FC Fredericia v Esbjerg fB 17.08.2021

 

Tirsdag 17.08.2021: FC Fredericia v Esbjerg fB

Vel vitende om at Vejle skulle være min base i ytterligere et døgn, våknet jeg på Cabinn Hotel Vejle, og etter å ha tuslet bort til stasjonen og kjøpt meg en enkel frokost, var det på tide med en liten utflukt jeg hadde planlagt i forbindelse med oppholdet her. Ikke langt fra Vejle ligger nemlig Jelling, der man finner oldtidsminner som nå står på UNESCOs verdensarvliste. Min farfar var i sin tid svært opptatt av de såkalte Jellingstenene, som er to runestener, og skrev også bøker om de og de to stor gravhaugene som er tilknyttet stedet og som sammen er listet på den nevnte verdensarvlisten. Til tross for utfordringer med appen til Midttrafik, kom jeg meg med bussen til Jelling, der jeg ikke har vært da jeg var liten.

Siden den gang har de bygget museet Kongernes Jelling tilknyttet oldtidsminnene, og danskene er veldig flinke til akkurat dette. Den eldste av de to Jellingstenene, reist av Gorm den gamle i ca. 950, skal være det eldste eksisterende bevis på bruk av navnet Danmark i skriftlig form (den litt nyere og større er reist av hans sønn Harald Blåtand). De to store gravhaugene som ligger her skal være gravhaugene til henholdsvis Gorm og hans hustru Thyra, og sistnevntes haug er Danmarks største. Alt dette ligger rundt Jelling kirke fra ca. år 1100, og det var et interessant besøk til Jelling, men det var etter hvert på tide å returnere til Vejle. Jeg valgte nå toget den ikke altfor lange veien inn til Vejle, og byttet der umiddelbart til neste tog mot Fredericia, der jeg steg av med noen timer å slå i hjel for kveldens kamp.

Fredericia er en by som ligger i det østlige Jylland, ved Lillebælt. Etter tredveårskrigen da den tyske generalfeltmarskalk Wallensteins tropper hadde fått herje uhindret på Jylland, innså Christian IV at det var nødvendig med en sterk, jysk festning, og at dette kunne kombineres med hans planer om en jysk storby. Det ble imidlertid hans sønn, Frederik III, som endelig kom til å sette denne planen ut i livet. Resultatet var en festningsby som under navnet Frederiksodde ble grunnlagt i 1650, men fikk i 1664 sitt nåværende, latiniserte navn. Fredericia spilte en rolle i de slesvigske kriger på 1800-tallet, og selv om den senere mistet sin forsvarsmessige betydning, ble festningen først nedlagt i 1909. Det betød at man nå også kunne bygge utenfor vollene. Jernbanen hadde kommet i 1866, og nå skjøt industrien fart i en slik grad at Fredericia opp gjennom årene fikk et uheldig rykte som Danmarks mest forurensede by.

Samtidig er Fredericia omringet et av Nord-Europas best bevarte vollanlegg, som visstnok kun kan sammenlignes med det man finner i Fredrikstad. Om den ikke kan måle seg med Gamlebyen i Fredrikstad, tenkte også jeg i de baner da jeg etter hvert gikk innover mot sentrum, krysset vollgravene og entret sentrum via en port; at dette minnet sannelig litt av Fredrikstad. Men første stopp etter å ha kommet meg av toget var Sidesporet, der jeg fikk slukket tørsten før spaserturen videre inn i sentrum. Inne i selve byen ble Klods Hans neste stopp, før jeg rastet på Den Engelske Pub, der jeg også fikk litt mat i skrotten. Nå hadde etter hvert Fredericia Brewpub også åpnet, så den ble sjekket ut før via en tur innom Havfruen gikk for å ta bussen mot kveldens kamparena i utkanten av byen.

Fra der jeg gikk av bussen var det 5-10 minutter å gå opp til Nye Fredericia Stadion, som jeg velger å kalle det til tross for at det selvsagt også har et sponsornavn slik tiden åpenbart krever. Jeg hadde på forhånd betalt 80 danske kroner for kampbillett på nettet, og slapp forbi kontrollørene etter å også ha vist vaksinepass. Ved inngangspartiet ble det også solgt kampprogram som originalt nok kostet 10 kroner for sesongkortholdere og 25 kroner for alle andre. Men så var det da også noen fine premier som skulle trekkes ut blant de som hadde kjøpt de nummererte programmene, som for øvrig var av A4-format. Hele 11 av de 16 sidene var dog utelukkende reklame.

FC Fredericia ble stiftet i 1991, som et resultat av at Fredericia fF og Fredericia KFUM. Førstnevnte hadde selv vært resultat av en sammenslåing i 1953, der byens eldste klubb Fredericia BK gikk sammen med en klubb kalt ØB. Senere trakk seg 2003 Fredericia fF seg fra samarbeidet, slik at det nå kun er en såkalt profesjonell overbygning på Fredericia KFUM. All den tid man i Fredericia har gått fra å ha klubber i Danmarksserien til å ha en klubb i 1. Division, må det vel hittil uansett ses på som en viss suksess. De siste sesonger har de også ved et par anledninger kjempet i sjiktet rett bak opprykkslagene, så kanskje dette er året man kan ta seg opp i Superligaen?

Det nye stadionet sto klart i 2006, og da tok klubben med seg flyttelasset fra gamle Fredericia Stadion, som lå nærmere sentrum; like utenfor byens vollgraver. I motsetning til hva man ganske sikkert ville gjort her hjemme i Norge, valgte man i det minste naturgress på det nye stadionet. Jeg hadde billett til den nye tribunen som faktisk åpnet så sent som i år. Den er å finne på den ene langsiden, og byr på 1400 sitteplasser samt omkring 500 ståplasser for bortefansen. På motsatt side er den gamle tribunen naturlig nok heller ikke så gammel, men der hadde hjemmefansen et eget ståfelt rett overfor bortefansen, og en liten gruppe hjemmesupportere var på plass med banner som hevdet at «alle hater Vejle». På de to kortsidene er det ikke noe av tribunefasiliteter.

FC Fredericia hadde startet sesongen godt, med 3-1-0 og 10 poeng på sine fire første kamper, og ville med seier kunne overta tabelltoppen før de andre spilte senere i uken. Gjestende Esbjerg på sin side var åpenbart i en viss krise, og min Aarhus-kompis Morten hadde fortalt meg at det i løpet av sommeren hadde vært fullt rabalder i klubben der nede, og at det også nylig hadde ført til et trenerskifte. Nå lå de helt i bunnen med kun to poeng på sine to første kamper, og det er ikke bra nok for en klubb som burde ha ambisjoner om en retur til Superligaen, og i hvert fall ikke rykke ned på nivå tre! ‘Fiskerne’ fra Esbjerg hadde uansett møtt opp i et antall som klart overgikk den lille gruppen med syngende hjemmefans på motsatt side, og holdt bra trøkk på bortefeltet i den ene enden av den nye tribunen – rett ved siden av der jeg så store deler av kampen fra.

Kampen skulle ikke bli noen festforestilling, og selv om hjemmelaget styrte spillet ute på banen, slet de med å skape de store sjansene, og de som kom ble skuslet bort. Selv divisjonens toppscorer Samson Iyede virket ikke å ha siktet innstilt, og det ga Esbjerg et håp selv om de tilsynelatende hadde mer enn nok med å holde sitt vertskap unna. De så ut til å måtte satse på kontringer, men da dommeren blåste for pause, sto det fortsatt 0-0, og en tur i «pølseboden» for å hente en pølse og mer øl var det det soleklare høydepunktet så langt for min del. Det var bare å håpe på mer action etter hvilen.

Mens jeg mesket meg med pølse og nippet til ølen, fortsatte imidlertid kampen i samme spor, og jeg begynte tidlig å mistenke at jeg var vitne til min første 0-0 kamp på lenge. Det skulle vise seg å ikke stemme, for snaut tjue minutter ut i andre omgang tok vertene omsider ledelsen. Det skjedde i forbindelse med et hjørnespark der både Esbjergs keeper og hans forsvar nok kunne gjort en bedre jobb. Gjestene fikk ikke ballen unna, og den landet i stedet hos Valance Nambishi, som i mølja der inne kunne pirke inn 1-0. Esbjerg hadde et par små perioder der de yppet seg litt, men også Fredericia hadde muligheter til å øke ytterligere. Det ene målet ble dog matchvinnerscoringen for et FC Fredericia som dermed vant 1-0 og kunne feire tabelltopp. For Esbjerg og deres nye trener Roland Vrabec fortsetter krisen.

Det var ingen buss med avgang som passet nå, så jeg valgte å spasere tilbake til togstasjonen. På veien gikk jeg forresten forbi en artig modell av Fredericia by i miniatyr. Det ble tid til en vente-øl på Sidesporet for jeg returnerte til Vejle. Der valgte jeg å oppsøke Ølstuen, men det var overraskende stille og ikke lenge til stengetid, så jeg forflyttet meg til Lucky’s Sports Bar, der jeg igjen avsluttet kvelden. Da jeg en øl eller to senere gikk de få meterne bort til hotellet, var det fortsatt ikke altfor sent, men jeg kunne like gjerne komme meg i seng og få litt søvn før turen i morgen, da jeg skulle forflytte meg nordover til Aalborg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 28:
FC Fredericia v Esbjerg fB 1-0 (0-0)
1. Division
Nye Fredericia Stadion, 17 August 2021
1-0 Valance Nambishi (65)
Att: 1 230
Admission: 80 DKK
Programme: 25 DKK (10 DKK for ST holders)

Next game: 18.08.2021: Jammerbugt FC v Hobro IK
Previous game: 16.08.2021: Vejle BK v Aalborg BK

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg