Sprint-Jeløy v Fredrikstad 24.05.2023

Onsdag 24.05.2023: Sprint-Jeløy v Fredrikstad

Denne dagen skulle det spilles kamper i første runde av årets cup, og FFK hadde blitt satt opp med bortekamp mot Sprint-Jeløy. Det var likevel en annen kamp i Østfold jeg først og fremst hadde vurdert denne onsdagen, for Veum skulle i følge planen spille sin kamp mot Skjeberg Sport på Kongstenbanen, og det hadde det vært knyttet interesse til i groundhopper-miljøet. Imidlertid skulle det vise seg at så ikke ville skje, for Fredrikstad kommune hadde faktisk ikke klart å ordne mål på Kongstenbanen, så noen dager i forveien kom beskjeden om at kampen ville bli spilt inne i Østfoldhallen. Det var på ingen måte like interessant, så da begynte jeg i stedet å vurdere en tur til Jeløya likevel.

Sammen med Jon Erik satt jeg kursen mot Moss og Jeløya, og vi hadde beregnet god tid, for han hadde tatt til orde for å lade opp med en matbit et sted på Jeløya. Valget falt til slutt på Café Røed, der vi i hyggelige omgivelser fikk servert god mat og drikke. En herlig club sandwich ble skylt ned meg cider, før vi etter hvert kom oss tilbake mot Bellevue, som var dagens kamparena. Vi parkerte et lite stykke unna, og traff noen kjente som vi gikk sammen med til banen, der de som ikke var utestengt av FFK betalte seg inn med 100 kroner. Andre tok til takke med en plass på utsiden av gjerdet.

Sprint-Jeløy er som kjent en sammenslåing av SL Sprint og Jeløy IF, og førstnevnte dominerte en periode Arbeidermesterskapet med seks titler på sju år i årene 1928-1934; inkludert fem strake. I tillegg var de tapende finalist i 1939, mens Jeløy IF var tapende finalist i 1937. Nå skulle 3. divisjons-klubben opp mot elleve ganger Norgesmester Fredrikstad Fotballklubb, og bortelaget var en naturlig favoritt. Hjemmelaget ble tidlig spilt lave, og FFK tok ledelsen i det 10. minutt da Joannes Bjartalid slo innlegg. Philip Aukland fikk avsluttet fra kloss hold, og det så først ut som han scoret, men Sprint-keeperen fikk reddet. På returen var uansett Brage Skaret og satt inn 0-1.

FFK-keeper Ole Langbråten måtte i aksjon på et overraskende skudd fra rundt 40 meter, men det var FFK som like etter doblet ledelsen etter et flott angrep der Noa Williams avsluttet i mål til 0-2. Sprint hadde nå nokså lite å svare med, og både Lucas Lima og Patrick Metcalfe var nære på å øke ytterligere, men det sto 0-2 til pause. Store deler av andre omgang var et eneste langt gjesp, men et kvarter før slutt fikk vertenes Fredrik Wasenius direkte rødt etter en takling, og fem minutter senere satt Thomas Drage spikeren i kista. 0-3 og avansement for FFK. Nå var spenningen knyttet til hvem de skulle få i neste runde av cupen. Det ble Ørn Horten.

Sprint-Jeløy v Fredrikstad 0-3 (0-2)