Vendsyssel FF v AC Horsens 19.08.2021

 

Torsdag 19.08.2021: Vendsyssel FF v AC Horsens

Til tross for nattens eskapader på Jomfru Ane Gade var formen nokså god da jeg etter en dusj gikk ned for å spise frokost som var inkludert ved Hotel Jomfru Ane. Dette stedet skulle være min base i ytterligere et døgn, men jeg skulle igjen på kamp oppe i Vendsyssel. Før den tid hadde jeg imidlertid litt andre planer, for jeg kan faktisk mer enn å bare se fotball og drikke øl og cider, og det er alltid interessant med litt historisk input. Rett nord for Aalborg ligger det et sted som er fint egnet til nettopp det, og jeg lot en av de lokale busser frakte meg opp til Lindholm Høje for å ta en kikk på et av Danmarks mest markante monumenter.

Her var det i jernalderen og vikingtiden bosetninger som senere ble forlatt pga de kraftige sandstormene som herjet. Bosetningene ble dekket av et opp til fire meter tykt lag med flyvesand, for deretter å bli gjenoppdaget i nyere tid. Området på Lindholm Høje består også av en gravplass med 600 graver fra tiden mellom 400-tallet og slutten av 600-tallet. Tilknyttet stedet er også et museum med to utstillinger som forteller om hvordan livet var her for de som bodde her i jernalder og vikingtid. Danskene er som tidligere nevnt flinke til akkurat dette, og i likhet med visitten til Jelling to dager tidligere, var også besøket til Lindholm Høje et spennende gjensyn med et historisk sted jeg var med til flere ganger i barndommen.

Jeg tenkte som så at jeg like gjerne nå kunne sette kursen mot Hjørring først som sist, siden det var der kveldens kamp skulle finne sted. Etter å ha spasert ned til Lindholm stasjon, rakk jeg akkurat å komme meg med et av togene nordover. Togturen tok omtrent en halv time opp til Vendsyssels største by, som ligger omtrent tre mil vest for Frederikshavn og har snaut 26 000 innbyggere (ca 65 000 i kommunen med samme navn). Det er funnet en rekke spor av bosetninger fra oldtiden her – både jernalder og bronsealder, men det var først på 1800-tallet at befolkningsveksten skjøt fart; ikke minst etter jernbanens ankomst i 1871.

Jeg hadde nok av tid til å forlyste meg i Hjørring, og første stopp for meg ble Børglum Bispen, før det ble turer innom Kælderen, Torvecafeen, og deretter et lite måltid på Café 33. Med påfylte energilagre gikk turen videre til Tre Trin Op, Asian Bodega, Bodega Summer ’98, og til slutt Bondestuen, før jeg omsider satt kursen mot Hjørring Stadion. Der hadde jeg ikke sett noe billettsalg på nettet da jeg på forhånd hadde kikket, men på et av vertshusene i byen hadde jeg blitt fortalt at alle klubbens hjemmekamper denne sesongen faktisk er gratis, og det hadde jeg jo kunnet lese en sak om dersom jeg hadde tatt meg tid til å sjekke ut litt nøyere. Saken er slik jeg forsto det nemlig slik at sponsorene har kjøpt opp samtlige billetter denne sesongen og gitt de tilbake til klubben for å dele de ut gratis til de som vil se kamp, i et forsøk på å øke interessen for Vendsyssel FF.

Denne klubben har egentlig røtter tilbake til 1886, da Hjørring Gymnastikforening ble stiftet. Seks år senere slo den seg sammen med Hjørring Kricketklub og tok navnet Hjørring Fodboldklub. Denne ble i 1919 igjen slått sammen med Hjørring Sportsklub undernavnet Hjørring Forenede Sportsklubber, men skiftet to år senere navn til Hjørring Idrætsforening. Innviklet nok, men mer innviklet skal det bli, for i typisk dansk stil har man i de senere år stiftet en profesjonell såkalt overbygning som spiller på Hjørring IFs lisens. Denne ble først stiftet som FC Hjørring i 2006, men da denne klubben i 2013 ville etablere et tettere samarbeid med andre klubber i Vendsyssel – spesielt Frederikshavn fI – ble den nye Vendsyssel FF stiftet.

Den nye klubben etablerte seg nokså raskt i toppen av 1. Division, og etter noen år der de hadde vært nære på, kunne de avslutte 2017/18-sesongen med å feire opprykk til Superligaen, etter kvalik-seier over Lyngby. I sin første sesong i toppdivisjonen noensinne, åpnet de forrykende og toppet til og med tabellen med full poengpott etter to runder, men det ble etter hvert tøffere. Sesongen endte med at de måtte spille nedrykks-kvalik, og det endte igjen med at de måtte ta turen tilbake ned i 1. Division, der de fortsatt befinner seg. Noe kampprogram hadde de ikke kostet på seg til dagens kamp, men man skal vel kanskje ikke klage over det når det tross alt var gratis inngang.

Vel innenfor portene kunne jeg skue utover Hjørring Stadion, som først ble åpnet i 1930. Det har imidlertid vært gjort store endringer den gang, og det fremstår nå som et langt mer moderne anlegg. Det ble en stund vurdert nytt stadion i Hjørring, men i 2013 bestemte de seg for å heller renovere og bygge om det eksisterende med nye tribuner. I 2019 ble det ytterligere bygget ut med en ny tribune på den ene kortsiden, og en forlengelse av den ene langsiden. Stadionets kapasitet oppgis nå å være 10 000, med 3 050 sitteplasser, og det er kun den andre kortsiden som nå ikke har en tribune. Tilskuerrekorden her er for øvrig 7 919, satt under en kamp i 1973 mellom rivalene Hjørring IF og Frederikshavn fI.

Den var selvsagt ikke i fare når man nå skulle opp mot AC Horsens. Vendsyssel FF hadde tre poeng på sine fire første kamper i serien, mens gjestene fra Horsens hadde ett poeng mer. Nå gikk jeg for å få meg en pølse, men om jeg kan tilgi mangelen på kampprogram, er det verre med den mat-forbrytelsen jeg nå var vitne til. Her hadde man nemlig et system som fungerte nærmest som et samlebånd, hvor et kvinnemenneske sto og påførte sennep og ketchup på papptallerkenene før en annen la på pølser fra grillen. Man fikk altså ikke ta på selv, og dermed gjorde de sitt beste for å ødelegge pølsen min med ketchup! Totalt helligbrøde! Heldigvis var pølsen i seg selv god. Det var forresten forfriskende å se danskenes flagg Dannebrog brukt som cornerflagg på Hjørring Stadion, etter all regnbue-propagandaen man blir tvangsforet med.

Det var fra start temmelig underholdende, med litt temperatur og noen fine taklinger, og dommeren hadde allerede etter tolv minutter delt ut tre gule kort, uten at jeg helt se behovet for akkurat det. Vertenes spiss Lasse Steffensen hadde også misbrukt en god mulighet da Horsens tok ledelsen i det 22. minutt. Ballen landet hos Casper Tengstedt som sørget for 0-1. Senere kunne gjestene doblet ledelsen, men Janus Drachmann klarte ikke å overliste VFF-keeperen, og etter en halvtime slo hjemmelaget tilbake da Steffensen utlignet til 1-1 fra en litt spiss vinkel. Det fikk faktisk en av lokalavisenes journalist til å mimre om Preben Elkjær. 1-1 var uansett også stillingen da dommeren blåste i fløyta for å signalisere at det var på tide med en aldri så liten pause.

En hjemmesupporter jeg kom flyktig i snakk med, fortalte at lufta gjerne har gått litt ut av VFF etter pause hittil i sesongen, men denne gang så det da bedre ut, og det var en jevnspilt forestilling det første kvarteret etter hvilen. Ikke minst hadde Delphin Tshiembe vært en bauta i VFF-forsvaret. AC Horsens begynte dog å styre mer av spillet utover i omgangen, og med et kvarter igjen ble det tilløp til kaos i hjemmelagets forsvar. Horsens-spillerne sto nærmest i kø for å score, og det endte med at Thor Søndergaard Lange headet på mål, og ballen seilet sakte over VFF-keeperen og inn i mål til 1-2. Vendelboerne forsøkte å svare, men virket å ha den offensive slagkraft som skulle til, og det ble med et par halvsjanser, slik at 1-2 også ble sluttresultatet.

Selv travet jeg snart mot jernbanestasjonen Hjørring Øst for å komme meg med toget tilbake til Aalborg. Da jeg steg av toget og gikk for å unne meg Tuborg på Boulevard Cafeen, kom jeg i prat med en annen nordmann som også hadde vært med toget, samt en danske han hadde kommet i prat med på turen ned. Jeg ble sittende og prate litt med de, og da nordmannen dro for å toge videre til København med siste tog, forflyttet jeg og dansken oss videre til Mallorca Bar, der vi fikk selskap ved bordet av to grønlandske kvinner. Jeg takket etter hvert for selskapet og satt kursen mot Jomfru Ane Gade, der jeg igjen forlystet meg en stund på gatens utestedet før jeg omsider kom meg i seng for å få litt søvn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 30:
Vendsyssel FF v AC Horsens 1-2 (1-1)
1. Division
Hjørring Stadion, 19 August 2021
0-1 Casper Tengstedt (22)
1-1 Lasse Steffensen (31)
1-2 Thor Søndergaard Lange (75)
Att: 924
Admission: Free
Programme: None

Next game: 20.08.2021: FC Sydvest 05 v Varde IF
Previous game: 18.08.2021: Jammerbugt FC v Hobro IK

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg