Brøndby IF v FC Nordsjælland 13.08.2021

 

Fredag 13.08.2021: Brøndby IF v FC Nordsjælland

Min Danmarks-tur var nå godt i gang, og hadde startet med kamp hos Tårnby FF, men jeg hadde ytterligere en kamp planlagt denne fredagskvelden, for de regjerende seriemestrene fra Brøndby skulle klokken 21.00 ta imot FC Nordsjælland til dyst i Superligaen, og dit hadde jeg også tenkt meg. Det var flere som var usikre på om en dobbel var en god løsning og om jeg ville rekke frem fra Tårnby og Amager i tide – både med tanke på eventuell trafikk i forbindelse med Brøndby-kampen, og ikke minst at det kunne bli køer ved inngangspartiene grunnet sjekk av vaksinepass. Jeg valgte å ta sjansen, men en annen utfordring var å få billett til kampen.

Selv om Danmark har åpnet opp mye mer i fotballen sammenlignet med eksempelvis Norge, var det fortsatt visse restriksjoner, og kampen var allerede utsolgt da jeg først begynte å kikke på den. Senere fikk jeg beskjed av en dansk kompis om at de hadde lagt ut ytterligere noen billetter, og jeg nølte da ikke med å betale 100 danske kroner for en billett på Nordtribunen. Deretter tok en dansk groundhopper-kollega og Brøndby-fan kontakt og mente at han også hadde en billett til meg, fra en kompis som ikke kunne dra, og at jeg kunne få den som nok var litt bedre med tanke på å få oppleve atmosfæren på Sydsiden.

Nå gjaldt det i første omgang å komme seg til Brøndby Stadion, og bussen til Ørested var i rute, men bussen videre derfra var nå selvsagt forsinket. Heldigvis gikk det ikke lang tid før den kom, og vi tok til og med inn litt tid på veien, slik at jeg kunne hoppe av ved Brøndbyhallen et drøyt kvarter før kampstart. Et par minutter senere møtte jeg groundhopperen Nicolai som avtalt ved en av inngangene, og jeg kom meg straks innenfor med billetten jeg fikk av ham. Den var til den vestlige langsiden, nær hjørnet med Sydsiden, men vi ble stående nede i hjørnet der i noen minutter og skue utover og suge til oss den elektriske stemningen som allerede nå var på kortsiden der.

Brøndby er en egen kommune i Region Hovedstaden, og består først og fremst av bydelene Brøndbyøster, Brøndbyvester og Brøndby Strand. Det bor over 35 000 mennesker i kommunen, og Brøndby IF er jo i tillegg selvsagt en klubb som også har supportere i andre deler av både hovedstadsområdet og landet for øvrig. Brøndby IF ble stiftet så sent som i 1964, men da som en følge av at Brøndbyøster IF (stiftet i 1928) og Brøndbyvester IF (stiftet i 1908) slo seg sammen. Det var i 1980-årene at Brøndby IFs begynte sin dominans i dansk fotball, og deres store gullalder var fra 1985 til 2005, da de vant ti ligatitler. I tillegg vant de i samme periode den danske cupen fem ganger (to ganger ‘the double’, og senere plusset de på med å vinne Royal League i 2007 og en sjette cuptittel i 2008.

Etter noen år med trofé-tørke ble det ny cuptittel i 2018, og i våres vant de som nevnt sin ligatittel nummer elleve, slik at de er regjerende seriemestre. Det skal også nevnes at Brøndby i 1986/87-utgaven av den europeiske serievinnercupen tok seg til kvartfinalen, og at de fire år senere gikk helt til semifinalen i UEFA Cupen. Klubben som ble profesjonell i 1978 og som i 1987 skal ha vært kun den nest første klubb i verden til å bli børsnotert har virkelig satt Brøndby på kartet. Det var da også tydelig at seriemesterskapet fra i våres fortsatt skulle markeres (det har vel vært langt heftigere begrensninger i kampene i mellomtiden), og allerede før kampstart var stemningen til å ta og føle på. Oppe blant bannerne på Sydsiden kunne man her og der se personer som nå hadde dratt på seg finlandshette, og snart var Sydsiden lyst opp av et lite inferno av bluss mens man hoppet, ropte og sang så det var bortimot umulig å føre en samtale.

En herlig ramme før kampen; men så hadde da også Brøndby IF tydeligvis behov for all den støtten de kunne få når de nå skulle opp mot FC Nordsjælland, for de gule og blå hadde ikke hatt noen stor start på sesongen som regjerende mestre. De sto med kun tre poeng på fire kamper, og etter derby-tapet for erkerivalen FCK sist, var de nå redd for å allerede bli hektet av i toppkampen dersom det ikke skulle bli tre poeng mot gjestene fra de mer fasjonable områdene nord for København. Bortelaget hadde også sju poeng på sine fire kamper hittil, etter to strake seire, men jeg var nok neppe den eneste som hadde Brøndby som en favoritt til seieren denne fredagskvelden.

Allerede i 1945 var det planer om et sentralt kommunalt idrettsanlegg i Brøndby, men det varte og rakk før det ble en realitet, og først i 1965 ble det åpnet. Det var den gang et anlegg for både fotball og friidrett, og hovedbanen som i dag har blitt til Brøndby Stadion hadde løpebaner rundt baner og minimalt med tilskuerfasiliteter. Det var først et godt stykke ut i 1970-årene at fikk anlegge noen enkle åpne tribuner, og først i 1979 hadde man fått på plass en tribune med overbygg. Tre år senere kom det til en åpen ståtribune på motsatt side, og kapasiteten ble da doblet til 10 000.

Det var på slutten av 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene at ting virkelig begynte å skje, og deretter kom en stor ombygging og utvidelse rundt årtusenskiftet. Det som banet vei for dette var nok at kommunen i 1991 besluttet at Brøndby IF alene skulle få ha bruksretten på Brøndby Stadion, men siden den gang har vel også klubben selv tatt over som eier, om jeg ikke tar feil. Tilskuerrekorden er nå på 31 508, og stammer ikke helt overraskende fra en kamp mot FCK i 2003. Sydsiden er hjemmesupporternes bastion på den ene kortsiden, og den ble innviet i 1992. Dens nedre del har plass til 5 600 stående fans som skaper et enormt trøkk. Bak denne tribunen har man det som er Nordens største Fanzone av sitt slag.

Et lite antall Nordsjælland-fans hadde tatt plass på den ene flanken av Nordtribunen på motsatt ende, men ble naturligvis totalt overdøvet. Også den tribunen er fra 1992, og er blant fans også kjent som Pølseenden. Den vestlige langsiden er stadionets eldste tribune, eller i hvert fall er det tilfelle med de opprinnelige deler av den som ble bevart under den store utbyggingen rundt årtusenskiftet. Den nedre del av østre langside ble oppført i 1982 og ekspandert i 1990. Dette var opprinnelig en ståtribune uten tak, men er i dag anleggets største tribune med 34 seterader. Senere har det blitt bygget på slik at man i tilknytning til denne tribunen nå også har sponsorfasiliteter, sportsbar og lokaler tilhørende Brøndby Gymnasium.

Røyken hadde fortsatt ikke helt lagt seg da dommeren blåste i gang kampen, og etter knapt sju minutter var det full fyr i teltet igjen da Mikael Uhre sendte ballen i gjestenes mål. Gleden var imidlertid kortvarig da VAR ødela festen ved å varsle sjekk av målet, og riktig nok ble annullert da VAR mente at innlegget hadde blitt forlenget av en spiller i offside. Sydsiden lot seg imidlertid ikke affisere, og jeg tok meg i å tenke at uavhengig om man liker Brøndby eller ikke, må dette være Nordens muligens beste supportere. Det er kanskje et par klubber fra Stockholm som vil kunne ha et ord med i laget om akkurat det, men uansett.. Like etter brant FCN en stor sjanse, men deretter skjedde det lite før helt på tampen av omgangen, da både Uhre var på ferde igjen. Uhre så ut til å bli hektet på vei gjennom mot mål, men dommeren mente han filmet, og delte ut gult kort.

Dermed 0-0 til pause, og siden jeg hadde endt opp med å stå hele førsteomgangen foran Sydsiden, benyttet jeg nå anledningen til å ta en tur bort på min egentlige plass for å sjekke utsikten derfra før jeg returnerte med en øl. Andre omgang var ikke mange minuttene gammel da Brøndby fikk seg en på tygga. Et FCN-frispark nådde Kian Hansen på første stolpe, der han steg til værs og headet inn 0-1. Et lite sekund eller to kunne man nærmest hørt en knappenål falle på Brøndby Stadion, men så var Sydsiden igjen med fullt øs. Liten tvil om hvem som var Brøndbys beste denne kvelden, for selv med restriksjoner som gjorde at «kun» 18 009 var til stede, skapte de et trøkk jeg ikke kan huske å tidligere ha vært vitne til i Norden. Brøndby presset på for utligning og beleiret i perioder FCN-feltet, men da hverken Uhre eller Andreas Bruus klarte å omsette gode muligheter, endte det skuffende nok for hjemmefansen med 0-1.

Jeg hadde halvveis avtalt å møte Nicolai for en øl i Fanzone etter kampslutt, men nå hadde han forsvunnet en tur bort i det jeg mener han kalte «Ultrashuset». Derimot var det en annen tidligere kjenning som takket ja til en kamp, for groundhopperen Klaus Parmo Jensen er også Brøndby-fan, og var til stede med sine sønner. Etter en hyggelig samtale takket jeg for meg for å komme meg tilbake til hotellet og få litt søvn etter en lang dag, og jeg lot en buss frakte meg til Glostrup stasjon for å ta toget derfra. Jeg var såpass trøtt at jeg etter togturen tilbake til København Hovedbanegård valgte å spaserte rett tilbake til hotellet for å finne senga. Det hadde vært en fin første dag på min store Danmarks-tur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 25:
Brøndby IF v FC Nordsjælland 0-1 (0-0)
Superligaen
Brøndby Stadion, 13 August 2021
0-1 Kian Larsen (49)
Att: 18 009
Admission: 100 DKK
Programme: None

Next game: 14.08.2021: Slagelse B&I v Karlslunde IF
Previous game: 13.08.2021: Tårnby FF v Ringsted IF

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg