Onsdag 26.01.2022: Hvaler v Gresvik
Tiden var kommet for årets første kamp i Norge, og den skulle arrangeres på Hvaler. Jeg hadde bestemt meg for å dra, og hadde sjekket ut at det også gikk en passende buss tilbake til Fredrikstad etter kamp, men flere timer før jeg kom så langt som å begynne å tenke på avreise, ble jeg oppringt av min kompis Jon Erik som nettopp hadde kommet hjem fra jobb og hadde lyst til å være med. Dermed ville han være sjåfør, og han foreslo nå en tidlig avreise for å kombinere turen ut på Hvaler med litt sightseeing ved å for eksempel kikke på noen fornminner eller lignende. Uten en nøyere plan dro vi derfor av gårde allerede litt før halv fire, mens det fortsatt var lyst.
Han foreslo raskt en tur innom Laenga, som var den gamle hjemmebanen til Vesterøy IL (senere Hvaler IL), og jeg var ikke vond å be. Det som i utgangspunktet skulle være en liten historisk rundtur før kamp skulle da også vise seg å bli en hovedsakelig fotball-historisk sådan. Laenga ligger noe ‘bortgjemt’ til på Papperøy, og fremstår som en forlatt gressbane der noen tilsynelatende i hvert fall må stelle litt med gresset fortsatt. Etter sammenslåingen som førte til stiftelsen av dagens Hvaler-klubb i 2001, ble etter hvert Laenga solgt i 2005 for å finansiere den nye kunstgressbanen klubben hadde ambisjoner om. På vei videre utover Hvaler forflyttet vi oss fra Vesterøy til Spjærøy, og deretter til Asmaløy, der vi svingte nedom Brattestø for å gjøre et aldri så lite ‘strandhugg’ ved Pikesten fyr.
Vi forlot denne idyllen da vi nå bestemte oss for ytterligere et stopp før det ble altfor mørkt, og fra Asmaløy førte tunnelen oss helt ut til Kirkøy, der vi også fikk tatt en kikk på Rove Idrettsplass. Dette var tidligere hjemmebanen til Øykameratene, som var den andre av klubbene som i 2001 slo seg sammen for å stifte dagens Hvaler-klubb. Her er det enda mindre som vitner om fortiden som hjemmebane for et seniorlag, bortsett fra at det også her sto et par små mål ute på naturgresset. Nå var vi jo helt ute ved Skjærhalden, og kunne like godt ta en matbit her ute, men det skulle vise seg at ikke var altfor mye aktivitet der denne ettermiddagen. Alle restauranter og serveringssteder var rett og slett stengt, og kontrasten var stor sammenlignet med hvordan det vil være et halvt år frem i tid. Redningen ble til slutt ferksvaredisken i den lokale SPAR-butikken, der vi rasket med oss et par porsjoner av deres gryte, som ble inntatt på en benk på brygga.
Det var fortsatt masser av tid å slå i hjel før kamp, og selv om vi derfor også tok en kikk innom Hvaler kirke (som skal være blant Norges eldste, og som i sin tid var gjenstand for utgravninger under ledelse av min farfar), var det fortsatt godt over en time til kampstart da vi hadde tatt oss tilbake til Asmaløy og parkert utenfor kveldens kamparena på Rød. Her skulle Hvaler IL nå spille treningskamp mot et Gresvik-lag som av noen hadde blitt betegnet som deres junior-lag. Jeg tolket det som om de kanskje ville komme med sitt andrelag som skal spille i samme 7.divisjons-avdeling som nettopp Hvaler, men en kar vi snakket med mente det knapt var det, og at det snarere var snakk om et 2-lag med en stor overvekt av unge juniorer. Det så ut til at også de fremmøtte Hvaler-spillerne hadde en nokså lav snittalder. Etter en kikk på pokalene i klubbhuset fikk vi beskjed om at de helst så at folk ikke oppholdte seg der inne for øyeblikket, så vi gikk for å varme oss en snau halvtime i Hvalerhallen rett ved siden av.
Fotballen på Hvaler har en noe innviklet historie, og en serie av sammenslåinger har dessverre også utradert alle øygruppens klubber som tidligere var en del av fotball-landskapet her. Tenk så morsomt det må ha vært med oppgjøret mellom Kirkøy IL og Kirkøy AIL, men da Øykameratene ble stiftet i 1946, var vel det som et resultat av en sammenslåing av disse to samt Herføl IL. Vesterøy IL ble på sine side stiftet i 1960, og byttet i 1996 til Hvaler IL fordi laget da besto av spillere fra andre deler av Hvaler. Øykameratene spilte altså sine kamper på Rove, mens Vesterøy spilte på Laenga, men dette har jeg jo allerede vært inne på lenger opp. De to klubbene slo seg i 2001 for å stifte dagens klubb, og i 2007 flyttet de også inn på dagens hjemmebane, etter at både Rove og Laenga som nevnt hadde blitt solgt.
Asmaløy kunstgress er en spartansk og nokså typisk kunstgressbane uten noen tribunefasiliteter, men klubben skal ha ros for å holde kiosken åpen til en treningskamp i januar, og også for rimelige priser med blant annet vafler til 10 kroner. Blant det jeg etter hvert talte meg frem til å være 38 tilskuere, var det også et par andre banehoppere. Både Ray Tørnkvist og Tom Børkeeiet var blant de som hadde tatt turen, og jeg la dessuten snart merke til noe litt snodig. På bortre langside sto klubbenes representanter langt inne på banen også da kampen hadde startet, og jeg så snart at det ved jevne mellomrom var lagt ut markører for å lage en tenkt dødlinje rundt to meter lenger inn på banen enn normalt. Dermed ble det en noe smalere bane enn normalt, og vi så etter hvert at grunnen til dette var flere issvuller på kunstgresset på den siden av banen.
Sånt får man vel se litt gjennom fingrene med på en treningskamp, og det hindret i hvert fall ikke gjestene fra Gresvik i å ta ledelsen i det 15. minutt. Det skjedde i form av et utsøkt skudd som gikk over på keeper og dalte ned i mål. I det 28. minutt doblet det unge Gresvik-laget ledelsen, slik at det sto 0-2 til pause. Målscorerne må for øvrig stå som ukjent (i hvert fall inntil videre), men etter at noen av oss hadde testet kiosken og fått litt å tygge på, kunne vi se at Hvaler reduserte til 1-2 i det 58. minutt. Gjestenes spiss med nummer 9 på ryggen virket imidlertid å avgjøre med to mål på to minutter, slik at det i det 74. minutt sto 1-4. Hvaler reduserte igjen i det 83. minutt, men Gresvik gjenopprettet få minutter senere tomålsledelsen, og helt på tampen fastsatt de sluttresultatet til 2-6 med det som vel ble kampens siste spark på ballen. Vi kunne forlate plastsavannen på Rød og sette kursen hjemover. Dagen etter skulle det dreie seg om treningskamp i Göteborg med FFK.
Norwegian ground # 184:
Hvaler v Gresvik 2-6 (0-2)
Friendly
Asmaløy kunstgress, 26 January 2022
0-1 Oskar Eldal (15)
0-2 Lukas Martinsen (28)
1-2 John Haugen (58)
1-3 Lukas Martinsen (72)
1-4 Lukas Martinsen (74)
2-4 Osama Kassim (83)
2-5 Las Hardy (pen, 87)
2-6 Oskar Eldal (90+1)
Att: 38 (h/c)
Admission: Free
Next game: 27.01.2022: BK Häcken v Fredrikstad
Next norwegian game: 28.01.2022: Sparta v Tistedalen
Previous game: 21.01.2022: Norrby IF v BK Häcken
Previous norwegian game: 06.12.2021: Fredrikstad v KFUM Oslo
Kan hjelpe til med Gresviks målscorere (Hvaler aner jeg ikke).
0-1 Oskar Eldal
0-2 Lukas Martinsen
1-2 Nr. 13 (58)
1-3 Lukas Martinsen
1-4 Lukas Martinsen
2-4 Nr. 12? (83)
2-5 Las Hardy
2-6 Oskar Eldal
Herlig, takk!