Troon v Irvine Meadow XI 07.05.2022

 

Lørdag 07.05.2022: Troon v Irvine Meadow XI

Da jeg fredag morgen hadde forlatt High Wycombe i 9-tiden, var det med Glasgow som destinasjon. Tanken hadde egentlig vært å stoppe og treffe min datter på veien dit opp, men da hun ble syk, måtte det denne gang utgå, slik at jeg i stedet dro direkte til Glasgow og fant frem til Travelodge Paisley Road, der jeg hadde betalt £167 for tre netters overnatting.. Dette stedet ligger sør for elven Clyde, rett ved en stor trafikkmaskin der motorveiene M8, M74 og M77 møtes. Etter å ha sjekket inn, spaserte jeg rett og slett tilbake til sentrum, og brukte et kvarters tid på å ta meg fra hotellet, krysse elven Clyde og ta meg til Glasgow Central stasjon. Ferden gikk denne fredagskvelden nå til Cambuslang.

Av fredagskamper i regionen var det kun aldersbestemte kamper i U20-klassen, og en av disse hadde Cambuslang Rangers som hjemmelag. Nå er visstnok kampene i Lowland League sine U20-divisjoner notorisk kjent for sene omberamminger med blant annet endring av kamparena, men jeg følte uansett ikke for å besøke en ny arena med U20-kamp, og hadde egentlig planlagt en fotballfri aften. Derimot ville jeg kunne gjøre en revisit ved flotte Somervell Park om det faktisk var kamparenaen, men da jeg ikke fant noen info om kampsted, var jeg ikke mer opptatt av det enn at jeg valgte å ta det som det kom, og at det ikke ville være noe voldsomt nederlag om det ikke ble kamp.

I Cambuslang finner man den eminente Rangers-puben The Black Bull, som ble første stopp. Etter et måltid på Wetherspoons-puben The John Fairweather, gikk jeg omsider den korte veien til Somervell Park og den tilhørende baren Sweepers, men det skulle det åpenbart ikke spilles noen kamp. Ingen sure miner denne gang, da jeg returnerte til Glasgow og tok metroen til Shields Road for å avslutte kvelden på Rangers-puben Union Bar. Det ble også en siste stopp innom The Old Toll Bar før jeg returnerte til hotellet og rom 116 for å få litt søvn. Lørdagen skulle i hvert fall by på en ny kamp igjen, og det var til og med samme kamp som jeg hadde vurdert på den foregående turen i april, men som da hadde blitt omberammet.

Lørdagens destinasjon var Troon, og jeg valgte igjen å spasere inn til sentrum denne morgenen. Etter å ha fått litt frokost på veien, satt jeg meg på 10.00-toget mot Ayr, som brukte tre kvarters tid på å frakte meg til Troon. Det er en by beliggende på den skotske vestkysten, i grevskapet South Ayrshire. Den ligger omtrent 13 kilometer nord for Ayr, og fem kilometer nordvest for Glasgow Prestwick Airport. Herfra kan man se Isle of Arran i det fjerne, og Troon er ikke overraskende en havneby. Tidligere gikk det ferjer herfra til Larne i Nord-Irland, og byen var også hjemsted for et stort skipsverft som imidlertid ble lagt ned i 2003. Havnen ble da reddet av at fiskeflåten fra Ayr flyttet til den ledige plassen verftet etterlot seg i Troon. I dag bor det omkring 15 000 mennesker i Troon.

Troon er også kjent for golfbanen Royal Troon, som er en av banene som bytter på å arrangere verdens eldste – og en av de aller mest prestisjetunge – golfturnering; nemlig Open Golf Championship, uformelt også kalt British Open. Nå var det imidlertid fotballen som hadde brakt meg til Troon, og et skikkelig lokaloppgjør attpåtil, men først var det tid til å spasere en tur i byens sentrum og sjekke ut et par av dens puber. Det var en fin dag på Ayrshire-kysten, men etter å ha tuslet ned til sjøen og kikket meg litt rundt, var det på tide med en pint. Den ble inntatt på The Fox, før jeg forflyttet meg til Lonsdale. Deretter var Girvans neste åpne skjenkested på veien mot dagens kamparena Portland Park, hvor det skulle være avspark klokka 14.00, og jeg ankom rundt en time og et kvarter før den tid.

Selv om Troon er en golf-bastion, har det også vært spilt fotball her i lang tid. Allerede i 1875 var det en klubb ved navn Troon Portland, og flere fulgte, men kom og gikk. I mellomkrigstiden var det Troon Athletic som var byens store klubb, men de la ned driften i 1940 da krigsinnsatsen var viktigere og fikk prioritet. Med freden kom etter hvert også en ny klubb, for i 1946 ble dagens klubb stiftet under navnet Troon Juniors. Som navnet tilsier spilte klubben i den skotske Junior-pyramiden, men navne-suffikset ble fjernet i 1977, da klubben rett og slett ble til Troon FC. Noen regionale cuptitler har det blitt, og de hadde også noen sesonger i toppdivisjonen for Junior-fotballen i denne delen av landet bak seg da de i 2020 stemte for å forlate Junior-fotballen og slå følge med mange av de andre over til den nye West of Scotland League i den ordinære pyramiden, og tok plass i ligaens toppdivisjon Premier Division.

Med £7 betalte jeg meg nå inne på Portland Park, og for ytterligere £2 fikk jeg også med et eksemplar av dagens kampprogram. Det var et 44-siders program som var vel verdt pengene og fikk en soleklar tommel opp, og det er snodig at klubber som Troon klarer å produsere så gode programmer mens andre klubber oppe i de høyere divisjonene ikke klarer (eller gidder) det. Dagens bortelag var den lokale rivalen Irvine Meadow XI, og en av deres supportere hevdet at de laget et enda bedre program. Jeg har for så vidt ingen grunn til å tvile på det, for jeg har da også sett eksempler på deres flotte programmer, men dessverre var det intet kampprogram da jeg måneden før hadde gjestet Meadow Park i forbindelse med en omberammet midtukekamp. Programmet ble nå tatt med inn i klubbhusets bar, der jeg bladde i det over en forfriskning.

Portland Park ble åpnet i 1922, som hjemmebane for Troon Athletic, og har vært base for dagens klubb helt siden oppstarten i 1946. Anlegget domineres av hovedtribunen på den ene langsiden, der blant annet også klubbhuset befinner seg. Ved siden av denne tribunen er det seksjoner med åpen ståtribune i form av et par trinn med terracing, og en slik seksjon finnes også på kortsiden bak det ene målet. Ellers er det også hard standing som gjelder, og rett på utsiden på bortre langside går togene forbi på sin ferd mellom Glasgow og Ayr. Hva gjelder laglederbenkene så er det én på hver langside; hjemmelagets på langsiden med tribunen og klubbhuset, og bortelagets på bortre langside. Publikumsrekorden lyser på 2 800, og stammer fra en vennskapskamp mot Celtic i 1969, men i offisiell kamp er den 2 631 og stammer fra en ligakamp mot nettopp Irvine Meadow XI i 1946/47-sesongen.

Flere internasjonale stjernespillere har også vært ute på gressmatta på Portland Park opp gjennom årene, og en av disse var en viss Edson Arantes do Nascimento; bedre kjent som Pelé. Det brasilianske landslaget ladet nemlig opp med treningsleir her før fotball-VM i 1966, og bodde da på Marine Hotel i Troon, og spillere som Pelé, Garrincha, Jairzinho, Gérson, Tostao og Zito trente på Portland Park. I 1969 kjørte Benfica samme variant foran en europacupkamp mot Celtic, og blant portugiserne var Eusébio. Jeg vil tro at det har skjedd visse ting ved Portland Park siden den gang, og ikke minst ble det i 1997 installert flomlys, men disse måtte i 2007 fjernes igjen etter å ha blitt skadet i en storm. Jeg hygget meg uansett på Portland Park, der jeg nå benyttet sjansen til å få meg et par scotch pies og en Bovril.

En titt på tabellen bekreftet at tittelkampen sto mellom Darvel og Auchinleck Talbot, og at førstnevnte hadde fire poengs forsprang med to kamper igjen. For Troon sin del lå de på en niendeplass, og skulle nå spille sin siste ligakamp for sesongen, mens Irvine Meadow XI lå på plassen foran og hadde ytterligere to kamper igjen av sin ligasesong. I teorien var faktisk ingen av de to 100% sikre ennå, for hele sju av de tjue klubbene i Premier Division skulle ned ved sesongslutt, i forbindelse med en omstrukturering i sommer. Da skal Premier Division reduseres fra 20 til 16 lag samtidig som de tre Conference-avdelingene på ligaens nivå to skal bli til en Division One, en Division Two og Division Three.

Det var Troon som fikk den første sjansen, da Sam Jamieson kom til en avslutning, men Medda-keeperen kom ut og blokkerte. Gjestenes Connor Boyd ble deretter spilt gjennom, men alene med keeper fikk han et litt for heftig første touch. Callum Graham sto for øvrig for mye av det bortelaget skapte i løpet av kampen, og var et stadig problem for Troon-forsvaret. Det var han som like før pause trakk seg fri på høyrekanten, forserte inn i banen og spilte til en umarkert Connor Boyd som hadde en enkel jobb med å sette ballen i mål og sende ‘Medda’ i ledelsen. 0-1, og det var også stillingen da dommeren et par minutter leverte et fløytestøt for å signalisere at det var på tide med en pause.

Et kvarters tid ut i andre omgang traff Dale Moore tverrliggeren for Troon, og ballen falt deretter for Ben Black som ble felt. Dommeren pekte på straffemerket, men Sam Jamieson sendte straffesparket i tverrligger og over. Irvine Meadow brukte ikke lang tid på å gni salt i sårene, for de gikk rett i angrep og doblet ledelsen ved Jamie Martin, som headet inn 0-2. I det 70. minutt gjorde Sam Jamieson opp for straffemissen ved å redusere til 1-2 med en flott avslutning. Vertene fant imidlertid ingen utligning, og ble på tampen også redusert til ti mann da Tommy Maitland fikk direkte rødt for å ha feid ned Callum Graham som bakerste mann. Dermed endte det 1-2 på Portland Road.

Irvine Meadow XI var sikre, selv om det nok ikke engang var et tema for en klubb som sannsynligvis snarere kikket oppover på tabellen. Troon måtte vente litt for å se hvor mange av klubbene bak som ville klare å innhente de. Det endte til slutt med en 13. plass, slik at de med nød og neppe klarte seg med ett poengs margin. For Irvine Meadow XI sin del ble det en 8. plass, i en liga som på kort tid faktisk har blitt en av mine favorittligaer å følge. Fortsatt er det mange fine og tradisjonelle baner å se kamper på i denne ligaen, selv om man også i lavere divisjoner i skotsk fotball har sett et antall klubber flytte inn på nye og nokså kjipe anlegg de siste årene, så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid.

Jeg kom meg raskt med toget tilbake til Glasgow, der jeg oppsøkte The Horsehoe og deretter inntok et raskt måltid ved Wetherspoons-puben The Crystal Palace før jeg tok undergrunnen fra St. Enoch til Ibrox, der jeg tok en tur innom The Louden Tavern. Fra én Louden Tavern til en annen, for etter å ha tatt undergrunnen tilbake til Kinning Park oppsøkte jeg den opprinnelige varianten av puben. Deretter var jeg innom ytterligere en av områdets Rangers-puber i form av The District Bar, og mens jeg sakte men sikkert beveget meg tilbake mot hotellet, var jeg også innom både The Bellrock og til slutt The Union Bar, der kveldens siste pint ble inntatt før jeg trasket tilbake mot hotellet etter nok en fin dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 56:
Troon v Irvine Meadow XI 1-2 (0-1)
West of Scotland League Premier Division
Portland Park, 7 May 2022
0-1 Connor Boyd (44)
0-2 Jamie Martin (62)
1-2 Sam Jamieson (70)
Att: 338 (h/c)
Admission: £7
Programme: £2

Next game: 08.05.2022: Rangers v Dundee United
Previous game: 05.05.2022: Wycombe Wanderers v Milton Keynes Dons

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg