Brøndby v Rangers 04.11.2021

 

Torsdag 04.11.2021: Brøndby v Rangers

Kun et snaut døgn etter at jeg hadde ankommet Oslo med nattoget fra Sandnes etter min langhelg i Rogaland, var jeg på farten igjen. Jeg hadde valgt å ikke dra hjem med heller bli over hos min mor i Drøbak før jeg onsdag morgen var tidlig oppe for å sette kursen mot Oslo Lufthavn Gardermoen. Det var nemlig tid for noe jeg virkelig hadde sett frem til, og København var nå destinasjonen. Der skulle klubben med verdensrekord i antall titler; nemlig skotske Rangers, spille kamp mot Brøndby i Europa League. De som kjenner meg, kjenner vel også til mine Rangers-sympatier, så det var vel ikke helt overraskende at dette ville jeg ha med meg, og jeg knapt huske sist jeg gledet meg mer til en bortetur. I et land besatt med engelske Premier League har de aller færreste noe som helst begrep om hvor store Glasgow-kjempene faktisk er. Rangers har eksempelvis 45 000 sesongkortholdere, og veldig lange ventelister. Noen vil kanskje også huske hvordan anslagsvis en drøy halv million(!!) Rangers-fans invaderte Manchester i forbindelse med UEFA Cup finalen mot Zenit i 2008. Ikke overraskende hadde bortebillettene nå blitt solgt ut på et øyeblikk, og Brøndby hadde gjort det nokså umulig for utlendinger å kjøpe billetter på de andre feltene ved å kreve at betalingen skjedde med danske MobilePay, men vi hadde heldigvis allierte i Danmark.

De fleste av mine AGF Aarhus-kompiser er også Rangers-fans, og disse hadde kjøpt opp et tresifret antall billetter på feltet ved siden av bortefeltet. Nå ble de riktignok gjenstand for mistenksomhet fra Brøndby som valgte å kansellere et større kjøp, men heldigvis hadde de bestilt under flere navn og satt fortsatt på majoriteten av billettene som var tiltenkt Rangers-fans fra både Skandinavia og tilreisende fra Skottland og andre deler av UK. Nå var det bare å komme seg med et av SAS sine morgenfly til København for å innta kongens by før morgendagens kamp. Flyvningen gikk etter planen og uten problemer, og ved ankomst Kastrup var det ikke vanskelig å se at invasjonen av København allerede var godt i gang. Etter togturen inn til sentrum fikk jeg sjekket inn på min base ved City Hotel Nebo på Istedgade, og så deretter ingen grunn til å vente med å oppsøke The Old Irish Pub på Vesterbrogade. Muligens noe ironisk hadde majoriteten av Rangers-fans valgt seg det vannhullet som base under oppholdet, og det har nok noe å gjøre med at det ikke bare er Danmarks største pub, men også at de holder åpent døgnet rundt(!).

Her var det allerede godt med folk da jeg ankom i 13-tiden, og det skulle bare strømme på med folk utover ettermiddagen og kvelden, inkludert et par delegasjoner med kjentfolk. Det var i det hele tatt en helt absurd stemning på The Old Irish Pub denne kvelden og natten, der de hadde åpnet begge sine store etasjer, og jeg hørte noen mente at det allerede befant seg over 4 000 Rangers fans i byen, med flere forventet dagen etter – både med og uten billetter. Det var i det hele tatt en fantastisk kveld, men til slutt fant jeg ut at det kunne være fornuftig å komme seg tilbake til hotellet da klokken hadde passert 02.30. Dagen etter hadde en liten delegasjon nordmenn også ankommet, og en norsk kompis hadde tatt initiativ til en felles frokost i 12-tiden. Jeg var på plass på The Old Irish Pub like før klokkene slo 11.00, og snart hadde vi samlet folket slik at en blanding av nordmenn, dansker, nederlendere og briter kunne ta taxier til Restaurant Klubben, der vi ble servert deilig ‘stegt flæsk’ med sedvanlig tilbehør. Kanskje ingen utpreget frokost, men det var nettopp frokost for noen og lunsj for andre. Jeg styrte dog klokelig unna akevitten til tross for at min kompis Mikael hevdet at regningen ble delt likt og at man måtte hive innpå akevitt om man ville ha valuta.

Tilbake på Old Irish Pub var det virkelig liv i leiren, og det var et hav av blått, men også fortauet utenfor fult av Rangers-fans langt bortover til begge sider. Politiet hadde også møtt opp i solid antall, men det gikk foreløpig fredelig for seg der de delte ut informasjon til Rangers-fansen og smilende samtalte med de tilreisende. Det ville bli satt opp egne tog for Rangers-fansen, men vi bestemte oss for at en avgang allerede i 16-tiden var litt vel tidlig, og besluttet derfor å reise ut til Brøndby Stadion i taxi. Ikke nødvendigvis en altfor gjennomtenkt plan, for da vi ankom med en drøy halvtime til avspark var det helt enorme køer på utsiden. Allerede et par timer før kampstart hadde det for øvrig vært tumulter da flere hundre Rangers-fans uten billetter eller med billetter som viste seg å være falske (eller kopiert opp i flere eksemplarer) ikke så noen annen utvei enn å storme inngangspartiet. De klarte da også å komme seg innenfor, men ble snart møtt av politi i opprørsutstyr som ikke lenger var like smilende. Det hadde vært regelrette slagsmål med politiet som ble observert svingende batongene ukritisk og visstnok også brukte tåregass mot en ansamling som også inkluderte kvinner og gråtende barn. Nå var det en del roligere, men likevel en trykket stemning, og vi oppdaget at man sjekket nærmest samtlige ved å tiltale de på dansk ved inngangspartiet. Dette gjorde at flere briter ble luket ut, og dette førte igjen til flere forsøk på å storme inngangspartiet. De fleste av vår gruppe kom oss dog etter hvert inn like før avspark, og tok oppstilling på våre plasser helt øverst på Nordtribunen; nærmest borteseksjonen.

Jeg besøkte Brøndby Stadion også tidligere i år, da jeg så Brøndby v FC Nordsjælland, og visste derfor hva Brøndby-fansen står for. Skandinavias kanskje beste supportere lagde nå igjen et skikkelig trøkk, og det var det for øvrig også fra borteseksjonen. Rangers måtte helst ha med seg noe for å holde tritt med Sparta Praga i kamp om andreplassen i gruppa bak suverene Lyon, mens Brøndby sto med kun ett poeng på de tre første kampene, slik at også de var avhengige av poeng for å ha håp om avansement. Rangers startet best, og Alfredo Morelos trodde han hadde gitt Rangers en tidlig ledelse, men ballen hadde allerede vært ute. Rangers styrte i det hele tatt showet i kampens innledning, og hadde allerede etter et kvarters tid skapt og brent en rekke gode sjanser til å score. Det skulle straffe seg, for ikke bare kom Brøndby gradvis mer med i kampen, men i omgangens siste ordinære minutt fikk de også mål da Leon Balogun var uheldig og satt ballen i eget mål til 1-0. Et kjedelig tidspunkt å slippe inn på, og nå hadde Rangers en voksen oppgave foran seg i andre omgang.

Etter at vi benyttet pausen til å hente påfyll av øl og satt til livs noen pølser, så vi hvordan Rangers slet med å få i gang spillet sitt etter hvilen. Det måtte noen bytter til fra Rangers-manager Steven Gerrard for å få de i gang igjen, og Ianis Hagi var en av innbytterne som var medvirkende i så måte, mot et stadig lavere Brøndby. Det var også han som i det 77. minutt utlignet etter å ha blitt spilt gjennom av Ryan Kent, og endelig fikk vi noe å juble for – tilsynelatende uten at vaktene på vår seksjon lenger gadd å bry seg. Like rolig gikk det tydeligvis ikke for seg på den ene langsiden, der jublende Rangers-fans nå hadde kommet i håndgemeng med Brøndby-fans og vakter og politi kom ilende til. Nå jaktet Rangers vinnermålet, og helt på tampen kunne de fått det, men avslutningen til Kemar Roofe fant kun nettveggen, slik at det endte med 1-1 og poengdeling foran 20 462 tilskuere – hvorav en solid andel Rangers-fans. Nå var det bare et spørsmål om å komme seg inn igjen til København sentrum, og sammen med min danske kompis Magnus valgte jeg å rett og slett gå bort til utsiden av borteseksjonen og slutte meg til køen av Rangers-fans. De skulle nemlig igjen bli skysset inn til sentrum med tog, og da fikk vi jo gratis skyss. Det viste seg imidlertid at køen snart ble til en enorm politieskorte som ikke gikk altfor hurtig, og at det var langt å gå til nærmeste togstasjon. Først etter bortimot tre kvarter kom vi oss på det som må være et av de lengste tog jeg har sett.

Tilbake på Old Irish Pub var det fortsatt fullt trøkk og enormt med folk, selv om flere av britene hadde blitt gjetet på busser rett mot Kastrup for å fly hjem med kveldsflyet. Som før kampen var det musikk fra scenen, allsang og begersvinging til den store gullmedalje. Et Brøndby-firma var faktisk tøffe nok til å troppe opp på utsiden, men ble heldigvis jaget vekk av noen av de mange Rangers-supporterne på utsiden før det ble noe mer enn noen kastede stoler og glass og et par slag utdelt. Deretter tok politiet hånd om de og fikk ledet de videre før en større gruppe langt mer seriøse Rangers-fans hadde kommet seg ut for å sjekke hva som foregikk. Sekunder senere var det igjen bare smil og god stemning, og det var det også da jeg i to-tiden valgte å trekke meg tilbake siden jeg tross alt hadde et fly i ni-tiden og derfor hadde en tidlig avreise for å ta meg til Kastrup. Det hadde vært to suverene dager i København, i fantastisk selskap av verdens beste supportere. Hyggelig også å treffe både gamle og nye venner; inkludert en veldig god dansk kompis som jeg dessverre mistet kontakten med og ikke hadde sett på minst fem-seks år. Nå var det bare å komme seg hjem til Norge, men jeg hadde ikke tenkt å hvile på laurbærene riktig ennå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Brøndby v Rangers 1-1 (1-0)
Europa League, group A
Brøndby Stadion, 4 November 2021
1-0 Leon Balogun (og, 45)
1-1 Ianis Hagi (77)
Att: 20 462
Admission: 200 DKK

Next game: 05.11.2021: Lervik v Trøgstad/Båstad
Next danish game: 04.03.2022: B93 v Næstved (@ Svanemølleanlægget)
Previous game: 01.11.2021: Sandnes Ulf v Fredrikstad
Previous danish game: 25.08.2021: FC Djursland v Vatanspor

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg