Sandnes Ulf v Fredrikstad 01.11.2021

 

Mandag 01.11.2021: Sandnes Ulf v Fredrikstad

For tredje og siste gang på denne turen våknet jeg på Hotell Sverre, men denne dagen hadde jeg et noe mindre travelt program før FFK skulle i aksjon mot Sandnes Ulf på Nye Sandnes Stadion. Denne kampen var jo grunnen til at det i det hele tatt ble en helgetur til Rogaland. Jeg hadde vurdert å ta turen opp til Stavanger for å slå i hjel litt tid der før kamp, men etter å ha inntatt en frokost like før frokostserveringen stengte, gikk jeg foreløpig i stedet tilbake til rommet for å slappe av litt mer der frem til klokken nærmet seg 12.00 og det var på tide å sjekke ut. Det var meldt store mengder nedbør i løpet av ettermiddagen og kvelden, men foreløpig var det forholdsvis tørt. Jeg bestemte meg derfor for å spasere opp for å ta et kikk på Sandnes Ulf sin nye hjemmebane i dagslys.

Som sagt så gjort, og etter å ha forsert bakkene dit opp, tok jeg først en aldri så liten kikk på gamle Sandnes Stadion før jeg fortsatte videre bort mot klubbens nye hjemmebane. Det er i utgangspunktet en langt enklere spasertur nedover mot sentrum igjen, all den tid det er nedoverbakke, men nå fikk jeg etter hvert en aldri så liten forsmak på det varslede uværet. Grunnet vinden var heller ikke paraplyen til voldsom hjelp da den nokså raskt vrengte seg i vindkastene, men jeg kunne snart søke ly i puben Madame Aase, der jeg valgte å bli værende. Dette er Viking-supporternes bastion i Sandnes, så jeg fikk i løpet av ettermiddagen der en rekke lykkeønskninger fra diverse stamkunder som gjerne så at mitt FFK tok seg av deres irriterende lillebror Ulf. Jeg fikk også sette bagasjen bak disken for å hente den etter kampslutt. Det ble en rekke påfyll av Crowmoor cider mens jeg fordypet meg i min medbragte bok, og jeg fikk etter hvert også bestilt meg en pizza levert fra nabostedet. Men etter som klokken tikket mot avspark var det etter hvert på tide å igjen gyve lys på bakkene opp mot Nye Sandnes Stadion for å komme seg på kamp.

Sportsklubben Ulf ble stiftet i 1911, og spilte før krigen i den daværende (regionaliserte) toppdivisjonen Norgesserien, som ble etablert i 1937. Etter krigen klarte de ikke å kvalifisere seg for denne. I stedet ble det etter hvert en tilværelse lenger ned i divisjonene, der man snarere måtte kjempe for å være best i byen. I nord hadde man man Viking som en etablert toppklubb, og i sør etablerte også Bryne seg i toppfotballen. Men i Sandnes slet man, og det hjalp lite sportslig å endre navn tul Ulf-Sandnes. Noe måtte gjøres. Det som ble gjort i 1996 var at man sammen med de andre klubbene i byen stiftet Sandnes FK etter modell fra FK Haugesund, Mens Sandnes FK tok plassen til Ulf, ble sistnevnte værende uten eget førstelag i et år, inntil de startet opp igjen i 6. divisjon i 1998. Etter tre strake opprykk var de i 3. divisjon, mens den nye Sandnes FK hadde vekslet mellom spill i 2. divisjon og 3. divisjon. I 2003 begynte man derfor samtaler om ytterligere en sammenslåing ved at Sandnes FK skulle gå inn i Ulf-Sandnes. Betingelsen var et navnebytte til dagens Sandnes Ulf, og dette ble vedtatt tidlig i 2004.

I 2007 rykket Sandnes Ulf opp til 1. divisjon, og selv om de rykket rett ned igjen, returnerte de i 2009. Den gang klarte de å klore seg fast, og fulgte deretter opp med en 2011-sesong der de sikret seg andreplassen og opprykk til Eliteserien. Der ble det med tre sesonger, og 13. plassen i 2013 som beste plassering før nedrykket året etter. Siden den gang har det blitt satset heftig på en retur, men foreløpig har det ikke gått veien, og det så i så måte heller ikke altfor lovende ut i år. Håp om opprykk har i stedet blitt byttet ut med bekymring der man kikket seg nervøst over skulderen, men med antallet lag fra 1. divisjon som nå for spille kvalifisering, har det i år ikke vært altfor langt fra en tilværelse truet av nedrykk og ned å kunne kjempe om kvalik. For gjestende Fredrikstad sin del gjaldt det derimot å ta poeng for å henge med i kampen om direkte opprykk.

Gamle Sandnes Stadion skapte noen utfordringer for Sandnes Ulf, da man slet med å oppfylle kravene der, og man fant ut at man enten måtte oppgradere eller bygge nytt stadion. Jeg endte høsten 2019 opp med å overvære deres kamp mot Skeid, som skulle være den nest siste hjemmekampen før flytting, men omstendighetene ville det slik at det endte opp med å bli den siste. Nye Sandnes Stadion åpnet noe forsinket i 2020, med takket være kinaviruset gikk det en stund før anlegget for alvor kunne åpnes for publikum. Planen hadde vært en kapasitet på 7 582 som kunne økes til 10 000 ved behov, men man har endt opp med en kapasitet på 6 043. Det i seg selv gjør at deres nye hjemmebane har en nokså fornuftig størrelse, i motsetning til visse andre. Ellers ser den fra innsiden ut som et typisk nybygg, men jeg bet meg merke i flomlysene som ble benyttet i ‘lysshowet’ før og under spillernes innmarsj.

I skikkelig grisevær med kraftig vind og regn fikk FFK en drømmestart da Olav Øby slo corner i det fjerde minutt. Ballen endte opp i mål, og i ettertid ble det bekreftet at ballen hadde gått via Ulf-spiller Torbjørn Heggem, slik at det ble registrert som selvmål. Uansett sto det 0-1, og FFK fortsatte å styre det første kvarteret. Både Taofeek Ismaheel og Nicolay Solberg hadde skumle forsøk som dog ikke traff innenfor stengene til Ulf-keeper Aslak Falch. Etter dette tok imidlertid Ulf over og etablerte et trykk med spill på FFKs banehalvdel. Både Bringaker og Badoo var frempå for vertene med avslutninger som henholdsvis gikk utenfor og ble blokkert, og bortsett fra dette var det ikke all verden av sjanser de lyseblå skapte før pause til tross for sitt press. I stedet kunne FFK økt på en kontring like før hvilen, men skuddet fra Øby gikk like over, slik at det fortsatt sto 0-1 da lagene gikk i garderoben.

Jeg hadde fått trykket ned en pizzabit da jeg som en av 2 037 tilskuere så at det etter pause var Sandnes Ulf sin tur til å få en knallstart på omgangen. Kun drøye minuttet var spilt da et frispark inn i feltet endte med at Mathias Bringaker kriget inn utligningen til 1-1. Irriterende, men ikke helt ufortjent tross alt. FFK forsøkte å svare, men Riki Alba klarte ikke å omsette sin gode mulighet, og den unge stopperen Oscar Jansson hadde et skonummer for lite til å få en tå på et farlig innlegg fra Øby. Sistnevnte prøvde deretter selv skuddfoten ved et par anledninger, men uten hell. Det svingte etter hvert frem og tilbake, med to åpenbart slitne lag i aksjon. Hjemmelaget fikk med nød og neppe klarert inne i boksen med ti minutter igjen, og fem minutter senere fyrte vertenes Ekeland i vei en kanonkule som jeg et lite øyeblikk trodde gikk i mål, men nettsusen var som følge av at ballen traff nettveggen. Det gikk mot poengdeling, men to minutter på overtid fikk Ulf corner, og igjen rotet FFK bort poeng på overtid da Erlend Hustad fikk heade inn 2-1 og et sent seiersmål.

Det ble det siste som skjedde, og jeg måtte skuffet forlate Nye Sandnes Stadion for å ta fatt på en lang hjemtur uten FFK-poeng med i bagasjen. Heldigvis hadde regnet avtatt noe da jeg igjen spaserte ned til Sandnes sentrum og puben Madame Aase. Jeg skulle ha nattoget til Oslo med avgang fra Sandnes klokken 22.50, og hadde derfor litt mer tid å slå i hjel på denne puben, men takket etter hvert for meg og gikk for å komme meg med jernhesten. Jeg sovnet like etter vi passerte Egersund, og registrerte så vidt at vi stoppet på et par av stasjonene på veien før jeg våknet omtrent ved Asker. Etter å ha havnet bak et godstog på deler av strekningen, ble det en ni timers togtur til hovedstaden, men jeg sov uansett mesteparten av den. I og med at jeg allerede dagen etter skulle til København for å se Rangers der, valgte jeg å ikke dra hjem til Fredrikstad, men heller til Drøbak for å bli over en natt hos min mor der. Det var med andre ord travle dager, men mer om det senere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 182:
Sandnes Ulf v Fredrikstad 1-2 (0-1)
1. divisjon
Nye Sandnes Stadion, 1 November 2021
0-1 Torbjørn Heggem (og, 4)
1-1 Mathias Bringaker (47)
2-1 Erlend Hustad (90+3)
Att: 2 037
Admission: 150 NOK

Next game: 04.11.2021: Brøndby v Rangers
Next norwegian game: 05.11.2021: Lervik v Trøgstad/Båstad
Previous game: 31.10.2021: Viking v Sarpsborg 08

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg