Varberg BoIS v AIK 21.11.2021

 

Søndag 21.11.2021: Varberg BoIS v AIK

Vi – eller rettere sagt Jon Erik – hadde fortsatt besøk av vår engelske venn Steve Moss, som hadde flydd over for å tilbringe en helg med oss i forbindelse med FFKs bortekamp mot HamKam. Han skulle ikke hjem igjen før på mandag, og siden han i likhet med Jon Erik også har AIK-sympatier, var han lysten på å se deres bortekamp i Varberg på søndagen. Det var for så vidt jeg også, siden det ville være en ny bane, og da Jon Erik bestemte seg for å ta turen, meldte jeg raskt min interesse. Dermed var det et trekløver som la ut fra Selbak og satt kursen mot Sverige i Jon Erik sin Mercedes, krysset grensen og suste sørover på E6 med Påskbergsvallen i Varberg som mål.

Snaut tre timer etter at vi kjørte hjemmefra, ankom vi Påskbergsvallen, som er hjemmebanen til Varberg BoIS og derfor skulle være åsted for dagens kamp. Vi fant imidlertid ut at det var et lite stykke å gå herfra og inn til sentrum, så vi vendte om og parkerte i stedet i en sentrumsgate rett rundt hjørnet fra Oscars Restaurant och Sportbar, der vi hadde planlagt å lade opp med en matbit og et forfriskende glass eller to. På dette stedet var det allerede en del AIK-fans, og blant de var selvsagt flere Jon Erik kjente og kom i prat med før vi slått oss ned, kikket på menyen og bestilt oss noe mat.

Varberg er en by som ligger i Halland län, på den svenske vestkysten. Byen ligger omtrent midt mellom Göteborg i nord og Halmstad i sør, og har nå drøyt 36 000 innbyggere, mens hele kommunen med samme navn nærmer seg det dobbelte. Det er for øvrig rundt Varberg at kysten endrer seg fra svaberg og landskap av typen man finner nordover gjennom Bohuslän og inn i Østfold til sandstrendene som er mer dominerende mot sør. Varberg er ellers kjent for ferjen som fra 1960 gikk i rute til og fra danske Grenaa, men nylig ble denne ferjens svenske havn flyttet fra Varberg til Halmstad. Varberg virket for øvrig som en overraskende trivelig by i løpet av vårt korte opphold i sentrum av byen.

Etter å ha satt til livs et herlig måltid og deretter fått i oss litt forfriskninger, var det etter hvert på tide å kjøre opp igjen til Påskbergsvallen, der vi trodde vi hadde kapret en god parkeringsplass rett ved inngangspartiet. Det viste seg imidlertid at bortetribunen (som Jon Erik hadde ordnet oss plass på til 140 kronor per billett) hadde en inngang helt på andre siden, og at man måtte gå rundt hele området for å komme dit, slik at det ble en ekstra spasertur på langt over en halv kilometer. Vi kom oss da frem til riktig inngangsparti, og tok oss innenfor med et lite kvarter til avspark, etter også å ha blitt grundig visitert.

Varberg BoIS ble i 1925 stiftet av en gruppe unge menn fra Haga-bydelen, og er kjent for sine drakter med grønne og svarte vertikale striper. Det må kanskje være lov å si at de siden den gang i stor grad har hatt en nokså anonym tilværelse, for da de i 2019 ble nummer to i Superettan og dermed sikret opprykk til Allsvenskan, betød det at de for første gang i sin historie var klar for spill i toppdivisjonen. Det etter at de så sent som i 2004 spilte på nivå 5. Tilbake i 2020 endte debutsesongen i Allsvenskan med en 11. plass med betryggende avstand ned til nedrykkssonen, og det lå de an til å kunne kopiere eller til og med forbedre denne sesongen, selv om et medaljejagende AIK nå kom på besøk.

Påskbergsvallen ble med pomp av prakt åpnet av daværende kong Gustaf V i juli 1925. Den har flere ganger blitt brukt som treningsbase for det svenske landslaget, og internasjonale klubber som Tottenham Hotspur, Manchester City, Leeds United, Barcelona, Lazio, Inter, Dynamo Moskva og Portugals herrelandslag har trent eller spilt (trenings)kamper der. Det er et typisk idrettsanlegg for sin tid, og har derfor også løpebaner rundt banen, men heldigvis er også naturgresset beholdt. Anlegget har ellers blitt oppgradert noe etter opprykket il Allsvenskan, og tribunefasilitetene er først og fremst å finne på langsidene. Kapasiteten i dag skal være 4 700, og bortesupporterne ble plassert i det ene hjørnet, der AIK-fansen allerede laget et skikkelig liv.

Da røyken fra de første blussene i AIK-svingen hadde lagt seg, var det gjestene fra Stockholm som virket friskest og tok en viss kontroll over banespillet. Bortelaget skapte i det hele tatt en rekke gode muligheter i løpet av den første omgangen, og flere av disse tilfalt Nicolas Stefanelli, men foreløpig ville ikke ballen i mål. Nå var heller ikke vertene helt ufarlige, og de hadde omgangens største sjanse da Robin Simovic traff stolpen, men var nok omgangen sett under ett likevel noe heldige som ikke lå under da dommeren blåste for pause på stillingen 0-0.

AIK fortsatte jakten på et ledermål etter pause, og Nabil Bahoui traff tverrliggeren etter å ha blitt spilt gjennom av Stefanelli, men etter en drøy time kom den forløsende scoringen for bortelaget. Nevnte Nabil Bahoui fikk hodet på et innlegg og nikket inn 0-1, og nå la AIK seg mer bakpå for å kontrollere inn seiere. Det klarte de relativt komfortabelt, og bortefansen kunne til slutt juble over seier. Det inkluderte også et par utestengte supportere som faktisk likevel hadde tatt den lange turen fra Stockholm for å se kampen fra et tak på utsiden av Påskbergsvallen, og som Jon Erik kom i snakk med på vår vei tilbake til bilen. Vi hadde en lang vei hjem, så vi kom oss nokså raskt av gårde. Turen til Varberg hadde vært en fin avslutning på en flott fotballhelg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 22:
Varberg BoIS v AIK 0-1 (0-0)
Allsvenskan
Påskbergsvallen, 21 November 2021
0-1 Nabil Bahoui (62)
Att: 2 566
Admission: 140 SEK

Next game: 27.12.2021: Fredrikstad v Ranheim
Next swedish game: 29.11.2021: Elfsborg AIK
Previous game: 20.11.2021: HamKam v Fredrikstad
Previous swedish game: 18.10.2021: FC Trollhättan v Skövde AIK

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg