Åsane v Fredrikstad 08.10.2023

 

Søndag 08.10.2023: Åsane v Fredrikstad

Denne helgen kunne FFK sikre seg opprykk og retur til Eliteserien, men det betinget seier i bortekampen mot Åsane samtidig som Kongsvinger avga poeng i sin bortekamp mot Start. I den anledning – og ikke minst fordi jeg fortsatt manglet deres nye Åsane Arena – hadde jeg bestilt meg tur til Bergen. Lørdag formiddag hadde jeg flydd over sammen med Pål og Emil, og også fått med meg 3. divisjons-oppgjøret Fana v Os før det ble en tur ut på byen i Bergen. Selv om Emil hadde trukket seg tilbake noen timer før Pål og meg, var det han som fortsatt ikke var oppe til avtalt tid for å spise frokost ved Scandic Neptun, som var hotellet vi bodde på. Etter at vi hadde inntatt frokosten, var han fortsatt ikke å se da vi returnerte til rommet vårt for å pakke sammen og sette den fra oss nede i resepsjonen, men han ba oss bare bestille taxi og fortalte at han var på vei ned.

Ti minutter senere ankom taxien, men etter å ha ventet ytterligere noen minutter mistet Pål tålmodigheten og mente at «da får han klare seg selv», før han beordret drosjekusken til å sette kursen mot Åsane. Der var Egon Åsane samlingssted, og de som hadde vært med supporterbussen og kjørt over fjellet i løpet av natten hadde allerede inntatt stedet. Det er dessverre ikke altfor mye av serveringssteder i nærheten av Åsanes hjemmebane, så dermed måtte også vi ta oppladningen på Egon. Vi slo oss ned sammen med vår kompis Christian som hadde vært med bussen, og etter hvert fikk vi også selskap av Emil, som omsider ankom et kvarters tid etter oss og benyttet anledningen til å bestille seg en lovlig sen frokost. Pål skulle selvsagt kjøre runder med ‘nubber’, men siden de ikke hadde det han egentlig var ute etter, ble det noen grusomme og blanke greier han insisterte på at vi hev i oss.

Åsane er Bergens nordligste bydel, og var frem til 1. januar 1972 en egen kommune. Det bor nå omtrent 42 000 i denne bydelen. Jeg hadde også tidligere sett fotball her med Åsane som hjemmelag, med da på deres tidligere hjemmebane, Myrdal Stadion. Det skjedde i desember 2020, da jeg faktisk tok en dagstur tur/retur med fly ene og alene for å få med meg det som den gang fremsto som en siste mulighet til å se kamp på Myrdal Stadium. Nå skulle det vise seg at den nye Åsane Arena likevel ikke sto klar til seriestart 2021, så det først på høsten det året at man flyttet fra Myrdal Stadion og de få meterne bort til Åsane Arena; rett på andre siden av Vestlandshallen. For Myrdal Stadion sin del er det forresten fortsatt muligheter for å se seniorfotball der selv om A-laget har flyttet ut, men det ser (i hvert fall i år) ut som om man da må nøye seg med Åsane 3 i 6. divisjon.

Åsane Arena var en gave fra Trond Mohn til idretten, og består av seks ulike idrettshaller i tillegg til fotballstadionet. Selve fotballstadionet skal ha en kapasitet på 3 700. Åsanes første obligatoriske kamp der ble spilt 29. september 2021, da de slo Sogndal 1-0 foran 1 659 tilskuere. Vi hadde på forhånd betalt 200 kroner per snute for billetter til borteseksjonen, og det første jeg la merke til etter at vi hadde gått dit bort, var de herlige flomlysmastene. Her har man gått for en mer klassisk variant enn det man gjerne ser ved nybygde anlegg. Dessverre har man ikke gått for en klassisk variant når det gjelder banedekket, men det er jo heller ingen overraskelse. Banen har tribuner på tre av sidene; en hovedtribune på den ene langsiden, og en litt mindre tribune på hver kortside. Det var på en av de sistnevnte vi hadde blitt tildelt plass.

Åsane Fotball er en del av Åsane Allianseidrettslag, som (under navnet Åsane Idrettslag) ble stiftet i 1971. De startet opp i daværende 6. divisjon, og startet i 1980-årene en liten klatring i divisjonene. I 1992 vant de sin 2. divisjons-avdeling og rykket med det opp på nivå to for første gang. Oppholdet varte i fire sesonger før de rykket ned igjen i 1996. Da de rykket opp igjen i 2001, endte det med umiddelbart nedrykk, og de måtte vente til 2014 før de igjen kunne feire opprykk til nest øverste nivå. Nok en gang varte oppholdet der i fire sesonger, men denne gang returnerte de på første forsøk i 2019, og har holdt seg der siden. Femteplassen i 2020 er deres beste plassering, og det ga den gang kvalifisering til Eliteserien, men etter å ha slått Raufoss i første kamp, måtte de gi tapt for Ranheim i runden etter.

Situasjonen i 1. divisjon før dagens kamper var at FFK toppet tabellen med 54 på 25 kamper, og hadde sju poeng ned til toer KFUM Oslo. Enda viktigere var luka fra Fredrikstad ned til treer Kongsvinger, og den var på elleve poeng. Som nevnt ville derfor FFK rykke opp med seier dersom Kongsvinger samtidig avga poeng mot Start i Kristiansand. For Åsane sin del trengte de poeng i motsatt ende av tabellen, for fra sin 12. plass hadde de kun tre poeng ned til Jerv på nedrykks-kvalik og fem poeng ned til Hødd under streken. Det var derfor to lag som begge hadde lyst på poengene denne søndagen.

Innledningen på kampen var intet direkte fyrverkeri, men i det 12. minutt kom Joannes Bjartalid stormende fremover, plukket opp ballen og løp inn i Åsane-feltet, der han sendte ballen i mål. I ettertid ser jeg at dette har blitt registrert som et selvmål av Ole Martin Kolskogen, som nærmest taklet ballen i eget mål, men det sto uansett 0-1, og etter dette hadde rødbuksene egentlig full kontroll. Seks minutter senere burde Boubacar Konte doblet ledelsen, men hans avslutning gikk over mål. Oscar Aga hadde også en god mulighet til å putte på etter godt forarbeid av Bjartalid, men i det 26. minutt kom scoringen. Igjen var det Bjartalid som var arkitekten bak, og hans innlegg ble headet på mål av Stian Stray Molde. Åsane-keeperen mistet ballen, og Brandur Hendriksson pirket inn 0-2. Noen minutter før pause raget Steffen Lie Skålevik høyest inne i FFK-feltet og headet i utsiden av stolpen, men det var det nærmeste Åsane kom, og det sto 0-2 til pause.

Tidlig i andre omgang prøvde Bjartalid seg fra distanse, men kampen bar nå litt preg av at FFK virket fornøyde mens Åsane ikke klarte å skape stort. Vi må frem til det 82. minutt før det igjen skjedde noe av interesse, og det var kampens store spiller, Joannes Bjartalid som sendte et frispark fra 18-19 meter rett i mål på flott vis. Dermed 0-3, og på dette tidspunktet hadde også Start snudd 0-1 til 2-1 mot Kongsvinger, så FFK gikk mot opprykk. På overtid satt Riki Alba spikeren i kista med 0-4 etter å ha snappet opp et tilbakespill mens keeperen skle. Det endte 0-4, og da var det bare å vente på sluttsignalet i Kristiansand. Noen har klart å bevare entusiasmen bedre enn andre, men da det ble bekreftet hjemmeseier i Kristiansand, kunne FFK-folket feire opprykk tilbake til Eliteserien, der de forrige gang spilte i 2012. Da vi etter hvert forlot åstedet, hadde jeg tenkt meg på ytterligere en kamp, mens Pål og Emil forståelig nok takket nei til det og valgte å i stedet sette kursen mot en pub i Bergen sentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 234:
Åsane v Fredrikstad 0-4 (0-2)
1. divisjon
Åsane Arena, 8 October 2023
0-1 Ole Martin Kolskogen (og, 12)
0-2 Brandur Hendriksson (26)
0-3 Joannes Bjartalid (82)
0-4 Riki Alba (90+1)
Att: 730
Admission: 200 NOK

Next game: 08.10.2023: Minde v Varegg 2
Previous game: 07.10.2023: Fana v Os

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg