KB Karlskoga FF v Grums IK 07.08.2021

 

Lørdag 07.08.2021: KB Karlskoga FF v Grums IK

Det var nå ett år og fem måneder siden min første fotballtur utenlands, så det var virkelig på tide å finne på noe igjen nå når det i det minste hadde åpnet såpass at man i hvert fall kunne ta en tur over grensen til Sverige. Jeg tenkte derfor at det var greit å begynne forsiktig med en helg hos söta bror, og da jeg så mulighetene for å huke av en ettertraktet bane på lørdag samtidig som det lot seg gjøre å kombinere to andre kandidater med en dobbel på søndagen, bestilte jeg meg en aldri så liten tur der jeg ville ha Värmland og Karlstad som base. Bussen hadde avgang fra Oslo bussterminal klokken 07.00 lørdag morgen, og derfor hadde jeg overnattet hos min mor i Drøbak, der jeg var opp i otta for å komme meg med bussen inn til Oslo tidsnok.

Jeg ankom Oslo bussterminal med flust av tid før avreise for bussen med Stockholm Arlanda som endeholdeplass. Jeg tok sjansen på å duppe av litt, med fare for å våkne opp på Arlanda flyplass, men våknet idet vi passerte industribyen Grums, og kom meg av i Karlstad som planlagt. Jeg orienterte meg omsider frem til Solsta Hotell, der jeg hadde betalt 1 590 svenske kroner for to netters overnatting med frokost inkludert, og de hadde allerede rommet klart slik at jeg fikk sjekket inn til tross for at jeg egentlig var lovlig tidlig ute. Det er jo alltid en fordel, men jeg var raskt på farten igjen, for jeg hadde naturligvis fotball-relaterte planer for dagen.

Kampen jeg denne dagen hadde blinket meg ut var oppgjøret mellom KB Karlskoga FF og Grums IK i Division 4 Värmland, som for ordens skyld er nivå seks av svensk fotball. Det var kampstart klokken 14.00, så jeg returnerte like godt til stasjonen for å dra videre østover umiddelbart. Det har ikke gått tog passasjertog til Karlskoga siden 1966, så turen gikk nå med tog til Kristinehamn, der jeg etter 25 minutter hoppet av for å ta buss videre den siste biten til Karlskoga. Det tog ytterligere 25 minutter, så klokken hadde passert 11.30 da jeg steg av bussen i Alfred Nobels hjemby med et par timer å slå i hjel før dagens kamp.

Karlskoga er en industriby som ligger i Örebro län, og vokste frem rundt Boforsfabrikkene, som igjen har røtter til et jernverk fra 1646. Bofors er en gigant innen forsvarsindustrien, og Alfred Nobel var en periode eier av selskapet. Jeg nevnte jo at Alfred Nobel var fra byen, og han burde jo være kjent for de fleste. Det er også vanskelig å ikke legge merke til hans navn som figurerer overalt i Karlskoga, der det knapt er en ting som ikke fått hans navn. Rasjonaliseringer og nedleggelser i industrien førte uansett til at folketallet i Karlskoga gikk ned mellom 1970 og 2000, men skal siden den gang nå ha stabilisert seg rundt drøyt 27 000.

Jeg fant frem til etablissementet Beers N Burgers, som allerede hadde åpnet og som derfor ble valgt som base for oppladning til kamp med en øl eller to. Litt oppladning fikk også min telefon, før jeg takket for meg og spaserte videre opp mot Nobelstadion, der jeg ankom i god tid en times tid før avspark. Dette er en svensk kamparena som har fristet meg litt en stund, og ved min ankomst så jeg raskt at jeg neppe ville bli skuffet. Jeg hadde heldigvis husket å ta ut noen svenske kroner til bruk på kampen, og etter en aldri så liten utvendig kikk på anlegget, kunne jeg betale meg inn meg 60 svenske kroner og la meg bli ønsket velkommen.

KB Karlskoga FF er et resultatet av en sammenslåing i 1963, da Karlskoga IF og IFK Bofors fusjonerte. Karlskoga IF hadde på dette tidspunktet 22 sesonger bak seg på nivå to av svensk fotball, mens IFK Bofors var oppe på nivå to i to sesonger på siste halvdel av 1950-årene. To kjente trenere har spilt for klubben; nemlig Sven-Göran Eriksson og Tord Grip. Sistnevnte var til og spillende trener her. Klubben er nå altså å finne helt nede på nivå seks av svensk fotball, men er nok av klubbene som bør ha ambisjoner om å ta seg oppover. Skjønt det er nok tøff konkurranse og garantert flere klubber med slike tanker.

Nobelstadion er virkelig flott, og domineres av den store hovedtribunen på den ene langsiden. Den har i følge en lokal nettside plass til 1 619 sittende tilskuere. Samme kilde mener at ytterligere 4 000 stående tilskuere også er tillatt på Nobelstadion, og på motsatt langside er det et stort parti med åpen tribune i form av betongavsatser anlagt i gress-skrenten. Rundt banen er det for øvrig en løpebane, og bak målene er det intet av tilskuerfasiliteter. Nå når jeg hadde forlatt kunstgress-bastionen Norge, var det også mer naturlig at underlaget er deilig naturgress. Jeg så frem til kampstart da jeg tok en runde rundt anlegget og deretter en tur i kiosken for å få litt leske i varmen. Deretter satt jeg meg ned øverst på bortre langside i påvente av avspark.

Det var dessverre ikke noe kampprogram, så på det punktet minnet det i hvert fall om Norge, men på nettet fant jeg raskt en tabell for Division 4 Värmland. Den fortalte at vertene hadde startet sesongen med 4-1-2 på sine sju første kamper, og hadde to poeng opp til gjestende Grums lå på andreplass med 5-0-2 på sine sju. Grums ville også overta tabelltoppen med seier, for de lå kun ett poeng bak ledende Västanviks AIF som hadde én kamp mindre spilt. En kar jeg slo av en kort prat med mente at dette kunne vise seg å bli en nøkkelkamp i de to klubbenes sesong, og som i norsk breddefotball skal vel også de kun spille enkel sesong.

Det var innledningsvis nokså jevnspilt, men Grums fikk snart kampen inn i sitt spor og skapte flere sjanser. Hjemmekeeper Vladislav Mitev måtte et par ganger tre inn i rollen som redningsmann, samtidig som noen avslutninger gikk like utenfor. Karlskoga var også frempå ved et par anledninger, men Grums var klart det førende laget før pause, og fikk den hittil største muligheten da de i omgangens siste minutt avsluttet i tverrliggeren ved Pablo Torrijos. Returen headet Bastian Rojas Diaz i mål, men da var linjemannen oppe på flagget og vinket for en nokså tvilsom offside, og dermed var det fortsatt målløst 0-0 ved pause.

Etter pause var vertene mer på hugget og skapte hodebry for Grums. Spesielt på dødballer virket de skumle, og hadde i det hele tatt et par ok muligheter som dog ikke ble omsatt. Det var nå lenger mellom Grums-angrepene enn før hvilen, men det var paradoksalt nok nå i andre omgang at de fikk uttelling. Med et drøyt kvarter igjen ble Filip Jansson spilt fri etter fint samspill med Pablo Torrijos, og satt inn 0-1. Karlskoga jaget nå utligning og trykket på, men et farlig skudd ble mesterlig parert av Grums-keeper Jerker Westberg. I stedet kontret Grums inn 0-2 med drøyt fem minutter igjen, og Adam Jansson var mannen som denne gang ble kreditert. Grums forsvarte seg godt, og vant fortjent 0-2 foran det jeg talte meg frem til å være 128 tilskuere.

En av de fremmøtte som jeg gikk mot utgangen sammen med hevdet at de fleste hadde hatt KB Karlskoga FF som divisjons-favoritt før sesongstart, men at han nå var langt mer usikker, selv om han hevdet det var en åpen divisjon der alle kan slå alle. Jeg skulle tilbake til Karlstad, og spaserte tilbake til Karlskoga sentrum for å komme meg med bussen. Heller enn å vente i lang tid på direktebuss til Karlstad, valgte jeg en annen variant som ville få meg tilbake tidligere. Jeg tok rett og slett bussen til Degerfors og hoppet heller på toget til Karlstad der. Det viste seg å være en nokså god løsning.

Tilbake i Karlstad var det vel egentlig aldri noen voldsom tvil om hva som ville bli første stoppested. Rett overfor stasjonen ligger Carlstad Ölhall, og jeg strenet naturligvis rett over dit for å sjekke ut stedet. Det var da også et godt valg, for det var et trivelig sted med et temmelig godt utvalg. Noen av utestedene i Karlstad ville være søndagsstengt, så etter et par glass der, benyttet jeg anledningen til å sjekke ut et par andre steder. Turen gikk videre til Drott Bar, The Bishops Arms, Hörnet, og til slutt The Bull Bar, før jeg returnerte til Carlstad Ölhall for en siste forfriskning før det var på tide å komme seg tilbake til hotellet og finne senga. Det var tross alt en dag i morgen også, med to kamper på menyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 16:
KB Karlskoga FF v Grums IK 0-2 (0-0)
Division 4 Värmland
Nobelstadion, 7 August 2021
0-1 Filip Jansson (75)
0-2 Adam Jansson (85)
Att: 128 (h/c)
Admission: 60 SEK
Programme: None

Next game: 08.08.2021: Melleruds IF v Skärhamns IK
Previous game: 05.08.2021: Sande/Berger v Åskollen
Previous swedish game: 27.02.2020: Malmö FF v Wolfsburg

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg