BK Olympic v KSF Prespa Birlik 22.08.2021

 

Søndag 22.08.2021: BK Olympic v KSF Prespa Birlik

Selv om jeg våknet i København og skulle ha byen som base i ytterligere ett døgn, var det i Sverige at jeg skulle se fotball denne søndagen. Jeg hadde tidlig under planleggingen av turen oppdaget at kampen jeg opprinnelig hadde kikket på ble gjenstand for omberamming, slik at jeg måtte legge en ny plan for denne dagen. Etter at jeg hadde kikket på også de svenske terminlistene, bestemte jeg meg for å ha København som base til over helgen og ta en svipptur over Øresund for å se kamp i Malmö. Som sagt, så gjort, og det var bare å få seg noe frokost for deretter å kjøpe billett og etter hvert komme seg med et av togene over til Sverige.

Ved ankomst Malmö var det fortsatt såpass tidlig at serveringsstedene fortsatt ikke hadde åpnet, så jeg gikk meg bare en liten tur i byen og satt meg ned litt på et av torgene i det fine været. Alt oppstyret rundt Copenhagen Pride var åpenbart heller ikke begrenset til København, for Malmö hadde åpenbart kastet seg på og gjorde sitt beste for å overgå danskene. Jeg tuslet uansett etter hvert tilbake til Malmö Centralstation for å bli med Trelleborg-toget. Jeg skulle ikke så langt, og jeg hoppet snart av på Svågertorp stasjon og fant frem till bussholdeplassen der bussen som skulle frakte meg til Lindängen sto og ventet. Etter en kort busstur kunne jeg spasere gjennom blokkene i boligområdet og ned til dagens kamparena; Lindängens IP.

Lindängen er som jeg var inne på et boligområde bestående av blokkbebyggelse, og skal alene ha rundt 7 500 innbyggere. Det var kanskje en fordel at det var tidlig på dagen og ikke en kveldskamp, for det har blitt et temmelig beryktet område. Svenskene har et system der et 60-talls områder figurerer på en liste over «risikoområder», og sammen med det mer kjente Malmö-området Rosengård, figurerer Lindängen på den alvorligste av de graderingene; nemlig som et «spesielt utsatt område». Her er etniske og religiøse parallellsamfunn samt gjengkriminalitet en slik utfordring at politiet nærmest ser ut til å ha gitt opp.

I likhet med mange andre av områdene på listen over «spesielt utsatte områder», er blokkene i Lindängen et resultat av det såkalte ‘miljonprogrammet’ i 1960- og 1970-årene. På slutten av 1950-årene var det nemlig stor boligmangel i Sverige, og i 1964 ble det besluttet å bygge en million nye boliger over de neste ti årene. De passerte også en million innen 1974, og over halvparten av disse er av typen blokkbebyggelse i det man nå gjerne kaller «betongforstedene». Så godt som alle av Sveriges mest «utsatte områder» er slike bydeler, og de har også det til felles at de ligger ute i forstedene, med en enormt høy andel med innvandrerbakgrunn, en svært høy arbeidsledighet, og skyhøy kriminalitet.

Jeg kom meg uansett til Lindängens IP med skinnet i behold, og kunne med en halvtimes tid til avspark betale meg inn med 100 svenske kroner. Det var overraskende dyrt, og jeg sjekket ikke om prisen sto oppgitt noe sted, men jeg fikk i hvert fall ikke igjen noen vekslepenger på min 100-lapp. I stedet fikk jeg i det minste et program med på kjøpet, og det var en blekke bestående av 12 sider som ikke var stiftet sammen. Her fant man det mest nødvendige av informasjon, og hjemmelagets trenger Anders Grimberg benyttet også anledningen til å ønske velkommen til dagens Malmö-derby, som han forventet ville bli en tøff kamp.

BK Olympic ble stiftet i 1920, men da under navnet IF Olympia. Året etter vokste klubben da fire andre lokale klubber kom til, og man søkte medlemskap i det skånske fotballforbund, samtidig som de tok navnet BK Olympia. I 1924 fulgte ytterligere et navnebytte, for i Stockholm fantes det allerede en klubb med navnet Olympia, og for å få innpass i det svenske fotballforbundet, ble klubbnavnet endret til dagens BK Olympic. Klubbens beste resultatet i cupen er da de i 1983 tok deg til 16-delsfinale, mens beste ligaplassering er fjerdeplassen de i 2011 oppnådde i sin avdeling av Division 2 (Södra Götaland). Det var vel også deres debutsesong på nivået, og det er fortsatt der de befinner seg.

Anleggets blikkfang er uten tvil den fjonge hovedtribunen i tre som står midt på bortre langside. Den byr på sitteplasser i form av åtte benkerader i tre. Bak de to målene er det intet av fasiliteter, mens man på nærmeste langside har anlagt noen betongtrinn i store deler av den lille gressvollen som er å finne der. Det er også på denne siden at man vinner laglederbenkene. Nede i det ene hjørnet er det en kiosk, og utenfor denne sto en kar og trakterte på en grill. De så da riktig så gode ut, men det var først etter en liten runde rundt banen at jeg returnerte for å meske meg med en korv. «Det står ditt namn på den, ge den två minuter, den er helt fantastisk», sa den joviale pølsemannen med en dialekt som forsterket inntrykket av hans balkanske bakgrunn. Og den var da også virkelig god.

Mens jeg skylte ned pølsen med en leskedrikk fra kiosken, begynte aktørene å gjøre seg klare for avspark, og en kikke på programmets tabell vitnet om at dette var topp mot bunn. Hjemmelaget BK Olympic sto med 6-4-1 på sine 11 kamper hittil, og hadde henholdsvis fire og tre poeng opp til lederduoen FC Rosengård 1917 og Sölvesborg GoIF, men hadde også tre kamper til gode på begge de to. Gjestende KSF Prespa Birlik, som åpenbart er et tyrkisk lag, lå på sin side som jumbo med 1-3-8 og kun 6 poeng på sine 12 kamper hittil. En kar jeg kom flyktig i prat med mente imidlertid at de er bedre enn tabellen ga uttrykk for, og forventet på ingen måte noen enveiskjøring, men spådde i likhet med hjemmelagets trener at de ville by på tøff motstand.

Det var da også Prespa Birlik som fikk den første ordentlige sjansen, men avslutningen gikk like utenfor. Kampen ble spilt i et rasende tempo der begge lag fosset i angrep hver gang de vant ballen, og til tross for at målene lot vente på seg, var det temmelig underholdende det vi ble servert. Ali Bdeir hadde hjemmelagets største sjanse før hvilen, men gjestenes målvakt får kontroll på ballen, og det sto fortsatt 0-0 ved pause. Det hadde vært jevnspilt, og det var foreløpig lite som vitnet om at det var et bunnlag som var på besøk hos et topplag. Det var varmt, så mens spillerne hvilte ut noen minutter, benyttet jeg anledningen til å hente meg Ramlösa i kiosken.

Det var ikke like høyt tempo etter hvilen, men i omgangens tiende minutt blir en corner stusset på mål av Albin Sjöstrand Bjurnemark, og en Prespa-forsvarer inne på streken klarer ikke annet enn å heade den opp i eget nettak da han forsøker å klarere. Like etter roper Olympic på straffe til ingen nytte, før Prespa får sin største mulighet. Ivan Bubalo blir spilt gjennom alene med keeper, men sistnevnte redder glimrende. Ikke mange minuttene etter smeller det i stedet i motsatt ende. Nå er det Ali Bdeir sin tur til å bli spilt gjennom alene med keeper, og han gjør ingen feil. 2-0, og det virket som om luften med det gikk ut av Prespa, som etter dette virket periodevis nesten i fullstendig i oppløsning defensivt. Jubelen hadde knapt lagt seg før Terry Adadevoh Svensson dunker inn 3-0, og med ti minutter igjen øker Mahmoud Elghoul til 4-0, før Johannes Henén fastsetter sluttresultatet til 5-0 med en avslutning i krysset.

Så ble det likevel en klar hjemmeseier, selv om det lenge var nokså jevnspilt. Jeg så for øvrig aldri noe tilskuertall, men det hadde vært rundt 200 til stede. Nå satt jeg uansett kursen mot bussholdeplassen ved Kastanjegården, og ble snart med bussen inn mot sentrale Malmö. Jeg gikk av ved Gustav Adolfs Torg, og fant frem til puben Peas & Honey, som var vel verdt et besøk. Derfra gikk turen videre til BrewDog Malmö og en av byens to filialer av The Bishop Arms, før en siste øl i Sverige ble inntatt på den tsjekkiske ølbaren Pivo, som ikke skuffet. Nå var det på tide å komme seg tilbake til København.

Det var siste kveld i København på denne turen, og jeg følte nå for litt indisk, så en litt sen middag ble inntatt på Tandoori Masala. Jeg liker min curry temmelig sterk, og denne var akkurat innenfor, så jeg fikk svettet ut litt mens jeg skylte ned måltidet med en indisk Kingfisher øl for å gjøre det litt ekstra autentisk. Jeg takket den nepalske servitrisen som fikk godt med tips for god service, og avsluttet kvelden med en tur på City Pub oppe på Vesterbrogade. Jeg hadde en nokså tidlig start morgenen etter, så det ble ikke altfor sent, og allerede før midnatt hadde jeg krøpet under dyna for å få litt søvn før turen skulle avsluttes med noen dager med Aarhus som base.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 19:
BK Olympic v KSF Prespa Birlik 5-0 (0-0)
Division 2 Södra Götaland
Lindängens IP, 22 August 2021
1-0 Albin Sjöstrand Bjurnemark (55)
2-0 Ali Bdeir (72)
3-0 Terry Adadevoh Svensson (74)
4-0 Mahmoud Elghoul (80)
5-0 Johannes Hedén Hultgren (86)
Att: 200-ish (est)
Admission: 100 SEK
Programme: Free

Next game: 23.08.2021: Hobro IK v Nykøbing FC
Next swedish game: 27.09.2021: IFK Göteborg v Kalmar FF
Previous game: 21.08.2021: AB Tårnby v Ringsted IF
Previous swedish game: 08.08.2021: FBK Karlstad v IFK Åmål

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg