Hammarby Talang FF v Umeå FC 13.05.2023

 

Lørdag 13.05.2023: Hammarby Talang FF v Umeå FC

Denne dagen hadde jeg allerede bak meg en kamp på ærverdige og fantastisk flotte Stockholms Stadion, der jeg sammen med engelske groundhopper-kompiser hadde sett en mildt sagt ikke like fantastisk fotballkamp. Nå skulle jeg sammen med Vinny og Marcus imidlertid forflytte meg sørover til Södermalm for å se min andre kamp for dagen – og den tredje på denne lille Stockholms-turen. Som tidligere nevnt i forrige ‘kapittel’ skulle engelskmennene bli til dagen etter og få med seg Stockholms-derbyet mellom Hammarby og Djurgården, mens jeg på min side skulle hjem med nattbussen allerede denne kvelden, så det var bare å ta med seg bagen og komme seg med T-banen fra stasjonen Stadion.

Ved stasjonen Gamla Stan byttet vi fra den røde linjen til den grønne, og ble med til Skanstull, der vi gikk av og spaserte de vel 6-7 minuttene derfra til Kanalplan (eller Hammarby IP om man vil), hvor vår neste kamp skulle finne sted. Det dreide seg om kampen mellom Hammarby Talang FF og Umeå FC i Division 1 Norra. Utfordringen her viste seg å være inngangspartiet, der de kun tok Swish, og hverken kort eller kontanter. Det har man jo ikke så lenge man ikke har svensk konto, og dermed fikk vi ikke betalt de 90 kronene det kostet, men etter å ha forklart at jeg var norsk og mine kamerater engelske, vinket den unge jenta oss smilende forbi og sa at «I så fall ønsker deg dere velkommen».

Kanalplan – eller Hammarby IP som den også heter – ble innviet i september 1915, da Hammarby IF og Johanneshofs IF møttes med selveste kong Gustav V til stede. Dette var fast hjemmebane for Hammarby mellom 1915 og 1939, og de spilte også noen senere kamper her, med den siste i 1947. Publikumsrekorden i forbindelse med Hammarbys fotballkamper her lyder visst på (kanskje overraskende lave) 4 025, og stammer fra en treningskamp i 1933. Hammarby sine bandy- og ishockey-lag fortsatte å bruke Kanalplan til litt ut i 1950-årene, og publikumsrekorden for ishockey er 6 700 betalende tilskuere som så seriefinalen mot Södertälje i 1950. På den tiden hadde det for øvrig også blitt lagt til rette for speedway.

I 1970 begynte Hammerbys fotballkvinner å spille her, og jeg nevner det fordi det var deres opprykk til Damallsvenskan i 2014 som tydeligvis gjorde at Kanalplan ble rustet opp, da den ikke oppfylte kravene for spill på øverste nivå. Den er selvsagt også hjemmebane for Hammarby Talang FF, som var klubben vi nå skulle se, og Kanalplan har i dag tribuner på begge de to langsidene. Bak det ene målet står en åpen og liten tribune av litt provisorisk karakter, og i hjørnet der har man et slags klubbhus der vi nå forsøkte å kjøpe oss en øl…uten suksess. Der tok de imidlertid kort (og vel også kontanter), så vi stusset litt på at man ikke hadde en løsning på det ved inngangen.

Man trenger vel ikke å være mesterdetektiv for å skjønne at Hammarby Talang FF har en kobling til Allsvenskan-klubben Hammarby, og dette er faktisk den tredje utgaven av denne klubben på to tiår. I 2002 mente Hammarby at de trengte et lag for de av deres spillere som var for gamle til å spille på utviklings- eller junior-laget men samtidig ikke klarte å ta en plass i A-troppen. Løsningen ble et samarbeid med Division 4-klubben Pröpa SK, som overlot sin plass i divisjonen til Hammarby U, som de først het. Første sesong ble spilt under navnet Pröpa/Hammarby U, før det i 2003 ble endret til Hammarby Talang FF. Det var forståelig nok ikke alle som var like fornøyd med å se Hammarbys reservelag dukke opp i serien, og flere lag leverte protest, men den ble dessverre avslått av det svenske fotballforbundet.

Denne klubben spilte seg opp i Division 1 Norra, der de i 2010 ble nummer fire. Etter den påfølgende sesongen ble klubben lagt ned, men i 2016 ble det blåst liv i HTFF igjen, som en forlengning av ungdomsvirksomheten. Før 2019-sesongen tok de over plassen til Enskededalen FC i Division 5, og de rykket opp på første forsøk, men etter én sesong i Division 4 ble klubben lagt ned igjen. Hammarby hadde på det tidspunktet en avtale med Täby-klubben Frej om at deres spillere som vaket rett utenfor A-lagstroppen skulle få spilletid der. Da denne klubben fikk store økonomiske problemer og risikerte konkurs, kom klubbene til enighet om at Hammarbys sponsorer skulle betale ut Frej sin gjeld mot at Hammarby tok over styringen. Resultatet ble at et nytt Hammarby Talang FF som tok over Frej sin plass i ligaen.

Ikke videre sjarmerende, må jeg si, og jeg skal overhodet ikke legge skjul på at mine sympatier lå hos bortelaget fra Umeå denne ettermiddagen. Oppe på hovedtribunen traff vi for øvrig på tidligere fotball-profil og nå banehopper Hans Eskilsson, som hadde avtalt å møte Vinny og Marcus da det var ham som hadde ordnet de billett til derbyet Hammarby v Djurgården dagen etter, som en gjengjeldt tjeneste for at AFC Bournemouth-supporter Vinny hadde ordnet ham en billett på Dean Court tidligere i sesongen. De to engelskmennene var heller ikke de eneste britene her på Kanalplan, for jeg traff etter hvert også på en skotsk kar som jeg tidligere har støtt på flere ganger i Skottland, og som nå var her med en kompis.

Det var 257 tilskuere til stede og så en jevnspilt første omgang, og om hjemmefansen ikke satt pris på det, hadde i hvert fall ikke undertegnede noe imot at Kefala Cissoko sendte gjestene fra nord i ledelsen etter en drøy halvtime. Det var også stillingen ved pause, men vertene utlignet ved Deniz Gül i andre omgangs tredje minutt, og allerede to minutter senere hadde samme mann snudd kampen og gitt hjemmelaget ledelsen 2-1 med sin andre scoring på kort tid. Med et snaut kvarter igjen kom utligningen til 2-2 ved Jonathan Lundbäck, men det var ikke lenge at vi var like langt, for to minutter senere satt Mamane Moustapha Amadou Sabo inn vinnermålet for Hammarby Talang FF, som dermed vant 3-2.

Det var fortsatt noen timer til jeg skulle ha nattbussen tilbake til Oslo, og det var derfor ingen grunn til å ikke forlyste seg litt sammen med den engelske duoen. Vi arbeidet oss sakte men sikkert oppover Götgatan, der vi første hadde vanningspause på The Central Bar, og deretter på Crazy Horse. Neste stopp ble Old Beefeater Inn, og der fikk vi også i oss litt fast føde før vi fartet videre til Oliver Twist. Det ble siste stoppested for min del, så der tok jeg etter hvert farvel med engelskmennene og kom meg med T-banen fra Slussen til T-Centralen. Jeg visste at jeg nå hadde en lang busstur foran meg, og selv om jeg endte opp med å sove mye av veien, sov jeg ikke spesielt godt. Det hadde uansett vært en fin tur til den svenske hovedstaden, med besøket som Stockholms Stadion som det åpenbare høydepunktet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 38:
Hammarby Talang FF v Umeå FC 3-2 (0-1)
Division 1 Norra
Kanalplan (aka Hammarby IP), 13 May 2023
0-1 Kerfala Cissoko (32)
1-1 Deniz Gül (48)
2-1 Deniz Gül (50)
2-2 Jonathan Lundbäck (77)
3-2 Mamane Moustapha Amadou Sabo (79)
Att: 257
Admission: Free (as we didn’t have Swish, otherwise would’ve been 90 SEK)

Next game: 14.05.2023: Sprint-Jeløy v Fredrikstad 2
Next swedish game: 18.05.2023: Trollhättans FK v Holmalunds IF
Previous game: 13.05.2023: FC Stockholm Internazionale v Dalkurd FF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg