IK Oddevold v Kristianstad FC 30.05.2019

 

Torsdag 30.05.2019: IK Oddevold v Kristianstad FC

Kristi himmelfartsdag bød på muligheter for tripler i vårt naboland i øst, og sammen med min FFK- og groundhopper-venninne Elisabeth hadde jeg selvsagt lagt planer om å benytte meg av dette. Vi hadde allerede sett dagens første kamp på idylliske Gullmarsvallen da Elisabeth styrte bilen fra Lysekil videre mot Uddevalla, der vår andre kamp for dagen skulle ha avspark klokka 17.00. Det var nå rett over to timer til, så vi hadde nok av tid til å stoppe for å innta et måltid i byen før vi parkerte foran Rimnersvallen, der IK Oddevold skulle ta imot Kristianstad FC til kamp i Division 1 Södra.

Uddevalla bør jo være kjent for de fleste, men er for ordens skyld den største byen i det svenske landskapet Bohuslän. Denne byen har opp gjennom årene tilhørt både Norge, Sverige og Danmark, og har skiftet nasjonalitet hele sju ganger, men dette var en del av Norge da den på 1400-tallet vokste frem under navnet Oddevold eller Oddevald. Det var da en handelsplass som snart ble et sentrum for trelasthandel og sagbruksdrift, og økonomien har i stor grad vært basert på dette, selv om industrialiseringen på 1800-tallet etter hvert sørget for et mer variert næringsliv. Etter den såkalte Roskilde-freden i 1658 ble byen sammen resten av Båhuslen/Bohuslän innlemmet i Sverige, og byens navn ble forsvensket til Uddevalla. I dag bor det rundt 35 000 i byen.

Fotballklubben IK Oddevold holder med sitt navn liv i det gamle stedsnavnet, og deres hjemmebane Rimnersvallen er kjent for å ha vært en av banene som ble brukt da Sverige arrangerte fotball-VM i 1958. Blant annet spilt Brasil den gang gruppespills-kamp mot Østerrike her på sin vei mot VM-tittelen. Da jeg i februar 2018 så IK Oddevold ta imot AIK i den svenske cupen, var det faktisk min første kamp i svensk fotball. Den gang var dog dessverre ikke Rimnersvallen kamparena, men snarere lokalrivalen IFK Uddevalla sin hjemmebane Kamratgården, som med sitt kunstgress kunne ble valgt som åsted for februar-kampen. Når vi nå var tilbake for å se de igjen, var de heldigvis tilbake på sin egen Rimnersvallen.

Vi betalte oss inn på 120 kroner, og for ytterligere 10 kroner fikk jeg et program i A4-format. Det hadde 32 sider, men med unntak av spiller-profiler øverst på noen av sidene, vardet skuffende nok kun de 4 midterste sidene som hadde noe som helst annet enn reklame og annonser! Det spørs ellers om noen av aktørene fra 1958-VM ville kjent seg igjen her umiddelbart; for ikke å snakke om de som var med å åpne Rimnersvallen i 1923. Anlegget ble ombygget til det nevnte VM-sluttspillet, og hovedtribunen som på den ene langsiden dominerer anlegget har nok også blitt modernisert siden den gang. Dette er en sittretribune, men bak målet til venstre sett herfra ser man fortsatt de gamle klassiske åpne ståtribunene som følger svingen rundt. På den ene siden fortsetter den også et lite stykke ned deler av borte langside.

Må måtte imidlertid finne oss i å holde oss på hovedtribunen som var den eneste som var åpen for publikum denne dagen, selv om jeg gjerne skulle tatt oppstilling på en av de gamle ståtribunene nå som været heldigvis hadde bedret seg og det hadde sluttet å regne. Publikumsrekorden på 17 778 er for øvrig for den nevnte kampen mellom Brasil og Østerrike i 58-VM, og vil garantert aldri bli slått. Jeg spurte også en vakt om mulighetene for å få ta en liten tur ut på indre bane for å få noen bedre bilder av hovedtribunen, men ble bryskt avfeid med en nærmest sjokkert mine mens han med sine advarsler om at dette var strengt forbudt og at klubben ville bli straffet knallhardt av det svenske forbundet, mer eller mindre bekreftet min oppfatning av hvor strengt det har blitt i vårt naboland der man for øvrig også virker å ville drepe et hvert tilløp til tribunekultur.

IK Oddevold hadde sin spede start i en bydelsklubb ved navn Karlsbergs IF, og ble offisielt stiftet i 1932. To år senere tok de dagens navn, og i løpet av 1950-årene – etter at de omsider hadde flyttet inn på Rimnersvallen – startet de også en klatring i divisjonssystemet. I begynnelsen av 1960-årene snuste de også på spill i Allsvenskan med et par sesonger der de endte høyt oppe i daværende Division 2 (tilsvarende dagens Superettan). Det var på midten av 1990-årene at IK Oddevold omsider fikk oppleve spill på øverste nivå, da de under ledelse av Torbjörn Nilsson sikret divisjonstittel og opprykk til Allsvenskan. Deres første sesong blant eliten ble også den hittil eneste, og jumboplassen i 1996 ble fulgt opp med ny jumboplass og et andre strake nedrykk.

Med nytt nedrykk i 1999 hadde Oddevold rykket ned tre ganger på fire år. Og siden den gang har de flere ganger rykket opp og ned mellom nivå tre og fire. De spiller nå i Division 1 Södra, som er en av to avdelinger på nivå tre, og etter det siste opprykket i 2010 har de også flere ganger kjempet i toppen, med andreplass og kvalifiseringsspill i 2013 som det nærmeste de foreløpig har vært en retur til nest øverste nivå. De hadde nå startet ligasesongen med 3-2-4 på sine ni kamper, og lå med det rett under midten av tabellen som ble toppet av Utsikten og deretter Skövde AIK. Dagens gjester var Kristianstad FC, og de lå helt sist med usle 1-1-7, så hjemmefolket håpet med rette på tre poeng til sine helter.

Det så ut til å gå som forventet da Kamal Mustafa oppskriftsmessig sendte vertene i føringen med 1-0 i det 14. minutt, og det var da også Oddevold som så ut til å kjøre kampen. De oransje gjestene var imidlertid svært effektive, og Abdussalam Magashy utlignet drøyt ti minutter senere, slik at vi var like langt. Ytterligere snaut ti minutter frem i tid var vertskapet igjen i føringen da Mergim Shala sørget for 2-1, og det holdt seg også til pause. Siden vi så bryskt hadde blitt avfeid tidligere, benyttet vi denne pausen til å ta en tur ut av portene som nå var åpne og spasere rundt målet på en av kortsidene der man i hvert fall kunne få en halvveis ok kikk utover anlegget mellom stolpene i gjerdet med inngangsporter som selvsagt alle var omhyggelig låst.

Etter å ha kommet oss innenfor igjen, fikk jeg meg litt Ramlösa i kiosken før andre omgang ble blåst i gang. Det tok ikke mange sekundene før ballen lå i Oddevold-nettet, og Magashy var igjen mannen som sørget for 2-2. Kampen sto nå og vippet og kunne gått begge veier, men gjestenes utligning hadde åpenbart gitt de blod på tann, og med tolv minutter igjen falt avgjørelsen da Teddy Bergqvist var sist på ballen og besørget 2-3. Oddevold klarte ikke å finne noe tilsvar på dette, og dermed endte det med borteseier foran 248 tilskuerne. Selv hadde vi bare tiden av veien til vår tredje og siste kamp for dagen, så det var borte å skynde seg til bilden og komme seg av gårde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 5:
IK Oddevold v Kristianstad FC 2-3 (2-1)
Division 1 Södra
Rimnersvallen, 30 May 2019
1-0 Kamal Mustafa (14)
1-1 Abdussalam Magashy (25)
2-1 Mergim Shala (34)
2-2 Abdussalam Magashy (46)
2-3 Teddy Bergqvist (78)
Att: 248
Admission: 120 SEK
Programme: 10 SEK

Next game: 30.05.2019: Groheds IF v IFK Lane
Previous game: 30.05.2019: Lysekils AIK v Håfreströms IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg