IF Karlstad Fotboll v Västerås SK 31.08.2022

 

Onsdag 31.08.2022: IF Karlstad Fotboll v Västerås SK 

Jeg hadde knapt rukket å komme meg hjem fra den siste Englands-turen på tirsdag før Jon Erik foreslo en utflukt over svenskegrensen på onsdagen. Han er jo veldig glad i våre naboer i øst, og trenger gjerne ikke rare unnskyldningen for å ta en tur over grensen. Tanken var denne gang å kjøre til Karlstad for å se cupoppgjøret mellom IF Karlstad Fotboll og Västerås SK på Tingvalla Idrottsplats, og jeg var som vanlig ikke altfor vond å be, så litt utpå dagen kom han for å plukke meg opp, og vi satt kursen mot Värmland og Karlstad, med en innlagt stopp på veien for å få i oss noe mat.

Karlstad er som kjent en by om ligger i nordenden av Sveriges største innsjø, Vänern; ved deltaet der Sveriges lengste elv Klarälven (Trysilelva) renner ut i denne. Byen ble grunnlagt av Karl IX i 1584, og er nok for mange nordmenn først og fremst kjent for ishockeylaget Färjestad. I 1685 brant store deler av Karlstad sentrum ned, og ble deretter bygget opp igjen med nytt gatesystem. Det var også her i Karlstad at man i 1905 hadde forhandlinger mellom den norske og svenske regjeringen angående Norges selvstendighet. I dag bor det rundt 66 000 mennesker i selve Karlstad by, og drøyt 90 000 i kommunen med samme navn. Karlstad er også en studentby, og universitetet der har rundt 16 000 studenter.

Jeg hadde jo et opphold i byen i august i fjor, da jeg hadde Karlstad som base et par netter og så noen kamper i regionen, men det var greit å også få kunne besøkt Tingvalla Idrottsplats, og det skulle vise seg å være svært god timing for vårt besøk; noe vi skulle oppdage først etter ankomst. Vi parkerte utenfor Tingvalla Idrottsplats, der vi betalte 120 svenske kroner for å få komme innenfor portene. Fra inngangspartiet fikk jeg også med meg et eksemplar av det enkle kampprogrammet, og det var også her vi ble fortalt at vi hadde kommet i grevens tid, for det viste seg at dette faktisk ville være klubbene nest siste kamp på Tingvalla før de skulle flytte inn på sitt nye anlegg som visstnok har navnet Sola Arena (Karlstad promoterer seg som ‘solbyen’, for øvrig med litt mer tynge bak påstanden enn Sarpsborg gjør her til lands).

IF Karlstad Fotboll er en nyvinning som ble stiftet så sent som i 2019, som et resultat av at Karlstad BK og Carlstad United slo seg sammen. Karlstad BK hadde blitt stiftet i 1923, og spilte seg aldri opp i øverste divisjon, men spilte flere ganger på nest øverste nivå, der deres bestenotering var to andreplasser i 1948 og 1952. Carlstad United ble på sin side stiftet først i 1998, og var en samarbeidsklubb der flere klubber gikk sammen om en toppsatsing. Av disse var FBK Karlstad, Sommarro IF, Norrstrands IF, Hertzöga BK, IFK Kronoparken, Råtorps IK og Innerstadens BK. Carlstad United tok plassen til FBK Karlstad i divisjonssystemet, men sistnevnte trakk seg senere ut igjen av samarbeidet. Da IF Karlstad Fotball ble stiftet i 2019, spilte både Karlstad BK og Carlstad United i Division 1 Norra (en av de to regionale avdelingene på svensk nivå tre), og det var naturlig nok der den nye klubben tok plass.

Den svenske cupen har jo et litt annet format enn det vi er vant til her hjemme, eller har i hvert fall hatt de de senere år. I Sverige opererer de med et gruppespill, der gruppevinnerne går videre til sluttspillet med ordinære utslagsrunder. Også før gruppespillet er det to runder, og klubbene fra de to øverste divisjonene kommer inn i andre runde. Det var dit på nå hadde kommet, og en av disse var Superettan-klubben Västerås, som skulle gjeste Tingvalla og Division 1 Norra-klubben IF Karlstad United. Vertene hadde allerede måttet gjennom en kamp for å ta seg hit, og det hadde de tidligere i sommer gjort med en grei borteseier over Nordvärmlands FF. Nivåforskjellen tatt i betraktning var det kanskje naturlig å holde bortelaget som favoritter, men vi håpet på en aldri så liten cupskrell.

IF Karlstad Fotball knyttet for øvrig til seg selveste Sven-Göran Eriksson som sportslig rådgiver tidligere i år, og kanskje hadde han klart å gi hjemmelaget noen gode råd som ville være til hjelp når de skulle møte motstand fra divisjonen over? Vi så uansett ikke noe til ham da vi kikket oss rundt på Tingvalla før kampen ble sparket i gang. De som har kjørt gjennom Karlstad, har garantert sett Tingvalla IP, for den ligger kloss inntil E18, der trafikken suste forbi som et bakteppe. Stadionet ble åpnet i 1919, og publikumsrekorden på 10 421 stammer fra 2000 og en kamp mellom Carlstad United og SS Lazio. Anlegget domineres av den flotte hovedtribunen på den ene langsiden, mens det ellers er flere åpne ståtribuner her og der rundt banen. Jeg likte meg i det hele tatt godt på Tingvalla IP.

I store deler av første omgang virket det som om nivåforskjellen var i vertenes favør, for det var de som tok grep og leverte en solid omgang mot bedre rangerte gjester. At Västerås sine drakter også ga vemmelige assosiasjoner til Celtic, gjorde det ikke vanskeligere å holde med hjemmelaget som i det 29. minutt tok en fortjent ledelse 1-0 ved Govand Haidar. De fortsatte også å skape sjanser, og mens Agon Heqiri hadde en bra avslutning reddet til corner, skjøt Boye Isaac Edegware like utenfor, og ikke minst hadde Filip Johansson Bahar et skudd som gikk i tverrliggeren. Det hadde ikke vært ufortjent med en større ledelse for hjemmelaget halvveis, men i stedet fikk de ikke engang med deg en ledelse i garderoben, for i omgangens nest siste minutt utlignet Dusan Jajic med et skudd fra rundt straffemerket. 1-1 til pause da vi gikk i kiosken.

Det var et annet kampbilde etter pause, for vertene var ikke i stand til å holde nivået fra første omgangen. De virket mer forsiktige, og var også mer unøyaktige, slik at gjestene tok over initiativet. Tjue minutter ut i omgangen hadde de snudd kampen, og 1-2 kom etter flott forarbeid av Miguel Sandberg og scoring av Viktor Prodell. I det 72. minutt ble det også delt ut rødt kort til en av hjemmelagets spillere som hadde kommet innpå få minutter tidligere. Nå ville det bli tøft, og sekunder senere hadde Västerås et skudd i tverrliggeren på det påfølgende frisparket. Helt på tampen fikk gjestene straffespark, og Dusan Jajic satt inn sitt andre for dagen da han økte til 1-3 og med det fastsatt sluttresultatet.

Avansement til gruppespillet for Västerås, mens IF Karlstad Fotboll nå kunne fokusere på ligaspill. Uten at vi hadde vært klar over det, hadde vi altså tatt turen til Tingvalla IP i grevens tid, og fått med oss kamp der før det er slutt. Det var vi svært fornøyd med da vi takket for oss og gikk tilbake til bilen for å sette kursen tilbake mot grensen og Norge. Det ble et stopp for å spise litt også på veien hjem. Uten at jeg hadde bestemt meg helt riktig ennå, skulle det også bli en kamp på meg dagen etter, men da langt mer lokalt. Samtidig hadde jeg jo også¨fortsatt en del ting å gjøre med tanke på at det nå kun var en snau uke til avreise til Sør-Amerika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 30:
IF Karlstad Fotboll v Västerås SK  1-3 (1-1)
Swedish Cup
Tingvalla Idrottsplats, 31 August 2022
1-0 Govand Haidar (29)
1-1 Dusan Jajic (44)
1-2 Viktor Prodell (65)
1-3 Dusan Jajic (pen, 89)
Att: 755
Admission: 120 SEK
Programme: Free

Next game: 01.09.2022: Begby 2 v Borgar
Next swedish game: 26.01.2023: BK Häcken v Fredrikstad
Previous game: 29.08.2022: Calne Town v Malmesbury Victoria
Previous swedish game: 20.08.2022: Wargöns IK v Sjuntorps IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg