FC Trollhättan v Skövde AIK 18.10.2021

 

Mandag 18.10.2021: FC Trollhättan v Skövde AIK

Det var travle dager for meg hva gjelder kampaktivitet, med både fotball og hockey. Da jeg på søndag fløy hjem fra Rogaland etter FFKs bortekamp mot Bryne dagen før, hadde jeg drevet litt tidsfordriv ved å dra rett på kamp på Fredrikstad Stadion for å se FFK2 møte FK Eik Tønsberg 871 (puh!). Nå vurderte jeg egentlig mulighetene for en fotballfri mandag, selv om jeg samtidig visste innerst inne at det var en god sjanse for at det ikke ville bli slik. Det var et knippe kamper i nærområdet, først og fremst i 4. divisjon og 5. divisjon, men samtlige ville by på revisits for min del, og i tillegg involverte nesten samtlige et andrelag. Det gjorde også et av alternativene på andre siden av fjorden, der Halsen skulle ta imot Strømsgodset 2.

Heldigvis ville det seg slik at min kompis Jon Erik også satt tiltaksløs hjemme og i likhet med meg lystet på en fotball-relatert utflukt. Da han tok kontakt og spurte hva som gikk av kamper og om det var noe av enda større interesse over grensen, måtte jeg nevne oppgjøret FC Trollhättan v Skövde AIK. De to kjempet begge om opprykk fra Division 1 Södra, og skulle møtes til en særs viktig kamp i så måte, og Jon Erik må ha tent voldsomt på den muligheten, for få minutter senere ringte han meg opp igjen og spurte hvor rask jeg kunne være klar. Han hadde til og med rukket å ringe opp klubben i Trollhättan og fått bekreftet både tidspunkt, kamparena og at det var gratis inngang med forventet storinnrykk. Planen var lagt.

Jeg fikk på meg fillene og spaserte opp mot Jon Erik mens han gjorde seg klar, men jeg hadde ikke før gått ut døren før jeg fikk melding av min groundhopper-kompis Stig-André Lippert, som lurte på om jeg ville være med til Vestfold for å se den nevnte kampen hos Halsen. Jeg måtte si som sant var at det ikke fristet nevneverdig å se Halsen møte et andrelag (selv om det var hans favoritter) når man hadde et langt gjevere alternativ et lite stykke inn i Sverige, så jeg takket høflig nei denne gang, og ønsket god tur etter å ha forsikret meg om at han ikke heller ville være med på turen over grensen. Snart var Jon Erik og jeg imidlertid på vei sørover, og etter en svipptur innom Systembolaget ved Torp Köpcentrum, tok vi av mot Trollhättan der vi ankom i god tid.

Trollhättan er en by som ligger langs Göta älv, rett sør for dens utspring i den store innsjøen Vänern. Byen ligger langs det som var landeveien mellom Västergötland og Norge, og på Slottsön ute i elven var det tidligere en festning som voktet denne veien. Denne er i forskjellige kilder omtalt som både Edsborg, Ekholms slott og Ekeholms slott, og førstnevnte er nå for øvrig også navnet på stadionet der vi skulle se kamp denne kvelden. Ved Trollhättan finner man også fossefallene som på svensk heter Trollhättefallen, og disse bød i lang tid på utfordringer for sjøfarten mellom Vänern og Kattegat. På østsiden av fallene kan man fortsatt se spor etter såkalte sleprenner som ble brukt til å slepe båtene forbi. Den tidligste kjente beskrivelsen av båter som har blitt slept forbi Trollhättan på denne måten er fra Harald Hårdrådes saga, som forteller at den norske flåten brukte denne metoden vinteren 1063-1064.

Senere brukte man med vekslende hell mange tiår på å anlegge sluser, og disse ble senere utbedret, med de nåværende slusene åpnet i 1916. I takt med den industrielle revolusjon hadde det også blitt stadig mer interessant å utnytte kraften i elven, og Trollhättan skulle etter hvert bli et viktig industrisentrum. I dag er den nok mest kjent for GKN Aerospace (tidligere Volvo Flygmotor) og elbil-produsenten NEVS (som kjøpte SAABs konkursbo). Mindre kjent for nordmenn er det kanskje at Trollhättan er Sveriges filmsentrum, og i de senere år har en stor del av svenske langfilmer blitt spilt inn i området. Trollhättan skal nå ha drøyt 51 000 innbyggere, og nå tenkte vi som så at noen av disse skulle få servere oss noe mat.

En av Trollhättans bydeler er den beryktede Kronogården, som var byens første forstad bygget som en del av ‘Miljonprogrammet’, og som nå står på svenske myndigheters liste over såkalte utsatte områder. Der hadde av en eller annen grunn Jon Erik bestemt seg for å innta en middag på en pizzeria han mente å ha gjestet ved en tidligere anledning for noen år siden. Når vi nå parkerte like ved der han mente den lå, gikk det imidlertid ikke mange sekunder før vi ble konfrontert av flere menn som kom nærmest stormende ut av en «somalisk förening» eller noe i den duren for å forhøre seg om hvorvidt vi lette etter noe og hva vi gjorde her. Om spørsmålene i seg selv virker uskyldige nok, var det liten tvil om at de ikke spurte for å hjelpe oss å finne frem, og en av de fortalte at pizzeriaen var nedlagt og at det «ikke er noen ting her for dere».

Da vi på nytt parkerte bilen, var det nå utenfor kveldens kamparena, og derfra la vi ut på jakt etter et åpent sted som serverte mat, men også noe nærmere sentrum av byen fikk vi merke hvordan det ikke alltid er enkelt på mandager i vårt naboland. De tre første stedene vi prøvde viste seg alle å holde stengt på mandager, men alle gode ting var fire, og vi fikk oss til slutt en pizza hver mens vi ladet opp til kamp. Deretter var det bare å spasere tilbake til Edsborg IP, der det med en drøy halvtime til avspark nå hadde blitt litt mer folksomt. Ved inngangspartiet delte man som lovet ut gratisbilletter, så da får man heller leve med at det ikke var noe kampprogram trykket opp i anledning kveldens kamp.

FC Trollhättan ble stiftet så sent som i 2001, som et resultat av at de gamle rivalene Trollhättans IF og Trollhättans FK slo seg sammen. Trollhättans IF hadde blitt stiftet i 1906, og hadde et par korte visitter på nest høyeste nivå i periodene 1959-60 og 1974-76. Trollhättans FK ble på sin side stiftet i 1946 etter en sammenslåing av Fallens IK og Trollhättans AIK (uten at vi skal gå altfor mye i dybden der), og var moderklubben til ingen ringere enn Håkan Mild. FCT tok plassen til Trollhättans IF i Division 2 Västra Götaland, og vant denne i 2002, men tapte kvalifiseringen mot Falkenberg på bortemål. Etter 2005-sesongen kom de nye Division 1 avdelingene på plass i en omstrukturering av ligaen, og selv om FCT den høsten ble flyttet opp i Division 1 S’odra etter sin andreplass, var de dermed i realiteten på samme (tredje) nivå.

I 2008 sikret de omsider det etterlengtede opprykket til Superettan, der de ble værende i to sesonger før de rykket ned igjen. I 2009 måtte de kvalik til, og FCT klarte seg ved å slå Skövde AIK over to kamper. Året etter var det ingen bønn da det ble direkte nedrykk, og siden den gang har klubben også vært et par raske turer nede i Division 2 Norra Götaland (nivå fire), men er nå tilbake i Division 1 Södra. Nå var de også involvert i kampen om en retur til Superettan, i likhet med bortelaget Skövde AIK, som ville overta tabelltoppen med seier. Ett lag skal direkte opp, men toeren får spille kvalik, og det var Oskarshamns AIK som ledet an. De hadde to poeng ned til Skövde AIK, tre poeng ned til Utsikten, og fem poeng ned til Tvååkers IF og FC Trollhättan, men kveldens duellanter FC Trollhättan og Skövde AIK hadde kveldens kamp tilgode på samtlige andre lag i divisjonen.

Edsborg IP har som mange andre svenske anlegg et markant inngangsparti som vi gikk gjennom, og anlegget falt raskt nokså godt i smak, slik at jeg overhodet ikke angret på dagens valg av kamp, som for øvrig også skulle spilles på herlig naturgress. Det domineres av hovedtribunen på bortre langside i forhold til der vi hadde kommet inn. Den byr på sitteplasser i form benkerader i tre ut mot flankene og mer moderne plastseter i midten. På motsatt langside er det åpen ståtribune, og der begynte det så smått å fylles opp med bortefans som hadde tatt den ikke altfor lange turen fra Skövde. Edsborg IP har i dag en kapasitet på 5 100 tilskuere, men publikumsrekorden lyder på hele 10 591, og stammer fra mai 1975 og et oppgjør mot IFK Göteborg i nest øverste divisjon.

Skövde AIK kom fra 13 strake kamper uten tap, og ble ledet av Norges-kjenningen Tobias Linderoth. Mens hans utvalgte inntok banen sammen med hjemmelagets sorte og røde, forsøkte Jon Erik å få smakt litt på godsakene i kioskutsalgene, men uten svenske kontanter eller Swish måtte de tydeligvis ut på jakt etter en bankterminal som tydeligvis aldri ble funnet. I stedet beveget vi oss sakte rundt banen mens vi så en tett og jevn første omgang preget av mye duellspill og egentlig lite målsjanser. Jeg nøyer meg med å si at det fortsatt sto 0-0 til pause. Man hadde for øvrig håpet på rundt 2 000 tilskuere, og i så måte var kanskje tilskuertallet på 1 307 en liten skuffelse for vertene, men det var da uansett en fin ramme.

Det fortsatte med stillingskrig etter hvilen, men i det 64. minutt fikk Yoann Fellrath nettkjenning og sendte dermed FCT i føringen med 1-0. Nå måtte Skövde AIK fremover på banen, og det gjorde at det åpnet seg litt mer opp. Gjestene satt da etter hvert også sitt vertskap under et visst press, og selv om FCT fikk flere gode kontringsmuligheter, hadde de nå i stor grad mer enn nok med å forsvare seg. På overtid var det bortimot power play, men FCT slo til på en kontring, og i det femte tilleggsminutt fjernet Yoann Fellrath all tvil ved å øke til 2-0 med sitt andre mål for kvelden. Det var avgjørelsen som falt, og Skövde-folket begynte å sette kursen mot utgangen, mens dommeren snart blåste av til jubel fra hjemmefolket.

Snart fant også vi veien ut av Edsborg IP og satt oss i bilen, guffet opp setevarmen og kjørte av gårde. Det var riktignok et stopp ved et stort supermarked rett i utkanten av Trollhättan, der vi fikk handlet inn litt, men vi var snart på vei mot Norge og Østfold igjen. Det hadde vel ikke vært noen verdens ting å klage på, og vi var begge fornøyde med dagens dont da Jon Erik slapp meg av utenfor min bopel og fikk noen kroner inn på sin Vipps før jeg takket for turen og godt selskap. Nå hadde det vært noen travle uker, og jeg hadde da også et nokså travelt program i tiden fremover, men dagen etter skulle jeg faktisk gjøre noe så sjeldent som å bevilge med en fridag fra både fotball og ishockey.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 21:
FC Trollhättan v Skövde AIK 2-0 (0-0)
Division 1 Södra
Edsborg IP, 18 October 2021
1-0 Yoann Fellrath (64)
2-0 Yoann Fellrath (90+5)
Att: 1 307
Admission: Free

Next game: 20.10.2021: Fredrikstad v Strømmen
Next swedish game: 21.11.2021: Varberg BoIS v AIK
Previous game: 17.10.2021: Fredrikstad 2 v FK Eik Tønsberg 871
Previous swedish game: 27.09.2021: IFK Göteborg v Kalmar FF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg