Norge v Færøyene 15.11.2019

 

Fredag 15.11.2019: Norge v Færøyene

Jeg kan ikke akkurat skryte på meg å ha vært blant de mest entusiastiske supporterne ved norske landskamper, og når sant skal sies har vel mine landskamp-besøk på Ullevaal i nyere tid ofte vært at resultat i bortelag som har lokket meg dit. Bortsett fra dette skal vi nok for å være helt ærlig nokså langt tilbake i tid til sist jeg som ‘hjemme-supporter’ på Ullevaal-landskamp lot meg begeistre av det norske landslaget. På stående fot vil jeg si at vi nok skal tilbake til juni 1991 og seieren over Italia i EM-kvalifiseringen. Nå var det igjen EM-kvalifisering det var snakk om da jeg vurderte en tur inn til hovedstaden, men en seier – og også en enkel seier – over miniputten Færøyene var jo strengt tatt forventet, og ville på ingen måte være en bragd på linje med den nevnte Italia-kampen som kanskje huskes best for scoringen til Lars Bohinen.

Min groundhopper-kollega Stig-André hadde omsider klart å overtale meg til ikke bare å ta turen, men også å registrere meg hos NSA for å få kjøpt billetten pålydende 150 kroner. Dermed ble det kamp, og jeg bevilget meg svært god tid da jeg denne dagen dro tidlig inn til Oslo for å lade opp med noen øl på Cafe Fiasco. Her fikk jeg snart besøk av nevnte Stig-André, og senere også FFK-erne Marius og Lars, og jeg fikk etter hvert testet en hel rekke IPA-varianter. Jeg fikk dog ikke realisert min noe spøkefulle ambisjon om å notere meg for alle fem innsjekkinger på Untapped-appen nederst på stedets meny-skjermer. Jeg får skylde på de andre øldrikkende FFK-erne som kom for å holde oss med selskap.

Uansett gikk turen snart opp til Ullevaal Stadion med T-banen, og vi fikk rasket med oss eksemplarer av programmet der det som vanlig ble delt ut på utsiden, før vi fikk hentet ut våre billetter og deretter tok oss inn på anlegget. Det var en litt merkelig og avventende stemning der oppe på hjemmetribunen, og grunnen var selvsagt aksjonene som var planlagt. Uansett; status var den at Norge kun hadde et syltynt teoretisk håp om å sikre seg andreplassen i sin gruppe som ble ledet av Spania. Det var Sverige og Romania som kjempet om andreplassen, og det var overhodet ikke realistisk at Norge skulle kunne innhente begge de to. Kvalifiseringen var ødelagt av at man hadde surret bort for mange poeng på hjemmebane, og nå var realistisk sett Nations League-kvalifiseringen det eneste reelle håp om de skulle til EM-sluttspillet.

Etter at korpset hadde spilt ferdig og vi var klare for avspark, gikk det ikke lang tid før et stort antall bluss røykla tribunen mens taktfaste «Hater NFF»-rop runget utover Ullevaal. Dette var en protest mot et NFF som ikke på noen måte har vært på bølgelengde med supportergrupperingene, og som nå kunne vente seg en saftig mulkt. Mediene var for øvrig ikke sene om å rapportere om dette, og dobbeltmoralen kjenner tydeligvis ingen grenser for mediene som selv benytter bilder av bluss på tribuner hyppig i sine promoer for norsk fotball, for nå var de raskt ute med nyhetssaker der overskrifter i krigstyper fastslo at pøbler hadde skremt bort barnefamilier og at gråtende barn hadde måttet flykte fra stedet! Noen av disse ble fjernet eller moderert nokså raskt, og det skulle bare mangle. Om løgn-media hadde vært der på tribunen, ville de sett at folk før aksjonen varslet de som sto i nærheten om hva som ville skje, og at det ikke var hverken gråtende barn eller småbarnsfamilier på desperat flukt å se.

Kampen hadde akkurat startet, men så snart de siste blussene hadde slukket, fullførte flere titalls supportere protesten ved å forlate stadion mens «Hater NFF»-ropene fortsatte mens de gikk mot utgangen. De fikk ikke med seg at Norge fikk en kjempestart på kampen, for ikke bare headet Tore Reginiussen inn 1-0 i kampens fjerde minutt. Fire minutter senere sto det allerede 2-0 da Iver Fossum flikket inn sitt første landslagsmål. Etter dette var det lengre mellom høydepunktene. Norge fortsatte å styre banespillet mot et lavtliggende Færøyene, men de store sjansene lot vente på seg, og det sto fortsatt 2-0 da lagene gikk i garderoben halvveis. Jeg sto litt med en følelse av at hjemmelaget allerede så på dagens jobb som ferdig utført.

Det var mange ledige seter på Ullevaal denne kvelden, men en god del av de 10 400 tilskuerne hadde nok møtt opp i håp om å få se det nye stjerneskuddet Erling Braut Haaland i aksjon for landslaget. Han hadde imidlertid måttet kaste inn håndkledet allerede under oppvarmingen, og Alexander Sørloth var mannen som fikk spiss-plassen i hans sted. Andre utviklingen virket mest av alt som en transportetappe, men etter at timen var passert presenterte erstatter Sørloth seg med to raske scoringer. Først på halv volley etter at Iver Fossum vant en duell og headet ned til ham, og deretter etter flott forarbeid av en god Ole Selnæs som så ut til å finne Joshua King. Sistnevnte lot ballen trille videre til Sørloth som banket ballen i krysset og med det fastsatte sluttresultatet til 4-0.

Til tross for dette resultatet var Norge fortsatt avhengig av at Spania og Sverige spilte uavgjort senere den kvelden, samtidig som Romania senere måtte tape for Spania og ikke minst at Sverige måtte gå på et sjokktap mot Færøyene. Det var med andre ord bare å innse at toget var gått og satse på å vinne sin Nations League play-off. Jeg var kanskje heller ikke denne gang helt fra meg av begeistring, men uansett motstand hadde jeg vel i hvert fall for første gang vært til stede da det norske landslaget scoret fire mål i en og samme kamp. Det var bare å komme seg tilbake til sentrum og unne seg et par øl til på Cafe Fiasco. Noe av det beste med Oslo er at det går busser hjem derfra, og også denne kvelden kom jeg meg etter hvert hjem med en av disse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Norway v Faroe Islands 4-0 (2-0)
EURO 2020 Qualificiation
Ullevaal Stadion, 15 November 2019
1-0 Tore Reginiussen (4)
2-0 Iver Fossum (8)
3-0 Alexander Sørloth (62)
4-0 Alexander Sørloth (65)
Att: 10 400
Admission: 150 NOK
Programme: Free

Next game: 21.11.2019: BK Häcken v Norrby IF
Next norwegian game: 07.12.2019: Start v Lillestrøm
Previous game: 10.11.2019: Molde v Strømsgodset

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg