Hamarkameratene v Fredrikstad 20.11.2021

 

Lørdag 20.11.2021: HamKam v Fredrikstad

Det hadde gått to uker siden min forrige fotballkamp, og det var første gang siden det åpnet opp igjen ved å også tillate bredden å spille her til lands. Nå hadde jeg riktignok sett to hockeykamper i mellomtiden, inkludert en tur til Vålerengens Nye Jordal der vi hadde blitt vitne til en helt vanvittig snuoperasjon av Stjernen, men det var virkelig på tide med litt fotball igjen også, og denne lørdagen var det flere som hadde ventet litt på. FFKs bortekamp mot HamKam hadde nokså tidlig blitt utpekt som en mulig satsningstur, og slik ble det, da vi var en av grupperingene som satt opp buss til mjøsbyen denne lørdagen.

Vi – eller rettere sagt, Jon Erik – fikk denne helgen besøk av vår engelske kompis Steve Moss, som nokså tidlig på fredagen skulle lande på Torp Lufthavn etter å ha flydd over. Jeg hadde etter torsdagens hockeykamp i Oslo valgt å overnatte hos min mor i Drøbak, der jeg hadde en legetime morgenen etter, og hjemreisen derfra var timet nokså godt med tanke på at jeg da kunne møte Steve på kaia i Moss. Vår kompis Henrik, som nå bor i Vestfold, hadde nemlig plukket ham opp på flyplassen, skysset ham til Horten og fått satt ham på ferja som ankom rett etter jeg ankom Moss for å bytte tog. Slik sett passet det bra, og snart hadde jeg fått med meg vår engelske gjest til plankebyen og hjem til Jon Erik slik at han kunne få installert seg.

Han skulle være her til mandag, og med FFKs bortetur til Hamar på lørdagen som høydepunkt. Kanskje ikke helt uventet ble det en tur ned på vår lokale Rodgers Pub for å innta en middag og noen flytende forfriskninger, men med en tidlig start dagen etter var jeg etter hvert smart nok til å komme meg hjem i noenlunde tid samtidig som de andre forlot puben for å fortsette hjemme hos Jon Erik. Bussen til Hamar skulle gå klokken 08.00 lørdag morgen, og Jon Erik hadde tatt initiativ til felles frokost hos ham i 7-tiden, så jeg var derfor tidlig oppe for å være hos ham rundt det klokkeslettet. Som lovet disket han opp med en finfin cowboyfrokost der egg og bacon hadde hovedrollene, og snart kom bussen for å plukke oss opp slik at vi kunne jekke ølen (eller cideren) og sette kursen mot Hedmark og Hamar.

Vi var tre busser som kjørte samlet fra Fredrikstad, og i tillegg ville en buss fra Plankehaugen komme litt senere. Også en buss eller minibuss med FFK-supportere fra Oslo var meldt. For øvrig hadde alle medlemmer av Supras ikke bare blitt erklært uønsket på vår buss, men faktisk også samtlige øvrige busser som kjørte like tidlig som oss, slik at det var lite negative elementer på vei opp til Hedmarken, og stemningen var god hele veien opp. Ved ankomst stoppet vi rett ved puben O’Learys, som vi hadde reservert og tok fullstendig over. Vertskapet var også med på notene og lot seg gladelig dresse opp i diverse FFK-effekter. De bortimot tre timene vi tilbragte der var i det hele tatt helt topp, og selv ikke snuten klarte å ødelegge den gode stemningen da de kom for å eskortere oss til Briskeby Stadion.

Hamarkameratene oppgir 1918 som sitt stiftelsesår, men historien forteller at det var en lokal klubb ved navn Freidig som ble stiftet det året. Da de i 1927 meldte seg inn i Hamar og omegn fotballkrets, tok de navnet Briskebyen Fotball-Lag (BFL). Litt senere samme år ble Hamar Arbeideridrettslag stiftet. Etter krigen uttrykte Hamar kommune ønske om at byens idrettslag skulle slå seg sammen, og selv om ikke alle ønsket dette, ble i 1946 BFL og Hamar AIL slått sammen til et nytt idrettslag som fikk navnet Hamarkameratene. De første par tiårene etter krigen var det gjerne kamp om å bli best i byen, men HamKam inntok i 1960-årene en ledende posisjon der, og skulle snart også gjøre seg bemerket nasjonalt.

I 1969 sikret HamKam seg for første gang opprykk til den nasjonale toppdivisjonen, og tredjeplassen i debutsesongen året etter står fortsatt som deres bestenotering i ligasammenheng. I tillegg har HamKam spilt hele seks semifinaler i den norske cupen uten å noen gang komme seg til finalen, men sist gang var nå så lenge siden som i 1989. ‘Kamma’ har også i perioder vært en skikkelig heislag, og har siden den gang vekslet mellom de tre øverste divisjonene. Nå var de på vei opp i Eliteserien igjen etter at ringreven Kjetil Rekdal har gjort en kjempejobb med å forvandle de fra nedrykkskandidater i fjor til suverene divisjonsvinnere i år, og selv om de dermed allerede hadde gjort jobben, forventet vi ikke noe annet enn fortsatt full innsats av et lag ledet av Rekdal, slik at FFK selvsagt ville få tøff motstand.

HamKams hjemmebane ble påbegynt i 1930, men først i 1936 sto kretsens første gressbane ferdig. Navnet Briskeby Gressbane ble opprinnelig foretrukket fremfor «stadion» fordi borgerskapets klubb Hamar IL spilte på Hamar Stadion, og arbeiderklassemedlemmene ikke på noen måte ville assosieres med de. Når de i senere år dessverre har lagt kunstgress, har de vel uansett mistet retten til å kalle det en gressbane. Briskeby var til og med cupfinalearena i 1938, da Fredrikstad slo Mjøndalen 3-2 foran 14 500 tilskuere på et anlegg som den gang vanligvis kun tok rundt 1 200. Det er fortsatt også tilskuerrekorden, selv om det siden den gang har skjedd mye med Briskeby Stadion. Etter at kommunen sa nei til deres forslag om nytt stadion, vedtok man i 2005 i stedet og oppgradere Briskeby, men pengesekken ble tømt før arbeidet ble fullført, slik at man nå har tribuner på tre av sidene.

Vi ble plassert nederst på den ene langsiden; nærmest det gamle klubbhuset. Derfra fikk vi se FFK applaudere seriemestrene inn på banen sammen med 3 849 tilskuere, og deretter at vertene skapte de første mulighetene. De skapte også flest før pause, men FFK skapte de største, og den største tilfalt kaptein Kjelsrud som fra en posisjon ved straffemerket avsluttet centimetere utenfor målet til en utspilt HamKam-keeper. Ellers var det åpenbart et vanskelig underlag der flere av spillerne til tider slet litt med å holde seg på beina på det glatte kunstgresset, og det var fortsatt målløst da vi tok pause. Ti minutter etter hvilen tok vertene ledelsen 1-0 ved Kristian Eriksen, men bortsett fra dette var det en sjansefattig første halvtime av andre omgang. FFK gjorde deretter flere bytter i jakt på utligning, men det var HamKam som nå fikk mulighetene uten at de klarte å utnytte de. Dermed endte en relativt tam fotballkamp med 1-0 og hjemmeseier til mesterne, og vi kunne vende snuta hjemover mot Østfold.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
HamKam v Fredrikstad 1-0 (0-0)
1. divisjon
Briskeby Stadion, 20 November 2021
1-0 Kristian Eriksen (56)
Att: 3 849
Admission: 100 NOK (concession)

Next game: 21.11.2021: Varberg BoIS v AIK
Next norwegian game: 27.11.2021: Fredrikstad v Ranheim
Previous game: 06.11.2021: Fredrikstad v Aalesund

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg