Sarpsborg 08 v Fredrikstad 19.02.2022

 

Lørdag 19.02.2022: Sarpsborg 08 v Fredrikstad

Denne lørdagen var det duket for et Østfold-derby når FFK skulle ta turen til ‘den andre byen’ for å møte det som etter alt sammenslåings-styret nå er deres fremste klubb. Det dreide seg om en treningskamp på Sarpsborg Stadion, og jeg må innrømme at jeg ikke er noen stor fan av å møte Sarpsborg 08 til treningskamper. Jeg mener man bør være forsiktige så man ikke vanner ut rivaliseringen som kanskje bør forbeholdes tellende kamper, men det hadde tross alt vært enda verre om 0,8 og FFK i tillegg spilte i samme divisjon for tiden. Uansett var det aldri på tale for meg å ikke se FFK i aksjon når de skulle spille der. Spesielt siden vi hadde tatt initiativ til en sosial greie i form av et opplegg med pub-runde før og etter kamp. Selv om Stjernen også skulle i aksjon mot Vålerenga, ble dette dessuten planlagt på et tidspunkt da restriksjonene og avlysningene som rant inn gjorde det håpløst å vite om det faktisk ble noen hockey-kamp.

Planen var at vi skulle busse opp til Sarpsborg og innta Edvarts Pub noen minutter etter at den åpnet kl. 11.00, med muligheter for å flytte seg videre etter hvert. Etter kampen var planen en matbit og mer drikke på Borg Bierstube før vi skulle ta bussen ned i Østfoldhallen for å se FFKs juniorer teste seg mot Kråkerøys. Nå ble den kampen avlyst et par dager i forkant, så vi vurderte å kanskje ta taxi rett fra Sarpsborg Stadion til Stjernehallen, men besluttet at vi skulle se an hva folk etter hvert følte for. På Edvarts Pub hadde vi det uansett såpass koselig at vi ble værende der helt til det var på tide å spasere mot stadion.

Det var flere som hadde oppfordret til boikott av denne kampen, både fordi det var en treningskamp mot 08, fordi man ikke fikk bruke pyro, og deretter fordi det ble antatt at det uansett ikke ville komme noen tøffe ‘ultras’ fra 08-leiren(!). Samtidig ble det ytret håp om at målet var at færrest mulig FFK-ere dro på kampen. Nå skal selvsagt alle få lov til å bestemme selv hvilke kamper man vil dra på, men når personer som påberoper seg å være FFK-supportere presterer å si at målet må være at det kommer færrest mulig FFK-ere, er det for meg noe som skurrer. Kanskje er det bare jeg (og de andre som valgte å dra) som er rar(e)..?

Vi som dro så nå i hvert fall frem til kamp da vi entret Sarpsborg Stadion og tok oss over på seksjonen vi hadde fått tildelt. Aristokraten FFK med sine 9 serietitler og 11 norgesmesterskap skulle nå måle krefter med et Sarpsborg-lag som står med en tredjeplass i ligaen og to tapte NM-finaler som sine største meritter, men som samtidig nå spiller i toppdivisjonen, ett nivå høyere enn FFK. Særpingene hadde dermed et favorittstempel, selv om man måtte tilbake til 2019 for å finne sist FFK tapte en treningskamp. Vi fikk i hvert fall samlet en gjeng på bortetribunen, der anslagsvis 150 personer hadde møtt opp. Det inkluderte heldigvis heller ikke nå negative elementer fra en viss gruppering, selv om minst én av deres ‘rævdiltere’ ble observert, men når vedkommende som påberoper seg å være FFK-fan valgte å heller se kampen fra hovedtribunen sammen med særpingene(!) så sier det vel kanskje det aller meste.

Vi var i alle fall nokså heldige med været denne dagen, for sola skinte når jeg nå så min første kamp på Sarpsborg Stadion siden 2010 (tiden flyr!), og snøen som hadde falt i løpet av natten hadde naturligvis blitt fjernet fra kunstgresset det skulle spilles på. Vår plass var på den ene flanken av langsiden ut mot jernbanelinja som går bak tribunen der, for det har nå visstnok blitt den nye borteseksjonen siden min forrige visitt, da jeg er temmelig sikker på at vi sto bak det ene målet. Vi fikk snart hengt opp våre flagg etc, og mens spillerne inntok banen var man allerede i gang med nidvisene mot Sarpsborg. De var det dog ikke alle som satt pris på, og flere ganger i løpet av kampen mente vi burde være bedre enn å rakke ned på motstanderen. Til det vil jeg si at man selv i dagens krenkelses-samfunn skal være glad for at vi har slike rivaliseringen, og at ‘drittslenging’ begge veier er en herlig og viktig del av dette, og at det vil bli noe tamt over det hele dersom det forsvinner.

Det var nok mange som nå var litt usikre på hvor FFK sto etter en runde med mye smitte i klubben. Det var uansett vertene som startet best, men den første muligheten fikk FFK med en kontring 3 mot 2 der presisjonen dessverre manglet. Vi nærmet oss kvarteret da særpingene fikk sin første sjanse, og selv om det da endte med en avslutning utenfor, skulle det ikke gå lang tid før de fikk nettsus. Etter en duell havnet ballen litt tilfeldig hos Kristian Fardal Opseth som alene med FFK-keeper Håvar Jenssen satt inn 1-0 i det 16. minutt. Ti minutter senere burde nok FFK ha utlignet da Mads Nielsen avsluttet over fra kort hold, og like etter hadde de nok en kontring i overtall der presisjonen igjen var mangelvare. Like før pause viste hjemmelaget hvordan det skal gjøres, og det var etter en gavepakke der FFK gir bort ballen. 08 fosset fremover, og Fardal Opseth satt ballen i mål via stolpen, og sørget med sitt andre for dagen at det sto 2-0 til pause.

Jeg mistenkte at den lave sola muligens hadde spilt FFK et puss ved et par anledninger i første omgang, men nå var det vertene sin tur til å hanskes med den. Fem minutter etter hvilen reduserte FFK, og det var etter et fint innlegg fra Ludvig Begby som fant kaptein Henrik Kjelsrud Johansen. Han kom såpass tett opp i keeper at hans avslutning ble parert, men returen ble satt i mål av Noa Williams, som for øvrig er en spiller jeg håper kan slå ut i full blomst i år. 2-1, og nå hadde FFK en nokså bra periode. Fem minutter senere var de også nære på å tvinge frem et selvmål. Imidlertid synes jeg de plutselig ga fra seg initiativet og ble spilt veldig lave i en periode, og kampen ble etter hvert preget av en rekke bytter – ikke minst fra vertene.

Deres innbytter Rashad hadde ikke vært innpå lenge da han avsluttet i stolpen, men et par minutter senere var det FFK (som hadde kommet seg høyere i banen igjen) sin tur til å treffe metallet da Philip Aukland headet i tverrliggeren. Etter å ha sett kampen igjen, vil jeg si at det ikke var noen spesielt god fotballkamp, men det var tross alt visse positive ting å ta med seg for FFK, selv om det endte med 2-1 til 0,8. Jeg mener at man i noen perioder kunne se antydning til litt divisjonsforskjell, men at det stort sett er en jevnspilt kamp. Spesielt morsomt er det at noen av de lokale ungguttene fortsatt får prøve seg, og Tage Johansen gjorde i så måte nok en gang en god inntreden som makker til Mads Nielsen i midtforsvaret. Artig at også Wenneberg og Stensland får komme innpå og prøve seg igjen. Og så må jeg si at jeg synes det ser mer lovende ut enn på lenge for en kar som Ludvig Begby, og det er gledelig.

1 354 betalende tilskuere hadde sett kampen, og etter at FFK-spillerne hadde kommet bort for å takke for støtten, var det bare å pakke sammen flagg etc og komme seg vekk. Med tanke på usikkerheten etter smitten i troppen, velger jeg å tro at dette tross alt sto til godkjent, og enda viktigere er det at ‘Bummen’ forhåpentligvis har fått noen svar. FFKs nye spiss-signering fikk vi ikke se noe til, da han ikke ble ansett å være helt kampklar ennå. Vi får bare satse på en god sesong, og om vi kan få en start som i fjor, skal vi nok være med der oppe også i år. For 0,8-trener Stefan Billborn sin del er kanskje spørsmålet om han kan ha mer suksess i Sarpsborg enn det han hadde i Strängnäs.

Mens mange dro rett hjem, hadde noen av oss tenkt seg videre. FFK 2 sin kveldskamp i Østfoldhallen hadde som nevnt blitt avlyst, men Stjernen skulle spille kamp som startet rett etter kampen på Sarpsborg Stadion var slutt. Jeg var nå åpen for å ta en taxi dit, men fikk ingen gehør hos de andre – spesielt siden noen faktisk også følte på all støyen som hadde vært rundt dette de siste dagene. Vårt arrangement ble som nevnt planlagt på et tidspunkt da det rett og slett var umulig å forholde seg til ishockeyen og hvorvidt kampene ville bli spilt, og dreide seg samtidig like mye om en sosial greie som selve kampen i Sarpsborg. Det falt likevel ikke i god jord hos alle, og mange hadde andre meninger om hvordan man burde benytte lørdagen. Det ble uten tvil et irritasjonsmoment for noen av initiativtakerne at majoriteten av postene og meldingene var fra personer som heller ville fortelle hva og hvor vi burde ha gjort og dratt snarere enn ting som hadde med arrangementet å gjøre. Lærdommen får være at man faktisk kan snakke opp et arrangement uten at man på død og liv samtidig må snakke ned et annet.

Så da starter vi forhåpentligvis med blanke ark der, så ser vi fremover. Vi var nå uansett en liten gruppe gjenværende som valgte å likevel stikke innom Borg Bierstube for en matbit, slik planen også opprinnelig hadde vært. Det går faktisk an å hygge seg selv i Sarpsborg, og til tross for betjeningens tydelige skepsis til en av de mer slitne i vårt lille følge, fikk vi tildelt et bord. God mat har de der, og mens de andre nøyde seg med en ‘lunch-schnitzel’, slo jeg på stortromme med hjortefilet. Det var selvsagt det dyreste på hele menyen, men smakte da også helt fantastisk. Et forsøk på å samle troppene for å ta bussen mot Østfolds hovedstad var ikke spesielt vellykket, men vi kom oss til slutt med alle mann…med nød og neppe. Jon Erik og jeg vurderte en tur på Rodgers, men da han i stedet dro til en kompis for å se Premier League, valgte jeg i stedet å dra rett hjem og ta kvelden etter det som (tross tap) faktisk var en fin dag i vår ikke så fine naboby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Sarpsborg 08 v Fredrikstad 2-1 (2-0)
Friendly
Sarpsborg Stadion, 19 February 2022
1-0 Kristian Fardal Opseth (16)
2-0 Kristian Fardal Opseth (44)
2-1 Noa Williams (51)
Att: 1 354
Admission: 50 NOK (concession)

Next game: 20.02.2022: Fredrikstad 2 v Kvik Halden
Previous game: 18.02.2022: SKIF Semberija v Angered MBIK
Previous norwegian game: 17.02.2022: Hobøl v Vansjø/Svinndal

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg