IFK Göteborg v Kalmar FF 27.09.2021

 

Mandag 27.09.2021: IFK Göteborg v Kalmar FF

Etter min lille mini-weekend i Kristiansand, returnerte jeg til Østlandet noe forsinket søndag kveld, takket være forsinkelser hos både SAS og selvsagt Vy. Således rakk jeg ikke tilbake til Fredrikstad før bussene sluttet å gå, og det var en av grunnene til at jeg heller hadde tatt meg til Drøbak og overnattet der. Jeg hadde likevel ingen hensikt om å ikke benytte mandagen til å se kamp, og sammen med min groundhopper-kompis Stig-André Lippert hadde jeg for lengst lagt planer for denne dagen, med en utflukt til Sverige og Göteborg. Der skulle IFK Göteborg spille kamp mot Kalmar FF på Nya Ullevi, som nå tydeligvis kun går under navnet Ullevi, men som for ordens skyld er den store av Ullevi-arenaene.

Vi hadde selvsagt allerede kjøpt billett, og hadde blitt enige om avreisetidspunkt og slagplan, men det er ikke alltid så greit når planen er avhengig av en totalt upålitelig tredjepart. Ikke overraskende var det Vy som igjen stakk kjepper i hjulene, for etter å ha bussen opp til Ås for å toge derfra til avtalt møtested ved Moss stasjon, startet problemene. Toget sto ved min ankomst som sterkt forsinket, men før jeg rakk å informere Lippert om dette, ble skjermet endret til at toget var innstilt. Der sto man uten noe mer info, og det tok ytterligere tjue minutters tid før man over høyttaleranlegget ble fortalt at man nå jobbet med alternativ transport videre men at det ville ta tid. Deretter forsvant all info fra skjermene, og ble erstattet av info om toget som ville komme en time senere. Enden på visa ble at Lippert måtte kjøre opp til Ås for å hente meg der, slik at vi kom noe forsinket av gårde.

Vi hadde heldigvis ikke dårlig tid, og ankom likevel Göteborg med litt tid til å forlyste oss før kampstart, etter å ha parkert i parkeringshuset under Nya Ullevi. En deilig middag ble inntatt på en thai-restaurant i nærheten, og etter en liten runde rundt utsiden av kveldens kamparena, var det sannelig også tid til en aldri så liten forfriskning på Werner’s Bistro. Det var ikke vær til å sitte på hans uteservering som tydeligvis hadde fått navnet Öllevi, men en flaske oransje Bulmers var akkurat like god innendørs. Det var etter hvert på tide å komme seg bort til kamparenaen og ta seg innenfor, og etter en visitasjon og billettsjekk fikk vi passere og entre det som vel er Sveriges nest største stadion etter den nye Nationalarenan.

Nå har navnene på de to Ullevi-arenaene kanskje sørget for en viss forvirring i senere år, etter at Gamla Ullevi ble gjenreist på samme sted som det tidligere stadionet fra 1916 med samme navn. Dermed er dagens Gamla Ullevi faktisk det nyeste av de to, mens (Nya) Ullevi som vi nå befant oss på ble bygget for fotball-VM i 1958. Det ble da Ullevi, mens den eldre naboen Ullevi da ble Gamla Ullevi. Sistnevnte ble revet og altså gjenoppbygd under samme navn, så da er det bare å håpe at den forklaringen ikke var like forvirrende. Nya Ullevi er en stor arena, og kan fra utsiden nesten se litt ut som et slags romskip som har landet midt i et trafikkert område av Sveriges nest største by, med de karakteristiske trikkene som triller forbi.

Nya Ullevi har en spesiell arkitektur i den forstand at den er høyest midt på de to langsidene, som ruver over de små kortsidene de skråner ned mot. Helt øverst, høyt der oppe på den ene langsiden, hadde vi sikret oss plasser, og hadde virkelig et fugleperspektiv over det som skjedde. I 1985 holdt Bruce Springsteen konsert her med snaut 130 000 tilskuere over to dager, og man konkluderte med at stadionet da hadde blitt påført betydelige skader og holdt på å kollapse; noe som resulterte i en ombygging og modernisering, som igjen betød begrenset kapasitet. Tilskuerrekorden for en fotballkamp er fra 1959, da 52 194 skuelystne så Göteborg-derbyet mellom IFK Göteborg og Örgryte, men i dag er kapasiteten 43 200 når det arrangeres fotball.

Det er det vanskelig ikke altfor ofte man gjør i disse dager, så hvorfor spilte IFK her nå?? Det fant vi etter hvert ut av at hadde sammenheng med ‘kinaviruset’ og restriksjonene som følge av pandemien. Svensk fotball hadde nemlig operert med et system der antall tillatte tilskuere ble bestemt ut fra stadionets kapasitet, og man ville derfor kunne ta inn flere mennesker på Nya Ullevi enn Gamla Ullevi et steinkast bortenfor, slik at det ikke var vanskelig å skjønne hvorfor IFK hadde valgt den løsningen. Nå når restriksjonene skulle oppheves og man kunne returnere til en mer normal hverdag også på fotballstadioner, var dette IFKs siste hjemmekamp på Nya Ullevi før de neste gang ville returnere til Gamla Ullevi, og derfor var det en grei anledningen til å benytte seg av sjansen denne mandagen.

IFK Göteborg burde jo være kjent for de aller fleste, men ble stiftet i 1894, og selv om det er mange svenske klubber med IFK-prefikset i sitt navn, er det gjerne ‘Blåvitt’ man gjerne tenker på. Klubben er 18 ganger svensk seriemester – senest i 2007. I tillegg har de 8 ganger vunnet den svenske cupen. Ikke minst er de også den eneste nordiske klubb til å vinne en av de gjeve europacupene, for UEFA Cupen ble vunnet i både 1982 og 1987, med finaleseire over henholdsvis Hamburger SV og Dundee United. Noen vil også huske at de på denne tiden ved to anledninger også spilte seg frem til semifinale i den aller gjeveste europacupen; nemlig serievinnercupen (som for den yngre garde er forgjengeren til den nå utvannede turneringen som går under det misvisende navnet ‘Champions’ League).

Nå for tiden sliter IFK langt mer, og trengte poeng mot kveldens gjester fra Kalmar for å holde nedrykksstriden på avstand, men i en temmelig sjansefattig kamp var det gjestende fra østkysten som tok ledelsen ved Romario Pereira Sipiao i det 17. spilleminutt. Dermed fikk Kalmar FF kampen inn i sitt spor ved å score på sin egentlig eneste sjanse før pause, og IFK Göteborg måtte jage utligning mens Kalmar virket komfortable og fornøyd med tingenes tilstand. Hjemmelaget virket planløse og hadde store problemer med å bryte ned sine gjester. Det var i perioder litt mer interessant å følge med IFK-supporterne på motsatt langside, som med to trommer som ble spilt imponerende synkront og som virkelig dundret utover anlegget, gjorde sitt beste for å mane frem sine helter.

Det var 6 384 tilskuere som likevel fort kunne ha ‘druknet’ litt på dette store stadionet, men som fortsatte å kjøre på etter pause. Det gjorde også IFK, som kom litt friskere ut etter hvilen, men det endte stor sett i ingen verdens ting av farligheter foran Kalmar FF sitt mål. I stedet var det gjestene som et snaut kvarter ut i andre omgang kontret, og Jonathan Ring doblet deres ledelse da han headet inn 0-2. Det var et frustrert IFK Göteborg som nå hadde en vanskelig oppgave foran seg, og ble ikke mindre frustrerende av at de til tross for å ha en del ball slet med å skape noe særlig. Da det ebbet ut med 0-2 som sluttresultatet, sto fortvilelsen å lese i kroppsspråket til de blåhvite. Vi hadde en ganske lang vei hjem, så vi ble ikke igjen lenger enn nødvendig, men returnerte snart til bilen for å komme oss hjemover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 20:
IFK Göteborg v Kalmar FF 0-2 (0-1)
Allsvenskan
Nye Allevi, 27 September 2021
0-1 Romario Pereira Sipiao (17)
0-2 Jonathan Ring (60)
Att: 6 384
Admission: 200 SEK

Next game: 28.09.2021: Eika Krapfoss v Vansjø/Svinndal
Next swedish game: 18.10.2021: FC Trollhättan v Skövde AIK
Previous game: 26.09.2021: Start v Fredrikstad
Previous swedish game: 22.08.2021: BK Olympic v KSF Prespa Birlik

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg