Viking v Sarpsborg 08 31.10.2021

 

Søndag 31.10.2021: Viking v Sarpsborg 08

For andre dag på rad våknet jeg på Hotell Sverre i Sandnes og benyttet meg av at frokost var inkludert i prisen. Også på en søndags morgen hadde jeg planer, og disse bød denne gang på en retur til Oilers Arena der jeg kvelden før hadde sett Stavanger Oilers slå Sparta. Nå var det imidlertid U20-kamp som sto på agendaen med Stjernen som motstander og tidlig dropp i hallen. At Stjernen var motstander var selvsagt hovedgrunnen til at jeg valgte å dra innom og kikke, men det ble en traurig kamp for ungguttene fra Fredrikstad, for det endte med hele 12-1 til hjemmelaget. Jeg hadde også sett på mulighetene for å finne meg en fotballdobbel, men med unntak av Eliteseriekampen mellom Viking og Sarpsborg 08 fant jeg kun kvinnekamper i Rogaland denne dagen, og besluttet derfor å finne på noe annet og heller leke litt turist.

Jeg busset først ut for å se på monumentet ‘Sverd i Fjell’ til minne og slaget i Hafrsfjord, og tok deretter bussen inn til Stavanger sentrum der jeg spaserte en Gamle Stavanger (vel også kalt Straen). Denne flotte bydelen skal ha Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse, og er en virkelig idyll. Det ble etter hvert en rast på Gnu Bar, der de faktisk har en vaskeekte grevling i taket, som for min del nok var av større interesse en Premier League-kampen de nå viste på TV. Jeg brøt uansett snart opp og spaserte videre bort i Vågen for å stikke innom Phileas Fogg og deretter Cardinal Pub. Før jeg etter hvert måtte haste videre, oppdaget jeg at de faktisk hadde Samuel Smith cider som er en favoritt, så det ble siste forlystelse før jeg gikk for å komme meg med toget til Jåttåvågen, som er stasjonen som betjener Viking Stadion.

Det skulle være unødvendig å måtte presentere Viking, for klubben er i det hele tatt en av storhetene i norsk fotball; noe som understrekes av at de med unntak av tre enkeltstående sesonger har spilt samtlige sesonger i toppdivisjonen siden den ble etablert. Ingen andre klubber har spilt flere sesonger enn Viking i den nasjonale norske toppdivisjonen, og det er også grunnen til at de er nummer to på den såkalte maratontabellen. Klubben ble stiftet i 1899, og det har etter hvert blitt blant annet åtte seriemesterskap og seks cuptitler. Ikke minst hadde de en gullalder i 1970-årene der de vant fire strake seriemesterskap. Siste seriemesterskap ble hanket inn i 1991, mens siste cuptittel ble sikret så sent som i 2019, da rivalen FK Haugesund ble beseiret på Ullevaal.

Etter at Stavanger Stadion i 1917 ble åpnet på Eiganes som Norges første moderne gressbane (den var samme år også vertskap for den første norske cupfinalen spilt på gress), var den i mange år trofast hjemmebane for Viking frem til 2003. Da hadde Viking lenge ønsket seg et mer moderne stadion, og i mai 2004 åpnet nye Viking Stadion i Jåttåvågen, i bydelen Hinna sør for sentrum. Her har Viking fått en mer moderne hjemmebane som fremstår et nokså typisk stadion-nybygg. Dansken Mads Timm fikk æren av å score det første målet (som vel også ble hans eneste for Viking) foran 15 300 på et fullsatt stadion i åpningskampen. Senere ble kapasiteten økt til 16 600, og det er identisk med den offisielle tilskuerrekorden som har blitt registrert i flere kamper. Da man i 2012 installerte det som skal være Eliteseriens største storskjermer, gikk det igjen litt på bekostning av kapasiteten som nå sies å være 16 300.

Det er neppe mange andre stadioner i Norge som ligger nærmere togstasjonen som betjener den, for her ligger de vegg-i-vegg. Det ville muligens være noe snodig for en FFK-supporter å ta plass på bortetribunen med særpingene, og siden jeg også liker å se fotball stående, hadde jeg betalt 200 kroner for en billett på hjemmeseksjonens ståfelt. Ikke overraskende i norsk fotball var det intet kampprogram, men Viking var fortsatt involvert i medaljekampen og var vel forventet å ta seg av et Sarpsborg 08 som hadde tilhold på nedre tabellhalvdel. 08 hadde imidlertid vunnet tre av sine fire siste og dermed rykket fra lagene i bunnen. Jeg må jo innrømme at mitt drømmescenario for denne sesongen har vært at FFK rykket opp via kvalik ved å slå nettopp Sarpsborg 08 i ‘finalen’, men det var ikke lenger særlig realistisk etter som særpingene klatret og nærmet seg fornyet kontrakt. Viking på sin side kom fra fire strake seire og 5-1-0 på sine siste seks, og derfor trodde både undertegnede og sikkert mange andre at det likevel var meget sannsynlig med en hjemmeseier.

Det var da også Viking som gikk offensivt til verks, men de hadde åpenbart problemer med å bryte ned gjestenes 5-4-1, og det ble foreløpig med et par ok sjanser som tilfalt Veton Berisha (x2) og Yann-Erik de Lanlay uten at det ble nettsus. Det ble det med ti minutter til pause, da gjestene scoret på sin første sjanse. Anton Salétros skjøt fra 16 meter, og keeper Arild Østbø måtte plukke ballen ut av nettet. 0-1. Fem minutter senere var imidlertid Viking à jour da Zlatko Tripic slo en knallhard corner og Gianni Stensness raget høyest og stanget inn utligningen til 1-1. Det var også stillingen halvveis.

Andre omgang startet med en god sjanse til 08 som ble reddet av keeper, før Berisha avsluttet like over målet på motsatt side. Det bølget nå frem og tilbake, men etter en snau time var det igjen særpingene som noe overraskende tok ledelsen da Joachim Thomassen avsluttet en kontring ved å sette inn 1-2. Gjestene la seg nå bakpå, og Viking presset på men hadde problemer med å skape de store sjansene. På overtid kom muligheten de hadde ventet på da innbytter David Brekalo la tilbake til Sondre Bjørshol som fra like innenfor 16-meteren fyrte av. 08-keeperen fikk slått ballen i stolpen, og da det ikke var noen Viking-spillere på plass for å styre inn returen, endte det med borteseier 1-2. Selv forlot jeg raskt Viking Stadion og tok toget tilbake til min base i Sandnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 181:
Viking v Sarpsborg 08 1-2 (1-1)
Eliteserien
Viking Stadion, 31 October 2021
0-1 Anton Salétros (36)
1-1 Gianni Stensness (41)
1-2 Joachim Thomassen (60)
Att: 7 508
Admission: 200 NOK

Next game: 01.11.2021: Sandnes Ulf v Fredrikstad
Previous game: 30.10.2021: Havørn v Bogafjell

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg