Sande/Berger v Åskollen 05.08.2021

 

Torsdag 05.08.2021: Sande/Berger v Åskollen

Da jeg for en stund siden saumfarte terminlistene litt fremover i tid, bet jeg meg merke i at Sande/Berger sto oppført med sesongens første hjemmekamp på Berger Stadion, og ikke Sande Stadion som de vanligvis benytter. Det er åpenbart ikke lenger hverdagskost med A-lagskamp der, så om man ikke ville nøye seg med å se Berger 2, var det bare å benytte sjansen om man ville få huket av banen med førstelagsfotball denne sesongen. Derfor hadde jeg denne dagen alliert meg med banehopper Marius Helgå, som hadde reagert med entusiasme da jeg først fortalte ham om mitt funn, så jeg skulle ta meg til Oslo for å sitte på med ham.

Samtidig hadde jeg planlagt en helgetur til Sverige for å se litt fotball i vårt naboland, og med avreise grytidlig lørdag ville jeg ligge over hos min mor i Drøbak fra fredag. Det slo meg at jeg like gjerne kunne dra rett tilbake til Drøbak etter torsdagskampen og bli en ekstra dag, og det var nå planen når jeg satt kursen mot hovedstaden. Der rakk jeg å kjøpe meg litt (sen) lunsj og innta den før Mr. Helgå gjorde seg ferdig på jobb på Youngstorget. Snart fikk jeg beskjed om at han var klar, jeg gikk for å møte ham, og snart suste vi av sted.

Skjønt, suse er å ta veldig i all den tid det var tilnærmet kork på Drammensveien, der det var krypekjøring som gjaldt helt ut til Asker-traktene. Det var jaggu godt vi hadde dratt tidligere enn opprinnelig planlagt og således hadde godt med tid. For like god tid som vi egentlig trodde vi skulle ha, hadde vi ikke da vi etter hvert parkerte et steinkast unna Bergerbanen, som ligger idyllisk til ved Bergerbukta – eller ved Drammensfjorden om man vil. Det fristet nesten med en dukkert i det varme været, når man så ned på den fine stranda der og det fristende vannet. Men det var bare å komme seg bort til fotballbanen, for det var kamp på menyen.

Tettstedet Berger har drøyt tusen innbyggere, og vokste frem fra en gård med husmannsplasser til et industristed rundt Berger og Fossekleven fabrikker. Det fremstår i dag som et av Norges best bevarte industristeder. Berger ligger på vestsiden av Drammensfjorden, omtrent åtte kilometer sør for Svelvik sentrum og 14 kilometer fra Sande sentrum. Berger tilhørte da også tidligere Svelvik kommune og Vestfold fylke, inntil den tullete fylkessammenslåingen, da Svelvik kommune og denne delen av gamle Vestfold plutselig ble overført til den nye store Drammen kommune og det nye monsterfylket Viken. Bergerbanen ligger nå rett ved fylkesgrensen til det nye «fusjons-fylket» Vestfold og Telemark.

Nå er det tydeligvis ikke helt enkelt å holde styr på hva som skjer med fotballklubbene i dette området, og i hvert fall ikke Sande-klubbene. Dagens hjemmelag i det som skulle være min første obligatoriske breddekamp på lang tid, var Sande/Berger. Altså har Sande SK her åpenbart et samarbeid hvor de stiller førstelag sammen med Berger. Men for kun et par år siden hadde jeg og Stig-André Lippert en (skuffende) utflukt til Nordre Sande for å se det som da het Sande/Nordre Sande. De to må åpenbart ha skilt lag igjen, for Nordre Sande stiller tydeligvis eget lag i årets 7. divisjon. Berger på sin side stiller som jeg så vidt var inne på et 2. lag i samme divisjon. Om samarbeidsklubben Sande/Berger fortsatt vil eksistere om noen år, kan det forresten kanskje være et passende sted for Sander Berge å avslutte sin karriere??

Berger IL er på sin side et av landets eldste idrettslag, hevdes det. Allerede i 1895 ble det stiftet under navnet Trysil Knut, og fotball og hopp var de dominerende idretter fra starten av. Takket være velvillige grunneiere fikk de mulighet til å bygge både fotballbane, klubbhus, skibakker, lysløyper og slalombakke. Det først i 1908 at man spilte fotballkamp mot et lag «utenbys» fra. Holmestrand var motstander, og kampen endte 1-1. Det sies at 1933 står som klubbens store år hva gjelder fotball. Det året ble de kretsmestre i klasse A i Vestfold, og tok seg også til andre runde i cupen. Så får spørsmålet om hvorfor de nå ikke har klart å stille et lag på egenhånd når de har et andrelag lenger ned i systemet stå ubesvart inntil videre.

Det virket i hvert fall som om de lokale satt pris på en førstelagskamp her igjen, for det hadde etter forholdene møtt opp en god del folk, og i kiosken solgte man ikke bare mat og drikke og den slags, men også Berger IL skjerf som syntes å være en populær salgsvare denne dagen. Bergerbanen kan ellers beskrives nokså raskt. Det er en enkel gressbane uten noe av tribunefasiliteter, men med en koselig beliggenhet. Her har man også fin utsikt med Drammensfjorden som bakteppe om man klatrer litt opp i skrenten og «åkeren» på bortre langside, slik jeg for øvrig selv gjorde i løpet av førsteomgangen i et forsøk på å få et blinkskudd eller to.

Det var altså duket for seriestart i 4. divisjon Buskerud, og Åskollen hadde tatt turen fra Drammen for å kjempe om poeng. Foran et tresifret antall tilskuere (jeg talte 132) gikk hjemmelaget ut i hundre, og skapte sjanser på løpende bånd. Det ville seg dog ikke foran mål, for enten det var enorm sjansesløsing, god redning fra keeper, eller offside-flagget fra linjemannen (slik som da de fikk et mål sannsynligvis korrekt annullert etter en halvtime) som var problemet, fikk de ikke ballen i mål. Helgå fikk i løpet av kampen høre at gjestene kun hadde hatt én treningsøkt i forkant av seriestarten, men de holdt da unna på et eller annet vis til pause.

Det var god temperatur ute på den flotte gressmatta, og publikum fikk endelig også noe å juble for etter en drøy time. Et hjørnespark ble stanget i mål av Martin Brandtsegg Smevik, og dermed 1-0. Det virket imidlertid som om vertene snart la seg bakpå og forsøkte å ri på ledelsen. De ga fra seg initiativet, og Åskollen skapte plutselig sjanser mens hjemmespillerne begynte å kjefte på hverandre. De fikk dog etter hvert et par solide sjanser til å doble ledelsen, og en av de var noe bortimot alle sjansers mor som ble brent. Da gikk det like etter i stedet slik det ofte går. Dommeren mente å ha sett noe ureglementert i feltet på motsatt ende av banen og pekte på straffemerket, til tross for at flere av de bedre plasserte enn meg mente at Åskollen-spilleren hadde sklidd på egen hånd. Morten Leonhardsen Knudsen utlignet uansett i det 83. minutt, og fastsatt med det sluttresultatet til 1-1.

Selv etter sitt siste fløytestøt var dommeren fremme med kortstokken for å dele ut gule kort til spillere som åpenbart fortsatt var uenig med straffesparket og hadde latt dommeren få høre det. Får vår del var det bare å gå tilbake til bilen og komme oss tilbake mot Oslo. Banehopperen Tom Børkeeiet fra Langhus hadde forresten også vært der, og hadde ikke den elendige og skandaløse Oslofjord-tunnelen vært stengt (igjen!!) grunnet en ny alvorlig episode med brann, ville det vært mer praktisk å forhøre meg med ham om skyss til Drøbak. I stedet ble det en tur om Oslo, og en noe senere ankomst til Drøbak, der jeg ville ta livet med ro frem til lørdag morgen og avreise mot Sverige.

 

Norwegian ground # 150:
Sande/Berger v Åskollen 1-1 (0-0)
4. divisjon Buskerud
Bergerbanen, 5 August 2021
1-0 Martin Brandtsegg Smevik (63)
1-1 Morten Leonhardt Knudsen (pen, 83)
Att: 132 (h/c)
Admission: Free

Next game: 07.08.2021: KB Karlskoga FF v Grums IK
Next norwegian game: 09.08.2021: Østsiden v Rakkestad
Previous game: 04.08.2021: Borgen v Søndre Høland

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg