Strømsgodset v Raufoss (@ Birkebeineren) 09.02.2023

 

Torsdag 09.02.2023: Strømsgodset v Raufoss (@ Birkebeineren)

Denne torsdagen hadde jeg planlagt en dobbel, med god hjelp fra Tom Børkeeiet, som hadde tilbudt seg å plukke meg opp i Ski siden han også hadde tenkt seg på dagens første kamp. Den skulle finne sted i Krokstadelva, der Strømsgodset og Raufoss skulle måle krefter i en treningskamp på Årbogen, som er hjemmebanen til klubben Birkebeineren. Jeg kom meg med toget som planlagt, og ble med til Ski, der Tom sto som lovet og ventet utenfor stasjonen. Dermed kunne vi sette kursen mot Drammens-traktene.

Vi ankom det gamle industrisamfunnet Krokstadelva, som ligger på nordsiden av Drammenselva, rett overfor Mjøndalen. Dette vokste frem rundt de mange møllene og sagene langs bekkene som renner ut i Drammeselva, men vi skulle klatre høyt opp i åsen, og det var rett og slett en overraskende heftig stigning opp til Årbogen Idrettspark, med serpentinersvinger og det hele. Jeg tok meg i å tenke at det nesten kunne vært en klassifisert stigert i Tour de France, og snøfonnene ble stadig også høyere etter hvert som vi klatret et ikke ubetydelig antall høydemeter. Mens det hadde vært bart nede ved elva, var det masser av snø her oppe.

Snøen rakk meg faktisk til skrittet, for det skulle jeg merke da jeg litt senere gikk gjennom. Her var masser av folk også ute og gikk på ski, og en lokal kar skrøt av at det her var skiløyper helt opp til Tyrifjorden. Det er både gressbaner og en kunstgressbane her, og det var selvsagt kunstgressbanen de nå skulle benytte, og som er vanlig kamparena i disse dager. Vanligvis er anlegget som nevnt hjemmebane for klubben Birkebeineren, og selv om de ikke skulle i aksjon selv, kan det jo nevnes at den ble stiftet i 1904. Fotball kom på programmet tre år senere, ble raskt borte igjen, men har nå vært et fast innslag siden 1921.

Birkebeineren spilte seg opp i hovedserien før de i 1933 ble medlem i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). Disse hadde som kjent(?) sine egne turneringer, og Birkebeineren gjorde seg gjeldende i deres cup. I 1935 vant de arbeidermesterskapet etter finaleseier over Sparta, og fire år senere gjentok de bedriften da Sprint (som for øvrig slo seg sammen med Jeløy IF året etter og ble til dagens Sprint-Jeløy) ble beseiret 1-0. Etter krigen var AIF raskt historie og gikk inn i de ordinære forbundene. Birkebeineren spiller i dag i 5. divisjon Buskerud, men nok om de i denne omgang, siden deres rolle i dagens kamp kun var som vertskap.

Klubbene som denne dagen skulle måle krefter burde være kjent for de fleste, men for ordens skyld spiller altså Strømsgodset i Eliteserien, mens Raufoss hører hjemme i 1. divisjon, slik at det var en divisjonsforskjell på én divisjon i favør drammenserne. En av deres tilhengere er min banehopper-kompis Stig-André Lippert, som snart meldte sin ankomst sammen med sin lille arving, og småbarnsfaren hadde også med seg sin yngre bror. Da var det bare for dommeren å blåse i gang oppgjøret.

Godset startet best de første 15-20 minuttene, før det jevnet seg mer ut. Det var imidlertid da Godset slo til og tok ledelsen i det 33. minutt, med Jonatan Braut Brunes som målscorer, idet jeg var på en liten runde rundt banen og befant meg rett bak målet. Det var på vei rundt banen at jeg flere ganger ‘plumpet’ og sto til livet i snø, men jeg kom meg til slutt over igjen på den ene langsiden der flere av de fremmøtte (som jeg tallfestet til 111) så kampen fra bunnen av, eller oppe i, de store snøfonnene. Det sto 1-0 til pause, og da flyttet vi oss etter hvert opp på balkongen på klubbhuset.

Drammenserne var nære på å doble ledelsen da de i det 72. minutt hadde en heading i stolpen. De doblet til slutt likevel ledelsen med fem minutter igjen i kampen, men det luktet veldig offside i forkant da Marko Farji sendte i vei et flott skudd som fant veien til det bortre krysset. Her var det ingen VAR, så 2-0 sto det. På overtid var totningene nære på en redusering, og det herlige skuddet som traff tverrliggeren helt borte ved krysset hadde virkelig fortjent en bedre skjebne bedre. Det endte imidlertid 2-0, og vi kunne sette kursen tilbake mot Ski, der Tom slapp meg av slik at jeg kunne komme meg tilbake til Fredrikstad, der jeg hadde ytterligere en kamp på dagens meny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 215:
Strømsgodset v Raufoss 2-0 (1-0)
Friendly
Årbogen (at Birkebeineren), 9 February 2023
1-0 Jonatan Braut Brunes (33)
2-0 Marko Farji (86)
Att: 111 (h/c)
Admission: Free

Next game: 09.02.2023: Torp v Trosvik
Previous game: 08.02.2023: Borgen v Ås

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg