inn med 50 kroner hver, kunne også en av de lokale under en rask ordveksling bekrefte at det ganske riktig ikke hadde vært hensikten, men på et eller annet tidspunkt må de ha ombestemt seg, for nå var vi unektelig her for å se de ta imot bortelaget Holmalunds IF til kamp i Division 4 Västergötland Västra. Hjemmelaget hadde startet med 2-1-2 på sine fem første kamper, og lå midt på tabellen. Gjestene sto med 1-0-4 og lå med det sist, men det var en meget jevn tabell uten noen som foreløpig skilte seg ut i hverken topp eller bunn.

Stavrelunds IP består av 2-3 baner, og her var det så vidt jeg husker bare naturgress – motsatt at det som dessverre ville være den sannsynlige løsningen på et tilsvarende felt hjemme i Norge. Borte på hovedbanen kunne vi sette oss ned under noen furutrær mellom to av banene, og vi kunne konstatere at anlegget ligger koselig til. Det har en overraskende landlig følelse med mye trær på tre av sidene. Tribunefasiliteter er det imidlertid ikke mye av. Faktisk er det begrenset til noen benker som er satt opp på en liten gressvoll på den ene langsiden. På denne langsiden har man også et artig lite bygg som jeg først trodde var en kiosk, men som viste seg å bli brukt som speaker-bu, mens kiosken var borte i hovedbygget nærmere inngangen. Laglederbenkene står på bortre langside,

Det var en jevnspilt første omgang vi ble vitne til, og det var i hvert fall ikke noe som tydet på at bortelaget som lå sist på tabellen skulle få voldsom stryk. De var nære på i forbindelse med en situasjon der de hadde flere gode sjanser etter hverandre blokkert nesten helt inne på streken. Noen få minutter før pause var det vertene som var frempå da de kom alene med keeper, men sisteskansen reddet til corner. På overtid kom kampens første mål, og det var faktisk til Holmalunds IF. Alfred Nilsson var mannen som ble kreditert og sørget for at det sto 0-1 da lagene gikk i garderoben for å ta pause.

Et lite kvarter ut i andre omgang ble ledelsen doblet. Et frispark i bakrommet fant Albin Bohlin som fikk stå helt alene og styre inn 0-2. Kun et minutts tid etter fikk Holmalund også straffespark, og det var Jonathan Eckerström Tedeborg som satt det sikkert i mål og økte til 0-3. Det virket avgjort, men i det 84. minutt satt den endelig for hjemmelaget da Christoffer Eriksson fant nettmaskene og reduserte til 1-3. Det var for sent, og nærmere kom aldri Trollhättans FK. Dermed endte det med 1-3 og borteseier i vår første av tre kamper denne dagen. Nå var det bare for oss å sette kursen mot neste kamp, som skulle finne sted i Uddevalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 39:
Trollhättans FK v Holmalunds IF 1-3 (0-1)
Division 4 Västergötland Västra
Stavrelunds IP, 18 May 2023
0-1 Alfred Nilsson (45+1)
0-2 Albin Bohlin (60)
0-3 Jonathan Eckerström Tedeborg (pen, 62)
1-3 Christoffer Eriksson (84)
Att: 69
Admission: 50 SEK

Next game: 18.05.2023: IK Oddevold v Oskarshamns AIK
Previous game: 16.05.2023: Torp v Rolvsøy
Previous swedish game: 13.05.2023: Hammarby Talang FF v Umeå FC

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg