Sparta v Borgen 04.02.2022

Fredag 04.02.2022: Sparta v Borgen

Etter å ha sett Fredrikstad vinne treningskampen mot Mjøndalen på Fredrikstad Stadion, var jeg fortsatt ikke helt ferdig med fotball for dagen. Jon Erik og Marius bestemte seg etter hvert for at de hadde fått nok fotball, og følte heller for å ta turen til Rodgers Pub. Det endret imidlertid ikke mine planer om å dra til Sarpsborg for å se ytterligere en kamp, og jeg hoppet etter hvert på bussen mot ‘den andre byen’. Etter å ha hoppet av ved Alvimkrysset, var det bare å spasere derfra og opp til Spartabanen, der jeg ankom meg fortsatt rundt en halvtime til avspark. Her skulle Sparta ta imot lokalrival Borgen til treningskamp.

Også en uke tidligere hadde jeg jo vært her for å se fotball, og så da Sparta feie Tistedalen av banen med 4-0. For de som ikke måtte vite det, er Sparta Norgesmester fra 1952, da de slo Solberg 3-2 i cupfinalen på Ullevaal etter å ha ligget under 0-2 til pause. En spesiell ting med den finalen er for øvrig at alle målene ble scoret av Sparta-spillere. Når vi er inne på klubbens meritter, skal det også nevnes at de enda lenger tilbake i tid gjorde det skarpt i Arbeidermesterskapet, som de vant tre ganger på råd på siste halvdel av 1930-årene. I disse dager har jo samarbeidet rundt den usjarmerende nyvinningen Sarpsborg 08 ført til at Sparta har blitt redusert til en breddeklubb.

I fjor sikret de i hvert fall opprykk tilbake til 4. divisjon, etter en god sesongavslutning som gjorde at de kapret tredjeplass i 5. divisjon bak Drøbak/Frogn 2 og Greåker. Siden DFI 2 ikke kunne rykke opp, fikk Sparta slå følge med Greåker opp. Hva kan de så gjøre i 4. divisjon i år? Det er tydeligvis mye nytt i laget, men det vi hadde sett mot Tistedalen lovet jo slett ikke verst. Både Tistedalen og Borgen vil de møte i årets 4. divisjon, så sistnevnte som nå sto på motsatt banehalvdel ville kanskje være ytterligere en aldri så liten målestokk. Snaut tredve tilskuere hadde møtt opp i kulda da lagene entret banen.

«This is Sparta!», var ropet på en østeuropeisk Sparta-fan i balaklava og Stone Island, og dermed ble kampen blåst i gang av Gresvik-dommeren som hadde holdt oss med selskap på deler av kampen i Råde kvelden før. Den lille delegasjonen av balaklava-kledde herremenn og deres kompiser gikk snart over på bortre langside for å ta plass i den utvendige trappa til Sparta Amfi, der jeg allerede hadde hørt Sparta-entusiast Kenneth Sørensen. Det så ut til at deres gutter hadde et visst initiativ, og med ti minutters tid til pause tok de ledelsen. Et skudd ble reddet av Borgen-keeperen, men returen ble satt i mål fra skrått hold, og dermed 1-0 til pause.

I andre omgangs tolvte minutt doblet Sparta ledelsen med et langskudd som keeper forsøkte å slå over mål. Det lyktes han ikke spesielt godt med, for ballen dalte i stedet ned i mål, og dermed 2-0. I løpet av noen få minutter fjernet Sparta noe senere all tvil. I det 78. minutt var det først nesten et spektakulært selvmål av en Borgen-spiller som headet i egen tverrligger, men returen ble uansett headet i mål av Jakub Lyczko. Samme mann var på farten igjen kun 3 minutter senere, da han utnyttet surr i Borgen-forsvaret, stjal ballen, rundet keeper og økte til 4-0. Det ble også sluttresultatet, selv om Borgen helt på tampen hadde et skudd i tverrliggeren.

Nå hadde jeg sett Sparta vinne 4-0 over to divisjonskollegaer på en ukes tid, og kanskje vil de kunne slå greit fra seg, men det vil tiden vise. Borgen vil på sin side kanskje ha fått noe å tenke på, selv om det er en god stund til seriestart ennå. Selv spaserte jeg sporenstreks mot bussholdeplassen, og rutetidene gjorde at turen til Sellebakk vill gå raskest via Fredrikstad sentrum. En forsinket buss ble ytterligere forsinket av uregjerlige ungdommer som sørget for at sjåføren flere ganger måtte stoppe og true med å kaste de av, men jeg rakk med nød og neppe bussen videre, og ankom Rodgers Pub rundt kvart på ti. Der var det masse folk og lystig lag, og vi hadde en trivelig kveld der inntil jeg tok fikk et anfall og sunn fornuft og gikk hjemover rundt halv to.

Sparta v Borgen 4-0 (1-0)