Västra Frölunda IF v IK Tord 27.05.2023

 

Lørdag 27.05.2023: Västra Frölunda IF v IK Tord

Jeg hadde i noen dager vurdert en utflukt denne lørdagen, og hadde i så måte tittet litt på oppgjøret Nøtterøy v Flint i 4. divisjon Vestfold. Samtidig registrerte jeg etter hvert også at det var muligheter for en fin dobbel nede i Göteborg.. Siden Jon Erik skulle jobbe, kikket jeg på mulighetene for å gjøre det ved hjelp av offentlig transport, og det lot seg faktisk gjøre om jeg kom meg med 09.11-toget fra Fredrikstad og hjem igjen med 18.10-toget fra Göteborg. Jeg bestemte meg for å sove på det og ta en beslutning etter å ha våknet lørdag morgen, men i løpet av natten hadde faktisk toget dit ned blitt utsolgt!

Jeg bestemte meg for å likevel dra inn til Fredrikstad stasjon for å høre med konduktøren ved togets ankomst, og regnet egentlig med at det skulle gå greit. Det gjorde det også, for han sa at selv om det var et nokså fullt tog og han ikke kunne garantere noen sitteplass, var det bare å hoppe på og huke tak i ham når han kom gjennom toget. Det skulle vise seg at jeg aldri så noe mer til ham, så jeg fikk aldri betalt, og fikk dermed en gratis tur ned til Göteborg. Det kan man jo velge å se på som en ørliten kompensasjon for alle gangene de har kludret det til for meg. Men uansett ankom vi Göteborg et lite kvarter før klokken slo tolv.

Fra sentralstasjonen var det bare å komme seg med riktig trikk, og det gikk smertefritt, men snart kom jeg på at jeg hadde glemt å ta ut litt svenske kontanter. Jeg hoppet av ved holdeplassen Axel Dahlströms torg, der jeg så at det var en minibank i nærheten av trikkestoppet, og kom meg videre igjen med neste trikk. Ved stoppet Positivgatan gikk jeg av, og hadde derfra et kvarters tid å gå til Ruddalens IP, som er hjemmebanen til Västra Frölunda IF, og hvor den første av mine to kamper denne dagen skulle finne sted. I det ene hjørnet fikk jeg betalt meg inn med 100 svenske kroner, og samtidig fikk jeg et gratis ‘kampprogram’ delt ut.

Västra Frölunda IF ble stiftet i 1930, og vil nok for de fleste først og fremst være kjent for ishockey, men de spiller også blant annet fotball (ishockeyklubben brøt for ordens skyld ut i 1984, og har vært en selvstendig forening siden den gang). Om vi holder oss til fotball, har også de vært å finne på høyeste nivå i Sverige. Det var i 1986 at klubben sikret seg opprykk til Allsvenskan for første gang, og selv om det ble nedrykk i 1989, rykket de opp igjen i 1992. I 1995 rykket de ned selv om deres spiss Niklas Skoog ble divisjonens toppscorer, og det i seg selv er jo ganske godt gjort. I 1997 rykket de opp igjen, og som nyopprykket lag ledet Thorbjörn Nilsson de til femteplass i 1998, som er klubbens bestenotering.

I 2000 ble det nedrykk igjen, og det ble fulgt opp av ytterligere nedrykk i 2005, 2010 og 2012. Det sistnevnte nedrykket betød at klubben var nede i Division 3, som nå er ensbetydende med nivå fem av svensk fotball, og der ble de værende frem til de høsten 2019 rykket opp til Division 2. Som nyopprykket endte de 2020-sesongen på kvalik-plass, og slo der Åtvidaberg på bortemål etter at det sto 3-3 sammenlagt etter de to kampene. Åtvidaberg leverte imidlertid inn en protest på at Västra Frölunda hadde benyttet en spiller som skulle ha sonet karantene, og de fikk medhold i klagen, slik at Västra Frölunda mistet opprykket til Åtvidaberg og således fortsatt er å finne i Division 2 Västra Götaland.

Jeg vet ikke hvor gammel Ruddalens IP er, men den første fotballkampen som ble spilt her skal i hvert fall ha vært et oppgjør mellom Västra Frölunda og IFK Malmö i april 1985, så da er det vel kanskje nærliggende å tro at svaret kan ligge nokså tett opp mot dette. Stadionet har helt siden 2003 hatt kunstgress, og er for øvrig en del av et større idretts-kompleks. Bak den ene langsiden bygges det nå en hall, og en lokal helt kunne fortelle at dette var en ny innendørs hall for bandy. Selve fotballstadionet har en nokså stor tribune på hver langside – den ene en sittetribune, og den andre en ståtribune. Bak målene begrenser fasilitetene seg til en liten og åpen tribune av litt midlertidig utseende på den ene kortsiden, mens jeg bak motsatt mål fant en kiosk og en kar som hadde fyrt opp grillen.

På toppen av tabellen for Division 2 Västra Götaland tronet Onsala BK med 5-2-1 og 17 poeng på sine åtte kamper, og de hadde ett poeng ned til toer BK Astrio, og to poeng ned til treer Qviding FIF (de to sistnevnte skulle jeg senere på dagen se i innbyrdes møte). Västra Frölunda lå før denne kampen på en 10. plass (av 14 lag) med 2-3-3 og ni poeng. Bortelaget IK Tord fra Jönköping hadde hatt en noe bedre start, og med 4-1-3 og 13 poeng la de beslag på sjetteplassen før denne helgens runde. Jeg forventet vel derfor egentlig en nokså tett og jevn kamp mens jeg kjøpte meg en pølse og en brus og bladde litt raskt i det enkle ‘programmet’ før avspark.

Min spådom om en tett og jevn kamp viste seg å holde stikk, for etter drøyt halvspilt første omgang hadde det vært jevnspilt og med kun et par halvsjanser begge veier. Nærmest hadde IK Tord kommet, men de fikk ikke helt styrt ballen i mål, og den ble klarert til et hjørnespark. I det 40. minutt smalt det plutselig, og det hjemmelagets Arjanit Sumiqi som styrte inn en innlegg og sørget for 1-0. Kun to minutter senere var samme mann på farten igjen, og doblet ledelsen til 2-0. Västra Frölunda avsluttet omgangen godt og tok et lite grep i dens siste seks-sju minutter. De var rett før pause nære på igjen, med et skudd som gikk like utenfor. Det sto 2-0 halvveis.

Andre omgang føltes lenge som en stillingskrig der hjemmelaget var stadig mer fornøyd med tingenes tilstand mens gjestene slet med å skape de helt store sjansene. Så fikk plutselig IK Tord et straffespark, og med tjue minutter igjen reduserte Linus Lyck til 2-1. Kun to minutter senere hadde IK Tord en heading i tverrliggeren, så vertene levde nå litt farlig. Det ble stadig mer ampert mot slutten, og det var spennende der ute på plastsavannen, hvor gjestene jaktet utligning. På overtid kontret i stedet vertene, og de fikk straffe da Tord-keeperen meiet ned en motspiller. I det tredje overtidsminuttet satt Billy Nordström straffesparket i mål via tverrliggeren, og dermed endte det med 3-1 og hjemmeseier. For min del var det bare å komme seg tilbake mot trikkeholdeplassen for å sette kursen mot neste kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 45:
Västra Frölunda IF v IK Tord 3-1 (2-0)
Division 2 Västra Götaland
Ruddalens IP, 27 May 2023
1-0 Arjanit Sumiqi (40)
2-0 Arjanit Sumiqi (42)
2-1 Linus Lyck (pen, 71)
3-1 Billy Nordström (pen, 90+3)
Att: 133
Admission: 100 SEK
Programme: Included

Next game: 27.05.2023: Qviding FIF v BK Astrio
Previous game: 26.05.2023: IFK Valla v Tanums IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg