BK Häcken v Norrby IF 21.11.2019

 

Torsdag 21.11.2019: BK Häcken v Norrby IF

Siden min planlagte oktober-tur til Storbritannia dessverre måtte utgå, følte jeg nå et visst behov for å komme meg bort en tur for å se noe annet enn norsk fotball. Jeg hadde vurdert en langhelg i Storbritannia, men endte i stedet opp med noe litt annerledes. Det begynte å bli lenge siden jeg hadde vært i deilige Danmark, og da en langhelg der ville kunne la seg fylle av en rekke kamper, ble planen lagt. Med en torsdagskamp – riktignok en treningskamp – på menyen i Göteborg, bød det også på muligheter der, så jeg valgte å busse dit for så å busse videre til Danmark dagen etter. En kompis i Göteborg var også interessert i å treffes over noen øl, så det var bare å få bestilt. Denne torsdagen var det bare å komme seg inn til Oslo for å ta 10.19-bussen.

Jeg hadde betalt 311 kroner for å få være med derfra til Göteborg, og det inkluderte en oppgradering med eget enkelt-side slik at jeg slapp sidemann på veien dit ned. Litt før klokka 14 ankom vi Nils Ericsson Terminalen, der jeg kunne stige av og unne meg en vaskeekte svensk lunsj mens jeg ventet på å kunne sjekke inn. Jeg oppsøkte nemlig en av byens puber i John Scotts-kjeden, og valgte meg en porsjon fläsklägg. Etter å ha satt herligheten – og et glass øl – til livs, var det på tide å orientere seg frem til min base for dagen. Det dreide seg om et nokså spesielt overnattingssted, sågar med en maritim vri. Hotel Barken Viking er som navnet sier en bark – altså en skute – som ligger til kai som hotellskip i Göteborg, og der hadde jeg betalt 607 svenske kroner for kost og losji.

Etter å ha ventet et kvarters tid i resepsjonen fikk jeg omsider sjekket inn og installert meg, og etter å ha slappet av en halvtimes tid på kahytten, var jeg igjen på farten. Jeg satt kursen mot The Bishops Arms, som også er en kjede-pub med engelsk profil, og jeg likte meg godt i deres koselige pub i underetasjen under Elite Plaza Hotel på Västra Hamngatan. Der forlystet jeg meg med et glass eller to før det var på tide å sette kursen mot åstedet for dagens treningskamp. Det var bare å laste ned nok en app og kjøpe billett for å ta seg med trikken til Hisingen og holdeplassen Wieselgrensplatsen, et par steinkast fra den nye arenaen til Allsvenskan-klubben BK Häcken. Der skulle hjemmelaget denne dagen spille treningskamp mot Borås-klubben Norrby IF fra Superettan. Avspark var klokka 17.30, og med et drøyt kvarter til avspark ankom jeg og fant en åpen port som ga meg vederlagsfri adgang til anleggets innside.

BK Häcken holder altså til på Hisingen, som faktisk er Sveriges femte største øy, og utgjør rundt halvparten av arealet til Göteborg kommune. Det er i øyas mest urbane strøk nærmest Göteborg sentrum at BK Häcken hører hjemme. Frem til 1200-tallet var hele Hisingen norsk, mens riksgrensen etter dette gikk tvers over øya, frem til Danmark-Norge som kjent måtte avstå landområder i forbindelse med Roskilde-freden i 1658. BK Häcken ble i 1940 stiftet av en gjeng lokal ungdom som spilte fotball, men de fikk ikke benytte navnet BK Kick som de hadde spilt under, siden det navnet allerede var i bruk av en annen organisasjon. Dermed falt valget på navnet BK Häcken, og det navnet tok de faktisk fra den store hekken som omga banen de den gang pleide å spille på.

I løpet av 1940-årene vant Häcken faktisk seks strake divisjonstitler og klatret raskt i divisjonene. Da de i 1951 sikret seg opprykk til nivå to, fikk de masse nasjonal oppmerksomhet som et ‘kometlag’, og det ble ikke mindre oppmerksomhet da de i 1953 kjempet om opprykk til Allsvenskan helt til siste runde. Det ble ikke noe nytt opprykk den gang, og i stedet returnerte de snart til nivå tre, der de i 1955 satt publikumsrekord for svensk ligakamp på det nivået. 18 229 tilskuere så oppgjøret mot Oddevold på Gamla Ullevi, og det er en rekord som fortsatt står. I 1970 var klubben tilbake helt nede på femte nivå, men klatret sakte men sikkert oppover igjen, og var i 1981 igjen nære på å kvalifisere seg for spill i Allsvenskan, men måtte gi tapt for Elfsborg i kvalik-kamp. Året etter lyktes det endelig da IFK Norrköping ble slått over to kamper i kvalik, og BK Häcken var klar for Allsvenskan.

Det endte med umiddelbart nedrykk, men Häcken var på 1990- og 2000-tallet flere ganger tilbake på korte visitter i toppdivisjonen. Det var først etter det foreløpig siste opprykket i 2008 at de virkelig har etablert seg, og de har vært i toppdivisjonen siden den gang. Om det var en overraskelse da de i 2009 som nyopprykket lag tok en 5. plass, har de etter den gang kun én gang sluttet sesongen på nedre halvdel av Allsvenskan-tabellen. Deres beste ligasesong kom i 2012, da de tok andreplassen. I Europa har de ikke vært altfor mye suksess, og etter at UEFA Cupen ble til Europa League har de fortsatt til gode å ta seg videre fra kvalifiseringsrundene. Deres første store svenske tittel kom derimot i 2016 da de vant den svenske cupen, og den bragden gjentok de våren 2019, slik at de nå er regjerende svenske cupmestre.

Rambergsvallen var vel hovedsakelig en friidrettsarena inntil BK Häcken valgte å flytte inn i forkant av sin debut på nest øverste nivå i 1952. Der spilte man i perioder på dispensasjon fra forbundet, siden Rambergsvallen ikke oppfylte kravene, og i april 2014 begynte arbeidet med å rive anlegget for å erstatte det med et nytt, moderne anlegg bygget på nøyaktig samme sted. Nya Rambergsvallen har kanskje ikke helt den samme karakteren, og er selvsagt belemret med både sponsornavn og kunstgress, slik tiden tydeligvis krever, men åpnet i hvert fall sommeren 2015 som et funksjonelt sett flott stadion. Kapasiteten er overraskende nok kun 6 316, men kanskje har Häcken ikke behov for noe større. Uansett er det sitteplasser på langsidene, mens kortsidene er en blanding av ståtribuner og sitteplasser, og over det hele ruver noen flomlys av temmelig originalt utseende.

Det var egentlig kun lyset fra disse som vitnet om at det var aktivitet ved anlegget da jeg hadde kommet spaserende fra trikkeholdeplassen, men jeg fant som sagt etter hvert en åpen port i det ene hjørnet lengst unna. Altså ikke hverken inngangspenger eller noe program, uten at spesielt sistnevnte var noe stort sjokk. Etter at kampen hadde startet, var det litt mot spillets gang at Jonathan Azulay sendte gjestene i føringen med 0-1. Det tok imidlertid ikke lang tid før Gustaf Nilsson headet inn utligningen etter et fint innlegg fra Patrik Wålemark. Dermed 1-1 til pause etter en omgang som til tider bar litt preg av at sesongen var slutt og at det dreide seg om en treningskamp. Min kompis Johan, som faktisk bor et steinkast fra dagens kamparena, men som likevel er GAIS-supporter, hadde meldt fra at han grunnet jobb nok ikke ville kunne møtes før etter kamp, men tidlig i andre omgang kom han spaserende inn på den glisne tribunen for å holde meg på selskap.

Noen minutter etter hans ankomst tok vertene ledelsen 2-1 idet vi nærmet oss halvspilt omgang, og målscoreren var nykommeren Patrik Wålemark som kun et par uker tidligere hadde ankommet fra Qviding etter å ha blitt jaktet av en rekke klubber i Allsvenskan. Applausen fra deler av det jeg talte meg frem til å være et publikum på 158 i tallet hadde knapt lagt seg før Dardan Rexhepi under et minutt senere utlignet til 2-2 mot tidligere lagkamerater. Årets siste Häcken-mål kom fem minutter senere, og igjen var det 18-årige Patrik Wålemark som markerte seg med ny scoring fra sin midtbaneposisjon. Med sine to mål og ene assist var han sterkt medvirkende til at BK Häcken også vant 3-2 og avsluttet sitt 2019 hva kamper angår.

For vår del forlot vi snart åstedet og tok trikken inn til sentrum, der Johan ledet an til vannhullet Ölhallen 7:an. Der hygget vi oss en stund før vi flyttet oss videre til puben Cheers, og omsider derfra til Flying Barrel. Johan hadde imidlertid jobb dagen etter, så litt før midnatt trakk vi oss tilbake ved hjelp av trikken som han ble med videre da jeg hoppet av på holdeplassen Lilla Bommen og takket for godt selskap. Det var bare å komme seg tilbake til skuta der jeg trakk meg tilbake til min kahytt og fant senga. Dagen etter skulle jeg videre til deilige Danmark for noen dager der nede, så det var bare å få seg litt søvn før jeg skulle busse den lange veien ned til København.

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 14:
BK Häcken v Norrby IF 3-2 (1-1)
Friendly
(Nya) Rambergsvallen, 21 November 2019
0-1 Jonathan Azulay (18)
1-1 Gustaf Nilsson (22)
2-1 Patrik Walemark (67)
2-2 Dardan Rexhepi (68)
3-2 Patrik Walemark (73)
Att: 158 (h/c)
Admission: Free

Next game: 22.11.2019: FC Nordsjælland v Randers FC
Next swedish game: 27.02.2020: Malmö FF v VfL Wolfsburg
Previous game: 15.11.2019: Norway v Faroe Islands
Previous swedish game: 07.11.2019: Landskrona BoIS v Östers IF

More pics

This trip on a map

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg