Stabæk v Fredrikstad 26.06.2022

 

Søndag 26.06.2022: Stabæk v Fredrikstad

Det begynner å bli en vane at sommeren betyr buss for tog på deler av Østfoldbanen, og det var også tilfelle i år igjen, med oppstart denne helgen. Det var uansett ikke noe enormt tema, for Plankehaugen hadde uansett satt opp buss når FFK denne søndagen skulle spille bortekamp mot Stabæk på Nadderud Stadion, og Jon Erik og jeg bestemte oss etter hvert bestemte oss for å bli med den. Avgang fra Fredrikstad sentrum var klokka 12.00, og etter å ha møtt opp i god tid før det, var vi snart på vei nordover. Turen foregikk uten dramatikk, med en røykepause på ‘vekta’, og ved ankomst Nadderud var vi faktisk såpass tidlig ute at de fortsatt ikke hadde åpnet portene ennå, slik at vi måtte vente litt på utsiden før vi fikk komme inn.

Stabæk IF ble stiftet i 1912, men det er først i nyere tid at klubben for alvor har gjort seg bemerket på den store nasjonale fotballscenen. I 1985 var det til og med å finne helt nede i 5. divisjon, etter at de året før hadde rykket ned fra 4. divisjon (med kun fem poeng men hele 21 røde kort). Etter en umiddelbar retur, måtte de også rett ned igjen, og selv om de nok en gang rykket direkte opp igjen i 1987, befant de seg fortsatt på nivå fire da en gruppe ledere i 1990 møttes og bestemte seg for å gjøre Stabæk til en stormakt i norsk fotball under mottoet «Ullevaal 95». Det henspilte på at man skulle spille cupfinale innen 1995, og selv om så ikke skjedde, rykket i hvert fall Stabæk raskt oppover i divisjonene, slik at de i det minste debuterte i Eliteserien det året, etter det tredje opprykket på fem år.

Niendeplassen i debutsesongen 1995 ble stadig forbedret frem til de tok tredjeplassen i 1998, men det året blir husket bedre for at Stabæk spilte seg frem til sin første cupfinale, der de også slo Rosenborg etter ekstraomganger og ble norgesmester. De måtte en tur ned igjen i 2004, men etter å returnert på første forsøk, satt de også den virkelige kronen på verket ved å i 2008 vinne Eliteserien. Samtidig spilte de seg igjen frem til finale, men måtte denne gang se seg slått av Vålerenga. Nedrykk i 2012 ble nok en gang fulgt opp med umiddelbart opprykk, men i fjor rykket de nok en gang ned, slik at de nå igjen er å finne i 1. divisjon. De håper nok på å kunne returnere til Eliteserien på første forsøk også denne gang, men det gjenstår å se om de kan klare.

Dette var faktisk mitt første besøk på Nadderud Stadion siden 2007 (selv om jeg mange år senere så Stabæk 2 spille på en av kunstgressbanene på utsiden), så kanskje var det på tide med en visitt igjen. Stadionet skal ha blitt åpnet i 1961, og har også vært brukt til både bandy og skøyteløp, i tillegg til at friidrettsklubben Tyrving fortsatt holder til her og nok sørger for at det heldigvis fortsatt er naturgress som underlag ute på banen. Tilskuerrekorden på 10 000 stammer fra en cupkamp mot Strømsgodset i 1970, og står på ingen måte i fare for å bli slått i våre dager slik Nadderud nå fremstår.

Siden min forrige visitt har jo også Stabæk som kjent også flyttet, og deretter flyttet tilbake igjen. Siden slutten av 1990-årene hadde Stabæk hatt planer om en ny arena som skulle bli den første innendørs-arenaen i Eliteserien. Det er selvsagt Fornebu Arena vi snakker om, og den åpnet i 2009 med en kapasitet ved fotballkamper på omtrent 15 000. Klubben ble imidlertid kun værende der i to år, for etter 2011-sesongen gikk turen tilbake til Nadderud etter en nedgang i besøkstallene (arenaen var aldri utsolgt i løpet av Stabæks tid der) og ikke minst problemer med å komme til enighet om en løsning med eierne. Derfor er det andre ting som konserter og den slags man nå forbinder Fornebu Arena med, mens Stabæk vurderer nye planer.

Stabæk er et lag jeg – med rette eller ikke – føler at FFK aldri har hatt helt taket på, og etter tre strake serietap og ikke spesielt overbevisende spill i cupen tross avansement, fryktet jeg denne kampen litt mot et vertskap som kun hadde sluppet inn fire mål på sine første ti seriekamper. Det var da også Stabæk som fikk kampens første sjanse da Fitim Azemi kom seg gjennom og avsluttet utenfor. FFK hang imidlertid med, og Nicolay Solberg hadde et skudd i nettveggen. Drøyt halvveis ut i omgangen var det imidlertid hjemmelaget som fikk omgangens største sjanse da Azemi igjen ble spilt gjennom, og denne gang gikk ballen kun centimetere utenfor. Stabæk ropte litt etter på straffe da Oliver Edvardsen gikk over ende i feltet etter å ha stjålet ballen fra Mads Nielsen, men dommeren vinket spillet videre. 0-0 halvveis.

Det var ingen spesielt stor forestilling de (angivelig) 2 333 tilskuerne var vitne til på et Nadderud der man til tider kunne tro det var Pride-parade snarere enn fotballkamp, og etter pause var det lenge stillingskrig, samtidig som jeg følte meg alt annet enn trygg. Oliver Edvardsen utnyttet en forsvarsfeil og fyrte av, men Håvar Jenssen reddet. Samme mann var frempå med drøyt ti minutter igjen, men nok en gang fikk FFK-keeper Jenssen de nødvendige fingertuppene på ballen. Det endte 0-0, og selv om Stabæk nok kanskje vil føle at de hadde fortjent en trepoenger, er det målene som gjelder, og dette var muligens også et lite steg i riktig retning for FFK. Det hadde dryppet litt i løpet av vår tid på Nadderud, men på veien hjem åpnet himmelens sluser seg virkelig. Vel tilbake i Plankebyen valgte en gruppe av oss å at turen innom Bergmanns for en Blegen-pizza med litt drikke til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Stabæk v Fredrikstad 0-0 (0-0)
1. divisjon
Nadderud Stadion, 26 June 2022
Att: 2 333
Admission: 100 NOK (concession)

Next game: 27.08.2022: Slemmestad v Drammens BK 2
Previous game: 25.08.2022: Sparta v Drøbak/Frogn

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg