Kristiansund BK v Fredrikstad 10.04.2023

 

Mandag 10.04.2023: Kristiansund BK v Fredrikstad

Det siste drøye tiåret har normalt sett påsken gjerne blitt tilbragt i Storbritannia for min del, men i år ble jeg værende hjemme i Norge, og hadde derfor kikket på mulighetene for å få med meg FFK sin serieåpning borte i Kristiansund andre påskedag. Allerede da terminlista før vårsesongen ble spikret hadde jeg begynt å kikke litt på fly i forbindelse med denne kampen, men avgangstidene gjorde at det også ville være nødvendig med en overnatting i Kristiansund, og jeg valgte til slutt å vente til jeg var tilbake fra min mars-tur til Storbritannia før jeg tok en beslutning. I løpet av den tiden hadde også flyprisene steget voldsomt, og jeg bestemte meg vel egentlig for å droppe det. I hvert fall inntil Plankehaugen annonserte at de ville sette opp buss.

Deres plan var å kjøre fra Fredrikstad søndag kveld, se kampen i Kristiansund på mandag, for så å kjøre hjem igjen etter kampslutt. Det bestemte jeg meg et par dager i forkant for å være med på, men problemet nå var at det ikke engang var tosifret antall påmeldte foreløpig, og at det dermed gikk mot avlysning. Jeg meldte meg likevel på, og PH-kasserer Kristian ringte meg litt senere opp for å fortelle at de etter litt rådslagning hadde bestemt seg for å kjøre uansett. Ikke bare det, men Plankehaugen hadde også besluttet at det skulle være medlemspris for samtlige som ville være med, så det skal de ha ros for. Det ble i stedet en minibuss som hadde avreise fra Fredrikstad klokken 23.00 søndag kveld. Spesielt hyggelig var det at også Jon Erik valgte å melde seg på og bli med.

Vi hadde en lang tur oppover, men jeg hadde med meg både litt snacks og litt godt å drikke, og etter hvert tok jeg også frem en medbragt bok. Etter første stopp på Furuset, ble det ytterligere stopp ved Hamar, Lillehammer og Otta, før jeg omsider sovnet like før vi kom til Oppdal. Jeg våknet igjen i det vi var i utkanten av Kristiansund, og hadde da i hvert fall fått et par timer på øyet. Vi ankom byen på kysten av Nordmøre i 09.30-tiden, og sjåføren slapp oss av i sentrum før han sjekket inn på et hotell for å få seg noen timers hvile også han. Imens dro vi på pub for å lade opp, og Bar 75 hadde heldigvis åpnet dørene allerede da vi ankom og ble ønsket velkommen av lokale stamgjester. Vi ble værende der en stund før vi gikk videre til Havnekontoret, der vi også fikk i oss litt mat før kamp.

Kristiansund ligger på de tre øyene Kirkelandet, Innlandet og Nordlandet. I tillegg har man bydelen Gomalandet, som er forbundet med Kirkelandet ved et eid og således ikke er en øy i ordets rette forstand. Omkring den naturlige havna disse øyene danner, vokste ladestedet frem på 1600-tallet under navnet Lille-Fosen. I 1742 fikk ladestedet status som kjøpstad, og også det nye kongelige navnet Christianssund, som senere har blitt fornorsket. Byen vokste frem basert på trelasteksport, fiskeri og klippfiskproduksjon, mens næringslivet i dag snarere er sentrert rundt olje- og gassvirksomheten på Haltenbanken. Det var i dag rett i overkant av 18 000 mennesker i selve Kristiansund by, og drøyt 24 000 i Kristiansund kommune. Nevnes skal kanskje også Sundbåten, som siden 1876 har drevet passasjertrafikk i rute mellom de forskjellige bydelene.

Den kunne vi ikke benytte oss av når vi skulle bryte opp og gå mot dagens kamparena lenger nord på Kirkelandet, og vi hadde vel strengt tatt spasert mesteparten av den øya på langs når vi kom frem til Kristiansund Stadion med en time til avspark. Etter å ha hengt opp flaggene på bortetribunen, oppsøkte vi det som skulle være en supporterbar på motsatt kortside, men det viste seg at ryktene om at det var øl å få der var betydelig overdrevet; i hvert fall var det tydeligvis ikke mulig å oppdrive denne dagen. Etter å ha slått av en prat med noen lokale helter, var det derfor bare å rette oppmerksomheten mot dagens kamp. Etter fjorårets skuffende sesong, kunne vel FFK neppe fått en tøffere start en bortekamp mot KBK, som var favoritter til 1. divisjonstittelen og en umiddelbar retur til Eliteserien, som de til tross for en imponerende sluttspurt endte opp med å rykke ned fra på sesongens siste dag i fjor.

Kristiansund Ballklubb er som kjent et resultat av at Kristiansund Fotballklubb (KFK) slo seg sammen med Clausenengen. Det skjedde i 2003, visstnok etter initiativ fra Sparebank 1 Nordvest. Den nye klubben startet i 3. divisjon, men sikret seg i 2005 opprykk til 2. divisjon etter å ha slått Volda 4-2 i kvalifiseringen. I 2012 ble det nytt opprykk etter en sesong der de kun tapte to kamper, og det var altså i 2016 at de vant 1. divisjon og rykket opp til Eliteserien, der de holdt seg til i fjor høst. Kristiansund Stadion ble innviet i 1950, og var hjemmebane for KFK. Den het rett og slett Gressbanen frem til 2014, da den ble omdøpt til Kristiansund Stadion. Kanskje hadde man selvinnsikt nok til å innse at den ikke lenger fortjente det navnet etter at gressmatte året før hadde blitt erstattet med kunstgress..? Så sent som vinteren 2016/17 ble stadionet påbygd med tribuner på alle fire sider og tak over alle tribunene, og det kan garantert komme godt til tider med her ute i havgapet.

3 169 tilskuere fikk se en nokså tam første omgang rent sjansemessig, med mer kjemping enn finspill. Etter seks-sju minutter var imidlertid vertene frempå ved Sander Kartum, men hans avslutning gikk heldigvis for rødbuksene via et FFK-ben og til hjørnespark. Det var KBK som hadde mest ball, men hadde store problemer med å bryte ned et defensivt solid FFK. Gjestene på sin side skapte veldig lite, og unntaket før hvilen var egentlig et skudd fra Julius Magnusson som gikk en halv meter over mål. Fem minutter før pause kunne KBK tatt ledelsen da Kartum var servitør, men Snorre Strand Nilsen klarte ikke å stokke bena skikkelig, og det var dermed målløst da lagene gikk til pause med KBK-trener Christian Michelsen som den tilsynelatende klart mest frustrerte av de to trenerne.

FFK hadde klart å dra ned tempoet og frustrere både KBKs spillere og tilhengere, men tidlig i andre omgang skapte de faktisk noe selv også. Noen minutter ut i andre omgang fikk FFK nemlig en corner, og selv om den i første omgang ble avverget, ventet Håvard Åshem i returrommet og dunket ballen i mål på volley. 0-1, og begeistring på bortetribunen. KBK var nære på å svare kun et par minutter senere, men skuddet fra Kartum smalt i tverrliggeren bak Håvar Jenssen. Nå hadde det tatt seg litt opp, og KBK jaktet utligning, men både Tim Björkström og Mads Nielsen blokkerte skudd i FFK-feltet. Henrik Kjelsrud Johansen var fortsatt ikke klar for 90 minutter etter et langt skadeavbrekk, og etter å ha kommet innpå som innbytter, avsluttet han like utenfor etter å ha utnyttet en feil i KBK-forsvaret. KBK presset på i sluttminuttene og i de fem tilleggsminuttene, men FFK holdt ut, og startet sesongen med en sterk borteseier 0-1.

Siden sjåføren måtte ha en viss mengde med hvile, var han ikke klar for avreise før klokken 19.00, så i mellomtiden ruslet vi tilbake mot sentrum og slo oss ned på Birgers Beer & Burger for å slå i hjel ventetiden ved å innta en middag og litt flytende forfriskninger. Det ble mer søvn på meg på vei hjem, og etter at jeg sovnet en halvtimes tid etter avreise fra Kristiansund, våknet jeg vel egentlig kun de gangene det var på tide med en rast. Jeg hadde vurdert å hoppe av på Korsegården og ta en taxi derfra til min mor i Drøbak, siden jeg hadde en legetime der dagen etter, men bestemte meg ved siste stopp ved Eidsvold for å vente og se an når vi hadde passert Oslo. Dermed sovnet jeg og våknet ikke før vi var ved Ørebekk; få minutter får vi ankom Fredrikstad i 05.30-draget. Sjåføren som skulle tilbake til Indre Østfold var også grei nok til å svippe hjem de av oss som bodde på østsiden av Glomma på sin vei hjem. Det hadde vært en fin tur, men nå var jeg glad jeg ikke var en av de som måtte nærmest rett på jobb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 217:
Kristiansund BK v Fredrikstad 0-1 (0-0)
1. divisjon
Kristiansund Stadion, 10 April 2023
0-1 Håvard Åsheim (49)
Att: 3 169
Admission: Free

Next game: 11.04.2023: Fredrikstad 2 v Mjøndalen 2
Previous game: 06.04.2023: Göta BK v Alingsås IF FF
Previous norwegian game: 28.03.2023: Rygge v Ekholt

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg