Melleruds IF v Skärhamns IK 08.08.2021

 

Søndag 08.08.2021: Melleruds IF v Skärhamns IK

Min lille helgetur til Sverige hadde fått en fin start med lørdagskampen i Karlskoga og den påfølgende lille byturen i Karlstad, og jeg hadde også fått sovet godt ut når jeg nå sto opp og benyttet meg av den inkluderte frokosten ved Solsta Hotell. Deretter tok jeg en spasertur i Karlstad, ned til Indre Hamn ved Klarälven (Trysilelva) og gjennom koselige Stadsträdgården. I havnen kom jeg over Karlstads såkalte båtbusser, som er stort sett gamle sightseeing-båter i tre som kjører passasjertrafikk med ruter rundt i området. Av rutene er det to ‘turist-ruter’ med rundturer i byen – en lang og en kort, og jeg sjekket mulighetene for å ta en tur før hjemreise mandag formiddag. Ruteplanen vitnet om at det akkurat skulle la seg gjøre, men dessverre var den relevante avgang allerede fullbooket.

Etter den lille spaserturen i Karlstad var det på tide å komme seg med toget til Mellerud, der min første kamp for dagen skulle gå av stabelen klokken 14.00, men 12.13-toget fra Karlstad skulle vise seg å bli nokså forsinket på turen som skulle tatt en time og nitten minutter. Det var nesten som å være tilbake på Vy sine norske tog da vi sneglet oss fremover grunnet en signalfeil i Grums-området, og jeg begynte å frykte for at jeg ikke ville rekke frem til kampstart på Rådavallen i Mellerud, der vi ankom rundt tjue minutter forsinket. Heldigvis ligger Rådavallen såpass nære Mellerud stasjon at jeg med en blanding av lett jogging og rask gange kom meg dit på kun noen få minutter og ankom få sekunder før dommeren blåste i gang kampen.

Mellerud er et tettsted i landskapet Dalsland i Västra Götalands län. Det er administrasjonssenter for kommunen med samme navn, og ligger langs den vestlige siden av Vänern – mellom Vänersborg og Åmål. Mellerud har rett i underkant av 4 000 innbyggere, og er dermed Dalslands nest største tettsted etter nevnte Åmål. Dalsland kalles for øvrig gjerne ‘et Sverige i miniatyr’, og er et riktig så trivelig område. Her i Mellerud var man tidligere kjent for produksjon av tresko, og firmaet som på da hadde fått navnet AB Melleruds Skoindustri sponset faktisk det svenske landslaget som dro til Mexico for å delta i fotball-VM i 1970 med tresko, så også der er det en fotball-referanse. I dag er hjørnesteinsbedriften en plastprodusent som lager flasker etc for legemiddelindustrien, og mange av innbyggerne jobber også i andre byer.

Melleruds IF ble stiftet i 1908, og driver både fotball og håndball. Tidligere drev de også friidrett. For å holde oss til fotball og litt nyere tider, rykket MIF i 1987 for første gang opp i Division 2 etter å ha vunnet sin avdeling i ‘trean’. 1992 står nok fortsatt som klubbens store år, og i et litt merkelig seriesystem som man opererte med den gang, vant de på våren sin Division 3-avdeling foran lag som Ljungskile og Stenungsund, før de på høsten tok en ny seier i ‘Høsttvåan’ som gjorde at de fikk spille kvalifisering om opprykk til Division 1. Der ble IFK Uddevalla for sterke, og senere i 1990-årene rykket de i stedet ned igjen til ‘fyran’. De har i det hele tatt rykket opp og ned mellom Division 3 og Division 4 en rekke ganger de senere årene, og er nå å finne i sistnevnte. Av spillere klubben har fostret kan nevnes blant annet Andreas Johansson.

Ved Rådavallens inngangsparti ble jeg for første gang møtt av klubbens motto «Hårda bud i Mellerud», og betalte meg inn med 60 kroner. Jeg fikk også et program med på kjøpet, og det var 4 sider i A4-format. Rådavallen ble innviet i 1943, da ca 1 300 personer måtte frem for å overvære begivenheten. Tilskuerrekorden er i dag på 2 840, og stammer fra en cupkamp mot IFK Göteborg i 1995. Anleggets perle og dominerende bygg er hovedtribunen som er å finne på den ene langsiden. Det er en flott tretribune som skal ha kapasitet til ca 400 tilskuere. Disse får sitte (eller stå) på benkerader i tre. På motsatt langside er det en liten åpen tretribune. Rundt banen har man det som minner om løpebaner, men det er ikke nødvendigvis så enkelt å se hva slags aktiviteter som har blitt bedrevet der, skjønt jeg tipper det er en arv fra tiden da klubben også drev friidrett.

En kikk på tabellen avslørte at Division 4 Bohuslän-Dalsland ikke hadde kommet altfor langt i sin sesong, men Mellerud hadde tapt begge sine kamper hittil, og var nå giret på en seier i årets første kamp hjemme på Rådavallen. Gjestene Skärhamns IK, som hadde tatt turen fra Tjörn, hadde vunnet sin eneste kamp. Karen som ga meg programmet i inngangen mente at hjemme-heltene fra Mellerud nok måtte ha tre poeng om de skulle ha noe håp om å kunne returnere til ‘trean’ igjen, og ikke havne på etterskudd i forhold til de antatte tetlagene. Kollegaen var usikker på om de var klare for det, og lurte på om det var behov for litt mer tid.

Det startet dårlig for vertene som havnet under etter tolv minutter, da Hugo Wolfbrandt sendte gjestene i ledelsen. Men åtte minutter senere utlignet Fredrik Larsson til 1-1 for Mellerud, og det skulle bare bli startet på et aldri så lite «Larsson-show» denne søndagen. Mellerud hadde fått blod på tann, men måtte vente til det 40. minutt før Larsson igjen var på pletten og fikk en touch som styrte ballen forbi keeper og i mål til 2-1. Det var også stillingen ved pause, og da hadde det begynt å regne slik at majoriteten av de fremmøtte trakk opp på den flotte tribunen, der det derfor plutselig ble litt trangere om plassen.

Andre omgang var drøyt sju minutter gammel da Fredrik Larsson fikk sitt hattrick og dermed økte til 3-1. Det gikk imidlertid ikke mer enn tre minutter før Skärhamn reduserte, og ballen så ut til å gå via en Mellerud-spiller, men Arvid Henriksson ble kreditert. Nå gikk det virkelig unna, for kun et snaut minutt etterpå lå ballen igjen i nettet, og Markus Johansson hadde utlignet til 3-3. Men Mellerud hadde Fredrik Larsson, og i det 63. minutt scoret han sitt og lagets fjerde mål. Mellerud var igjen i ledelsen, og med tjue minutter igjen satt innbygger Arber Kikqi spikeren i kista da han økte til 5-3. Samme man var minuttet etter alene gjennom, men denne gang plasserte han ballen like utenfor stolpen, og det endte med 5-3.

Da jeg senere så tilskuertallet for dagens kamp, ble jeg temmelig overrasket. Jeg hadde selv talt meg frem til 141 tilskuere, og det var derfor et lite sjokk å se at de opererte med et offisielt tilskuertall på 222. De fremmøtte fikk uansett valuta for pengene, for det var en artig kamp å overvære. Jeg skulle uansett tilbake til Karlstad, der jeg hadde planlagt en kamp til denne dagen. Nå var det bare å håpe at 16.20-toget var i rute. Det var i hvert fall langt mer i rute enn hva tilfellet hadde vært i motsatt retning litt tidligere på dagen, så det var bare å sette kursen mot Örsholmens IP og dagens andre kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 17:
Melleruds IF v Skärhamns IK 5-3 (2-1)
Division 4 Bohuslän-Dalsland
Rådavallen, 8 August 2021
0-1 Hugo Wolfbrandt (13)
1-1 Fredrik Larsson (21)
2-1 Fredrik Larsson (40)
3-1 Fredrik Larsson (53)
3-2 Arvid Henriksson (56)
3-3 Markus Johansson (57)
4-3 Fredrik Larsson (63)
5-3 Arber Nikqi (70)
Att: 222 (my h/c was 141)
Admission: 60 SEK
Programme: Free

Next game: 08.08.2021: FBK Karlstad v IFK Åmål
Previous game: 07.08.2021: KB Karlskoga FF v Grums IK

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg