Vejle BK v Aalborg BK 16.08.2021

 

Mandag 16.08.2021: Vejle BK v Aalborg BK

Ny uke og nye muligheter, og denne mandagen skulle egentlig by på turens eneste revisit. Med søndagens bonus-kamp i Aarhus ville det i stedet bli den andre, og de to kom da pussig nok også rett etter hverandre. Det var Vejle jeg skulle besøke, og i motsetning til forrige gang jeg så Vejle hjemme (da jeg hadde base i Kolding), ville jeg denne gang også overnatte i byen. Jeg hadde dog flust av tid før toget dit ned, så etter en frokost gikk jeg en tur ned i gågata og benyttet anledningen til å få klippet meg hos en av frisørene der. Deretter var det bare å sjekke ut og gå opp til togstasjonen for å komme meg med 12.17-toget.

Jeg hadde på forhånd betalt 75 danske kroner for å bli fraktet fra Holstebro til Vejle av dette toget, og etter en time og 38 minutter var jeg fremme i Vejle, som skulle være min base i to netter. Vejle er en gammel by og tidligere kjøpstad; beliggende innerst i Vejle Fjord. Vejle ble første gang nevnt i 1256 i forbindelse med et stort kirkemøte i byen, og i 1327 fikk byen kjøpstadsrettigheter utstedt av Kong Valdemar III. Vejle har blitt rammet av både pest, kriger og flere bybranner på 1500- og 1600-tallet. Senere ble byen kjent som Danmarks Manchester på grunn av sine bomullsspinnerier. Vejle har i dag drøyt 57 500 innbyggere, og det skal gjøre byen til Danmarks niende største. Det må jo også sies å være en fotballby, men en smule mer om akkurat det litt senere.

Som jeg var inne på skulle jeg også ha Vejle som base dagen etter, da jeg skulle på kamp i Fredericia, så jeg hadde betalt 1 008 danske kroner for to netters overnatting ved Cabinn Hotel Vejle, som ligger kun et par hundre meter fra stasjonen. Jeg ble raskt sjekket inn, og gikk deretter for å få meg en lunsj ved Café Vivaldi. Det ble nachos i dag, skylt ned med Jacobsens IPA. Med oppfylte energilagre spankulerte jeg videre til en kneipe jeg også har tilbragt litt tid på ved tidligere besøk i Vejle. Lumskebugten var fortsatt et trivelig sted, og jeg ladet opp der en liten stund sammen med en gruppe stamkunder før jeg besluttet å gå til fots opp til Nørreskoven, der Vejle spiller sine kamper. Det tok meg rundt 25 minutter, og den siste delen fulgte jeg en sti som går gjennom den nevnte skogen, der det er overraskende bratt til Danmark å være.

Oppe ved skogen her ligger det nye Vejle Stadion rett ved siden av det gamle stadionet som opprinnelig hadde samme navn men som etter at klubben flyttet ut har blitt omdøpt til Vejle Atletikstadion. Da jeg kikket inn på sistnevnte anlegg etter å ha tatt meg rundt det nye stadionet, var det trist å se at de siden mitt forrige besøk for halvannet års tid siden har revet den flotte gamle tribunen på bortre langside. Det er nok det de kaller ‘fremskritt’… Jeg hadde på forhånd betalt 110 kroner for en billett til dagens kamp mot AaB, og på vei bort til korrekt inngangsparti passerte jeg også en programselger som i bytte mot 10 kroner ga meg et eksemplar av dagens kampprogram. Nok en gang viste Vejle-programmet seg å være turens soleklart beste, og her var det god valuta når man fikk et 52-siders program spekket med artikler, statistikk og annet interessant stoff.

Vejle Boldklub er en av dansk fotballs mest tradisjonsrike klubber, og ble stiftet så langt tilbake som i 1891. Allerede i perioden mellom 1910 og 1920 hadde klubben det de kaller sin første gullalder, for sju ganger var de i dette tidsrommet i finalen om det jyske mesterskap. Det ble vunnet fire år på rad i perioden 1912-1915, og i 1914 kunne de også titulere seg provinsmestre. En nasjonal serie hadde også kommet på plass da klubben hadde sin neste gode periode i 1950-årene. Vejles første landslagsspiller Bent Sørensen var sentral ved opprykkene i både 1951 og 1956. Han scoret da også seiersmålet mot B93 da de ved sistnevnte anledning sikret opprykk til øverste nivå foran 25 000 tilskuere i Københavns Idrætspark. Det var starten på et 36 års opphold på øverste nivå; noe som skal være rekord.

I 1958 sikret Vejle BK seg sitt første av etter hvert fem seriemesterskap, og det ble en ‘Double’ da de fulgte opp med å også vinne den danske cupen samme år – den første av foreløpig seks danske cuptitler i deres pokalskap. Cupen forsvarte de ved å året etter slå storheten i AGF i en finale som gikk til omkamp. Ytterligere et år frem i tid tok danskenes fotballag sølv i OL i Roma, med fire Vejle-spillere i troppen. Tre av de spilte finalen, og deres Poul Jensen bar til og med kapteinsbindet. Da Vejle BK i 1971 fylte 80 år, markerte de de med å ta sin andre ligatittel. Klubben hadde på denne tiden et lag som lokket publikum til kampene med flott angrepsfotball, og den største profilen av dem alle var nok en viss lokal kar ved navn Allan Simonsen. Han forlot Vejle etter 1971/72-sesongen, og ble som kjent i 1977 den første (og fortsatt vel også den eneste) skandinaviske vinner av utmerkelsen som årets spiller i Europa. For Vejle BK sin del var i det hele tatt 1970-tallet en gylden epoke, og de tok igjen The Double i 1972. før de vant cupen i 1975 og 1977, samt en ny ligatittel i 1978.

En ny cuptittel i 1981 og et foreløpig siste ligamesterskap i 1984 (med den hjemvendte Simonsen på laget) signaliserte en hittil foreløpig slutt på trofésankingen. Klubbens 100-års jubileum ble en bedrøvelig affære der Vejle BK rykket ned etter å vært blant eliten siden 1956. I årene som fulgte var returene tilbake til toppdivisjonen helst lynvisitter og korte opphold, og i 2004 var det full krise da man nesten rykket ned til tredje nivå samtidig som klubben var på randen av konkurs. Klubben ble reddet av nye investorer, men til tross for ny giv og optimisme ble det med jojo-tilværelse. Selv etter å ha vunnet 1. division som divisjonens mest suverene vinner i 2008, fulgte de opp med umiddelbart nedrykk. Så fulgte en merkelig periode i klubbens historie, for i 2011 ble fusjonen med Kolding FC en realitet under navnet Vejle Boldklub Kolding. Dette var ingen populær avgjørelse hverken i Kolding eller i fotballbyen Vejle, og det ble med to sesonger før man i 2013 oppløste og reverserte fusjonen. Vejle BK er nå tilbake i Superligaen etter opprykk våren 2020, så nå får ambisjonen først være å igjen etablere seg der.

Vejle BK hadde fra 1924 spilt på det gamle stadionet ved siden av, da siste kamp ble spilt der i november 2007. Da hadde det i over tjue år være en rekke planer for både utbygginger av det gamle stadionet og bygging av nytt stadion. Man bestemte seg i 2008 omsider for nytt stadion, og av flere plasseringer som opp gjennom årene var foreslått, endte de på tomta rett ved siden av. Der åpnet nye Vejle Stadion med første hjemmekamp i mars 2008. Kapasiteten er på 11 060, hvorav 7 759 sitteplasser fordelt på de forskjellige tribunen, og tilskuerrekorden på 10 254 stammer fra et av de klassiske jyske oppgjørene mot rival AGF Aarhus i juli 2018. Pølse og øl hører med når man ser fotball i Danmark, og etter en tur innom et av utsalgene for å hente proviant, tok jeg meg en tur opp på tribunen og kikket meg rundt.

Vejle lå sist på tabellen og trengte poeng etter kun ett poeng på sine fire første kamper i serien denne sesongen, og det ville neppe bli noen veldig enkel oppgave mot et AaB som på sin side sto med 1-2-1 og fem poeng. Det var da også gjestene fra nord som initiativet i kampen og egentlig dominerte hele den første omgangen. Det ville seg dog ikke for hverken Milan Makaric, Louka Prip eller Malthe Højholt, som hadde gode muligheter. Halvtimen var passert med et par minutter da en nordmann tok ansvar, og Iver Fossum steg til værs og headet innlegget fra Kristoffer Pallesen i nettet. 0-1. Det sto seg også til pause, og det var overhodet ingen ufortjent ledelsen, for den kunne og burde nok også vært større.

Vejle hevet seg etter hvilen, og Allan Sousa hadde flere gode muligheter, men AaB-keeper Jacob Rinne tok seg av det som traff mellom stengene. Med et Vejle som nå stupte fremover i jakt på utligning, skapte det også muligheter for AaB, og de fikk etter hvert en stor trippel-sjanse. Louka Prip fikk sin avslutning reddet, Iver Fossum sparket returen i tverrliggeren, og Jakob Ahlmann fluktet til slutt ballen like til side for mål. Vejle fikk aldri den forløsende utligningen, og dermed endte det med borteseier 0-1 foran 4 350 tilskuere. Det var bare å traske innover mot sentrum igjen, og etter en ny tur innom Lumskebugten, avsluttet jeg kvelden med et par øl på Lucky’s Sports Bar rett ved siden av hotellet mitt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Vejle BK v Aalborg BK 0-1 (0-1)
Superligaen
(Nye) Vejle Stadion, 16 August 2021
0-1 Iver Fossum (33)
Att: 4 350
Admission: 110 DKK
Programme: 10 DKK

Next game: 17.08.2021: FC Fredericia v Esbjerg fB
Previous game: 15.08.2021: AGF Aarhus v FC København

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg