BK Häcken v Fredrikstad 27.01.2022

 

Torsdag 27.01.2022: BK Häcken v Fredrikstad

Igjen var det dags for en tur over grensen, og denne gang skulle faktisk vi ut i Europa for å følge FFK. Nå dreide det seg riktignok kun om en treningskamp i Göteborg, der rødbuksene skulle måle krefter mot den svenske toppserieklubben BK Häcken, men det var påskudd godt som noe for en aldri så liten utflukt. Jeg hadde kikket litt på mulighetene for å toge ned og muligens også kombinere det med en kamp i Malmö dagen etter, men det var nokså tidlig klart at min kompis Jon Erik ville kjøre ned. Med oss fikk vi også hans søster, og vår FFK-kompis Henrik, og avreise var fastsatt til klokka 14.00 med oppmøte hos Jon Erik, som da sluttet på jobb rett oppi veien og snart kom rundt hjørnet, slik at vi et par minutter senere var på vei.

Etter en udramatisk ferd ned til Sveriges nest største by, var det med drøyt halvannen time til kampstart at vi parkerte bilen utenfor (Nye) Rambergsvallen og spaserte den ikke altfor lange veien bort til puben Whoopsi Daisy, som også er base for Häcken-supporterne. Der fikk vi bestilt oss både mat og drikke, og ble servert herremåltider som gikk ned på høykant. Selv valgte jeg meg stekt flesk, og det ble også mer enn nok tid til å unne seg påfyll med alkohol. Mens vi satt der dro jeg plutselig kjensel på et kjent fjes, for min GAIS-kompis Johan hadde likevel tatt turen innom for å hilse på. Han bor i en av blokkene rett ved siden av Häckens hjemmebane, men hadde dessverre ikke mulighet til å bli med på kampen da vi med rundt tjue minutter til kampstart reiste oss for å gå mot stadionet.

BK Häcken holder til på Hisingen, som faktisk er Sveriges femte største øy. Det er i øyas mest urbane strøk nærmest Göteborg sentrum at klubben hører hjemme. Frem til 1200-tallet var hele Hisingen norsk, mens riksgrensen etter dette gikk tvers over øya, frem til Danmark-Norge som kjent måtte avstå landområder i forbindelse med Roskilde-freden i 1658. BK Häcken ble i 1940 stiftet av en gjeng lokal ungdom, men de fikk ikke registrere seg under navnet BK Kick som var det de hadde spilt under, siden det navnet allerede var i bruk av en annen organisasjon. Dermed falt valget på navnet BK Häcken, og det navnet tok de faktisk fra en stor hekk som omga banen de den gang pleide å spille på.

I løpet av 1940-årene vant Häcken faktisk seks strake divisjonstitler og klatret raskt i divisjonene. Da de i 1951 sikret seg opprykk til nivå to, fikk de masse nasjonal oppmerksomhet som et ‘komet-lag’, og det ble ikke mindre oppmerksomhet da de i 1953 kjempet om opprykk til Allsvenskan helt til siste runde. Det ble ikke noe nytt opprykk den gang, og i stedet returnerte de snart til nivå tre, der de i 1955 satt publikumsrekord for svensk ligakamp på det nivået. 18 229 tilskuere så oppgjøret mot Oddevold som ble spilt på Gamla Ullevi, og det er for øvrig en rekord som fortsatt står. I 1970 var klubben tilbake helt nede på femte nivå, men klatret sakte med sikkert oppover igjen, og var i 1981 igjen nære på å kvalifisere seg for spill i Allsvenskan. Der måtte de imidlertid gi tapt for Elfsborg, men året etter lyktes det endelig da IFK Norrköping ble slått over to kamper i kvalik, og BK Häcken var klar for Allsvenskan.

Det endte med umiddelbart nedrykk, men Häcken var på 1990- og 2000-tallet flere ganger tilbake på korte visitter i toppdivisjonen. Det var først etter det foreløpig siste opprykket i 2008 at de virkelig har etablert seg, og de har følgelig vært i toppdivisjonen siden den gang. Om det var en overraskelse da de i 2009 som nyopprykket lag tok en 5. plass, har de siden den gang aldri blitt dårligere enn nummer ti, og deres beste ligainnsats ble notert med andreplassen i 2012. I Europa har de ikke hatt altfor mye suksess, og etter at UEFA Cupen ble til Europa League har de fortsatt til hode å ta seg videre fra kvalifiseringsrundene. Deres første store svenske tittel kom derimot i 2016, da de vant den svenske cupen, og den bragden gjentok de våren 2019. Klubben nyter jo for øvrig også økonomisk godt av sin rolle som arrangør av ungdoms-turneringen Gothia Cup.

Ved inngangen til bortetribunen – som vi hadde blitt lovet skulle være åpen for oss, var den ingen aktivitet, så vi måtte spasere rundt på en av langsidene og henvende oss i resepsjonen, der en av damene fikk tak i vakten Bengt som ba oss følge etter ham. Nå var det ikke borteseksjonen på den østlige kortsiden vi fikk, men etter å ha fått gitt litt moralsk støtte til FFK-spillerne på deres vei ut av garderoben og mot banen, ble vi ført over på den andre langsiden der en rekke fremmøtte allerede hadde tatt plass. Vår FFK-delegasjon på fire personer var i alvorlig undertall, men hadde i hvert fall med oss minst fem flagg som vi hang opp foran tribunen der vi tok opphold på tribunens ene flanke.

Rambergsvallen var vel hovedsakelig en friidrettsarena inntil BK Häcken valgte å flytte inn i forkant av sin debut på nest øverste nivå i 1952. Der spilte man i perioder på dispensasjon fra forbundet, siden Rambergsvallen ikke oppfylte kravene, og i april 2014 begynte omsider arbeidet med å rive anlegget for å erstatte det med et nytt og moderne anlegg bygget på nøyaktig samme sted. Om nye Rambergsvallen er belemret med både kunstgress og sponsornavn, slik tiden tydeligvis krever, hadde man ved åpningen sommeren 2015 i hvert fall fått et funksjonelt sett flott og moderne stadion, som også en temmelig intimt. Kapasiteten er kanskje noe overraskende kun 6 316, men kanskje er det helt greit for Häckens behov, og i anledning kveldens treningskamp var det i hvert fall ikke behov for noe mer! Langsidene byr på sitteplasser, mens kortsidene er en blanding av sitteplasser og ståtribuner, og over det hele ruver noen temmelig karakteristiske flomlys.

FFK hadde reist nedover uten tre av sine A-lagsspillere, mens Häcken visstnok manglet en hel rekke av sine. Etter at FFK hadde startet friskest de første minuttene, var det hjemmelaget som tok over og styrte førsteomgangen, og i det 19. minutt tok de ledelsen da Leo Bengtsson kranglet inn 1-0 etter assist fra ivorianeren Bénie Traoré. Sistnevnte hadde en snau uke tidligere vært tomålsscorer da jeg så Häcken vinne sin forrige treningskamp borte mot Norrby IF inne i Rydahallen i Borås, og Traoré var nå etter en drøy halvtime nære på å tegne seg på scoringslista igjen da han kom alene med FFK-keeper Håvar Jenssen og satt ballen i stolpen. FFKs juvel Taofeek Ismaheel var deretter frempå med en avslutning like utenfor, men i det 37. minutt kom utligningen da Olav Øby slo en corner som på bakerste stolpe ble headet i mål av Riki Alba. Häcken hadde et par gode muligheter til å ta tilbake ledelsen før pause, men det sto 1-1 halvveis.

Begge lag gjorde flere bytter i pausen, og Häcken byttet seg nok etter sigende litt ned. Det jeg talte meg frem til å være 202 tilskuere fikk se en andreomgang som startet nokså sjansefattig, men FFK virket i hvert fall å henge mer med. Likevel var det takket være Håvar Jenssen at de ikke lå under, for han sto en kjempekamp og var deres bestemann, med flere gode redninger – som den fantastiske enhåndsredningen han vartet opp med da han fikk slått Leo Bengtssons avslutning i stolpen og ut. I stedet var det FFK som litt mot spillets gang tok ledelsen i det 62. minutt, da et innlegg fra Ismaheel ble headet i mål av Alba som scoret sitt andre for kvelden. Elleve minutter senere økte Noa Williams FFKs ledelse, og nå så det ut til at Østfolds stolthet skulle gå mot nok en seier i treningskamp. Kampen ble etter hvert preget av mange bytter hos begge lag, men helt på tampen fikk vertene straffespark, og Traoré steg på overtid frem og reduserte til 2-3 med kveldens siste spark på ballen.

Det hadde vært artig å se FFK gi en rekke unggutter sjansen utover i kampen, og en av disse var blant annet en 16-åring som gjorde sin debut for FFKs A-lag. Fremtiden er forhåpentligvis lys. Jeg synes alt i alt det var mye positivt å ta med seg fra treningsøkten i Göteborg, og neste test er nå mot Mjøndalen i Østfoldhallen, men jeg skulle selvsagt på ny kamp før den tid. Jeg tror faktisk vårt lille tremannskor ga bra lyd fra seg om man skal dømme ut fra responsen fra både Häcken-fansen og TV-seere hjemme. Etter at spillerne hadde vært bortom for å takke for støtten, fikk vi pakket ned flaggene, og Bengt og hans kumpan låste oss deretter ut på nærmeste utgang slik at vi slapp å gå rundt hele stadionet. Det var bare å komme seg hjemover, med et raskt matstopp på veien. Det hadde vært en fin tur, og det var artig å se FFK i aksjon igjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
BK Häcken v Fredrikstad 2-3 (1-1)
Friendly
(Nya) Rambergsvallen, 27 January 2022
1-0 Leo Bengtsson (19)
1-1 Riki Alba (37)
1-2 Riki Alba (62)
1-3 Noa Williams (73)
2-3 Bénie Traoré (90+1)
Att: 202 (h/c)
Admission: Free

Next game: 28.01.2022: Sparta v Tistedalen
Next swedish game: 18.02.2022: SKIF Semberija v Angered MBIK
Previous game: 26.01.2022: Hvaler v Gresvik
Previous swedish game: 21.01.2022: Norrby IF v BK Häcken (@ Rydahallen)

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg