Svarteborg FK v Hogstorps IF 21.09.2024

 

Lørdag 21.09.2024: Svarteborg FK v Hogstorps IF

Etter en fotballfri fredag var det på tide med en dose fotball igjen, og denne lørdagen hadde jeg for lengst blinket meg ut en finfin dobbel over grensen i Sverige og Bohuslän. Svarteborg skulle spille hjemmekamp på gressbanen i Hällevadsholm klokken 13.00, mens Munkedal hadde hjemmekamp klokken 16.00, og selv om jeg skulle reise kollektivt, fant jeg ut at det lot seg gjøre med nød og neppe. Også Stjernens hjemmekamp mot Stavanger Oilers ble ofret til fordel for denne dobbelen, og jeg var til lørdag å være nokså tidlig oppe for å få i meg en frokost og deretter komme meg med bussen opp til Sarpsborg, der jeg etter hvert hoppet på 09.26-toget mot Göteborg. Jeg ble med så langt som til Trollhättan, der jeg etter omtrent en time og tre kvarter kunne hoppe av og hadde en drøy halvtime på meg til å bytte tog for neste etappe.

Etter å ha benyttet ventetiden til å få finne en minibank og ta ut noen svenske kontanter, gikk turen videre med 11.43-toget mot Strömstad, og etter rett i underkant av en time steg jeg av på stasjonen i Hällevadsholm. Det er et tettsted med snaut 800 innbyggere, som vokste frem etter åpningen av Bohusbanan og tiltrakk seg arbeidere som fikk jobb i et stenbrudd her. Fra stasjonen kunne jeg se ned på Sjövallen, som ligger fint til ned mot den innsjøen Kolstorpevattnet. Der ligger det to baner; en kunstgressbane og en gressbane. Sammen med Jon Erik hadde jeg en kald dag i mars 2023 sett kamp på kunstgresset, men nå skulle den gjevere gressbanen endelig også besøkes, og jeg krysset elegant jernbanesporet og gikk den korte veien ned til dagens kamparena.

Svarteborg FK er en ny klubb, og så dagens lys som følge av at de to klubbene Dingle IF og Hällevadsholms SK slo seg sammen. Allerede fra 1997 startet fotballseksjonene et slikt samarbeid under navnet Svarteborg Dingle, og i 2012 ble klubbene slått sammen i sin helhet til dagens Svarteborg FK. De var da nyopprykket til Division 4 Bohuslän Dalsland etter å ha vunnet Division 5 Bohuslän i 2011. De holdt seg i Division 4 frem til 2014, og i 2018 ble det ytterligere nedrykk slik at de måtte ta turen ned i Division 6 Bohuslän Norra. Den ble vunnet på første forsøk i 2019, men i 2021 måtte de ned igjen. Nok en gang returnerte de på første forsøk med divisjonstittet høsten 2022, og følgelig var det nå i Division 5 Bohuslän at dagens kamp mot Hogstorps IF skulle spilles.

Helt siden den nevnte kampen på kunstgresset her tidlig på året i fjor, har jeg hatt et ønske om å returnere for å også se kamp på hovedbanen med sitt naturgress, og det skulle jeg nå. Dette er anlegget til det som var Hällevadsholms SK, men Svarteborg FK bruker også Skogsvallen i Dingle (som jeg også må komme meg til etter hvert). Mon tro om de ikke bruker Skogsvallen i vårsesongen og Sjövallen i høstsesongen. Det var ingen som tok imot inngangspenger, så det var tydeligvis gratis inngang her på Sjövallen, som er litt spesiell i den forstand at det man må kunne kalle hovedtribunen er på den andre siden av en vei som går forbi mellom banen og en skrent der det går en trapp opp til noen benkerader. Nede ved banen er det også noen benker langs denne langsiden. Klubbhuset med kiosk er å finne bak det ene målet.

I toppen av Division 5 Bohuslän var det Vallens IF og Lysekils AIK som kjempet om tittelen, og de hadde sanket henholdsvis 36 og 35 poeng på sine 16 kamper hittil. Nærmeste forfølgere var Hamburgsunds IF og IFK Strömstad på henholdsvis 30 og 28 poeng, og de to hadde også spilt én kamp mer. Svarteborg var å finne på en sjuendeplass med 19 poeng på sine 16 kamper, mens Hogstorps IF befant seg på en niendeplass med 17 poeng på like mange kamper. Spesielt sistnevnte kikket seg kanskje litt over skulderen, hadde de kun IFK Lane og jumboen Herrestads AIF 2 bak seg, om man tar med at Svenshögens SK dessverre trakk laget tidlig i sesongen. Samtidig hadde Hogstorps IF også kun to poeng opp til nettopp Svarteborg FK, som de med en borteseier her dermed ville passere.

En liten digresjon her, men jeg stusser litt over en sak vedrørende Hogstorps IF, for mens de i årets Division 5 spiller under navnet Hogstorps IF/Skredsviks SK, har man i divisjonen under (Division 6 Bohuslän Södra) Skredsvik SK/Hogstorps IF 2. Det virker jo for meg litt snodig, og jeg tenker jo som så at dersom de kan stille ikke bare ett men to lag sammen, burde de vel hatt nok folk til å heller stable hvert sitt førstelag på bena under egne navn? De ville kanskje ikke vært like konkurransedyktige, men dog. Og det virker som om mange uansett tenker som meg og ser på det nåværende Division 5-laget som Hogstorps IF og Division 6-laget som Skredsviks SK. Men som sagt, det var kun en ørliten digresjon.

Etter å ha tatt en nærmere kikk på anlegget og vært en tur i kiosken, så jeg kampen bli sparket i gang mens jeg gikk en runde for å ta noen bilder. Da jeg etter hvert slo meg ned på den artige tribunen oppe i skrenten, kom jeg også i prat med en banehopper med Örgryte-sympatier som hadde valgt seg samme dobbel som meg denne dagen. Oppe fra tribunen der kunne vi se en førsteomgang der de aller største sjansene lot vente på seg, men hvor Svarteborg definitivt hadde mest trykk. Med fem minutter til pause fikk de omsider også en stor mulighet da de kjempet seg gjennom alene med keeper, men sistesjansen fikk en touch på ballen som gikk ut til en resultatløs corner, og det var fortsatt målløst da lagene gikk i garderoben halvveis.

Tidlig i den andre omgangen hadde Svarteborg ballen i nettet etter et innlegg i feltet og skudd i bortre kryss, men det ble annullert for offside. Svarteborg presset fortsatt mest, men Hogstorp var ikke ufarlige på kontringer, og etter en drøy time var det de som tok ledelsen. Et hardt innlegg traff en Hogstorp-spiller nesten helt inne på streken, og selv om han utrolig nok ikke fikk stokket bena, gikk ballen ut i feltet, der hans lagkamerat Elsid Adzemi dunket ballen i nettaket til 0-1. Etter halvspilt andreomgang svarte vertene sekunder etter en farlig Hogstorp-kontring. Et skudd ble først parert av keeper, men Filip Eliasson headet inn returen og utlignet 1-1. Hogstorp kunne tatt tilbake ledelsen et par minutter senere, men skuddet gikk like utenfor, og i det 74. minutt hadde i stedet Svarteborg snudd kampen. Kevin Kallin klinket til på direkten fra omtrent 18 meter, og ballen suste inn rett i vinkelen. 2-1.

Med snaut ti minutter igjen hadde Hogstorp en stor sjanse til å utligne da de fikk stå umarkert og heade på bakre stolpe, men Svarteborg-keeperen gjorde en kjemperedning. På overtid satt i stedet Alexander Bill spikeren i kista ved å øke til 3-1 for Svarteborg, og det ble også sluttresultatet foran 150 tilskuere på Sjövallen. Det hadde som ventet vist seg å være et trivelig sted å se fotball. Nå var det bare å tusle de få meterne opp igjen til Hällevadsholm stasjon for å komme seg med toget som skulle frakte meg ned til Munkedal, og før det hadde jeg til og med tid til å stikke innom den lokale ICA-butikken for å benytte anledningen til å hamstre litt sigaretter. Jeg hadde dog vært litt usikker på om jeg faktisk ville rekke avspark i Munkedal selv om toget var i rute, men det viste seg å gå veldig fint, selv om det får være en historie for neste gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 69:
Svarteborg FK v Hogstorps IF 3-1 (0-0)
Division 5 Bohuslän
Sjövallen, 21 September 2024
0-1 Elsid Adzemi (62)
1-1 Filip Eliasson (68)
2-1 Kevin Kallin (74)
3-1 Alexander Bill (90+1)
Att: 150
Admission: Free

Next game: 21.09.2024: Munkedals IF v Lysekils AIK 2
Previous game: 19.09.2024: Torp v Gresvik
Previous swedish game: 07.09.2024: Färgelanda IF v Tösse IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg