Holstebro BK v Vejgaard BK 15.08.2021

 

Søndag 15.08.2021: Holstebro BK v Vejgaard BK

Til søndag morgen å være var jeg tidlig oppe for å komme meg videre fra Odense til Holstebro, og jeg hadde i forkant betalt 130 danske kroner for en plass på 08.10-toget som skulle ta meg direkte dit. Det var bare å først få seg litt frokost på stasjonen før jeg forlot H.C. Andersens by med en snaut to og en halv times togtur foran meg. Det ble tid til både å duppe av og lese litt i en medbragt bok på turen opp til Holstebro, der vi ankom i henhold til ruteplanen fem minutter etter at klokken hadde passert halv elleve, og jeg kom meg av uten å ufrivillig bli med videre til Struer. Nå var det bare å tusle den korte veien bort til Bed &B Holstebro for å se om jeg kunne få slengt fra meg bagasjen eller til og med få sjekket inn.

Holstebro er en by i det vestlige Jylland, med omkring 37 000 innbyggere (kommunen med samme navn har bortimot 60 000). Den ligger ved elven Storå, og oppsto som et vadested over denne. De eldste spor av byen stammer fra skår av krukker som kan dateres til 1100-tallet. Holstebro er i dag en betydelig handelsby med et lite nettverk av gågater – blant annet Danmarks eldste permanente gågate, som ble anlagt i 1963. Byen har også en betydelig industri av forskjellig art, som fremstilling av matvarer, jernvarer, maskiner, tre og møbler, samt kjemisk industri. Holstebro skulle da også vise seg å være et trivelig sted å ha base et døgns tid.

Jeg hadde ikke før kommet meg av toget før jeg så at jeg hadde fått en melding fra B&B Holstebro, som informerte om at rommet mitt var klart. Det passet jo ypperlig, og et par minutter senere låste jeg meg inn med koden de hadde sendt meg. Inne i gangen ble jeg møtt av en meget hyggelig husfrue som kunne fortelle at hun var frivillig og jobbet i kiosken på kampene til Holstebro BK, slik at også hun skulle på kampen klokken 13.00. Uten å foregripe begivenhetene totalt, skulle det denne dagen også bli en noe uventet bonus-kamp hos AGF Aarhus senere på kvelden, og hun nevnte at hennes man også var AGF-fan. Etter en hyggelig liten samtale fikk jeg installert meg på rommet mitt, og strøk deretter på dør for å gjøre meg litt kjent med Holstebro for kamp.

Av bekjentskaper i så måte er det jo ikke til å stikke under en stol at det i første rekke ble skjenkesteder, men dessverre holdt flere av de aktuelle søndagsstengt. Ikke minst gjaldt det den skotske puben Fox & Hounds, som ville vært et naturlig stoppested. Etter en tur ned langs den koselige gågata ble det nå i stedet en rast på Die Bierstube. Jeg hadde av lokalkjente venner blitt advart mot å oppsøke Hyttefadet, og også oppfordret til å utvise forsiktighet på Stella’s Bodega, som nylig skulle ha blitt raidet og eierne satt bak lås og slå for narkotikasalg(!). Nå var det åpenbart nye eiere der, og jeg hadde det da riktig så trivelig der mens jeg ble servert av en sjarmerende frøken. Det var etter hvert uansett på tide å bryte opp og komme seg på kamp, og veien gikk gjennom byens koselige park; Holstebro Lystanlæg.

Det var fortsatt godt over en halvtime til kamp da jeg ankom og betalte meg inn med 60 kroner. Et 4-siders program var med på kjøpet, og vel innenfor kunne jeg skue utover et flott og klassisk anlegg som en stund har figurert på min danske ønskeliste. Siden magen hadde begynt å rumle, og det tross alt begynte å bli en stund siden frokost, var jeg raskt borte ved mat- og ølutsalget i det ene hjørnet, der min vertinne ganske riktig ekspederte og kunne ta imot betaling for både pølse og øl. Her var det Hancock i tappekranene, og det er ingen dårlig pils. Pølsen fikk også klar tommel opp, og med litt mat i skrotten var jeg nå klar for kamp.

Cricket var på den tiden den store sporten i området, men fotball hadde likevel blitt spilt en stund i byen da Holstebro Boldklub ble stiftet 21. mars 1921. Det var altså en hundreårs-jubilant jeg skulle se i aksjon. Klubben hadde etter sin stiftelse raskt spilt seg opp i divisjonene, men dette var på et tidspunkt før en nasjonal dansk serie, og de jyske klubber hadde sin egen serie. Holstebro spilte seg i 1926 opp i dens toppdivisjon, men det første besøk der endte etter to sesonger. Senere mistet denne turneringen mye av sin prestisje etter hvert som man også fikk på plass en nasjonal serie som toppklubbene også konkurrerte i. Selv om de gjorde det godt, slet også Holstebro også med at de beste spillerne gjerne søkte seg til bedre jyske klubber; som den gang ofte var ensbetydende med overgang til Herning Fremad.

Om vi hopper frem til nyere tid, er klubbens høyeste plassering etter innføringen av en nasjonal liga en femteplass i dagens 1. Division, som de oppnådde i 1997. Det kan for den saks skyld også tas med at Holstebro BK i 1999 vant det danske mesterskap i innendørs fotball, som senere har blitt erstattet av DM i futsal. Men for å holde oss til den skikkelige fotballen, endte forrige sesong med nedrykk fra 2. Division (som nå har blitt til en 2. Division og en 3. Division), slik at de nå er å finne i Danmarksserien. Det er nå det femte nivå av dansk fotball, og er inndelt i fire puljer. Avslutningsvis kan det nevnes at Holstebro BK har fostret spillere som Jakob Kjeldberg, Jens Risager, Bo Hansen, Kim Kristensen, Morten Skoubo og Søren Krogh.

Klubbens hjemmebane er Holstebro Idrætspark, og jeg skal ikke forsøke å gjette hvor lenge det har vært deres base eller om den til og med var det helt fra starten, men det er som sagt uansett et klassisk anlegg med fine ståtribuner som i stor grad følger svingene rundt, Midt på den ene langsiden har man hovedtribunen, som er eneste sted man befinner seg under tak. Ellers er det også boltet fast en del plastseter i betongen på den gamle ståtribunen midt på motsatt langside. Det er forresten også løpebaner rundt banen her. Jeg har ellers stusset litt over at kapasiteten skal ha vært 15 000, og undret meg over om det hadde noe å gjøre med en slags gullalder for klubben, eller om det hadde vært populært med f.eks speedway eller andre idretter her. En lokal bekjent mente ikke det, og nå er uansett kapasiteten tydeligvis redusert til 8 000, men det er fortsatt uten tvil et fint sted å se fotball.

Dagens kamp dreide seg om pulje 4 av Danmarksserien, der Holstebro hadde tapt borte mot lokalrival Ringkøbing i sesonginnledningen. Nevnte Kim Kristensen er nå hovedtrener, og lovet i programmets velkomstspalte at det skulle gå ut over Vejgaard, som på sin side hadde startet med seier og tre poeng hjemme mot Kjellerup. Det var en tett og jevn kamp vi fikk se, men første omgang bød ikke på altfor mye av målsjanser, og noe av det mest «spennende» som skjedde var at undertegnede hørte et «splætt» og oppdaget at jeg hadde blitt truffet med fuglemøkk bak i hetta på jakka. Bra den ikke traff noen centimeter annerledes og traff meg i hodet! Da jeg gikk bort for å hente noen servietter, kom min vertinne for dagen hjelpende til med klut og vann, og minnet meg på at det tross alt skal bringe lykke.

Det hadde muligens lite med det å gjøre, men fem minutter ut i andre omgang fikk vi i hvert fall endelig et mål, og det var hjemmelagets Mikkel Rønn som fikk nettsus. Vi nærmet oss halvspilt andre omgang da hjemmelaget fikk straffespark, Mirsad Suljic, som visstnok gjorde sin hjemmedebut, steg frem og økte til 2-0. Holstebro virket å ha kontroll, men i det 78. minutt slapp Vejgaard til og reduserte til 2-1. Nå ble det noen nervøse avslutningsminutter, men vertene rodde i land seieren og de tre poengene med 2-1 som sluttresultat foran det jeg meget uoffisielt talte meg meg frem til å være 163 publikummere.

Nå hadde jeg som jeg var inne på fått tilbud om skyss til og fra kveldskampen i Aarhus mellom AGF og FCK, for et par av mine AGF-kompiser bor i nettopp Holstebro, og en av disse hadde bestemt seg for å dra på et tidspunkt der jeg rakk å bli med. Jeg var derfor i løpende kontakt med Magnus utover dagen, og nå etter kampslutt mente han jeg ville rekke å først ta en øl inne byen før han plukket meg opp, og foreslo Den Røde Plads som møtested. Det ligger rett rundt hjørnet fra River Saloon, som han foreslo som et godt sted for å ta en øl mens jeg ventet på ham. Som sagt, så gjort, og snart ble jeg plukket opp av ham og hans frøken, slik at vi deretter suste mot Aarhus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 27:
Holstebro BK v Vejgaard BK 2-1 (0-0)
Danmarksserien, Pulje 4
Holstebro Idrætspark, 15 August 2021
1-0 Mikkel Rønn (51)
2-0 Mirsad Suljic (pen, 67)
2-1 Kasper Sønderby Kusk (78)
Att: 163 (h/c)
Admission: 60 DKK
Programme: Free (4 pages)

Next game: 15.08.2021: AGF Aarhus v FC København
Previous game: 14.08.2021: Slagelse B&I v Karlslunde IF

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg