Ljungskile SK v Qviding FIF 20.08.2022

 

Lørdag 20.08.2022: Ljungskile SK v Qviding FIF

Det var Jon Erik som luftet tanken om en tur til Sverige, men jeg var ikke vond å be da han ymtet frempå om å muligens se en kamp der. Han hadde kikket på hjemmekampen til Ljungskile SK med kampstart klokka 13.00, og da jeg så at det gikk an å kombinere med kamp hos Wargöns IK, ble vi enige om at dette var en fin dobbel. Dermed var det bare å gjøre seg klar til han kom for å plukke meg opp, og tidlig lørdag formiddag satt vi kursen mot svenskegrensen og Bohuslän. Snaut halvannen time senere befant vi oss i Ljungskile, som er et tettsted med omtrent 4 000 innbyggere, og som sorterer under Uddevalla kommune, landskapet Bojuslän og länet Västra Götaland.

Ljungskile ligger ved sjøen, og i det lille tettstedets sentrum hadde vi tenkt å kanskje få oss en räksmörgås før kamp. Vi endte i stedet opp med å kjøpe noe litt enklere (og ikke minst raskere) fra en kolonialbutikk der, og fikk også tatt ut noen svenske kroner fra en minibank. Vi merket oss for øvrig begge to at Ljungskile SK tydeligvis er svært flinke til å promotere seg og sine kamper i lokalmiljøet. Plakater som fortalte om dagens kamp hang godt synlig i vinduene i samtlige butikker, i tillegg til at det også var hengt opp lignende plakater på en rekke andre strategiske steder. Det skulle godt gjøres å ikke få med seg at det var kamp på Skarsjövallen denne søndagen. Det er mange klubber som kunne hatt noe å lære her!

Skarsjövallen ligger ikke akkurat sentralt plassert i Ljungskile, men snarere et stykke inne i en skog utenfor tettstedet. Vi fikk orientert oss frem dit, og med rundt 25 minutter til avspark parkerte vi på parkeringsplassen, og kunne gå i bua på utsiden for å gå til innkjøp av billetter pålydende 150 svenske kroner. Det var muligens også kampprogram å få der, men det gikk meg foreløpig hus forbi da jeg ikke la merke til noe slikt før jeg i pausen observerte en kar med det som så ut som et kampprogram. Han var da også den eneste jeg så med dette i løpet av kampen, så kanskje var det noe annet.

Ljungskile Sportsklubb ble stiftet i 1926, og gjorde seg først bemerket for alvor med en vanvittig klatring i divisjonene i 1990-årene. I 1990 spilte klubben på nivå seks av svensk fotball, men rykket opp fire år på rad. Det endte imidlertid ikke der, for deres tredje sesong på nivå to endte også i opprykk, slik at de var klare for den svenske toppdivisjonen Allsvenskan. På dette tidspunktet kom ‘badedraktkongen’ Panos Papadopoulos på banen med en seks års sponsoravtale som gjorde at klubben dessverre fik lov til å spille under sponsornavnet Panos Ljungskile. Det ble med én sesong (1997) før de rykket rett ned igjen til Division 1 Södra. I 2000 kom den nye Superettan inn på nivå to, og det året ble det nytt nedrykk. Det virket kanskje som om eventyret var over, men i 2004 rykket de opp igjen, og i 2007 sikret de seg ny retur til Allsvenskan.

2008-sesongen endte nok en gang med umiddelbart nedrykk, men denne gang via kvalifisering og to uavgjorte kvalik-kamper mot Brommapojkarna som tok plassen på bortemål. Ljungskile SK holdt seg i Superettan frem til 2016, og har i årene siden den gang byttet på å spille i Division 1 og Superettan. Uansett har de for lengst nå etablert seg som Bohusläns beste klubb, og den beste mellom Göteborg-området og Østfold. Ikke verst av en klubb fra et såpass lite sted, og som spilte på nivå seks så sent som i 1990, som vi var inne på. Jon Erik hadde som vanlig heller ikke problemer med å komme i kontakt med folk, så snart fikk vi også høre litt mer om klubben fra et par supportere han kom i snakk med etter å ha hentet seg en kaffe i kiosken.

Det var i 1984 at klubben flyttet inn og åpnet Skarsjövallen som sin nye hjemmebane, men i flere år skal det ha vært en temmelig spartansk arena. Først i 1994 begynte man å ta inngangspenger, og først året etter ble veien opp til stadionet asfaltert. Ting har skjedd siden den gang, og publikumsrekorden på 7 128 betalende tilskuere stammer fra en hjemmekamp mot IFK Göteborg under Allsvenskan-sesongen 2008. Det er mer enn dobbelt så mange mennesker som den gang bodde i Ljungskile! Det er vel også mer enn dagens kapasitet på anlegget som har to tribuner – én på hver langside. Den ene av disse er en sittetribune, mens den andre er en blanding med et stort ståfelt. Og så har man deilig naturgress som underlag på hovedbanen; noe man selvsagt er langt mer bortskjemt med i Sverige enn her hjemme.

Division 1 Södra ble toppet av den tidligere storklubben GAIS, som ledet ganske suverent så langt, med en ti poengs luke ned til en trio som ble toppet av nettopp Ljungskile foran erkerivalen IK Oddevold og FC Trollhättan, med Falkenbergs FF hakk i hæl. Dagens motstander var Göteborg-klubben Qviding FIF, og for deres del var der snarere bunnkampen som skapte behov for poeng, for de lå nest sist med kun IFK Malmö bak seg, og med fire poeng opp til Oskarshamns AIK over streken. Det var duket for et spennende oppgjør der både Jon Erik og jeg hadde hjemmelaget Ljungskile som en favoritt før kampstart.

Vi skulle bli vitne til en underholdende kamp, og spesielt første omgang bød på mye fint angrepsspill. Vertene tok oppskriftsmessig føringen i det åttende minutt, da Ken Akamatsu satt inn 1-0. Det tok imidlertid ikke Qviding lang tid å utligne, for to minutter senere hadde Yllo Podrimcaku rundet keeper og trillet ballen i mål til 1-1. Det var en rekke sjanser begge veier, og spesielt vertene imponerte med herlig angrepsspill og flott fotball, men klarte foreløpig ikke å notere seg for flere scoringen til tross for flere gode muligheter og en rekke mønsterangrep. Det sto derfor 1-1 halvveis, og vi følte vi foreløpig hadde fått god valuta for pengene.

Om ikke andre omgang kanskje var fullt like underholdende som den første, fikk vi fortsatt se god en del god fotball, og det ble et stadig mer overtak for hjemmelaget. I det 72. minutt fikk tok de endelig ledelsen igjen fullt fortjent, og det var Victor Andersson som sørget for jubel blant hjemmefolket ved å besørge 2-1. Sju minutter senere tegnet også Samuel Ohlsson seg på scoringslista, og fastsatt med det sluttresultatet til 3-1. En fortjent hjemmeseier for Ljungskile som fortsetter å jage opprykk tilbake til Superettan. Selv skulle vi jage videre mot neste kamp, og den skulle finne sted oppe i utkanten av Vänersborg, så det var bare å komme seg av gårde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 28:
Ljungskile SK v Qviding FIF 3-1 (1-1)
Division 1 Södra
Skarsjövallen, 20 August 2022
1-0 Ken Akamatsu (8)
1-1 Ylli Podrimcaku (10)
2-1 Victor Andersson (72)
3-1 Samuel Ohlsson (79)
Att: 505
Admission: 150 SEK

Next game: 20.08.2022: Wargöns IK v Sjuntorps IF
Previous game: 19.08.2022: Begby v Rygge
Previous swedish game: 30.07.2022: Grebbestads IF v Ytterby IS

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg