FC Nordsjælland v Randers FC 22.11.2019

 

Fredag 22.11.2019: FC Nordsjælland v Randers

Heldigvis hadde jeg ikke blitt shanghaiet i løpet av natten, og hotell-skipet Hotel Barken Viking lå fortsatt til kai i Göteborg da jeg våknet. Jeg skulle videre til Danmark, men siden frokost var inkludert, benyttet jeg først anledningen til å forsyne meg litt fra deres buffét før jeg tuslet mot Nils Ericsson Terminalen. Derfra skulle jeg videre til København med buss som hadde avgang klokka 09.30, og jeg hadde betalt 186 kroner for å få være med ned til den danske hovedstaden. Det ble en nokså langtekkelig tur; i hvert fall strekket ned til Malmö, der vi snart ankom Øresundbroen og kunne krysse over til Danmark. Her var det jo innført grensekontroll, men de fryktet nok kanskje ikke at islamister og gjengmedlemmer fra Malmö inntok Danmark med rutebuss en fredag formiddag, så vi fikk fortsette uhindret og uten tegn til noe kontroll. Således ankom vi omsider kongens by rundt kvart på to.

Nå var det alt for lenge siden mitt siste besøk i Danmark, som er et av mine favorittland, så det var på tide igjen. Før jeg gikk for å sjekke inn, måtte jeg bare ha meg en pølse fra pølsevognen til Mr. Hess utenfor Hovedbanegården, og deretter ble jeg også fristet inn på Jernbanecafeen, selv om hotellet jeg hadde booket lå rett rundt hjørnet. Der var det innsjekking fra klokka to, men jeg unnet meg først en Tuborg mens jeg konstaterte at man i Danmark fortsatt gjør litt som man vil. Her har man til og med klart å omgå røykeloven til EU ved å innføre en egen lov som tillater røyking på steder som en mindre enn 50 kvadratmeter – uten at det kravet alltid følges av danskene som også på dette området ofte har en deilig avslappet holdning til saker og ting.

Litt uvant for en som bor i en ‘nanny state’ å kunne velge selv, men uansett tømte jeg snart flasken og gikk for å sjekke inn ved City Hotel Nebo på beryktede Istedgade, der jeg hadde betalt 430 danske kroner for overnatting. Jeg var nokså umiddelbart på farten igjen, og turen gikk til Old English Pub som det første av fire stoppested ved vannhull som ligger rett ved siden av hverandre. Etter en flaske Bulmers var Vesterbro Bryghus neste stopp, og der fikk jeg smakt på deres egne IPA før jeg fortsatte til Rosie McGee’s der en Albani Mosaic IPA ventet. Jeg rakk også en rask visitt ved The Scottish Pub før jeg trasket til Vesterport jernbanestasjon for å komme meg med et av S-togene nordover mot Farum. Det brukte nøyaktig 37 minutter på sin ferd nordover til endeholdeplassen der jeg steg av.

Farum er en by på Nordsjælland, og med en beliggenhet to mil nordvest for København er de samtidig en del av hovedstadsregionen. Det har skjedd saker og ting siden Farum begynte å vokse frem i et jordbruksområde. Farum er blant annet som nevnt endestasjon for en av S-togenes linjer, og en god del av innbyggerne jobber nok inne i hovedstaden, selv om Farum selv har vokst til over 20 000 innbyggere og har en del egen industri. Vannhullene glimret med sitt fravær i nærheten av stasjonen, men det løste jeg ved å følge min plan om å ta en liten omvei via Farum Kro, der jeg fikk lesket strupen litt før jeg fortsatte mot kveldens kamparena der FC Nordsjælland skulle være vertskap for kamp i den danske Superliga.

Klubben har ikke altfor lang historie, og ble først i 1992 stiftet under navnet Farum Boldklubb, som et resultat av en sammenslåing mellom Farum IK og Stavnsholt BK. Dette skjedde på initiativ fra blant annet Farum kommunes daværende borgermester Peter Brixtofte som senere også skulle bli formann for klubben. Farum BK klatret nokså raskt i divisjonene takket være blant annet kommunal støtte, og 2001/02-sesongen endte med opprykk til Superligaen, der de til alt overmål debuterte med en tredjeplass og således også sikret seg europacup-spill for første gang. På denne tiden ble omtalene av klubben imidlertid preget av skandalen der det ble avslørt at Brixtofte på ulovlig vis hadde overført store summer av kommunale midler til klubben. Han ble senere dømt til to års ubetinget fengsel, og snart skjedde det også endringer i klubben.

I 2003 bestemte man seg nemlig for å endre navn til FC Nordsjælland, og målet var å bli et regional storlag for hele denne landsdelen. De har flere titalls samarbeidsklubber i regionen, og det hele virker kanskje ikke altfor sjarmerende, men det er i det hele tatt visse ting i dansk fotball som meg gir litt vond smak i munnen – ikke minst ordningen som gjør at man rett og slett kan overta/kjøpe og spille på andre klubbers lisens. Men det ikke vel samtidig ikke noe verre enn mye av det man finner hjemme i Norge – og tankene gikk faktisk til lignende plast-klubber som Sarpsborg 08, Sandefjord Fotball etc etc – samtidig som man i Danmark da også gjør opp for det på andre måter. Uansett, for å holde seg til temaet FC Nordsjælland, vant de den danske cupen i både 2010 og 2011. Begge ganger var det en annen fusjonsklubb som ble beseiret; nemlig FC Midtjylland.

Den største triumfen kom imidlertid i 2011/12-sesongen, da FC Nordsjælland vant Superligaen til tross for en tung start med kun ett poeng på de tre første kampene. Med 7-1-0 på sesongens siste åtte kamper tok de igjen fotball-monsteret FC København og sikret ligatittelen på et utsolgt Farum Park i siste runde. Det betød kvalifisering for gruppespillet i ‘Champions’ League, der de måtte spille sine hjemmekamper i Parken og kun tok ett poeng på de seks kampene og endte sist i sin gruppe som ellers besto av Chelsea, Juventus og Shakhtar Donetsk. FCN har aldri klart å gjenta bedriften, men fulgte opp med en andreplass i ligaen i 2012/13, og ble så sent som i 2017/18 nummer tre. Jeg hadde på forhånd betalt 110 danske kroner for en billett til kveldens kamp mot Randers, og tok meg raskt innenfor, der jeg konstaterte at kampprogram tydeligvis var et like stort fremmedord her på Farum Park som det det gjerne er i norsk fotball.

Farum Park er for øvrig en moderne arena bygget i 1999, og der kapasiteten oppgis til 10 300 tilskuere, skal 500 av disse være ståplasser og resten sitteplasser. Farum Park har nå dessverre blitt belemret med både kunstgress og sponsornavn, og faktum er at FCN i 2012 faktisk ble den første danske Superliga-klubb til å legge kunstgress på sin hjemmebane. Det var for øvrig liten tvil om at det ville bli nok av plass for de fremmøtte denne fredagskvelden, for oppmøtet kan vel ikke akkurat sies å ha vært noe å hoppe i taket over, selv om en liten gruppe hjemmefans gjorde sitt beste for å bidra til stemning på sitt ‘stemningsavsnitt’. Før jeg tok meg dit opp måtte jeg selvsagt smake på pølsene, for slik en scotch pie eksempelvis er obligatorisk for meg på skotske kamper, er det blant annet i Danmark slik at jeg føler det riktig å teste de gode pølsene. De så flotte ut der de lå på grillen og ble tilberedt av flott piger, og gode var de da også.

I tappekranene var det Heineken, og jeg fikk med meg både pølse og øl opp på tribunen for å se kveldens dyst som tyvstartet runde 17 i Superligaen 2019/20. Gjestende Randers FC lå på sjetteplassen, men hjemmelaget som lå tre poeng bak kunne innhente de med seier, og ‘Tigerene’ fra Farum kom godt i gang. De burde tatt ledelsen da Mikkel Damsgaard etter sju-åtte minutter hadde en kjempesjanse men dundret ballen i undersiden av tverrliggeren og ut. Da navnebror Mikkel Rygaard et øyeblikk senere fyrte løs fra rundt 16-meterstreken sto Randers-keeper Patrik Carlgren i veien med en flott redning. FCN spilte seg frem til flere sjanser, men mens Damsgaard headet rett på keeper, manglet avslutningen til Ibrahim Sadiq den nødvendige kvalitet. Det sto 0-0 til pause etter en omgang der vertene nok lurte på hvordan de ikke hadde klart å score, mens gjestene nok likevel hadde mer å tenke på etter en tam forestilling der de aldri var i nærheten av å seriøst true målet til hjemmekeeper Nicolai Larsen.
Kampen gikk på TV, og kanskje var det en del av forklaringen på at det kun var 1 441 tilskuere på Farum Park. Etter at jeg hadde hentet påfyll av både pølse og øl, kunne vi i hvert fall se den andre omgangen starte slik den første hadde forløpt; med hjemmelaget i føringen. I omgangens tolvte minutt kom de også foran i målprotokollen da ghaneseren Mohammed Kudus satt ballen i bortre hjørne og sørget for 1-0. Dette var starten på en glimrende FCN-periode, og sju minutter senere gjorde Mikkel Damsgaard opp for sin tidligere miss da han på spektakulært vis dundret ballen i krysset til 2-0. Ytterligere seks minutter frem i tid var det ‘game over’ og ny ghanesisk scoringsjubel da Isaac Atanga økte til 3-0 og med det fastsatte sluttresultatet. Vertene var aldri i nærheten av å bli truet, og Randers var en solid skuffelse denne kvelden. Med dette resultatet hadde også FC Nordsjælland gått forbi Randers på målforskjell og inntatt en foreløpig sjetteplass.

For min del var det bare å traske tilbake til Farum stasjon, og jeg slapp å stå lenge og hutre der før jeg kunne ta plass på toget til København. Jeg gikk etter hvert av å Vesterport stasjon, siden jeg hadde et par puber å sjekke ut i nærheten. Første stopp ble BrewPub der en Manic Haze IPA falt i smak, og deretter ble det også tid til en Mikkeller Mikro IPA på Taphouse på Lavendelstræde, før kvelden ble avsluttet med en ny svipptur innom Jernbanecafeen. Etter å ha tømt Tuborg-flasken lot jeg meg riktignok overtale til å bestille en ny, men jeg kom meg etter hvert pent og pyntelig tilbake til min base der jeg trakk meg tilbake i ordnede former og i det jeg vil karakterisere som rimelig tid. Det var tross alt en ny dag i morgen…som vanlig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 6:
FC Nordsjælland v Randers FC 3-0 (0-0)
Superligaen
Farum Park, 22 November 2019
1-0 Mohammed Kudus (57)
2-0 Mikkel Damsgaard (64)
3-0 Isaac Atanga (70)
Att: 1 441
Admission: 110 DKK
Programme: None

Next game: 23.11.2019: FC Roskilde v Vejle BK
Previous game: 21.11.2019: BK Häcken v Norrby IF
Previous danish game: 27.05.2016: Frederikshavn fI v Aalborg BK III

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg