Sparta v Tistedalen 09.07.2021

 

Fredag 09.07.2021: Sparta v Tistedalen

Takket være Sparta-entusiast Kenneth Sørensen, hadde jeg og andre groundhoppere blitt informert om at Sparta denne fredagen skulle være vertskap for Tistedalen i en treningskamp. Det var en god mulighet for meg til å besøke Spartabanen, og jeg blinket meg derfor ut denne kampen. Spartabanens beliggenhet gjorde at min reise denne gang gikk via Fredrikstad sentrum (der jeg benyttet anledningen til å kikke innom Outland), og etter hvert videre opp mot Sarpsborg på vestsiden av elven – via Rolvsøy og Greåker. Oppe ved E6 gikk jeg av ved Alvimkrysset og spaserte derfra bort til Spartabanen, der jeg ankom med en halvtimes tid til avspark.

Nå for tiden er Sparta naturligvis mest kjent for ishockey, men før ishockey i det hele tatt kom på programmet, gjorde Sparta seg sterkt bemerket innen fotball. Etter å ha blitt stiftet i 1928, skulle klubben bli en stormakt innen arbeideridretten. I mellomkrigsårene var det nærmest full ¨krig’ mellom NFF og AIF (Arbeidernes Idrettsforbund), som hadde sitt eget cupmesterskap og til og med eget landslag. Sparta vant Arbeidemesterskapet i både 1936 (1-0 over Sagene i finalen), 1937 (4-1 over Sprint-Jeløy i finalen) og 1938 (3-0 mot Rapid i finalen) I årene etter krigen dominerte Sarpsborg-lagene norsk fotball, og på den tiden hadde fotball-Norge blitt ‘samlet til ett rike’ ved at AIF begravde stridsøksa og gikk inn i NFF.

I 1952 ble Sparta også Norgesmestre da de vant cupfinalen i 1952, og det spesielle med finalen det året er at det var Sparta-spillere som scoret alle målene da Solberg ble slått 3-2. Klubbens siste sesong på øverste nivå er nå så lenge siden som 1958, og det gikk etter hvert også nedover med Sarpsborg-fotballen generelt. Fra rundt årtusenskiftet har fotballen i byen hatt en forvirrende og innviklet historie med flere satsningsprosjekter og fusjonsklubber der en rekke av klubbene i og rundt byen har gått til og fra. I 1999 startet 16 av distriktets klubber et samarbeid der målet var å skaffe byen et best mulig fotballag, og selv om det i første omgang ikke var noen suksess, var det forløperen til dagens satsningsklubb Sarpsborg 08, som overtok plassen til Sparta, som selv dermed tok plass lenger ned i divisjonene og nå befinner seg i 5. divisjon.

Selv om mange av de tidligere supporterne til Sarpsborg FK og Sparta har hoppet over til 08, er det jo ingen hemmelighet at det finnes personer i Sarpsborg FK som ikke har spesielt mye til overs for plastikk-klubben Sarpsborg 08, som noen av de mener har ‘ødelagt’ deres klubb. Det burde vel derfor ikke være noen overraskelse at det finnes slike og lignende meninger i Sparta-leiren, og en av de som virker å ha lite til overs for 08 er nevnte Sparta-fan og banehopper Kenneth Sørensen, som allerede hadde ankommet og hadde inntatt ‘sjefsplassen’ oppe på verandaen på klubbhuset. Jeg gikk dit opp og slo meg ned sammen med ham, og der fikk vi nokså umiddelbart også besøk av banehopperen Tom Børkeeiet.

Spartabanen er en meget spartansk kunstgressbane som ligger ved siden av ishockeyarenaen Sparta Amfi, og fra klubbhuset på motsatt langside hadde vi utsikt i den retning når treningskampen ble blåst i gang. Sparta spiller for tiden som nevnt i 5. divisjon, mens dagens gjester fra Tistedalen hører hjemme i divisjonen over. Det var da også gjestene som tok ledelsen, og selv om vertene utlignet etter tjue minutter, sto det 1-3 til pause. Det var og har vært visse problemer med å identifisere målscorerne, og det ble ikke enklere når Tistedalen hadde to spillere med nr 6 på ryggen som begge scoret hvert sitt mål før pause. En av de hadde kapteinsbindet; den andre ikke. Kenneth lot ikke anledningen gå fra seg til å gjøre narr av gjestene for dette noe amatørmessige preget, men ble kun sekunder senere gjort oppmerksom på at Sparta selv hadde to aktører på banen med nr 10 på ryggen.

Uansett økte Tistedalen ytterligere ved Jonas Borge Svendsen i andre omgangs tolvte minutt, og med 1-4 så det ut som om seieren var sikret. Ti minutter senere reduserte dog Sparta, og da Fabian Furø Hagen satt inn 3-4 med snaut fem minutter igjen av ordinær tid, ble det også en viss spenning på slutten, men det viste seg å kun bli nok et trøstemål. Da dommeren blåste av, var det nemlig med 3-4 som sluttresultat. Mister Børkeeiet tilbød seg å skysse meg hjem, og det takket jeg gladelig ja til. Nå ventet også en fotballfri helg, og noen dager til neste kamp på agendaen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 143:
Sparta v Tistedalen 3-4 (1-3)
Friendly
Spartabanen, 9 July 2021
0-1 Nr 20 (8)
1-1 Rajan Doski (21)
1-2 Nr 6 ikke kaptein (29)
1-3 Nr 6 kaptein (42)
1-4 Jonas Borge Svendsen (57)
2-4 Nr 79 (67)
3-4 Fabian Furø Hagen (86)
Att: 53 (h/c)
Admission: Free

Next game: 13.07.2021: Tune v Navestad
Previous game: 08.07.2021: Borgar v Ise

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg