Slagelse B&I v Karlslunde IF 14.08.2021

 

Lørdag 14.08.2021: Slagelse B&I v Karlslunde IF

Etter den lange bussturen ned til København, en lang og innholdsrik fredag, og ikke altfor mye søvn, var det på sin plass å få sove ut før jeg skulle sette kursen vestover. Etter å ha gått til innkjøp av en enkel frokost på hovedbanegården var jeg klar til å forlate København for en ukes tid, og jeg kjente at det egentlig var greit med tanke på at det i forbindelse med den pågående Copenhagen Pride var et voldsomt jippo og oppstyr i den danske hovedstaden. Det var nesten så man kunne lure på om danskene hadde byttet ut sitt Dannebrog, og det hele føltes etter hvert så påtrengende at det ble litt for mye av det gode.

Planen hadde opprinnelig vært å dra til Svendborg for å besøke Høje Bøge Stadion, der hjemmelaget nå heter SfB-Oure FA. Dette blir ofte omtalt som en av Danmarks mest idylliske stadioner, og har vært på undertegnedes radar en stund. Det var ved en tilfeldighet at jeg noen dager før avreise fra Norge fant ut at de nå slett ikke spiller på Høje Bøge Stadion, men på et kompleks et annet sted i byen. Det virket ikke lenger like gjevt, og jeg tok derfor en ny kikk på kampprogrammet. Nykøbing fristet litt for å komme litt nærmere komplett 1. Division, men med tidlig kampstart i Holstebro dagen etter, ville det være en fordel å komme seg litt vestover for å få en enklere reise søndag morgen. Jeg endte opp med å gå for Slagelse B&I for deretter å ta meg videre til Odense og overnatte der.

Derfor var det med Slagelse som destinasjon at jeg nå satt meg på 11.01-toget. Også i Danmark er det ofte en fordel å være tidlig ute med å bestille togbilletter, og det hadde jeg i stor grad gjort også denne gang, slik at jeg slapp unna med 61 kroner for turen som var beregnet til 53 minutter. Snart suste vi sørvestover på Sjælland, og toget ankom Slagelse i henhold til ruteplanen, slik at jeg der hadde tre timers tid å slå i hjel før kampstart på Slagelse Stadion klokken 15.00. Det skulle ikke by på de aller største problemer, for jeg hadde selvsagt gjort grundig research og funnet ut at det var en rekke vertshus å besøke i byen.

Slagelse ligger på det sydvestlige Sjælland – rundt 90 kilometer fra København, og 18 kilometer fra Korsør og Storebæltsbroen. Det sies å være en av Danmarks eldste byer, og allerede i oldtiden lå det her et hedensk kultsted. Roskilde-biskopen reiste en stenkirke omkring år 1000, men det var nok Antvorskov Kloster fra midten av 1100-tallet stedet virkelig begynte å vokse frem rundt. Syke kom langveisfra for å bli helbredet av munkene, og dette satt ytterligere fart i handelen. Byen ble hardt rammen av både Svartedauden og flere bybranner mellom 1652 og 1801. Jernbanen ankom i 1856, og hadde selvsagt ytterligere påvirkning på byens vekst. Byen med rundt 35 000 innbyggere er i dag handelssentrum for et stort omland.

Rett ved jernbanestasjonen ligger Den Røde Rubin strategisk plassert, og jeg strenet rett over dit for å få meg en Tuborg. Derfra gikk turen innom Café Viking, Rosen Bodega og til slutt The Upper Hill, før jeg tok bena fatt og gikk mot Slagelse Stadion. Jeg ble fanget i regnet, men kunne snart søke ly i klubbens «bar» på utsiden av stadion, der kvinnemennesket bak disken også ga meg tillatelse til å sette fra meg bagasjen inne på et av rommene før hun skjenket meg et glass Klazzik fra Gourmetbryggeriet i Roskilde, som for øvrig ikke var noen stor favoritt. På bardisken forsynte jeg meg ellers fra bunken av kampprogram for dagens kamp, som faktisk var trykket opp av supporterklubben. Fint initiativ, med det var ikke mye å hoppe i taket over. En enkel 4 siders affære som kun inneholdt hjemmelagets bruttotropp og terminliste for høstsesongen.

Slagelse B&I var altså klubben jeg skulle se, og den har faktisk røtter helt tilbake til 1887 og stiftelsen av Slagelse Boldklub som opprinnelig ble stiftet som cricketklubb. Fotball var de første år kun en bibeskjeftigelse på sommeren, men kom offisielt på programmet i 1890. Senere hadde i 1907 Slagelse Idræts-Forening blitt stiftet, og disse to klubbene slo seg i 1919 sammen til dagens Slagelse Bold & Idrætsforening da man mente man sammen ville stå sterkere i fremtidige forhandlinger med kommunale myndigheter. Et direkte resultat av dette var da også at Slagelse Stadion ble en realitet i 1927, etter at kommunen sa seg villig til å besørge en ny, fast hjemmebane for klubben.

Slagelse B&I har åtte sesonger bak seg i den danske toppdivisjonen – først og fremst i 1970-årene, da de også hadde flere landslagsspillere – men sist gang var tilbake i 1979. Nå skal det i den forbindelse også nevnes at det man fra 2008 hadde en situasjon der et selvstendig selskap tok over driften av klubbens førstelag og satset profesjonelt under navnet FC Vestsjælland – som det man i Danmark kaller en «overbygning» av moderklubben. Etter opprykk i 2009 og 2013 befant de seg i Superligaen, der det ble med to sesonger før hele prosjektet gikk konkurs. Det betød tvangsflytting til Sjællandserien der man igjen opererte med moderklubbens navn. De er i dag å finne i den nye 3. Division, som har blitt til ved at den tidligere regionalt inndelte 2. Division ble endret til en 2. Division og en 3. Division.

Det hadde nå også sluttet å regne, jeg lot min paraply bli liggende i bagen da jeg gikk de få meterne over til Slagelse Stadion for å ta meg innenfor. Jeg hadde på forhånd kjøpt billett på nettet, og betalt 85 kroner, i tillegg til den nokså originale summen 8,25 kroner i såkalt «booking fee» for å gjøre jobben deres. Fra utsiden kan anleggets hovedtribune ved første øyekast se ut som et nokså moderne kontorbygg, men det skjuler et anlegg som er mer klassisk enn som så. Stadionet ble som nevnt åpnet i 1927, men er åpenbart modernisert siden den gang. Ikke minst har det kommet til en ny tribune midt på bortre langside, men man har heldigvis beholdt de gamle flotte seksjonene med åpen ståtribune på begge sider av denne samt bak det ene målet. Bak motsatt mål er det kun noen få trinn med åpen ståtribune som jeg først nærmest ikke la merke til, men der var det for anledningen sperret av. Hovedtribunen strekker seg i hele banens lengde og byr i likhet med tribunen på motsatt side på sitteplasser

Flere kilder opererer tilsynelatende fortsatt med en kapasitet på 10 000 på Slagelse Stadion, hvorav 3 000 sitteplasser, og det er identisk med tilskuerrekorden fra en kamp mot Holbæk B&I i 1970-årene, men jeg tipper at det i dag ville blitt meget trangt om plassen. Det var uansett ingen som helst fare for at den skulle bli truet i dag, for jeg hadde masser av plass å boltre meg på da jeg kikket meg litt rundt. Stadionet har i noen år hatt et sponsornavn, men det benytter vi jo oss ikke av i den grad vi kan unngå det, selv om det i dette tilfellet er snakk om et ølbryggeri i regionen. Også det ene utsalget i et av hjørnene levnet liten om hvem som sponset og leverte ølet man hadde i tappekranene, så det er jo for så vidt ingen hemmelighet.

Da det såkalte ‘programmet’ heller ikke hadde noen tabell, var det bare å ta en kikk på nettet. I og med at det kun var andre serierunde som i dag skulle spilles, ville jo uansett ikke en tabell nødvendigvis vært så veldig interessant i seg selv, men det er alltid greit å ta en kikk. I hvert fall på resultatene i første runde, der Slagelse hadde vunnet 3-1 hjemme mot Young Boys FD. For gjestende Karlslunde IF sin del så hadde de fått sin kamp mot Vanløse utsatt, så dette ville faktisk være deres sesongdebut. Lagene inntok nå banen, og jeg tok oppstilling på ståtribunen bak mål, klar til å starte stoppeklokken idet dommeren blåste i gang kampen.

Det var bortelaget som slo til først, på en kontring idet vi hadde passert tolv minutter, og Mathias Rehder var mannen som besørget 0-1. Etter drøyt halvspilt omgang svarte imidlertid vertene ved Jean Claude Bozga, som utlignet til 1-1. Like etter var det en lengre pause i spillet grunnet en skade, så jeg benyttet anledningen til å hente meg både øl og pølse. Her hadde de delt pølsen i to, og det er kanskje i og for seg ingen dårlig idé når den er såpass stor. Pluss også for både sprøstekt og rå løk, som selvsagt hører med. Mens jeg mesket meg med denne herligheten kunne jeg se omgangen ebbe ut med 1-1.

Selv om det ikke nødvendigvis skjedde mye foran de to mål hele tiden, var det en spennende kamp som sto og vippet, og begge lagene var åpenbart interessert i et seiersmål samtidig som de var varsomme med å blottlegge seg for mye. Tjue minutter ut i andre omgang falt avgjørelsen. Gjestene fra Øst-Sjælland hadde et hjørnespark som Hervé Gamys headet flott i mål til 1-2. Slagelse forsøkte å svare, men klarte aldri å få ytterligere uttelling, og dermed endte det med 1-2 og borteseier foran det som skal ha vært 231 tilskuere. For min del var det bare å hente bagen og komme meg tilbake til Slagelse stasjon for å rekke 17.24-toget som skulle frakte meg til Odense – et privilegium jeg hadde betalt 64 kroner for.

Der hadde jeg betalt 450 danske kroner for overnatting ved Cabinn Hotel Odense, som ligger rett ved siden av stasjonen, og jeg var snart sjekket inn. Nå var det bare å ta seg en liten tur ut i H.C. Andersens by, og ikke helt unaturlig ble det også denne gang en tur innom Giraffen; inne i stasjons-komplekset. Der skulle jeg få meg en skikkelig middag, og selv om jeg var veldig fristet av deres lever, klarte jeg heller ikke denne gang å motstå ‘stekt flæsk’. Etter et herremåltid vandret jeg videre inn i sentrum, og etter en svipptur innom Ryan’s of Odense, kom jeg over Bryghuset Flakhaven og deres Beer Cellar. Det var et fint sted å ta et siste glass for kvelden før jeg kom meg tilbake til hotellet og fant senga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 26:
Slagelse B&I v Karlslunde IF 1-2 (1-1)
3. Division
Slagelse Stadion, 14 August 2021
0-1 Mathias Rehder (13)
1-1 Jean Claude Bozga (24)
1-2 Hervé Vincent Gamys (66)
Att: 231
Admission: 93,25 DKK (85 + 8,25 booking fee)
Programme: Free (a poor and very simple 4 page leaflet issued by the supporter’s club)

Next game: 15.08.2021: Holstebro BK v Vejgaard BK
Previous game: 13.08.2021: Brøndby IF v FC Nordsjælland

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg