Wargöns IK v Sjuntorps IF 20.08.2022

 

Lørdag 20.08.2022: Wargöns IK v Sjuntorps IF

Vi hadde allerede sett én kamp denne dagen, Jon Erik og jeg, da vi forlot Skarsjövallen i Ljungskile, der hjemmelaget Ljungskile SK hadde slått Qviding FIF med 3-1. Nå skulle vi videre mot dagens andre kamp, for jeg hadde funnet en kamp med avspark klokka 16.00 oppe i Vänersborg-traktene, og da hadde vi en time og ti minutter på oss til å tilbakelegge en strekning som av Google Maps ble beregnet til å ta 40-45 minutter, så det var overhodet ikke noe problem.Vi valgte ruten om Lilla Edet og deretter E45 opp til Trollhättan, og orienterte oss derfra frem til Vargön og Hallevi IP, der Wargöns IK skulle være vertskap for Sjuntorps IF.

Det dreide seg om en toppkamp i Division 5 Västergötland Västra, og det hadde åpenbart blitt slått på stortromma for å markere hjemmelagets ligakamp nummer 1 000. Vargön er for øvrig et tettstet som ligger omtrent 5 kilometer øst for Vänersborg og en drøy mil nord-nordøst for Trollhättan. Stedet hører til Vänersborg kommune og har rundt 5 000 innbyggere. Vargön var opprinnelig kun navnet på en øy ute i Göta älv, mens tettstedet het Rånnum da jernbanen kom i 1867. Industrien ved Vargön var dominerende, med blant annet Wargöns AB som var en papirfabrikk og senere utvidet med et smelteverk, og etter hvert ble Vargön også betegnelsen på hele tettstedet. I dag heter fabrikken Vargön Alloys AB, og er en stor produsent av ferrolegeringer. Det sies at fabrikken her i Vargön alene bruker minst 0,5% av hele Sveriges strømforbruk.

Da vi parkerte på utsiden av Hallevi IP, så vi fort at det ganske riktig var invitert til fest, med gratis inngang, hoppeslott og andre ting for barna, flere boder med matservering etc. I tillegg var visst denne kampen kun avslutningen på en dag med feiring av klubben, for tidligere på dagen hadde tydeligvis også kvinnelaget vært i aksjon. I inngangspartiet lå det en bunke med kampprogrammer man kunne forsyne seg fra. Skjønt, å kalle det et kampprogram for dagens kamp var nok å ta i, for det var en 4 siders blekke i A4-format som tok for seg hele sesongen, med en stensil med dagens lagoppstillinger stukket inni. Men det er jo for så vidt mer enn man tilbys på de aller fleste kamper i Norge, selv om det ikke nødvendigvis er så mye som skal til.

Det er kanskje mye vanskeligere her hjemme når man tross alt ikke alltid vet om begge lag stiller og det blir kamp, om kampen plutselig omberammes på få timers varsel, eller om man til og med ikke vet hvor kampen skal spilles før noen få minutter før avspark! Nei, da virker ting mer på stell i Sverige, og her får man i langt større grad også se fotball på gress. Ved Hallevi har man tre eller fire baner, og kun én av disse har kunstgress. Det fikk oss til å fastslå vemodig at det i Norge hadde vært omvendt; om en eneste gressbane i det hele tatt hadde fått bli igjen. Hovedbanen her har selvsagt gress som dagens kamp skulle spille på, og det var et yrende folkeliv med mange barnefamilier som hadde tatt turen.

Wargöns IK ble stiftet i 1974, ved en sammenslåing av stedets to store bandyrivaler; Wargöns SK og Storegårdens BK. Tidligere drev man også med bandy (selvsagt), alpint, friidrett, langrenn og tennis, men i dag begrenser det seg til fotball, bordtennis og futsal. For å holde oss til fotballen, har det i Vargön blitt spilt organisert fotball siden 1908, med flere klubber som opp gjennom årene har representert stedet, men som har kommet og gått. I dag er Wargöns IK den eneste fotballklubben i Vargön. I 1984 spilte de i Division 3, og det året var vel det også ensbetydende med tredje nivå av svensk fotball. I dag er de altså å finne i Division 5, som er ensbetydende med svensk fotballs nivå sju.

Hallevi IP har som mange andre svenske arenaer et flott inngangsparti, og er også et trivelig sted å se fotball. På nærmeste langside har man en åpen og etter forholdende nokså stor tribune med trebenker anlagt i gressvollen. På motsatt langside er det også noen benker, i tillegg til en artig, liten tribune som bærer preg av å være hjemmesnekret og byr på en noe begrenset sikt grunnet grener fra et stort eiketre. Det er i det hele tatt en rekke store trær som omkranser anlegget, og det bidrar til at det blir et koselig sted å se kamp. Begge de to kortsidene følger en oval som gjør at man der står litt lenger fra banen, og uten noen tilskuerfasiliteter, men den ene langsiden har et stort stadionur av typen man gjerne ser i Sverige, med muligheter for å oppdatere fra andre utvalgte kamper i eksempelvis samme divisjon eller avdeling.

Som jeg flyktig var inne på, var det altså duket for en toppkamp på Hallevi denne dagen. Wargöns IK toppet nemlig avdelingen etter 15 kamper. De sto med 12-3-0, hadde følgelig sanket 39 poeng, og var også ubeseiret hittil i årets serie. De hadde fire poeng ned til toer Sjuntorps IF og treerer IFK Trollhättan, og ytterligere to poeng ned til firer Trollhättan Syrianska. Deretter var de en ti poengs luke ned til neste lag. Denne dagen var det nettopp Sjuntorps IF som kom på besøk, slik at vi skulle få se nummer én mot nummer to, og speaker kunne ønske velkommen til festen og introdusere de to lags spillere før kampen ble sparket i gang.

Etter den underholdende kampen – og spesielt førsteomgangen – vi hadde fått se i Ljungskile tidligere på dagen, var det lenge langt mindre engasjerende det som skjedde ute på den flotte gressmatta på Hallevi. Det var stillingskrig og svært lite av interesse som skjedde foran de to målene, da det virket som om de to lagene klarte å nøytralisere hverandre totalt. Av det som skjedde ute på banen hadde det egentlig ikke vært noe å fortelle om da lagene tok pause, og speaker kunne fortelle at det var hele 411 tilskuere på kampen. Hvordan de har regnet seg frem til det med gratis inngang og folk som gikk ut og inn, vet jeg ikke, men imponerende for nivå sju var det i hvert fall, og her ser man hva man kan få til med litt initiativ og innsats. Speaker informerte også om at boden med thaimat ville stenge klokka fem, så vi ble enige om å haste dit bort for å få oss litt mat derfra, som for øvrig falt godt i smak.

Andre omgang fortsatte litt i samme spor som den første, og kampen trengte virkelig et mål for å åpnes opp litt. Det fikk vi etter 70 minutter, da Anders Lundborg sendte hjemmelaget i føringen 1-0 etter et hjørnespark. Nå tok faktisk kampen skikkelig fyr, for kun to minutter senere fikk gjestene straffespark som Tobias Berntsson omsatte i mål og utlignet. De tok ikke lang tid før vertene igjen var i føringen, for i det 77. minutt fant Ola Rebelius nettmaskene og sørget for 2-1. Tre minutter senere var det igjen nettsus, og denne gang var det Johan Hermansson som fastsatte sluttresultatet til 3-1. Det tok litt tid, men få fikk litt underholdning til slutt, og for Wargöns IK hadde nok ‘fotbollens dag’ vært en suksess, samtidig som A-laget deres ser ut til å gå mot opprykk.

Vi gikk snart mot bilen for å starte hjemturen, og snart kunne vi legge bak oss både Hallevi IP og platåbergene Hunnevi og Hallevi – sistnevnte for øvrig et av stedene som visse kilder hevder å ha vært stedet der Valhall lå. Da vi kjørte gjennom Uddevalla, kunne vi forresten konstatere at Rimnersvallen dessverre nå er revet, og så ut som en byggeplass. Det var bare å komme seg hjemover, og der ble det etter hvert en aldri så liten tur ned på vår lokale Rodgers Pub. Det ville bli en fotballfri søndag, men mandag ville vi igjen være klare til å følge FFK borte når de skulle gjeste KFUM Oslo. Det hadde nok en gang vært en fin fotball-dag i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 29:
Wargöns IK v Sjuntorps IF 3-1 (0-0)
Division 5 Västergötland Västra
Hallevi, 20 August 2022
1-0 Anders Lundborg (71)
1-1 Tobias Berntsson (pen, 73)
2-1 Ola Rebelius (77)
3-1 Johan Hermansson (80)
Att: 411
Admission: Free

Next game: 22.08.2022: KFUM Oslo v Fredrikstad
Next swedish game: 31.08.2022: IF Karlstad Fotboll v Västerås SK
Previous game: 20.08.2022: Ljungskile SK v Qviding FIF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg